Boh: predstava ktorej dimenzie?

K tejto úvahe ma inšpiroval Nrayn. Na komentár to bolo príliš dlhé a tak radšej využijem formu článku – ku ktorému sa dá komentovať a nemusíme mať filozofické diskusie pri celkom odlišnej téme.

Pri článku Meč na niti (hehe, aj vy to zakaždým prečítate inak? 😛 )  Nrayn napísal toto:

“Jedna z definícií Boha podľa Védskeho učenia definuje Boha sanskritským slovom, ktoré znamená, že Boh je Ten, Kto v plnej miere vlastní šesť základných vlastností. Je najmocnejší, najmúdrejší, najslávnejší, najbohatší, najkrajší a vie najviac odriekať.

Ak je niekto, kto disponuje týmito šiestimi vlastnosťami v neobmedzenej miere, môžeme si byť istí, že je to Boh.”

Nrayn má celkom iné videnie sveta ako my. To však neznamená, že jeho videnie je správne alebo nesprávne – je len celkom odlišné od toho nášho. Toto som chcela povedať vopred, než začnem rozoberať, pretože – ako už asi tušíte – s Nraynom bytostne nesúhlasím… 🙂

Podľa Nrayna Boh je “Ten, Kto v plnej miere vlastní šesť základných vlastností. Je najmocnejší, najmúdrejší, najslávnejší, najbohatší, najkrajší a vie najviac odriekať”.

Najmocnejší

Ako viem, že je niekto najmocnejší?

  • Podľa toho, že nikto nedokáže viac ako on a tak sú všetci ostatní babravejší?
  • Podľa toho, že ovláda všetkých ostatných, ktorí sú v porovnaní s ním bezmocní?
  • Podľa toho, že mu všetci slúžia a nik neslúži niekomu inému?
  • Čo vlastne znamená slovo “moc”? Sila? Schopnosť? Nadvláda? Sebapresadenie?

Tao Te Ťing (a zrejme aj iné zdroje, ale ja poznám tento) hovorí:

Jakto, že moře stalo se králem všech toků?
Protože leží níže než ony!
Proto je se králem všech toků!
A právě proto i mudrc vládne nad lidem
svým pokorným vyjadřováním;
vede lid tím, že sám ustupuje do pozadí.
A tak stojí nad lidem,
aniž by ten pociťoval jeho váhu
;
stojí-li v čele lidu,
ten to nepociťuje jako křivdu.
Proto se jím dává celý svět vésti
s radostí a bez pocitu malomyslnosti.
Právě proto, že s nikým nesoupeří,
nikdo nesoupeří s ním.

V inej taoistickej múdrosti sa doslova vraví, že more ovláda rieky nie tým, že im vládne, ale že leží nižšie ako ony a tak nemajú nijakú inú možnosť, len sa doňho vliať… To nie je o moci, o ovládaní, ale o nastavení systému, v ktorom daný nastavovateľ ani nemusí byť prítomný – a systém napriek tomu bude samočinne fungovať a vytvárať ten výsledok, ktorý si nastavovateľ systému prial (alebo aj nie, ak bol nastavovateľ systému babrák, ale to asi nebude náš prípad, však? 😛 ).

Najmúdrejší

Ako viem, že niekto je najmúdrejší? No len tak, že existujú iní ľudia, ktorí sú od neho hlúpejší… Čo však znamená “múdrosť” a ako sa meria? Je to vedomosť? Skúsenosť? Postreh? Poznanie?

A teraz miliónová otázka: čo je poznanie? Angličtina v tomto význame používa slovo “knowledge” a slovenčina doteraz márne zápasí s jeho prekladom. Niekto v tom vidí vedomosť, iný poznatok, ale ako zadefinujeme stav, kedy sme dosiahli poznanie? Hm? Bez definícií nemáme šancu dohodnúť sa – každý z nás si do toho slova bude vkladať svoje vlastné obsahy.

To je problém všetkých veľkých učení. Interpretujú ich ľudia, ktorí to učenie nevytvorili. A my veríme ich slovám, ktoré môžu byť hodne odlišné od úmyslu autora… Malý príklad? Ktosi mi kedysi rozprával, ako sa prekladal Marxov Kapitál. Prekladateľ (so straníckymi konexiami) urobil preklad. Odborníci overovali jeho správnosť porovnávaním s originálnym textom a inojazyčnými prekladmi tohto originálneho textu. A nech to točili, ako to točili, furt to vychádzalo nejako inak… Tak sa zvolala terminologická komisia. Tá zasadla, pozrela si všetky podstatné porovnania i stranícku knižku prekladateľa a nakoniec usúdila, že prekladateľ má pravdu… A viete, s akým odôvodnením? Že Marx bol jazykový barbar a keby to bol chcel povedať po slovensky, tak to povie presne takto… 😕

Najslávnejší

Ako viem, že niekto je najslávnejší? Tým, že nikto iný nie je tak slávny ako on.

Ale čo je sláva? Počet ľudí, ktorí ho poznajú? Počet ľudí, ktorí ho poznajú a nenávidia? Počet ľudí, ktorí ho uznávajú a boja sa ho? Počet ľudí, ktorí o ňom počuli, ale je im ukradnutý? Počet ľudí, ktorí ho poznajú a uznávajú? Počet ľudí, ktorí ho poznajú a baštia? Počet ľudí, ktorí v jeho mene idú zabíjať iných, pretože nič iné okrem neho neuznávajú?

To, že Védy používajú takýto opis, je dané ich vekom. Vznikali v čase a prostredí, ktoré reagovalo na celkom iné signály ako to dnešné. Ale keď to tam autori Véd dávali, mali niečo na mysli, keď použili slovo “sláva”! Lenže čo to bolo?

Dobre, poďme na to z iného uhla. Čo mohla sláva v tých časoch znamenať? Mnoho roztrieštených kráľovstiev (či čo to tam mali) a ľudia vydesení z nepriateľského sveta naokolo do tej miery, že potrebovali ochranu… Bola “sláva” vtedy schopnosť ochrániť svojich ľudí pred inými? Taká reputácia, že jeho ľuďom si netrúfal nik skriviť ani len vlások na hlave, pretože sa bál represie? Ak áno… ktorým ľuďom? Absolútne všetkým? Alebo len niektorým? Ak absolútne všetkým, znamená to, že aj tí boli chránení, ktorí pod jeho chranou pestovali a presadzovali svoje ego na úkor iných? A ak nie absolútne všetkým, tak potom kto rozhodol, koho chránila jeho sláva a koho nie?

Najbohatší

Ako viem, že je niekto najbohatší? Preto, že nikto iný nemá viac – že ostatní sú chudobnejší?

A čo pre mňa znamená bohatstvo? Peniaze? Majetky? Drahokamy? Spústa krásnych žien? Porschátko v garáži? Vedomosti? Láska iných?

Najneskôr pri “láska iných” sa dostávame do bezvýchodiskovej situácie. Nikto nie je taký, aby absolútne sadol všetkým ostatným. Ak má nejaké vlastnosti, vždy sa nájde skupina ľudí, ktorej tieto vlastnosti buď neimponujú, alebo ich vyslovene odpudzujú… To je základné východisko marketingu: You can’t win them all, teda nemôžeš si ich získať všetkých. Vždy bude niekto, kto bude mať iný názor na vec. Preto sa rodia napríklad aj náboženstvá.

Na druhej strane, čo ak ten “niekto” bude dokonalý? Dokonale krásny, dokonale rozvinutý, dokonale vyvážený? Poviem vám, čo nastane… všetci naňho pozrú, obdivne pokyvkajú hlavou a v ich vnútri zahlodá žiarlivosť. Dokonalosť toho jedného nám totiž až bolestivo vyhadzuje na oči našu vlastnú nedokonalosť… a tak ideme za ľuďmi, ktorí na tom nie sú o nič lepšie ako my! Dokonalý tvor zostáva sám – nemáme s ním o čom hovoriť, pretože on už všetko vie.  Rada na to používam obraz hodinkového mechanizmu – hodinky fungujú dobre vtedy, keď sú kolieska vyštrbené, aby do nich mohli iné kolieska zapadnúť. Len čo však vložíme dokonalé koliesko bez vyštrbení, nebudú tie ostatné mať doň ako zapadnúť a hodinky sa zastavia… A tak je to aj s dokonalosťou medzi ľuďmi. Ľudia sa dokonalosti boja a preto urobia všetko, len aby ju nedosiahli… Dokonalosť vyčleňuje z davu. Robí osamelým.

Najkrajší

Ako viem, že je niekto najkrajší? Že všetci ostatní sú škaredší?

“Krása spočíva v oku pozorovateľa.” To značí, že rôzni ľudia (a rôzne epochy) majú rôzne predstavy o kráse. Ak je niekto najkrajší, musel by vyhovieť kritériám každého oka a každej epochy, teda musel by byť blondýno-bruneto-ryšavo-čierno-sivo-holovlasý svalnato-tukovo-hranato-kostnato-šľachovito-zaoblený príjemno-tvrdo-mäkko-rozhodne-nerozhodne hlúpo-múdro-neuvažujúco-uvažujúci vysoko-nízko-stredne presadzovačný-ústupčivý-premýšľavý-akčný zhovorčivec-málovravník… Nemci tomu hovorili “Eier legende Woll-Milch-Sau” (vajcia kladúca vlnomliekosviňa), Američania na to majú stručnejšie All-In-One (všetko v jednom).

Zasa: čo tým chceli Védy povedať, že je niekto “najkrajší”? Potrebujeme siahnuť do ľudskej psychiky a genetiky (v oboch nie som odborník, takže sorry za istú plytkosť – ale majte ma preto radšej, pretože to je moje “vyštrbenie”! 😛 ). V čase, keď sa ľudskí samci a samice 🙂 rozhodujú rozmnožovať, potrebujú si vybrať partnera, ktorý sa o nich postará, “uloví” (=kúpi) dostatok potravy a “vybuduje” (=kúpi) strechu nad hlavou. V časoch, keď sa na všetko nedal získať úver a keď rodičia ešte nebývali bežne zazobaní podnikatelia, tak sa ženy orientovali na svalnatých vysokých chlapov, ktorí signalizovali výdrž pri stopovaní a naháňaní zveri a silu pri stavaní príbytku. Chlapi sa zas orientovali na širokoboké, prsnaté ženy, ktoré predstavovali prísľub mnohých detí (a ak boli navyše ak tlsté, tak to znamenalo, že vedia variť a sami si rady “zobnú”, čiže sa pri nich do sýtosti naje 😛 ).

Z reklamy viem, že pre väčšinu ľudských očí je lahodná symetria. Môžeme preto nahradiť slovo “najkrajší” slovom “najsymetrickejší”? Zasa výlet do ľudskej psychiky – priveľa symetrie bez jedinej “nerovnosti”, na ktorej by ľudské oko zostalo visieť, vedie k nezáujmu, nevšímaniu si. Nedávno som v Eurotelevízii videla obrázky, kde vedci nasimulovali dokonale symetrickú tvár. A hádajte, čo sa stalo? Nepáčila sa mi… Páčila sa mi tá hneď vedľa, ktorá mala trochu nesymetrické ústa, pretože to bol bod, kde som sa do danej tváre vedela “zaháčknuť”…

A potom ešte jedno: ak všetci ostatní sú škaredí, tak sa škaredosť vyberie ako všeobecne uznávaný ideál krásy a ten, kto ho nenapĺňa (najmä tým, že je krásny), proste bude považovaný za škaredého… 🙂

Vie najviac odriekať

Ako viem, že vie niekto najviac odriekať? Že nikto iný nedokáže odriekať tak veľa ako on?

Predpokladám, že tu ide o “odriekanie” a nie “odriekanie si/iným”. Vie odriekať aj viac ako papagáj? Vie odriekať viac ako autista? Alebo vie najlepšie zo všetkých odriekať iným to, čo potrebujú?

Toto je jedno z prirovnaní, ktoré do dnešného sveta nevieme z Véd nejako rozumne preniesť, alebo aspoň mne nič nenapadá. Neviem, či “odriekanie” vtedy vyžadovalo vedieť viac, mať väčšiu výdrž, byť viac počuť či čo… Proste neviem odhadnúť. Iný kraj, iný mrav.

Ale teraz prichádza to najlepšie:

Všimli ste si to “naj”?

V každom atribúte sme použili superlatívum – niečo bolo “naj”. Aby niečo mohlo byť “naj”, potrebuje mať svoj protiklad – a už sme v dualitnom vnímaní sveta! Dualitné vnímanie, ktoré prináleží tretej dimenzii… Tak v akom svete by taký boh mohol byť Bohom? Jedine v treťodimenznom, hnanom rozpormi a protikladmi, porovnávaním a večným pozeraním navonok!

A keby sme chceli spoznať Boha mimo tohto treťodimenzného vnímania? Čo by sme museli urobiť?

Napadá ma jedno: museli by sme sa pozrieť na tú vlastnosť, na ktorej popisujeme jej protipóly, a snažiť sa ju nejako zadefinovať. Poďme sa o to pokúsiť:

  • najmocnejší je o sile, vláde a ovládaní: napadá ma presadenie sa, ale to je tiež dualitná kategória; vláda je tiež dualitná kategória, moc je tiež dualitná kategória; načo potrebujeme všetky tieto slová? Aby sme povedali, aký je vzťah daného subjektu k svetu naokolo? Potom by nám poslúžilo možno označenie “bytie“…
  • najmúdrejší je o poznatkoch, skúsenostiach a uvedomovaní si; mohli by sme ho nahradiť slovom vedomie?
  • najslávnejší ma necháva na rozpakoch, ale keby som mala postupovať intuitívne, použila by som all-pervasive, všadeprítomný
  • najbohatší je trochu ľahšie, pretože je to zrejme o hojnosti
  • najkrajší mi zasa dáva zabrať… nebude to tým, že v nás vyvoláva pocit blaženosti?
  • vie najviac odriekať… tu sa vzdávam. Verklík. Musíme nahradiť niečím iným. Mantry sa odriekajú za účelom zmeny vedomia a spojenia sa s energiami. Sútry sa recitujú z toho istého dôvodu. OK. Čo tak… v absolútnom kontakte so všetkým ostatným?

Možno sme trochu odbočili a dúfam, že Nraynovi tým pitvaním nerobím príliš zle, ale pozrite sa, čo sme dostali: silu/energiu/pole, ktoré 1. je, 2. je vedomé a možno predstavuje ultimatívne vedomie tohto systému, 3.  je všadeprítomné, 4. zakladá sa na tom, že má k dispozícii všetko, čo potrebuje, 5. vyvoláva v nás spolupatričnosť a 6. spája nás všetkých navzájom.

Nie sú v tom nejaké dualizmy? Skontrolujte ma; niekedy sa ľudský jazyk ťažko používa na opis nadľudských pojmov. (Jasne, že je ich tam kopa. 😦 Nevyhnem sa tomu. Som len človek. Ale aspoň už tie slová nikoho neporovnávajú s ničím iným okrem vlastného vnútra.)

Nakoniec možno ani nie sú naše pohľady na Boha také odlišné, ak sa zbavíme všetkých tých treťodimenzných ľudských popisov typu “vie najkrajšie hvízdať na flaute”.

81 thoughts on “Boh: predstava ktorej dimenzie?

  1. Najmocnejší
    _________________

    “vede lid tím, že sám ustupuje do pozadí.
    A tak stojí nad lidem,
    aniž by ten pociťoval jeho váhu;”

    / Boh má v podstate 3 aspekty. Osoba – Bhagavan;
    Neosobný prejav – Brahman; lokalizovaný aspekt Nadduša – Paramátma
    On ako Osoba je mimo stvorenia, Jeho stvorenie, ktoré je Jeho oddelená energia
    je vlastne vesmír a zákonitosti, ktoré fungujú nezávisle na Ňom, sú prejavom Jeho vôle, ako napríklad karma, kála-čas, tri kvality hmotnej prírody – dobro, vášeň, nevedomosť. Tým pádom ustupuje do pozadia, nemusí nič riadiť priamo, preto živé duše ani nepociťujú priamo Jeho váhu, Jeho osobnosť.

    NAJMÚDREJŠÍ
    ________________

    Najmúdrejší v tomto význame znamená, že vie o všetkom. V jednom z Jeho aspektov Paramátma sídli vedľa každej jednotlivej duše a nachádza sa v každom jednom atóme. Je všeprestupujúci. Vie o všetkom. Vidí veci také, aké sú. Netýka sa ho dualita, nie je ovplyvnený 3 kvalitami hmotnej prírody, nie je podmienený, vníma skutočnosť a nie iluzórnu energiu, preto je najmúdrejší. Duše, ktoré sú v duchovnom svete majú tiež plné poznanie o stvorení, nevnímajú dualitu, ale nie sú schopné vnímať Jeho v plnom rozsahu, lebo ten je nekonečný. Védy interpretujú samotné inkarnácie Boha, resp. autorizovaní vykladači samotným Bohom, ktorí sú na to poverení. Interpretácia ale nikdy nehovorí nič iné, čo je v obsahu. Je potrebná preto, lebo toto učenie je Sanatana Dharma – večné poznanie, ktoré sa manifestuje v rôznych vekoch, na rôznych planétach stále dokola a dokola. Práve komentáre a interpretácie pomáhajú uviesť čitateľa do súvislostí, ktoré sú mu lepšie prijateľné. Všetky momentálne dostupné Védy obsahujú pôvodný sanskritský text, obsahujú slovo-po-slove preklad, preložený celý text a nakoniec komentár k textu, preto argument, že dochádza k prekladovému skresleniu je neobstojí.

    NAJSLÁVNEJŠÍ
    _____________
    V duchovnom svete je oveľa väčší počet duší ako v hmotnom. Celý hmotný svet, ktorý sa nám môže zdať akokoľvek obrovský je len malá nepatrná časť Jeho stvorenia. Inými slovami, oslobodených duší, ktoré ho oslavujú je oveľa viac, ako tých, ktoré ho ignorujú. V rámci hmotného vesmíru existujú miliardy planét. Vesmír je rozdelený podľa Véd na Vyššie planéty, kde sú si Ho ľudia vedomí, stredné, ako je napr. Zem, a nižšie, ktoré sú absolútne materialistické, démonské.
    K veku Véd. Védy sú Sanatana Dharma, sami tvrdia, že tu boli odjakživa a prvý, kto predniesol Védy bol Brahma, na počiatku stvorenia. V starovédskych časoch, na ktoré narážaš Ty, povedzme pred 5000 rokmi neboli žiadne roztrieštené kráľovstvá. Samotné Védy popisujú jedno kráľovstvo, ktoré sa rozprestieralo na 7 kontinentoch, planéta sa volala Bharata Varsa, podľa kráľa Bharatu, ktorý vládol celej Zemi. Všetky kultúry, ktoré poznáme dnes, a sú rozstrieštené sú výsledkom, pozostatkom tohto kráľovstva. Vtedy sa chránili proti démonom, ktorí sa buď búrili autorite Varnashramského systému, alebo útokom z iných planét, väčšinou nižších planetárnych systémov.

    NAJBOHATŠÍ
    ___________
    Boh, Višnu, vytvoril prvú nezrodenú živú bytosť vo Vesmíre, Brahmu. Ten dlhé tisícky rokov odriekal, až uspokojil Najvyššiu Božskú Osobnosť a dostal zvolenie a inšpiráciu vytvoriť hmotný vesmír. Preto celý hmotný vesmír so všetkým, čo je v ňom, piatimi prvkami, patrí Bohu.
    To s tým “win them all” je jednoduché. Samozrejme, my sme čiastočky Boha a máme všetky Jeho vlastnosti, ale v obmedzenej miere. Takže máme aj slobodnú vôľu, tým pádom istá časť Duší neuznala Jeho ako Najvyššieho Poživateľa, chcela si užívať na vlastnú pesť a preto manifestoval hmotný svet. To je Jeho milosť, chcel nám vyhovieť a sme tu. Všetko je tak, ako má byť. Presne. Naša závisť nás priviedla do situácie, v ktorej sme.

    NAJKRAJŠÍ
    _________

    Každý môže mať inú predstavu o kráse, ale je to vec realizácie. On sa dokáže manifestovať do nekonečna veľa podôb a tým pádom každý ho môže vnímať v podobe, ktorá je pre neho najkrajšia. Presne tak, all-in-one. Bundle pack.
    Védy netvrdia, že je každý škaredý, ale proste, že On je najkrajší. Je to odstupňované. Krása je jedna z atribút, ktoré dostávame podľa karmy. Na vyšších planétach sú ľudia oveľa krásnejší ako tu. Démoni zas vyzerajú desne! 🙂 Na duchovných planétach Duše dostávajú krásne duchovné telá, ktoré sa veľmi podobajú na Neho, krásou. Ale On ostáva stále ešte o niečo krajší.

    VIE NAJVIAC ODRIEKAŤ
    _____________________

    Odriekať si. Vzdať sa niečoho. Je to Najväčší askét, jogín. Vlastní preto všetky mystické sily v plnej sile. On je paramah-isvarah. Najvyšší vládca, a predsa je od všetkého odpútaný. Odriekanie znamená vzdanie sa pripútanosti.
    On je najodriekavejší, po ňom nasleduje napr. Pán Šiva a veľa osvietených bytostí, ktoré si dokážu odriekať neskutočne. Šivov ženský element Durga – je stelesnená príroda. Ona je vládkyňa hmoty, prírody, zároveň je On od toho oslobodený a neovládajú ho hmotné kvality. Prečo? Lebo si vie odriekať.

    Tieto prirovnania, ktoré dávajú Védy sú iba malé zrnko všetkých atribút, ktorými On oplýva. Sú tu na to, aby sme mohli posúdiť, kto Je Boh, a kto nie je. Vždy keď sa inkarnoval na túto planétu, tak prejavoval všetky tieto atribúty, samozrejme aj hmotne. Celé naše nazeranie je momentálne hmotné, lebo sme podmienený hmotnou realitou. To neznamená, že ho môžeme zaškatuľkovať, obmedziť na naše vnímanie. Šesť vlastností je na to, aby sme mali našu hmotnú predstavu o tom, ako sa prejavuje. Jeho majestát je nesmierny a nekonečný. Naše stvorenie je ako Jeho obraz, ktorý namaľoval, ale On je autor. Akú môže mať predstavu obraz o autorovi? 🙂 Je tam priepastný rozdiel. On je v obraze, je to Jeho vôľa, jeho myslenie, on sám sa dáva do obrazu, my – Jeho oddelené čiastočky Jeho máme slobodnú vôľu a sme ako postavy v obraze, ktoré on dokresľuje podľa toho, aké sú naše túžby. To ale neznamená, že On = obraz. On stále ostane autorom. Je to pôvodný zdroj. Príčina všetkých príčin. Nityo nityānāṁ cetanaś cetanānām. Je večný a pôvodný a má svoju Vlastnú Osobnosť, vlastné zábavy, vlastnú manifestáciu, ktorú môžeme vidieť v Jeho rôznych inkarnáciách.

    Páči sa mi

  2. Vďaka, Helar,
    potešila si ma uprostred – medzi víkendami 🙂 a pridám pokus o redukciu tých všetkých aspektov Boha do 3 :

    všemocný ako najmocnejší v zmysle, že má takú nekonečnú /neohraničenú/ moc, že je schopný všetkého,
    vševedúci ako súhrn všetkých aspektov /teoretických i praktických/
    a všadeprítomný ako bonusová podstata pre všetko 😉

    Páči sa mi

  3. Ja som si všimol v predchádzajúcich príspevkoch, že sa tu hovorilo o dvoch rôznych pojmoch. Jedna strana hovorila o Absolutne (univerzálnom vedomí, stvoriteľovi, Božsky bezbytostnom) a druhá strana o bytosti pochádzajúcej z Božskej sféry.
    Osobne pre mňa je najprijateľnejšie toto rozdelenie podľa Abdrushina a preto, ak ja hovorím o “Bohu stvoriteľovi” hovorím o nebytosti, ktorá nemá vôľu a neovplyvňuje ľudí, ale má zákony, vlastne Ono je Zákon, Ono je Láska a Pravda a celý vesmír funguje v súlade s týmito zákonmi. Potom až trocha nižšie môžeme hovoriť už o “Božských bytostiach”, ktoré by mohli mať tieto vlastnosti hore uvedené. To je zatiaľ môj názor.
    Rozdelenie podľa Abdrushina vyzerá takto:
    1. Božské:
    Božsky bezbytostné.
    Božsky bytostné.
    2. Duchovně bytostné:
    Vědomě duchovně bytostné.
    Nevědomě duchovně bytostné.
    3. Bytostné:
    Vědomě bytostné.
    Nevědomě bytostné.
    4. Hmotné:
    Jemnohmotné.
    Hrubohmotné.

    Alebo tu vám uložím rovno celú 1000 stranovú knihu: 🙂
    http://cestalasky.files.wordpress.com/2010/02/abdrushin.doc

    Páči sa mi

    • Ty ako dôsledok máš bytosť, máš Osobnosť, máš vôľu, tak prečo by ju nemala mať aj príčina.

      Samotná “Božská sféra” je iba Jeho prejavom. Je to Jeho vnútorná energia yoga-maya.

      Páči sa mi

      • nrayn,
        myslel som tým, že nemá vôľu – že neovplyvňuje ľudí, ako to prezentuje cirkev, a zvaľuje všetko zlo na Boha, lebo údajne on tak chcel, aby tento ochorel, alebo aby tento skončil na vozíku atď.
        Toto všetko sa stane v súlade so zákonmi, ale na základe rozhodnutia ľudí, oni o tom sami rozhodli svojím konaním v rozpore so zákonmi.

        Páči sa mi

      • On má vôľu, ale v podstate nezasahuje. Všetko riadia Jeho zákony, karma atď. Sú ale aj prípady, keď priamo zasahuje.

        “paritranaya sadhunam vinasaya ca duskrtam
        dharma-samsthapanarthaya sambhavami yuge yuge”

        “Vek po veku sa objavujem, aby som znovu ustanovil náboženské zásady, ochraňoval oddaných a vyhladil ničomníkov.”

        Páči sa mi

      • “Su ale pripady” pre mna znamena, ze nieje nestranny a ked nieje nestranny moze byt omylny a to mne na “boha” nesedi. To zavana cirkvou, boj sa lebo ked sa mi nieco nebude pacit tak bu bu bu… 🙂 Kazda pricina ma svoj nasledok, ale toto ? “Vek po veku sa objavujem, aby som znovu ustanovil náboženské zásady, ochraňoval oddaných a vyhladil ničomníkov.”

        Páči sa mi

      • Viem, je to zvláštne, a Jeho pohnútky nebudeme chápať dokonale asi nikdy. Niekedy to vyzerá tak, že jednotlivé karmické reakcie zapadajú do vyššieho plánu. Funguje to asi nasledovne. Každý má slobodnú vôľu a nesie si tým pádom svoju osobnú karmu. V istých prípadoch ale upadajú náboženské zásady natoľko, že je celá spoločnosť totálne materialistická – démonská. To sa stáva cyklicky, a v poslednom veku zo štyroch – Kali yuge ( na ktorej začiatku sa nachádzame teraz ), je to najviac markantné, kam to smeruje. Pri každom úpadku sa teda On Osobne inkarnuje a zasahuje – berie na seba úlohu priameho vykonávateľa trestu. Objavuje sa teda v každej yuge, a na konci Kali yugy je to dosť veľké “čistenie” 🙂 Kresťania na to majú pojem Armagedon. Vo všeobecnosti aranžuje situácie tak, aby boli príkladné a manifestujúce, nie vždy ide o násilie, v dobrých obdobiach, ktoré trvajú niekoľkonásobne dlhšie ako tie zlé, je príkladom dokonalého správania sa a pravej dharmy.

        Páči sa mi

      • Potom mi nesedi ani “najmudrejsi” kedze je programatorom sveta tak po prvej chybe programu mal vdaka svojej moci prenastavit system tak aby sa tato neopakovala. Trest nieje najmudrejsia cesta ako niekoho nieco naucit… Jedine ak ho to tak bavi obcas si ist trocha povyrazit na zem a niekolko ludi znicit ale to mi pride prizemne… 🙂

        Páči sa mi

      • Žiadna chyba v programe. Všetko je tak, ako má byť. My sme Jeho oddelenou časťou ; On nemôže zasahovať do slobodnej vôle. Nie je to ani tak v tom, že “nemôže”, skôr nechce nikoho nútiť, lebo by to nebolo úprimné. Je na nás, ako sa rozhodneme.
        Trest je vždy adekvátny a spravodlivý. To, že sa rozhodne vykonať niečo Osobne, to je proste exemplárny príklad.. V podstate sa Jeho zvrchovaný cit pre spravodlivosť aj tak vždy prejaví vo forme karmy a času. Smrti neunikne nikto z nás. Kto sa narodí, musí umrieť. Kto umrie, musí sa znova narodiť. Takto to funguje v hmotnom svete.

        Páči sa mi

      • S tym poslednym suhlasim, ale trest je vzdy spravodlivy a adektvatny? To nemyslis vazne? Vzdy je to otazka pohladu. Trest je dosledok nesuhlasu s konanim toho druheho podmieneny mocou a polaritou. Trestam lebo mozem alebo trestam lebo uz inak neviem? Obidva pripady su zlihanim trestajuceho. Zabi bobra zachranis strom. Kto ma pravdu v pripade konfliktu s tymto “tvrdenim” ochranca stromov alebo zvierat? 🙂

        Páči sa mi

      • Máš subjektívny a objektívny pohľad. No tak tipni si, ktorý je náš, a ktorý Jeho. 🙂 Trest sám o sebe je iba mentálne pomenovanie. V skutočnosti vždy ide o reakciu, to, že niečo považuješ za spravodlivé, priaznivé, alebo nie, tak to je IBA Tvoj názor. Strč ruku do ohňa, a to bude Tvoj trest. Je podmienený mocou živlu a polaritou, ale oheň s tým nič nemá, nemôžeš sa na neho vyhovárať 🙂
        S tým bobrom? Zabi bobra a bobor raz zabije Teba. 🙂

        Páči sa mi

      • Ohen ta popali lebo teplo je jeho podstatou (inak brisingr v reci elfov) 🙂 a ta sa nemeni. Popali zviera, cloveka, strom, roztopi kamen… nerobi rozdiely a neposudzuje, proste hori. Podla zaobchadzania nici alebo pomaha ale jeho podstata je stale rovnaka …

        Páči sa mi

      • Boh nikoho netresta. My ludia mame slobodnu volu. On nam ju len doprial. Takze moc je v nasich rukach v nasej mysli. Clovek sa moze potrestat akurat sam. Tim ze zijeme v nevedomosti ( mnohi ludia to nazyvaju zlo ) sa deje to ze zijeme v bypolarnom svete kde vsetko skumame iba z jednej strany lebo nemame dostatocny nadhlad. Ucelom zeme ako planety je nieco ako trening. Planeta kde sa stretavaju absolutne extremy polarit. Preto sa tu duse velmy rychlo ucia novim veciam. Pre niektore duse to moze byt extremne vycerpavajuce. A v poslednom obdobi sa populacia zeme rapidne zvysila. Poslednich 200 rokov ukazuju vsetky grafy od ekonomickych, populacnich az po biograficke a termalne zmeny vysoke vychylky od bezneho stavu. U mnohich veci sa da vsimnut ze to ludia bud miluju alebo nenavidia. Pravda nie je ani na jednej strane dokonca ani v strede. Pravda je to ked sa pozrieme na obidve strany a do stredu. Potom to prijmeme take ake to je. Lebo ak vyvolame nejaku bypolarnu reakciu tak je to zacarovany kruh ktory nikdy nekonci. Ako by sme vychutnali predsa vodu keby sme neboli nikdy smadny ? Vsetky slasti tohto sveta pochadzaju z urcitej zavyslosti ktora je obmedzena a do urcitej miery nas muci a napaja. Nemusime byt Boh aby sme pochopili tuto vec. Doteraz sme ju mali v sebe. Len na zemy sme to akoby zabudli. Prilis sme sa zacali zaujimat o to ako ukojit seba. Myslime si ze mozme dostat iba slasti bez toho aby sme boli smadny. Na to aby sme utisili smad sme museli totiz vysmednut. A tak to bude stale. Lebo niektore veci sa nedokazu len tak pricarovat. Su tu len vdaka bypolarite/dualnosti. Tento unikat sa da vylepsovat. Ale my ako ludia musime prijat novy styl vedomia ktory bude obsahovat tieto charakteristicke rysy. Potom budeme volat “bozie tresty” dary.

        Páči sa mi

      • brisingr, a presne tak fungujú aj činy Najvyššieho. On tiež nerobí rozdiely, proste koná. Keď si Jeho oddaný, tak Ťa ochráni pre Tvoje dobro, keď si démon, tak Ťa zabije pre Tvoje dobro 🙂 Niekedy zabíja aj svojich oddaných, keď skončí ich čas na Zemi a nie sú viac potrební, tak zaranžuje ich smrť. Každopádne, smrť čaká každého, je to len vec pohľadu, či ju berieš pozitívne, alebo negatívne.

        groover, podľa Véd ľudia obývajú túto planétu milióny rokov, toto nie je ani prvá, ani posledná vyspelá civilizácia, ktorá si myslí, že je tu prvá 🙂 Takže je ťažké povedať, čo je “bežný” stav. 🙂 Ale inak je pravda, čo píšeš. Všetko je otázkou pohľadu a realizácie. Treba vidieť veci také, aké sú.

        Páči sa mi

      • Brisingr,

        asi už s krížkom po funuse, ale niečo v tvojom komentári ma oslovilo: “pre mna znamena, ze nieje nestranny a ked nieje nestranny moze byt omylny a to mne na “boha” nesedi.”

        Nikto, kto niečo vytvára, nie je absolútne nestranný. Má záujem a ten záujem je cítiť v tom, ako je daná vec/realita “stvorená”. Ak je dostatočne múdry a vie to, vytvorí niečo ako “zásady” a “operačný systém”, tým zverí kontrolu a sám už zasahuje len vtedy, keď sú nepredvídané komplikácie. Nezasahuje “vlastnoručne”, ale cez “operačný systém”, ktorý je s ním neprestajne spojený. Čiže ak “operačný systém” potrebuje porušiť zásady, rozhoduje sa to na pozícii jeho tvorcu, nie v samotnom “operačnom systéme”.

        Teraz som hovorila o tvorcovi nášho vesmíru, našej reality (“tvorca”) a o energiách, ktoré časť z nás označuje ako anjelov (“operačný systém”). Ale z môjho vlastného behania mimo tela viem, že tvorca nášho vesmíru nie je tvorca zvrchovaný, kde už nad ním nikoho iného niet. Aj on skladá účty a tak predpokladám, že náš vesmír je len súčasť nejakého väčšieho celku. Aby som to vedela nejako v hlave namodelovať, držím sa zhruba toho, čo bolo napísané v článku Čo sa to s nami deje… Zatiaľ sa moje poznanie s článkom kryje na 99%. (Čo ešte nič neznamená. Možno mám veľmo obmedzené poznanie… 😛 Ale zažila som situáciu, keď to, čo označujem Otec, muselo skladať účty čomusi, čo označujem Gyma, ako aj situáciu, keď ma vzali “mimo” systému a dosť ma to podesilo, pretože nechápem, čo to bolo… 😕 )

        Páči sa mi

      • Helar, sklamem Ťa, ale s BOHOM si nekomunikovala. Pojmy Otec, Gyma a spol. sú len Tvoje pojmy. Na to, aby si komunikovala priamo s Krišnom by si musela byť oslobodená, čo nie si. Je možné, že si komunikovala maximálne s nejakým Polobohom, ktorých sú milióny. Oni sú vlastne vyspelejšie živé bytosti, majú väčšie poznanie, schopnosti, ale aj tak sú stále podmienení. Polobohom sa môže stať každý, kto sa dobrou karmou na to kvalifikuje.

        Páči sa mi

      • Nrayn,

        nesklameš ma… 😛 Nikde som nepísala, že som komunikovala s Krišnom. 🙂 Ba dokonca som nepísala ani, že som komunikovala s Bohom… Pre mňa je “Boh” abstraktný koncept. Reprezentácia “Boha” v tomto vesmíre má pre mňa tvár toho, čomu anjeli (a teda aj ja) hovoria Otec. Nezisťovala som jeho rodokmeň… a slovo Gyma mám od anjelov. Neviem, kto sú “anjeli”, tiež som nezisťovala ich rodokmeň. Na rozdiel od teba (ako ťa vnímam ja) sa pohybujem v svete relativity.

        PS: A ako vieš, že nie som “oslobodená”? 😀 (Nie že by na tom záležalo. Som, čo som, nezávisle od toho, čo si myslí svet okolo mňa. 🙂 )

        Páči sa mi

      • O relativitu sa nemôžeš opierať natrvalo. Oslobodená..hm..Môžeš byť relatívne oslobodená smerom k niečomu, k viacerým veciam, ale myslel som oslobodenie od materiálnej pripútanosti, od kvalít hmotnej prírody, od pozemskej duality. Pokiaľ máš hmotné túžby, nemôžeš sa dostať do duchovného sveta.

        Páči sa mi

      • helar,
        velmi si vazim tvoj rozhlad a tvoje nazory. Podla mna mas uzasny dar a z celeho srda ti dakujem za to co robis, ale v tejto veci nemozem suhlasit. “Nikto, kto niečo vytvára, nie je absolútne nestranný” ja by som to doplnil o nikto koho pozname a nemyslim si ze niekedy spozname. Sama pises ze tvorca nasho vesmiru nieje zvrchovany. Ja si pod pojhmom “boh” predstavujem nieco tak ciste a nicim neovplivnene ze “to” nerobi chyby. Ono to vlastne nerobi nic, proste je. Je podstatou vsetkeho bez ohladu na okolnosti. Cistou podstatou vsetkeho, nie stvoritelom, pricinou, nasledkom, riadiacou ani kontrolnou castou systemu.

        Páči sa mi

      • brisingr, to, ako si to predstavuješ Ty, to je IBA Tvoj pocit. On nerobí chyby a Je podstatou všetkého bez ohľadu na okolnosti. Súhlasím. Ale – zároveň je Stvoriteľom a príčinou všetkých príčin. Ako môžeš podstate odopierať Osobnosť a činnosť, keď Ty ako nedokonalý dôsledok a nepatrná časť tieto atribúty máš? 🙂 Ako potom vzniklo stvorenie, keď podstata je nečinná? 🙂 Máš v tej svojej “predstave” dosť medzery.

        Páči sa mi

      • Nieje to moj pocit, ale predstava ale na slovicka sa tu hrat nebudeme. 🙂 Ze mam v predstave medzeri je prirodzene nakolko sa nemam o co opriet pri tvorbe predstavy a bez problemov si to pripustim, ja som tvor nedokonaly a navyse moje vyjadrovanie je obmedzene jazykom. Nesuhlasim s vseobecnym tvrdenym “stvoreny na obraz bozi” interpretovany akokolvek. Preco by nieco chcelo vytvarat svoju napodobeninu? Cinnosti sa vytvorili na zaklade podstaty, fakt je mimo mojich schopnosti pochopit ako, ale nieje to to iste. Osobnost vznika na zaklade skusenosti a ak je “boh” podstatou(zakladom) vsetky skusenosti by museli byt jeho vlastnymi vynalezmi takze by svoju osobnost musel budovat na zaklade svojej fantazie ale ta ma tiez zaklad niekde inde. Takze podstata nema osobnost. Nato aby som to vedel pochopit a vysvetlit by som asi musel byt tou podstatou. “ked dokazes pomenovat podstatu veci pravim menom dokazes ju pochopit” tak daleko este niesom 🙂

        Páči sa mi

      • S tým, že nás stvoril “na obraz Boží” s tým nesúhlasím. Ono to nie je tak, že Boh nás vytvoril vedome, alebo nevedome, to nie. My sme tu boli vždy ako Jeho časti. Nemáme začiatok, ani koniec, sme veční. Keďže ale sme časť celku, tak sme kvalitatívne totožní. Mikrokozmos vs. makrokozmos. Alebo inak, to, čo je hore, je aj dole.
        S tou osobnosťou som nemyslel osobnosť vo význame charakter, lebo to je jasné, že sa buduje, ale osobnosť ako večná individualita, jednotka slobodnej vôle. Ale máš pravdu v tom, že On by v tom prípade musel byť pôvodcom svojej vlastnej Osoby, ale tak isto sme aj my. Ty si individualita, existuje nespočetné množstvo individualít a On je zvrchovaná individualita. My sme ako keby roztrieštená časť Jeho samotného, pri čom On ostáva celistvý v svojej pôvodnej podobe.

        Páči sa mi

      • Brisingr,

        svoje názory opieram o dve veci: jedna je popísaná v tom článku Čo sa to s nami deje a druhá je popísaná v knihách Drunvalo melchizedela (a výťahoch z týchto kníh u Boba Frissella, kde som sa s tým stretla prvýkrát) v časti o posvätnej geometrii. Tam sa hovorí, že existuje čosi ako Jedno (“Všetko-čo-je, Void, ja tomu budem aj náďalej hovoriť Narayana, hoci ma za to Nrayn už asi rozštvrtí a opečie do zlatava 😛 ), ktoré si začína samo seba uvedomovať a v procese tohto uvedomovania vytvára “iskričky” (to už je Lynn Grabhornová). Jedna z tých “iskričiek” je tvorca nášho systému. Takže toto je moja “kozmo-angelológia” 😀 a netvrdím, že je najprávnejšia na celom svete, ale zatiaľ som sa nepotkla o niečo, čo by ju vyvracalo, takže mi dobre slúži… 🙂 Ak si “Boh” nazveme tvorcu nášho systému (on si tak hovorí), tak to bude “Boh”. Ak si “Boh” nazveme Všetko-čo-je/Void/atď., tak to bude “Boh”. To druhé ovšem nič úmyselne netvorí, takže tam platí to, že je absolútne nestranné. (Ovšem toto je zas len môj predpoklad, pretože som to nemala ako overiť. Ak to aj má nejakú hlavu, ja do nej, žiaľ, nevidím… 😕 )

        Páči sa mi

      • helar
        s tymto suhlasim bezvyhradne ked si odmyslim pomenovania… 🙂 s tymi mam zatial vnutorny aj ked iba malinky problem. Pracujem na tom :-)) este pred par rokmi mi uz meno boh robilo koprivky po celom tele, ale je to vsetko len o vyske z akej sa dokazes na vec pozriet. 🙂 Ja som o “bohu” hovoril o Narayana v tvojej reci aj ked podla mna je to len meno ktore nieje podstatne pokial to ovsem naozaj nieje pravé meno podstaty… 🙂

        Páči sa mi

      • Veľmi zjednodušene. Duša je z duchovnej vnútornej energie a hmota je vonkajšia materiálna energia. Duša ovláda hmotu, pretvára ju, je jej nadradená.
        Živé bytosti spadajú do Jeho okrajovej energie, lebo sme v podstate Duše, vnútorná energia, ale nachádzame sa vo vonkajšej energii. To ale nie je naše prirodzené postavenie, lebo to je v duchovnom svete. Momentálne ale : WE ARE SPIRITS IN THE MATERIAL WORLD. 😦

        Páči sa mi

      • Pri mojej predstave sa prave energia najviac priblizuje podstate. Bez energie sa nic nedeje. Ked sa nic nedeje nic ani nevznika takze postupnost je u mna jasna, otazkou ale je pre mna zdroj energie…

        Páči sa mi

      • Energia je energia, ale vedomie ju ovláda. Tvoje telo sa skladá z hmotnej energie, 4 živlov, .. Keď Tvoja duša – vedomie, opustí telo, tak sa Tvoje telo rozloží na základné prvky, stane sa z neho neživá hmota. ( V podstate telo nikdy nebolo živé v pravom slova zmysle 😉 ). Telo sa rozloží a energia sa transformuje. Takže energia, hmota je obsah, nehybný, elementárny, ale formu a aktivitu mu dáva až Vedomie.

        Páči sa mi

      • Uvedomujes si, ze svojim oponujucim tvrdenim si len potvrdil to co som napisal ja? Energia je zaklad a ovlada ju napr. vedomie. Erergia tu ostava aj bez vedomia, proste JE a nieje nijaka. Ani dobra ani zla ani slaba ani silna. Hovorime o roznych veciach. Ty o pricine a nasledku a ja o stave. 🙂

        Páči sa mi

      • Dobre, ale základ existencie nemôže byť v energii, lebo tá je premenlivá. Základ je nemenný, je to tá podstata, o ktorej tu celý čas hovoríme. Je to vedomie. To môže existovať aj mimo hmotnú energiu.

