Realita za hranicou našich piatich zmyslov

Na YouTube som našla video Reality Beyond Matter, ktoré hovorí o realite za hranicou našich piatich zmyslov. Žiaľ, našla som ho len v angličtine:

Hlavné myšlienky v skratke, ako som si ich zapamätala z pozerania: náš mozog vníma “vonkajšiu realitu” vnútorne, cez elektrické stimuly. Obraz, zvuk, hmat, proste všetky naše zmysly produkujú elektrické stimuly, ktoré mozog premieňa na obrazy. Z toho vyplýva, že nemáme priamy kontakt s realitou “tam vonku”, pretože všetka realita, ako ju vnímame, je len interpretácia elektrostimulov naším mozgom. Ak by hocikto dokázal stimulovať náš mozog elektrickými signálmi jeho výberu, my by sme nutne mali pocit, že prežívame kontakt s istou realitou – hoci by šlo len o elektrické signály. (Nepripomína to Matrix?)

Ďalšia záležitosť, ktorá stojí za bližší pohľad, sú naše sny. V nich rovnako ako v realite máme fyzické vnemy, dotýkame sa, hovoríme, jeme a podobne – ale celkom bez toho, aby do mozgu cez zmysly vstupovali nejaké signály. V snoch si mozog signály produkuje sám.

Potom je, samozrejme, problém s tým, že keď sa zobudíme zo sna, zistíme, že išlo len o naše predstavy – ale nikde nemáme istotu, že sme sa nezobudili len do “väčšej predstavy”, teda že sa nám nesníva, že sme spali a snívali a teraz že sa zobúdzame…

Autori život nazývajú “väčší sen” a doslova povedali, že je dosť dobre možné, že si myslíme/snívame, že žijeme na Zemi.

A teraz, aby to nebolo také jednoduché, poďme sa “popitvať” trochu v mozgu. Čo ak náš mozog je tiež len predstava? Doteraz si myslíme, že veci sa interpretujú v ňom, ale nedokážeme ho reálne overiť : interpretuje vnemy našich očí, ktoré ho vidia, našich rúk, ktoré sa ho dotýkajú – interpretuje vnemy samého seba… Lenže ak aj náš mozog je len predstava, tak kto potom vidí obraz? Kto je to “ja”?

Autori došli k záveru, že mozog používa nadradená, absolútna bytosť, duša. A že nemusí existovať nijaká fyzická realita, ale všetko je len produkt toho, čo táto duša sústavne tvorí. Doslovne zaznelo: “ak vesmír je len predstava – čo má tú predstavu?”

Ak ste znalí angličtiny a chce sa vám pustiť do anotácií toho, o čom sa vo videu hovorí, rada vaše anotácie uverejním!

15 thoughts on “Realita za hranicou našich piatich zmyslov

  1. Hm , ako je to dalko od Zhuāng Zǐ mysilenok y cca 400 rokov p.n.l.?

    Zdálo se Čuangovi, že je motýl, jenž poletuje kolem, motýl se cítil motýlem, nic mu nechybělo, nevěděl, že je Čuang. Náhle se probudil a ustrnul, je Čuang! A teď neví, zdálo se Čuangovi, že je motýl, nebo se zdá nyní motýlu, že je Čuang? Čuang nebo motýl, přece tu musí být nějaký rozdíl! A tomu se říká proměnlivost věcí!
    Zhuangzi, přeložil Oldřich Král

    Páči sa mi

  2. Helar,
    No velmi zaujimave, pretoze prave za posledny tri dni ma tato otazka napadla v hlave hned po zobudeni za posledne tri dni. Mala som take zive sny, ze mi chvilu trvalo, kym som si po prebudeni vsugerovala, ze to bol iba sen a toto je realita. a vidis, teraz som este aj natrafila na takyto clanok. Inak by som na to uz pomaly zabudla, lebo som si takuto moznost ani nechcela pripustit, ze co za vymysly ma to napadaju. A mozno to ani az taky vymysel nie je.

    Páči sa mi

  3. Odporúčam prečítať si knihu Probuzení mysli a osvícení srdce od Dalajlámu ako aj jeho ďaľšie knihy a je až prekvapivé koľko spoločného s týmto článkom tam nájdete. J.s. Dalajláma v nej rozoberá otázku reality, vnímania a toho kto vníma. Veľmi zaujímavé inšpiratívne a poučné čítanie, ktoré možno niektorým z Vás veľa ozrejmí.

