Späť ku koreňom

V utorok som hodne cestovala autobusom a vhodne som sa na to pripravila: do iPodu som nadupala audioknihu Ricka Hansona a Richarda Mendiusa Meditations to Change Your Mind. Bol to pre mňa úžasný aha-zážitok: od prvého slova som sa dostala do akejsi “nirvány” a na nej som frčala, až kým som nedala slúchadlá z uší. A navyše som sa niečo dozvedela: v časti o tom, ako meditácia mení ľudský mozog, som sa dozvedela, že by mohla byť aj odpoveďou na moju degeneratívnu poruchu. Povedala som si: ide sa meditovať. (Asi tušíte, že moja lenivosť skamarátená s mojím ADD z meditácie neurobili moju najobľúbenejšiu aktivitu. 😕 )

No a keď už som sa tak rozhodla a po štyroch hodinách som na toto rozhodnutie takmer zabudla, priletel mi do chlievika mailík od toho istého Ricka Hansona s najnovším vydaním jeho newsletteru. A ten sa volá – Späť ku koreňom. 😛

Hanson rozpráva, ako si na strednej škole povedal, že sa naučí hrať na niečo – a zvolil si klarinet. Jeho rodičia boli dosť múdri na to, aby klarinet nekupovali, ale len prenajali, a on začal cvičiť (na vyhnanstve v garáži 😛 ). Po týždni-dvoch cvičenia stupnice ho to prestalo baviť a začal skúšať ľahšie pesničky. Ale po pár týždňoch akoby zaviazol – nemohol sa pohnúť ďalej, pretože si nevytvoril základy cez stupnice a podobné cvičenia – a tak nakoniec frustrovaný s klarinetom prestal. (A keby bol písal o mne, bol by napísal presne to isté, ale s klavírom, gitarou a flautou. 😕 )

Ľudia mávajú tendenciu preskakovať základy z rôznych dôvodov: z netrpezlivosti (môj prípad), lenivosti, arogancie (ktorú Hanson vysvetľuje ako predstavu, že nám to “prejde”). Takisto sa na tom podieľajú svojou mierou aj masmédiá, ktoré každú hviezdu prezentujú, akoby sa zrodila z hodiny na hodinu, a radi zabúdajú na tie roky driny, ktoré tomu predchádzali.

Keď ale preskočíme základy, všetko, čo vybudujeme, budujeme na piesku: vzťahy, kariéru, spiritualitu či hru na klarinet. Možno nám to chvíľku “prechádza”, ale väčšinou nás to stojí neistotu, vyčkávanie na uznanie, možno pocit nehodnoty v tom, čo robíme. A ak príde na lámanie chleba, môže sa celá naša krásna stavba otriasť v základoch a zrútiť.

Keď však zvládneme základ, korene, cítime sa na “svojom” teritóriu. A aj keď sa veci nevyvíjajú dokonale, v duši vieme, že sme urobili všetko pre to, aby bol výsledok dobrý – a máme čisté svedomie.

Takže čo s tým?

Predovšetkým si potrebujeme vyjasniť, čo “základy” znamenajú konkrétne pre nás, pretože tieto sa človek od človeka odlišujú. Tu je niekoľko “základov” na inšpiráciu,možno niečo z toho u vás zaklikne:

  • Vzťahy: nijaká hrozba násilím,rešpektovanie osobnej autonómie, žiadne extrémne správanie, žiadne podrazy alebo nevraženie.
  • Výchova detí: veľa lásky, skutočný čas pre rodinu, “vznešené” hodnoty (výpomoc, čestnosť, odvedenie si svojho dielu práce), rozumná rodičovská autorita.
  • Práca: včasné príchody do práce, plne zvládnuté kľúčové zručnosti, pohoda v pracovnom kolektíve, zdroje potrebné na splnenie cieľov.
  • Fyzické zdravie: dobrý spánok, dostatok zeleniny, proteínov a vitamínov, cvičenie, málo alkoholu a iných jedovatín, navštíviť lekára okamžite, keď nejaký problém vznikne.
  • Duševné zdravie: byť sám sebou a starať sa o svoje veci, získať odstup a sledovať svoju myseľ (“metapozornosť”), vymýtenie stresov, orientovanie sa na to dobré, porozumenie k sebe samému, triezvosť v prístupe i požiadavkách.
  • Situácie: Dať si čas a priestor na to, aby sme sa zamysleli nad nejakými situáciami, čo sa nám v živote opakujú, a počúvali “tichý hlások vovnútri”, ktorý nás dokáže skorigovať, aj keby nám hovoril veci, čo považujeme za banality.

A teraz druhý krok: Možno ste v zozname objavili niečo, čo by potrebovalo zavenovať sa tomu. Tak si dajte najbližší týždeň a ošetrite to. Pre našu myseľ “vrátiť sa späť ku koreňom” značí začať danej veci venovať pozornosť, uvedomiť si ju a vnútorne ju aj akceptovať a venovať sa jej preto, že chceme, nie preto, že to robia iní. Znamená to, že navonok začneme robiť niečo inak ako doteraz. To, čo začneme robiť inak, si však treba vopred naplánovať ako úlohu – a potom realizovať. Možno budeme menej sedieť pred telkou a viac s deťmi, možno prestaneme partnerovi skákať do reči – ale potrebujeme presný cieľ, inak ho nedosiahneme.

Potom prichádza tretí krok: Začneme vyhľadávať pozitívne reakcie na zmenu, ktorú sme urobili – môže to byť náš vlastný lepší pocit, alebo to môže byť reakcia z prostredia. Vychutnajme si tie reakcie a postarajme sa o drobné “odmeny” na ceste k novému správaniu, aby sme na tej ceste aj skutočne vydržali.

Keď sa postaráme o základy, všetko ostatné sa už väčšinou postará samé o seba.

No a za mňa… moja spiritualita stojí na pieskových nohách, odkedy som prestala cvičiť a meditovať. 🙂 Back to the basics. Ide sa na vec – nájdete ma v nirváne. 🙂

1 thoughts on “Späť ku koreňom

Povedz svoj názor