        To, že energia ostáva aj bez vedomia, to nie je celkom tak. Ja som písal, že vedomie ovláda hmotu, dáva ju do pohybu, nepísal som nič o existencii samotnej hmoty, ale iba o hierarchii.

        Hmota je manifestovaná vo forme vibrácií. “Energia” sama o sebe neexistuje, sú to iba vibrácie, ktoré dáva do pohybu prvotný hybateľ – Višnu. My ako Jeho časti sme tak isto schopní meniť vibrácie. Úroveň energie je vlastne iba sila vibrácie, môže teda byť slabá, silná, atď. Samozrejme, že nie dobrá zlá, to sú ľudské pojmy.
        Môže byť ale jemnohmotná, hrubohmotná, atď. Stále hovorím o hmotnej energii. Existuje ešte duchovná energia, a tá sa nedá merať, ani opísať hmotnými spôsobmi, tak tú nechajme pre zatiaľ bokom.

        Napríklad myšlienka je forma jemnohmotnej energie. Dá sa merať, je to energia, vibrácia, a vzniká ako dôsledok vedomia, neexistuje nezávisle. Aj naše astrálne-tj. jemnohmotné telo je vytvorené našim vedomím, aj hrubohmotné, aj keď to nie je až tak očividné, lebo zmeny sa prejavujú pomaly. Z toho vyplýva, že vedomie je základom k manifestovaniu energie.

        Páči sa mi

      • Z mojho pohladu ty hovoris o druhotnej energii, ktora vznika posobenim vedomia, ale to vedomie potrebuje k svojmu fungovaniu energiu. Bez energie sa nic nepohne, ani elektron v atome, ani list na strome, ani dusa vo vesmire. Neviem ci sa spravne vyjadrujem, kazdy si pod pojmom energia(podstata) moze predstavit nieco ine a to su skreslenia sposobene nasim vedomim a jazykom. Ked stojis na ulici a pozries sa istym smerom vidis pat domov, z vysky sto metrov vidis cele mesto a z vesmiru celu planetu ale tych pat domov uz nevidis aj ked tam urcite su, pritom si sa vzdy pozeral tym istym smerom… Kazdopadne kazdy ma svoju pravdu lebo sa pozerame z roznych uhlov… 🙂 peace

        Páči sa mi

      • Vedomie nepotrebuje energiu k fungovaniu, lebo vedomie “JE” 🙂 Samozrejme, že sa bez energie dejú veci, napríklad len taká gravitácia mi teraz prišla na um. Tam nepotrebuješ žiadnu energiu na pohyb. Keď si to zoberieme z inej stránky, tak vieš, že máš vedomie, ale nemôžeš ho uchopiť, nevieš dokázať, že je to hmotná energia, ale vieš, že existuje a vykonáva činnosť. peace man, veď debata.. 🙂

        Páči sa mi

      • Hmmm, pekny pokus s tou gravitaciou… 🙂 zatial je ako jedna zo zakladnych fyzikalnych sil elektromagnetická, silná a slabá jadrová sila a gravitácia najmenej preskumana, ale to neznamena ze nepotrebuje energiu. Na opustenie gravitačného poľa treba vynaložiť tým viac energie, čím je príťažlivosť intenzívnejšia. Nebudem tu vypisovat vzorce z fyziky, ale kedze gravitacne pole je konzervativne tak je mozne zaviest potencial a nasledne vypocitat potencialnu energiu. Laicky povedane kazde hmotne teleso ma istu gravitaciu a zaroven aj energiu. Niesom fyzik ale google je uzasna vec… 🙂 Sam si povedal, ze vedomie je oddelenou castou celku. Co potrebovalo vedomie nato aby sa mohlo oddelit? Nejaka sila(energia) mu musela pomoct, nemyslis? Ja netvrdim, ze vedomie JE energia, ale ze potrebuje energiu… 🙂

        Páči sa mi

      • V mojom ponímaní sa vedomie nemuselo oddeliť, skôr naopak. Vedomie vojde do hmoty, do hmotnej energie. S tou oddelenou časťou celku som to myslel tak, že je oddelenou časťou od hmotného celku, od vesmíru. Vedomie podľa mňa nepotrebuje energiu samo o sebe. Potrebuje hmotnú energiu, aby sa mohol manifestovať jeho hmotný prejav – keď sa chce manifestovať, čo nie je podmienka. Tak, ako ja vidím človeka, osobu, tak ja nevidím jeho vedomie, vidím iba prejav vedomia, vidím, ako vedomie ovláda hmotnú energiu. Keď vychádzam z toho, že duša, Boh, celkovo duchovná energia=vedomie je večná a hmotná energia je dočasná, vzniká a zaniká, tak v čase, keď nie je hmotný vesmír prejavený, existuje iba duchovná energia.

        Páči sa mi

  4. Nrayn,

    najviac ma zaujalo to, čo som najmenej chápala – to “odriekanie”. Píšeš:

    “Odriekať si. Vzdať sa niečoho. Je to Najväčší askét, jogín. Vlastní preto všetky mystické sily v plnej sile. On je Najvyšší vládca, a predsa je od všetkého odpútaný. Odriekanie znamená vzdanie sa pripútanosti.
    […] On od toho oslobodený a neovládajú ho hmotné kvality. Prečo? Lebo si vie odriekať.”

    Prečo by si Boh mal odriekať? Čo by si malo Všetko-čo-je odriekať? Nerozumiem… Skutočne ma zaujíma 1. čo a potom 2. prečo. Vysvetli, prosím.

    Páči sa mi

    • V podstate, hmotná energia, ktorá je Jeho vonkajšou energiou je tu určená pre nás, ktorí sme od Neho dobrovoľne oddelení. Je to vlastne odraz duchovného sveta, kópia. Hmotný svet prináša uspokojenie hmotných zmyslov. Je to ale vždy iba dočasné, preto skutočné šťastie, ktoré hľadá každá živá bytosť sa tu jednoducho nájsť nedá. Hmotný svet je plný utrpenia. Živé bytosti teda vyhľadávajú zmyslový pôžitok v ilúzii, že im to prinesie trvalé šťastie, lebo sú ovládaní troma kvalitami hmotnej prírody.

      Krišna ale nie. On keď sa inkarnuje, tak to robí z vlastnej vôle. My sa musíme inkarnovať podľa zákona karmy a prijať podľa toho istý typ hmotného tela. On zostupuje v svojom duchovnom tele, ale napodobňuje správanie v hmotnom svete, aby ustanovil príklad. Preto hrá úlohu kráľa, bojovníka, svätca, jogína, atď., presne pre to, aby bol vzorom pre spoločnosť. Ľudia vždy napodobňujú veľké osobnosti. On ako Boh nie je povinný sa riadiť žiadnymi pravidlami, ani vlastnými, a predsa to robí. Preto, keď sa inkarnoval vo viacerých vteleniach, tak predvádzal dokonalú askézu a odriekanie. Odriekanie – tapasya – je inými slovami sebaovládanie. Vedieť skrotiť svoje zmysly. To je jeden z hlavných prvotných predpokladov pre oslobodenie. Keď chceš dosiahnuť oslobodenie od hmotného sveta, musíš sa ho vedieť vzdať, musíš si vedieť odriekať hmotný zmyslový pôžitok.

      Páči sa mi

    • Ja som to odriekanie pochopil tak, že môžme využívať hmotných výhod, ale nebyť k nim pripútaní, čiže závislí na nich. Rozdiel je, či mám auto, aby som mohol riadne v hmote fungovať, alebo že mám drahé auto, ktorým si chcem získať úctu, svoju veľkosť pred ostatnými ľuďmi….

      Páči sa mi

      • V podstate by si nemal byť pripútaný k hmotným veciam vôbec. Načo Ti je vôbec auto? To je otázka, na to, aby si chodil do práce? Na čo Ti je práca? Aby si zarobil peniaze? Na čo sú Ti peniaze? Aby si ich využil na duchovný pokrok a hlavne slúžil Bohu? Tak v tom prípade všetky hmotné veci slúžia tiež Bohu, lebo sú to prostriedky, teda tie veci transcendentuješ a nepúta Ťa karma k tomu, čo robíš. Naopak, pokiaľ hmotné veci využívaš, tj. auto-prácu-peniaze na uspokojovanie seba, to prináša karmu a pripútanosť.

        Páči sa mi

      • Vieš, Nrayn, žiť treba… a preto moje heslo: “žrať treba” :-P… a treba mať kde bývať, aby si prežil (patrí k základným ľudským potrebám podľa Maslowa – p. fyziologickým i p. bezpečia). A keď za korisťou nevie dobehnúť, treba mať niekedy aj dopravný prostriedok, ktorý ti handicap vyváži 🙂 .

        Jedna vec je mať zabezpečené svoje potreby. Iná vec je predháňať sa v spôsobe, akým sú zabezpečené. Tam s tebou súhlasím.

        Páči sa mi

      • Treba udržať telo a dušu pohromade, takže treba jesť, piť, spať. Všetko ale v nutnej miere. Korisťou? Haha, mäso sa nesmie jesť, ale pokiaľ myslíš korisťou obilniny,strukoviny,mlieko,ovocie,zeleninu,sladkosti, tak prečo nie 🙂

        Páči sa mi

  5. Vskutku dobry clanok Helar dobre sa mi citalo 😛 Paci sa mi aj Nraynov nazor az na par viet v ktorych este nemam jasno. Nech sa aj potrhaju nazory 😀

    Napr. Mne sa pacil film Avatar. Potom som si pozrel pol-hodinovu kritiku proti Avatarovy a itak sa mi pacila kritika aj samotny film a obidvom som daval za pravdu hoci by sa mali asi navzajom vylucovat. Nemoze to tak aj realne existovat ? 😀 Struktura nazoru sa dokaze prekryvat s inou a pritom sa mozu nadherne doplnat.

    Ch. Montesquieu: Ak by si boha vymysleli trojuholniky mal by tri strany 😀

    Páči sa mi

  6. Bez dutiny na flaute niet zvuku,bez prázdnoty papiera niet písma, bez otvoru v stene niet svetla v izbe, a bez absencie nášho Ja nie je svätosť… 😀
    ak chce byť svetosť večná, musím byť tiež ….. hi hi hi 😀

    Páči sa mi

  7. Hodinár spúšťal kyvadlové hodiny .. vtom prehovorilo kyvadlo a vraví… prosím nespúšťaj ma ,nechaj ma prosím na pokoji…vieš koľko ráz, sa musím kývať?
    každú sekundu, 60 ráz za minútu, 3600ráz za hodinu a čo potom za 24 hodín a za týždeň a za rok? Prerušil ho hodinár … vieš čo.. pri každom kývnutí si veselo tikni …. a odvtedy si na stene veselo tikajú a merajú čas našich príbehov 😀 .. 😀

    Páči sa mi

    • Dnes som cital pekny clanok o nasom vnimani casu. Cim sme mladsi tym sa nam zda urcity casovy usek dlhsi lebo ako podiel k doteraz prezitemu casu je vacsi… dufam ze som to napisal zrozumitelne 🙂 Nas mozog vnima cas digitalne a ma taktovaciu rychlost pri obrazovych vnemoch “bezne” nastavenu na 13 obrazkov za sekundu (ked niekedy pozerame na rychlo sa otacajuci predmet zda sa nam ze sa otaca naopak, pretoze my zaznamenavame ten otacajuci sa predmet vzdy len v danom okamihu nie kontinualne, kontinualny tok informacii by nas mozog nedokazal zvladnut). Nase vnemy sa navyse zaznamenavaju na akoby viacerych pasoch a az potom sa skladaju dokopy a my si z toho spravime uceleny obraz o danej udalosti. Cas potom vznika skladanim postupnosti vnemov. Z celeho vyplya ze keby sme dokazali zrychlit nasu taktovaciu rychlost vedeli by sme rychlejsie reagovat? Bol by som rychly ako upir z Twilight? 🙂 a keby som tu rychlost vedel spomalit trval by orgazmus dlhsie? 🙂 nase vnimanie casu je ovplivnene mnozstvom vnemov. Vsetci asi pozname ze ked travime prijemne cas tak sa nam zda ze leti, ale ked cumime znudene do steny tak minuta trva hodinu. Z odstupom casu si to ale pamat premieta presne naopak. Pri spomienke na prijemne chvile sa nam vybavy tolko vnemov ze sa nam ten cas zda dlhsi a prazdne cumenie do steny trvalo sekundu len preto ze v pamati k tej udalosti nemame ziadne vnemy… 🙂 Som sa nejak rozpisal a neviem ci uplne k teme, ale prislo mi to ako dobry napad… 🙂

      Páči sa mi

      • Keď si malý, tak jedna hodina Ti pripadá ako celý deň. Keď si v dôchodku, ráno vstaneš, ideš si kúpiť do potravín chleba a maslo, a celý deň zabitý 🙂 Preto netreba odkladať sebarealizáciu na neskôr, lebo neskôr to ťažko “stihneš” 🙂 Ja mám 23 rokov, ale keby som to mal rátať v reálnom – svojom – čase, tak mám asi polovicu života-času už za sebou. Presne kvôli tomu, ako funguje “čas”. 🙂

        P.S.: K tým obrázkom, ľudské oko potrebuje minimálne 24 obrázkov./sek. , aby tie obrázky vnímalo ako plynulý pohyb. Preto televízne vysielanie, filmy atď. fungujú na cca. 24-30 obr./sek.

        Páči sa mi

  8. Toto je dobrý článok, núti k zamysleniu. Už len to, že opisovať Boha vlastnosťami, ktoré sa skôr hodia na opisovanie ľudí, sa mi zdá ako nevyhovujúce. Ale poviem vám jednu epizódku zo svojho života: Jedného času som pracoval v profesii, kde sa vyžadovala apolitičnosť, ktorá ruka v ruke kráčala s ateizmom. Napriek tomu som sa niekoľkokrát stretol s duchovnými kresťanskej viery – farármi, kde som sa s nimi mohol dôverne porozprávať o tejto téme. Doslova som im povedal, že ma láka náboženstvo, len sa neviem rozhodnúť pre ktoré, lebo jedno sa stavia nad druhé, a každé má svojho Boha, nakoniec som sa opýtal, že koľko je vlastne Bohov ? Na to som dostal hodne zaujímavú odpoveď, niečo v tom slova zmysle, že Boh je filozofická otázka a Boh je len jeden. To ma úplne zdeptalo, lebo pokiaľ je Boh len jeden, ako mohol dopustiť, aby o ňom na tak maličkej Zemi všade ináč hovorili ? Ako mohol dopustiť, aby sa kvôli nemu bili a zabíjali ? Napr. križiacka výpravy do svätej zeme. Téma ma natoľko zaujala, že som popátral po kresťanstve, no na moje veľké prekvapenie som zistil, že táto viera má za následok prenasledovanie, mučenie a smrť miliónov nevinných ľudí, často len kvôli tomu, že vyznávali iné náboženstvo ako kresťanské. V mojom srdci začala klíčiť myšlienka, že aká to môže byť bytosť, keď dovolí aby v jej mene boli tieto hrozné zločiny ? Doslova genocídum. Kresťanstvo sa šírilo ohňom a mečom po celom svete a ľudia iného vyznania mali na výber – buď sa prihlásim ku kresťanstvu, buď ma čaká smrť. Priznám sa, bol som zhrozený z takýchto praktík. Vrcholom bolo, ked som zistil, že dokonca vydali Malleus maleficarum – kladivo na čarodejnice, na základe ktorého bolo mučených a pripravených o život tisíce a tisíce nevinných ľudí. Hrozné. Potom som to konečne pochopil: Kresťanstvo je organizácia na uzurpáciu moci za pomoci zastrašovania Bohom. Od vtedy má v ústach trpkú príchuť, keď vidím na kresťanských bohoslužbách mladých ľudí. Považujem ich za veci neznalých. Zúčastňovať sa na tých sabatoch organizácie, ktorá má na svedomí snáď viac životov ako svetová vojna, sa mi zdá scestné. Sčasti to ospravedlňuje aj ich nevedomosť. Ale mne je to smutné. Takto ešte aj v súčasnosti balamútiť ľudí, to chce výdrž. Mne v hĺbke duše niečo hovorí, že existuje nejaká nadradená inteligencia, ktorá riadi svet, ale je to určite iná kvalita ako biblický boh. Dospel som do štádia, kedy čítavať všakovaké knižtičky o bohu, bohoch, anjelíčkoch, čertoch, satanoch je zbytočné plytvanie časom. Poriadok sveta je na vážkach. Americký prezident dostal Nobelovu cenu za mier a on vysiela vojakov na vojenské misie do cudzej krajiny, kde sú cudzie zákony a cudzie vierovyznanie. Obyvateľstvo tejto krajiny nikdy nepochopí, načo sú cudzí vojaci v ich krajine. Určite sa budú brániť a budú aj obete. Či na jednej, či na druhej strane. Ich vrchný veliteľ, ktorý ich tam poslal, dostal Nobelovu cenu za mier. Aj pápež, ktorý vysielal križiakov do svätej zeme zabíjať neveriacich sa opieral o to, že je jediným zástupcom Boha na zemi. Zrejme si myslel, že v jeho mene môže vydať príkaz na vojenskú intervenciu do cudzej zeme a tam masakrovať ľudí iného vierovyznania. Smutné, veľmi smutné.
    Áno, tlačí sa mi na myseľ otázka: Boh, predstava ktorej dimenzie ?

    Páči sa mi

    • My ľudia sme oddelené časti Boha, a tým pádom máme rovnaké atribúty ako On, ale ich máme v obmedzenom množstve. Ako mohol dopustiť, že o ňom majú rôzni ľudia rôzne predstavy? No jednoducho. On do tohto sveta nezasahuje priamo ( väčšinou ). Určil pravidlá, princíp príčiny a reakcie – karmu, a každý si nesie svoj vlastný diel zodpovednosti za svoje činy.

      To, že má kresťanská sekta na svedomí milióny prenasledovaných a mŕtvych je samozrejme dobre známy fakt, aj pre nezasvätených. Je to svetská organizácia, ktorá si potrebovala, a stále potrebuje, udržať svoju moc. Momentálne viacmenej neexistuje cenzúra, ani represívna politika a kresťanská cirkev je oddelená od štátu a to značí jej skorý koniec. Teraz funguje iba kvôli zotrvačnosti a snaží si zachrániť majetky, ktoré si nakradla, alebo získala od naivných dobrodincov za tie stáročia.

      Boha netreba posudzovať podľa kresťanstva, alebo Biblie, lebo nie je to jediné “náboženstvo”. Väčšina obyvateľov Zeme nie sú kresťania. Čo sa týka prameňov, rozsahu, dôveryhodnosti a celkovej reputácie, je skôr odsúdeniahodné. My sami Slovania sme trpko doplatili na násilnú christianizáciu, ktorá sa odohrávala po celom svete. Preto, Boh, predstava ktorej dimenzie – určite nie tej kresťanskej.

      Páči sa mi

    • ahoj Svetlonoš
      je čudné, že ma každé náboženstvo vidí, ako by som niečo chcel riadiť alebo ovplyvňovať, máte slobodnú vôľu, a prečo by som ju mal obmedzovať?
      Máte dar tvorenia, všetko čo si vytvoríte aj prežívate .. 😀 nikoho nesúdim, ani nepovyšujem, len žijem vo vás a prežívam to čo prežívate vy , a vzhľadom na to že, aj váš život je večný, žijete ako žijete hi hi 😀 som nekonečná láskavosť a láska … hm 😀

      Páči sa mi

    • to mi pripomina jednu taku uvahu:

      “nepytaj sa, ako to mohol odpustit Boh. radsej sa spytaj, ako sme to mohli dopustit my”

      tu je asi kluc, preco sa to vsetko dialo tak, ako sa to dialo 🙂

      Páči sa mi

  9. Bůh stvořil mnoho cest,

    které k Němu vedou,

    protože chce potěšit

    každého jednotlivce jeho vlastním způsobem,

    stejně tak jako chce On sám být potěšen

    svým vlastním způsobem.

    (Veda,ezoterika,nabozenstvo,viera,fantazie atd.) Myslim ze ten citat je pre to vhodny.

    Páči sa mi

  10. som si vedomá, že toto nie je celkom k téme, ale myslím, že to stojí za to. som členkou istého spoplatneného webu, kde bol počas minulého roka uverňovaný na pokračovanie veľmi zaujímavý “seriál”. na záver jeho autor dal dovolenie na jeho nekomerčné šírenie. keďže som sa v našich jazykových podmienkach nestretla s ničím tak komplexným a kvalitným ponúkam všetkým rovnakú možnosť. je to síce mentálne náročnejšie čítanie, ale skutočných záujemcov to iste neodradí.
    adresa http://uloz.to/2947822/tajemstvi-amenti-o-cem-to-vsechno-je.pdf

    Páči sa mi

  11. Teraz ma napadlo. Vsetko co je nam zname ako ludom su len prezitky alebo urcity druh energie. Vsetky zmysly mudrost proste vsetko je len to co zazivame. Spolu s tim aj nase teorie atd. A tich zazitkov ktore mozme prezit je nekonecno. A kazdy z nas ma tie zazitky ine jedinecne ako nikto iny. A z tich zazitkov mu vyplyvaju zas ine suvislosti. Kedze je tich zazitkov nekonecno tak ich nikdy nevycerpame. A musia byt niekde alebo ich existencia je niekde mimo nas. Usudzujem tak preto lebo cas neexistuje. Preto sme v kazdom prezitku tady a ted. Je to ako cestovanie v nejakej banke nekonecnich informacii ktore obsahuju vsetko co moze byt. Je to ako keby sme ani netusili svoj vlastny potencial. Lebo nas potencial je tim padom neobmedzeny. A najviac uzasne na tom je ze ani samotna existencia teda asi aj boh/absolutno stale objavuje nove a nove veci. Ak skombinujes dve veci ziskas tretiu a tu zas skombinujes a tak do nekonecna lenze absolutno by tak pracovalo stale iba zo sebou a tim sa tak skumalo. A ironiou toho vsetkeho je ze sa moze skumat nekonecne dlho ale nikdy sa neodkryje cele. Najvetsie bozstvo by bola prave v tich skrytich veciach. Ved si len predstavte tie triliony moznosti ako mohol zniknut tento vesmir a vsetky udalosti sa mohli stat inak. Je to nepredstavitelna kopa moznosti. Ako sa da jedna vec skombinovat s inou. Je to ako ked sa nieco prebudza. Nazval by som tak ako ked sa nejaka forma zacina prejavovat tim ze sa sama skuma. A bavi ju to. Moze sa skumat nekonecne dlho a vzdy bude mat co robit. Dokonca by sa zacala aj tak skumat ze naschval zabudla nieco zo seba aby to mohla skumat z ineho pohladu a tak sa pochopit z inych pohladov. A aj ten najvetsi skumac nikdy nebude Boh. Lebo Boh s velkym B obsahuje vsetke zazitky a je v nom aj ten rusok tajomstva ktory sa este neprebudil. Moze sa to diat aj cyklicky a neviem ci by to malo nejake finalne stadium lebo tich moznosti musi byt naozaj vela. Neviem ale mne sa ta predstava zda uzasna. Ale vecer rad fantazirujem takze len tak. Brat s rezervou 😛

    Páči sa mi

    • Celkom zaujímavá predstava, a niečo na tom aj bude, len pár vecí Ti vytjnem, s ktorými sa nestotožňujem. — aby nebola nuda, a bolo stále čo objavovať 😀

      “Usudzujem tak preto lebo cas neexistuje.”
      / Existuje v hmotnom svete, neexistuje iba v duchovnom.

      “..Lebo nas potencial je tim padom neobmedzeny.”
      / Náš tvorivý potenciál je neobmedzený, ale v istých veciach budeme
      stále obmedzení, nikdy neprekročíš svoj vlastný tieň, a nikdy sa
      nevyrovnáš Bohu. 🙂

      “Ved si len predstavte tie triliony moznosti ako mohol zniknut tento vesmir a vsetky udalosti sa mohli stat inak.”
      / Práveže nie. Všetko sa stalo presne tak, ako sa to malo stať. Náhody
      neexistujú.

      “Dokonca by sa zacala aj tak skumat ze naschval zabudla nieco zo seba”
      / Boh nezabúda. 🙂 Neviem, prečo máš predstavu, že sa On musí nudiť.
      Práve naopak. Náš hmotný svet je len nedokonalým odrazom duchovného, tam prebieha skutočný život. 😉

      “Moze sa to diat aj cyklicky a neviem ci by to malo nejake finalne stadium”
      / Hmotný vesmír sa cyklicky vytvára a ničí. To zničenie, to bude asi to Tvoje finálne štádium. hh

      Páči sa mi

      • “Existuje v hmotnom svete, neexistuje iba v duchovnom.”

        /Cas existuje tam kde je priestor. Takze v duchovnom svete nie je priestor ? Lebo mne to pripada tak ze na cas potrebujeme proste len sled udalosti (chronologicky) Ale tato vec je dost diskutabilna. Lebo aj v hmotnom svete sme stale len v pritomnosti hoci zaznamenavame cas postupne. Je to asi tak co si pod pojmom cas vlastne predstavujeme.

        “Práveže nie. Všetko sa stalo presne tak, ako sa to malo stať. Náhody
        neexistujú.”

        /Niektore udalosti neovplyvnis. Zvycajne iba tie velke, ale male udalosti sa deju na zaklade tvojho konania v pritomnosti. No ich vysledny charakter byva zvycajne ten isty. Priklad mozes robit cely zivot mnoho veci ale raz aj tak zomries 😛 Ale v podstate to tak je. Lebo potom by nic nebola nahoda lebo to ma nejaku pricinu v slede udalosti. Nase rozhodnutia maju urcite nejaku pricinu ale myslim ze aj v tom bude nejaky princip nahody a nefungujeme len ako stroje 😉

        Páči sa mi

      • V duchovnom svete nie je priestor, taký aký ho poznáme my. Nie je tam fyzický priestor. Nič nie je náhoda. To, že sa nejak rozhodneš konať, to Ti vytvorí karmu. Jednak sa k tebe vráti dôsledok Tvojho konania a jednak zopakuješ tú istú vec znovu, to je súčasť karmického princípu. Dá sa teda povedať, že všetko, čo konáš, je dôsledok Tvojho konania v minulosti, a zároveň príčina Tvojho konania v budúcnosti. Tým pádom nič nie je “náhoda”.

        Páči sa mi

Povedz svoj názor