    Páči sa mi

  4. len mi tak napada… ze ako velmi nam to ten stvoritel skomplikoval (na konci toho videa sa hovori, ze ak je teda dusa hybnou silou tela a zmyslov, musel ju niekto stvorit), ked nas uzavrel do hmotneho tela so vsetkymi jeho obmedzeniami a iluziami:) a ako dokonale sa dokazeme oklamat pocitom, ze to, co nevnimam zmyslami, nemoze byt skutocne:)

    Liked by 1 person

  5. ze co som dnes nasla v jednej knihe: “Cely vesmir je iba sen v Bozej mysli. Dokial Boh spi, veri mu a vsetko vyzera skutocne. Ty vidis, ako sa Boh prebudza, pomaly prichadza k sebe, a jeho bdelost vycina snom ako smrst, nici cely vesmir. Nakoniec sa posadi, pretrie si oci, a povie: “To bol sen, skoda len, ze si nepamatam, o com bol.” A v tej chvili bude po nas vsetkych.”
    len tolko ako dodatok

    Páči sa mi

  6. Najviac sa mi na tom celom páči veta “ty vidíš, ako sa Boh zobúdza”. Ak by toto mala byť pravda, tak musím existovať mimo jeho vesmíru a mimo jeho sna. A pokiaľ viem, žiadne “mimo” neexistuje… Tak kto vlastne vidí, ako sa Boh zobúdza? Kto vidí, ako “jeho bdelosť vyčína snom ako smršť, ničí celý vesmír”?

    Príliš vzletné slová. Forma povýšená nad obsah. Podľa mňa autor skôr hovoril, ako rozmýšľal… alebo naháňal “stránky”. A hlavne si všimnite, že sa štylizuje do pozície niekoho, kto môže komentovať počiny Boha… 🙂 Ďakujem, také ja nemusím.

    Páči sa mi

  7. hmmm… nabuduce budem musiet viac premyslat nad citatmi, ktore sem budem chciet vlozit:)
    je to z jednej fantasy knihy, takze nic co by sa tykalo “vazne” myslenej ezoteriky. ale nejako mi to tak pripomenulo ten rozpor medzi stavom, kedy snivame, a kedy sme bdeli, tak som to sem napisala. impulzivny napad:) asi budem musiet viac premyslat:)

    Páči sa mi

  8. Velmi podobne myslienky ma napadali ked som bola mala, mohla som mat cca 10 rokov mozno aj menej. Potom som od toho upustila, ze su to len moje detske vymysli a teraz pozeram, ze to az take vymysli neboli:D celkom ma prekvapilo, ze som sa vpodstate nic nove nedozvedela:D

    Páči sa mi

  9. Ja mám inú otzku ? Keď sa tu vyprávame o snoch. Mával som teraz to volaju Vedomý sen , takže viem že to exzistujé a naozaj funguje. Ale fascinuje ma jedna ovec a to v normalnom sne. Ako to že vo sne vystupuje tolko ľudí ktorý sa nesprávaju podla toho ako by som si predstavoval. Upresním: kto riadi tých ostatných ľudí v sne ? Neriadia sa podľa mňa a ani sa nepripsôsobujú mojim požiadavkam a pritom su v mojom sne!
    Narozdiel Vedomého snu kde som už mohol ovlivňovať tieto osoby (vrte že je to fantastické) a nariadovať im čo majú robiť – bol som bohom vo vlasnom svete ! Už v mladom veku som rozmýšlal nad tim či tu na tomto svete nie sme za trest! A tím nechcem povedat ža by som mal nejaký zlý život. ale to nieje na takuto príspevkovu debatu.

    Páči sa mi

    • podla mna v “normalnom” sne nemas vedomy zamer nieco ovplyvnovat, preto sa spravaju akoby mimo kontroly, kdezto vo vedomom sne mas vedomy zamer ovplyvnovat to.

      Páči sa mi

  10. Dobrý deň,

    Ja mám jednu otázku. Najprv som videl jedno video s tým že som si ho pozrel a nechápal som tomu, resp. vedel som o čo sa jedná ale nie som si istý či som to vedel stopercentne prijať a pochopiť. Neporozumel som tomu, že dokážeme meniť realitu, pretože je len ilúzia a predstava. Ak je to teda tak, ako to súvisí s duchovným svetom? Môžeme aj tam neustále meniť aj tvoriť? Sme niečo ako absolútne stvorenia? To znamená že sme sa stvorili my samí? Že reinkarnácia a karma sú tiež len našim produktom? Ako to teda je, ostal som zmätený a nerozumiem, ako to súvisí s duchovným svetom. Vopred ďakujem za odpoveď. 🙂

    Páči sa mi

  11. od veci komentár ale neviem ho dať k ceste prázdnoty na ceste drakov…nejdú tam totiž otvoriť dva články: Za všetkým stojí vibrácia (text) a Veda, viera a ezoterika (text). Rada by som si postupne všetkým prešla a tu som hneď na začiatku zasekla :-/ ja len keby sa o tom náhodou nevedelo a chybu by šlo napraviť 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor