Šetríme sexuálnu energiu

Pokračujem ďalším cvičením podľa Victora Sáncheza. Toto cvičenie nám má pomôcť šetriť sexuálnu energiu alebo ju aspoň využívať menej náhodilo.

Kedysi som už písala podľa Castanedu o tom, aký pohľad mal don Juan na sex u bosorákov. Potom som sa o túto tému potkla ešte raz u Sáncheza a teraz sa k nej vraciam znova.

Sánchez sa nestavia proti sexu. Sex je prirodzená súčasť nášho života a obvykle sa ľudia rodia s dostatkom energie, aby boli sexuálne aktívni počas celého svojho života. Pohlavný styk nás sám o sebe neoslabuje. Na druhej strane, pri sexe spotrebovávame vysokokoncentrovanú energiu, a tak je rozumné dvakrát uvažovať, na aké dobrodružstvá sa dáme a ktoré si ušetríme. Sánchez:

“Abstinencia je lepšia ako oslabujúci pohlavný styk a zdravá sexuálna aktivita je lepšia ako abstinencia.”

Priznávam, mne sa to takto pozdáva ako pravidlo, ale spomínam si aj na to, ako sex zatracovala Abelarová, takže som na rozpakoch. Sánchez zdôvodňuje:

“Zdravá sexuálna aktivita dokáže popri potešení, ktoré prináša, otvoriť dvere pre rozšírené vnímanie. Zažívanie sexuality mimo rámca ega a mysle dokáže otvoriť priechod do neznámych oblastí našej bytosti a reality. Aby však k tomu došlo, musíme sa zbaviť obsesívnej žiadostivosti a viny.”

Ako obsesívnu žiadostivosť na rozdiel od zdravej žiadostivosti  vníma tú, ktorá je produktom chorého tlaku spoločnosti na sex hocikedy a hocikde a s hocikým; sex ako športovú disciplínu alebo potrebu dokázať si niečo.

Ja neviem… Skôr mám tendenciu veriť donovi Juanovi (a tým aj Abelarovej a Tunneshendeovej); Sánchezov prístup sa mi zdá ako “instatntné bosoráctvo”, bez kontroly a sebaovládania. Prichodí mi to tak, že kým človek zo seba neurobí skutočne bezchybného bojovníka, mal by skôr abstinovať ako skúmať, či má chuť a ktorý typ chute má. 😛 Až potom, keď dostane svoje sebavnímanie a chúťky pod kontrolu, nech sa venuje aj sexu. Na druhej strane… keď už sa dostane absolútne pod kontrolu, mám pocit, že už na sex ani nepomyslí… 😕

Rozhodne Sánchezom navrhované cvičenie na úsporu sexuálnej energie vyzerá nasledovne: abstinencia po určité obdobie. Čím dlhšie, tým lepšie. 🙂

A keď sa nám to niekedy nepodarí 😀 , navrhujem Abelarovej prístup: rekapitulovať, rekapitulovať, rekapitulovať! 😀

Článok je súčasťou projektu toltéckeho rastu

24 thoughts on “Šetríme sexuálnu energiu

  1. Tiež som veľakrát mala dilemu ohľadom sexu. Po druhom seminári Vertikálnej reality som už mala potrebu sexu nižšiu ako predtým (lebo energia neostala zastavená v nižších čakrách), ale môj partner ostal zablokovaný, tak sa mu snažím prispôsobiť 🙂
    Akurát predvčerom som mala pri milovaní (na ktoré som tiež nemala chuť, ale čo by človek neurobil pre milovaného človeka, že?) zaujímavý zážitok: v jednom okamihu som zrazu pocítila k svojmu manželovi ale i k celému Vesmíru obrovskú a nepodmienečnú lásku, takú, aká sa slovami nedá opísať….
    Bolo to zatiaľ len raz, ale dúfam, že nie posledný. Lepšie ako orgazmus 😉
    P.S. Už sa teším, keď aj manžel pôjde na vertikálnu realitu, to bude iná hlina! 😀 (sme spolu 20 rokov, ale stále sa učíme)

    Páči sa mi

  2. Clanok je rozhodne super na zamyslenie sa. Ale zatial ja ako laik nenachadzam priklad ci uz samanov alebo inych mystikov – hlavne tych nabadajucich ku abstinencii – ako inspirativny 🙂 Howgh, zvieratko vo mne dohovorilo 😆

    Páči sa mi

  3. “Ačkoli si takzvaně sexuálně nevázaní lidé o sobě myslí, že jsou naprosto svobodní, jsou ve skutečnosti spoutáni od hlavy až k patě. Jejich „svoboda“ se dá přirovnat ke svobodě fotbalového míče, který jenom létá po hřišti podle toho, jak do něj druzí kopou. Mnozí lidé si myslí, že se oprostili od hloupých a primitivních náboženských pout a otevřeli se modernímu a svobodnému pojetí sexuality. Ale ti, kdo vyhledávají neomezený sexuální styk, musí čelit mnoha pohlavně přenášeným nemocem (kapavka, syfilis, AIDS, kankroid,…). Promiskuita kromě těchto nemocí způsobuje také nežádoucí sociální následky. Nechtěné děti, které unikly potratům, jsou často zavrženy. Nezřídka se stává, že otec se zřekne svého dítěte i jeho matky. Někdy se dítěte zřeknou oba dva. Takové nechtěné děti vyrůstají s nedostatečnou výchovou a péčí a lehce propadnou špatné společnosti. Ulice a vězení jsou plná těchto výrostků. To vše začalo již u jejich rodičů. A potraty – jejich počet neustále vzrůstá. Navíc mnoho žen dostává rakovinu nebo jiné nemoci, protože používájí antikoncepční pilulky nebo jiné metody antikoncepce.

    Proč nás příroda zachvátila takovou noční můrou? Proč si nemůžeme plně užívat, vést zdravý sexuální život bez těchto hrozných následků? Asi bychom měli vážně přehodnotit význam sexu. Možná, že ho zneužíváme a ten na druhou stranu zneužívá nás. Naše ideje sexuality jsou mnohem zvrácenější, než aby nás vedli k něčemu vyššímu. Jsou spíše nestoudné než osvobozující.

    Když se podíváme na přírodu, na různé živočišné druhy, musí nám být jasné, že sex je určen k plození potomků. Přirozený následek sexuálního požitku je těhotenství. Jelikož se ale lidé chtějí vyhnout tomuto přírodnímu řádu, používají antikoncepční přípravky, provádějí potraty, trpí onemocněními, a tím vším ničí společnost. Neměli bychom považovat tyto výsledky promiskuity za odplatu nemilosrdného Boha. Jedná se jen o jednu z přirozených cest, jak nám říci, že neomezená sexualita je nepřirozená. Ve skutečnosti, když je sex využit pro plození dětí, které posléze dostanou duchovní výchovu, stává se přínosem.

    Krišna říká v Bhagavad-gítě (7.11): dharmáviruddhó bhútéšu kámó ‘smi bharataršabha. „Ó nejlepší z Bháratovců, jsem pohlavní život, který není v rozporu s náboženskými zásadami.“ Ale sex za jiným účelem než pro plození dětí – zneužívání těla pro požitek, naplnění iluzí vlastního ega – je příčinou otroctví a nakonec vede k nemocem a nechtěným dětem. Sex daleko více než cokoli jiného soustředí naši pozornost na ztotožňování se s tělem, poutá nás k masu a k světskému pojetí pokroku. Sexuální touhu není možné nikdy uspokojit. Pokud se ji snažíme uspokojit, jen narůstá. Tato opakovaně nenaplněná touha způsobuje hněv, který jen zvětšuje naši iluzi. Hmotná existence představuje iluzi, kterou jsme na sebe sami uvalili svojí touhou užívat si nezávisle na Bohu. A sex je podstatou tohoto požitku. Ze sexu tedy pochází naše iluze. Přesto může být tato touha po sexuálním požitku očištěna. Když se očistí, chtíč se přemění na lásku. Postupně, následováním procesu vědomí Krišny, obnovíme svoji věčnou přirozenost a budeme vychutnávat lásku k Bohu. Naše předešlé objekty požitku budeme vnímat ve správné perspektivě, jako částečky Boha. Toto obnovení čistého vědomí není založeno na potlačování této touhy, ale na jejím zduchovnění. Toto byl původní význam veškerých náboženských omezení v sexu. Byly určeny k tomu, aby lidé mohli zažívat mnohem vznešenější radost lásky k Bohu. Do dnešní doby však přežily jen různé zákazy, aniž by někdo chápal jejich smysl.

    Navíc uchovávání semene v těle má velice blahodárné a posilující účinky na celý organizmus a zvláště na mozek. Tento fakt západní medicíně není příliš znám, ale tradiční ájurvédská nebo i čínská medicína na něj kladou velký důraz. Semeno uchovávané v těle stoupá vzhůru a vyživuje mozek, posiluje tělo, paměť a ostří inteligenci. Dále zvětšuje odhodlání, optimismus, sebedůvěru, zpevňuje vůli, bystří inteligenci, zlepšuje paměť a přináší dobré zdraví. Vědci zjistili, že semeno je úžasně bohaté na hormony, proteiny, vitamíny, minerály, ionty, enzymy, stopové prvky a další výživné látky. Řízením přírody tato látka spojená s vajíčkem dokáže vytvořit zárodek nového těla. Pokud není semeno použito k vytvoření zárodku, ale je uchováno uvnitř těla, přirozeně vyživuje tělo a mozek způsobem, kterého není možné dosáhnout žádnými posilujícími nebo vyživujícími léky. Současná posedlost po vitamínech a minerálech je pokusem vyvážit nedostatky těchto látek v těle. Většina lidí prostě neví, že se s touto nepostradatelnou tělesnou tekutinou zbavuje své vlastní životní síly. Ztrátou semene jsou oslabovány všechny tělesné a smyslové činnosti. Opakovaná ztráta semene ničí odhodlání, čistou a sattvickou inteligenci potřebnou k duchovnímu chápání. Je-li však semeno zadržováno v těle, vytváří zde cosi, čemu ájurvéda říká ódžas, životní tekutinu, která dává sílu, tělesnou záři, větší schopnosti mysli, odolnost proti nemocem a která také zpomaluje stárnutí.

    Na druhou stranu se ti, kdo jsou oddáni vypouštění semene, stanou malichernými a velice chtivými. Nadměrná ztráta semene vede k tělesné a mentální slabosti. Jak tělo stárne, vytrácí se z něj vitalita a vůle dotáhnout věci do konce a nastupuje opakovaná únava. Prášky a omamné látky, které lidé berou, aby si udrželi bdělost a aktivitu, postupně přidávají na jejich tělesném a mentálním úpadku. A když se přiblíží stáří, jejich vyčerpaná těla nedokáží odolávat nemocem, které postupně ničí všechny buňky v těle. Pro takové lidi se pak stává dnes tak běžná stařecká senilita vlastně úlevou. Šríla Prabhupáda říkal: „Čím víc si někdo užívá v mládí, tím víc bude ve stáří trpět.“ Vypouštění semene je příčinou smrti. Proto se jógí a transcenden talisté, kteří chtějí žít déle, dobrovolně vzdávají vypouštění semene. Čím víc se tomu člověk dokáže vyhnout, tím víc se také oddaluje problému smrti.”

    Páči sa mi

    • “Vypouštění semene je příčinou smrti. Proto se jógí a transcenden talisté, kteří chtějí žít déle, dobrovolně vzdávají vypouštění semene. Čím víc se tomu člověk dokáže vyhnout, tím víc se také oddaluje problému smrti.”
      tak ale ked si to tak vezmeme, radsej zit asketicky 120rokov alebo prijemne 60:)? Akymi fyzickymi castami tela vyzivuje sperma mozog? Ano, milovanie obera o energiu ale ta vyziva mozgu sa mi nejak nezda.

      Páči sa mi

      • Onna, tento postoj majú nielen jogíni, ale aj Tibeťania (napr. cvik 6. Tibeťan), taoisti (alchýmia, bojové umenia) i Egypťania (tí starí). Od Drunvala Melchizedeka viem, že mali nejaké cvičenie, ktoré používali pri orgazme, aby energiu, ktorá vyrazí hore korunnou čakrou, viedli späť do tela.a zužitkovali ju na nárast osobnej sily a na dlhovekosť.

        Je to na princípe: keby z tela neodchádzala energia, mohli by sme ju presmerovať a využiť na niečo iné. 😛 Ale možno si to len predstavujem ako Hurvínek válku.

        Páči sa mi

      • mantak chia – rozvijanie muzskej sexualnej energie…
        to iste je aj pre zeny od toho rovnakeho autora…

        ja si myslim, ze treba najst tu spravnu mieru, nekonat pudovo ako “zvieratko” a ked hej tak aspon vediet preco, pre koho….
        a masturbacia a porno su nanic… clovek si moze dat, ale je to zbytocne… ani zena, ani emocie, ani energia… a najvacsi narast energie som zaznamenal, ked som zredukoval tieto dve pluhy… asi po tyzdni som si zacal niektore veci viac uvedomovat…
        inak helar nie je to tak, ze si poviem – sex ma vycerpava… a potom ma fakt vycerpava?
        ved skuste tu knihu od mantaka… (:D) on tam popisuje ako moct mat orgazmus bez straty energie… aj ja sa do nej idem teraz pustit…

        Páči sa mi

      • Chia je fajn. Toho ja môžem. 🙂 Vďaka nemu som zistila, že to čchi skutočne existuje, funguje a viem ním narábať! Jeden čas som mikroorbitila ako divá. 😛

        Páči sa mi

      • Tak dneska pri všetkej spiritualite som sa pýtala Gabriela 😛 , ako to s tou masturbáciou vlastne je… či uberá energiu alebo nie. UBERA. A menej alebo viac ako normálny sex? VIAC. Tu som začala zírať, lebo toto by som nebola nikdy povedala. Nakoniec po nejakých 3 reštartoch mi aj vysvetlil, ako: ODUCI ICH CITIT. Ale išlo to z neho ako s chlpatej deky, takže možno medzitým listoval v nejakom anjelskom lexikóne, čo to vlastne chcem vedieť… 😆

        A nabudúce sa o sexe už fakt pôjdem rozprávať priamo s nejakým mníchom. 😉

        Páči sa mi

      • Heli, ja už nebudem zahajovať tieto diskusie, sľubujem.:D
        Ale aj ja som podľa Mantaka skúšala mikroorbitiť, mala by som sa k tomu vrátiť, potom zreferuje, koľko hodín 😛 😉

        Páči sa mi

      • Počkaj… a si si istá, že pod tým “mikroorbitením” myslíme obe to isté? 😆

        Dneska som hepi. Ustála som plných 20 minút bez túžby zabiť toho, kto vymyslel žam žung. 😛

        Páči sa mi

    • tak ak porovnavas to co je prirodzene v sexualnom spravani zvierat s clovekom,tak si zabudol na to, ze zvierata sa v sexualite nijako neobmedzuju.pripadne premnozenie sice neriesia potratmi a antikoncepciou,ale napriklad aj tym ze svoje mladata zozeru.tolko k tomu co je v prirode prirodzene.
      a velmi zvlastne je aj vysvetlovanie o tom ako ludom robi dobre ked maju v tele semeno.predpokladam teda,ze za “ludi”sa tu povazuje len ta samcia polovica nasho zivocisneho druhu,inak mi tam bije do oci ista nelogicnost spojenia medzi sexualnou abstinenciou a dobremu vplyvu semena na ludsky organizmus.co sa tyka zien,nasledujuc toto tvrdenie asi by som skor odporucala prehltat ako abstinovat (naozaj sa ospravedlnujem za vulgarnosti,ale ono sa mi to tak nejak cisto logicky nabizi 😦 )

      Páči sa mi

  4. Sila kundalinii sa vycerpava sexualnou aktivitou a potom sa po case zas obnovuje v urcitej periode. Nejde o to potlacit sexualnu energiu ale naucit sa ju transformovat. Napriklad pomocou mantier. Tato uchovana energia sluzi aj k tomu naucit sa prekonat vlastne ego a hmotnu schranku co je zakladom spirituality a sebapoznania. Sila tychto energi sa prevazne vyuziva pri tantra joge ale je dolezita aj pri bhakti joge.

    Joginovi je jedno ci zije 60 alebo 120 rokov. Dolezite je aby co najviac realizoval svoju podstatu. To ostatne sa odvija od tohto bodu.

    Páči sa mi

  5. Hm o dievčatá sa stále zaujímam 😀 a to som tu už dobrých 40 000 obehov.okolo tejto hviezdy 😀 a niečo o šimpanzoch 😛
    Pohlavní styk hraje ve společnosti bonobů hlavní roli. Používá se jako pozdrav, při řešení sporů a usmiřování a jako výměnné zboží za potravu. Vedle lidí jsou jedinými opy, kteří praktikují všechny z následujících sexuálních aktivit: genitální sex (nejčastěji ve vztahu samice-samice, dále samec-samice a samec-samec), francouzskému polibku, vzájemná masturbace a orálnímu sexu. Páří se hlavně vleže v poloze břichem proti sobě, kdy si vzájemně dívají do očí. K této poloze je svou polohou přizpůsobena i samičí vulva s klitorisem. Všechny tyto sexuální aktivity provádějí jak uvnitř nejbližší rodiny, tak mimo ní. Bonobové nevytvářejí stálé vztahy s jednotlivými partnery. Pohlavní styk mají až 40krát denně, ale každý většinou trvá jen asi čtvrt minuty. Má se zato, že i samice prožívají orgasmus.
    A preto vedzte, že sexom si upevňujete vsťahy 😆

    Páči sa mi

    • 😀 áno, múdre to opičky … ale už keď tu máme prednášku z national geographic ja k týmto opičkám doplním ešte, .. že vedci pri pozorovaní zistili, že tieto bonobo opičky využívajú sex na uzmierenie sa .. niekto z tlupy sa zdá byť zlostný? páči sa, dem na to, a je po hádke a konflikte v tlupe … zaujímavé však? …

      Páči sa mi

  6. zaujímalo by ma,ako je to s ženskou masturbáciou.u seba som zistil,že síce piatý rok sexuálne abstinujem,občas sa však prichytím pri tak zmyselnom masturbovaní,že sa radšej uzmierím so svojou prirodzenou sexuálitou,na úkor napríklad príjemnej dlhotrvajúcej meditácie.zistil som,že keď sa sústredim viacej na abstrakciu,tak sa sexuálna energia mení na dívanie sa a potreby su predmetom mysle dovtedy,kým sa nemajú tendenciu zmiešať s odhodlaním,ktore rastie práve pri úplnej abstinencii.nieže by som bol niejaký duchovný,či nebodaj učiteľ pobehujúci so stoporeným pohlavím,ale napríklad pri hraní na primitívny hudobný nástroj sa niekedy natoľko vzruším,že iba preciťujem extázu zo spevu mantry,monotónneho zvuku a spomenutého efektu.pritom nemusí dôjsť k vyvrcholeniu,ale k pomalému pocitu mieru,prípadne sa energia postupne prevaľuje do hrude.

    občas sa mi ale stáva,že v dlhom období bez akejkoľvek sexuálnej stimulácie dochádza k samovoľnému vyvrcholeniu počas spánku.vtedy v živom sne sledujem napríklad niekoho,kto v bežnej realite vystupuje ako mužská fyzická bytosť,ale v sne cítim blízkosť jeho samičej energie a myseľ si ju interpretuje ako nádhernú zmyselnú ženskú.napokon som po opakovaných mokrých snoch stopoval,či sa dá vyhnúť nežiadúcemu vyvrcholeniu v spánku a ponechať si energiu zo snenia.nedostatočná pozornosť pri činnosti v bdelom stave,bolo dôsledkom nahromadenej energie v oblasti genitálii a k tomu vždy chýbal iba krôčik,ako si tie informácie nechať vyprázdniť.preto som sa naučil umiestňovať energiu pred spánkom do hrudníka a dopĺňať ju napríklad zrekapitulovaním udalostí z určitého dňa.vzrušenie,ako som zistil s možnosťou prebudenia sa v snovej realite zostalo a mne bolo možné za istého cvičenia rozoznať hologram,od reality.pomohla mi vlastne možnosť,že síce môžem podvedome súhlasiť s vycucnutím informácii v sne,veď nakoniec som vždy dal podevedomi súhlas a počítal s touto možnosťou a tou stratou semena sa až tak strašného nezaoberal.dôležité bolo pre ten okamih sledovať tok energie,ktorú som nazval veľka prázdnota.nič sa neudialo,ale uvedomil som si,aj keď to znie hlúpo,že nemusím istú ponuku prijať ešte pred uložením sa k spánku,ale to by som musel odhodiť všetok inventár a zaspať v spomenutom rozpoložení.takže radšej sa poriadne poobzerajte,kde sa ukladáte k spánku,aby ste nemuseli tropotiť s kadejakými pudovími vlastnosťami svojho fyzického tela,energia sa v sne po rekapitulovaní zmieša a vedomie sa presunie za sexuálnu fantáziu.pomohlo my ubezpečenie,že som sa svojej možnosti slobodného sexovania vzdal dobrovoľne,že to nevyžadovalo žiadne vedľajšie posudzovanie či sa moje libido nebude chcieť znovu páriť,alebo či sa moje pocity neokradnú o vnímanie.pri sexuálnej abstinencii odporúčam sa vyhnúť sexuálnej stimulácii akejkoľvek a radšej sa poriadne zrekapitulovať.

    na margo uchytávania energie v samičkynej enrgie v tele samčeka.tiež mi robilo problémi,keď pri prechádzaní do bdelého snenia narazil na energiu svojho bývalého sexuálneho partnera.vlastne z môjho pohľadu išlo o akúsi zvrátenu predstavu vzťahu.položil som si otázku,či sa s ńou budem musieť páriť ešte aj pri sexe.vlastne nieje nič príjemné,keď sa približujete svojej dokonalosti a za chrbtom sa niekto snaží pritiahnúť svoje vlákna,samozrejme obmotané mojími.napokon nemusia žiadné očakávania dôjsť záveru a neostáva iba dúfať,že sa jedného dňa pozametá tiež.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor