Cvičenie: Čo je vaša koncepcia Boha?

Náš postoj k ľuďom, situáciám a predstavám ovplyvňuje spôsob, akým veci zažívame. Ak napríklad niekomu nedôverujeme, môže sa správať ako František z Asisi a my mu aj tak nebudeme veriť. Ak ho však považujeme za dôveryhodného, je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že v ňom uvidíme jeho božskú podstatu.

Aká je vaša predstava o Bohu? Máte pocit bezpodmienečne milujúcej energie, alebo energie, ktorá vás istým spôsobom posudzuje?

A čo vesmír? Je priateľský a podporujúci, alebo ho vnímate ako nebezpečný?

Cítite potrebu chrániť seba alebo svoje vlastníctvo?

Je život boj alebo dobrodružstvo?

Definujte nasledovné slová:

  • láska
  • moc
  • spiritualita
  • hojnosť
  • obmedzenia
  • karma
  • presvedčenia
  • pravda
  • ego
  • mágia
  • zázraky
  • úspech
  • zlyhanie

Obmedzujú vaše definície vaše zažívanie života, alebo vám umožňujú rozšírené prežívanie? Meňte svoje definície tak dlho, kým vám neumožnia žiť naplnený a životahodný život. Ako postupujete na svojej ceste, z času na čas sa vracajte k týmto definíciám a zisťujte, ako sa menia.

Až keď som spracovávala toto cvičenie, uvedomila som si, z akých podmienok som štartovala. “Boh” bola u mňa nadávka, zlomyseľná existencia, ktorá len striehla na to, až urobím chybu – a potom mi to nechala vyžrať. Moja predstava Boha bola natoľko negatívna, že keď ma kontaktoval, nedokázala som mu hovoriť Otec, ako mu hovoril Gabriel, ani Boh, ako mu hovorili ľudia – a tak som ho nazývala Starý Muž. (A verte mi, bola to nadávka. 😕 ) Čokoľvek urobil, videla som v tom len to zlé, podozrievala som ho zo zlých úmyslov a snažila som sa chrániť seba a sebe blízkych pred jeho “trestom”.

A moje zážitky s anjelmi boli veru všelijaké. Keď si uvedomíte, z akej východiskovej čiary som štartovala, museli na mne hodne zamakať – a nie všetko bolo príjemné… Nebolo kúta, ktorý by so mnou neboli povymetali. Starý Muž ma zrážal do kolien trikrát za hodinu. Vzdorovala som a nevražila som ešte viac. Nasledovali ešte tvrdšie údery. Zaťala som sa a vzdorovala som, kým som vládala. Ale moja sila nebola nevyčerpateľná (v tomto mám oproti nemu maličkú nevýhodu 😕 ) a tak raz ma zrazil tak, že už som nevládala vzdorovať. Už mi bolo všetko jedno – chcela som už len umrieť. Prosila som ho o smrť. A vtedy, keď ma mal tam, kde ma potreboval mať – bez obrany, bez nevraživosti, bez očakávaní – podal mi pomocnú ruku a pomohol postaviť ma znova na nohy… a ja som si musela opraviť svoju predstavu prísneho, nemilosrdného a ľuďmi pohŕdajúceho Boha na veľmi účelného, rozumného Boha, ktorý vidí oveľa viac ako jeden taký maličký človiečik… Moja definícia Boha sa posunula a moje prežívanie kontaktu s anjelmi sa zmenilo od koreňa. ( 😉 Nebolo to také okamžité, ale to nemusím nikomu prezradiť.)

Článok je súčasťou projektu toltéckeho sebarozvoja Tanec sily

19 thoughts on “Cvičenie: Čo je vaša koncepcia Boha?

  1. moja predstava Boha je taka ze vobec si nemyslim ze je trestajuci, je praveze milujuci a dobry.ja len niekedy pochybujem o tej jeho vsemohucnosti.lebo naco pozlom,keby sa dalo podobrom?v mojej predstave napriklad v tom co si popisala ako ta zrazal na kolena je to o tom ze nevedel inak.ale keby bol vsemohuci,tak moze aj podobrotky a pekne.hm.

    Páči sa mi

    • Vieš, niektoré veci nezmeníš “podobrotky”. Človek musí cítiť vysokú dávku tlaku a bolesti, aby dokázal meniť svoje hodnoty a životné presvedčenia. Napríklad si predstav, že sa ti robí zle z pohľadu na krv a z pachu krvi a ideš do kolien. Nepôjdeš študovať nič, čo má do činenia s medicínou a mäsiarstvom. Keď sa niekto poreže, ty odkväcneš, lebo je to pre teba také nepríjemné – “stres”. No a potom jedného dňa sa poraní tvoje dieťa a nablízku nie je nikoho a krv-nekrv, buď to zvládneš alebo dieťa zomrie. Čo urobíš? 🙂 Je o jasné. Práve “bolesť” dosiahla hranicu, kedy si bola ochotná začať meniť svoje presvedčenia.

      No a môj problém bol, že som sa odmietala zaradiť (=pustiť opraty z rúk) a pritom som sa dobre nahlas dožadovala zaradenia. Tak ma zaraďovali “po svojom” 😛 . “Taký kus hovädzieho.” 😀 Hepi.

      Páči sa mi

      • ved hej, na jednej strane chapem,ze ked to nejde podobrotky,tak to musi ist po zlom.ale ako moze byt niekto vsemohuci,ked mu nieco “nejde”.ja si to cele dost predstavujem ako rodicovsky vztah.k tomu “po zlom” pristupujem vtedy,ked si uz inak neviem rady.nuz ale keby som bola vsemohuca tak neexistuje aby som si nevedela rady.tak preto sa mi zda ze aj Boh by velmi rad len po dobrom,ale bohuzial ani on to niekedy po dobrom nedokaze.no a zaroven citim ze v tomto mojom nazore nieco hovadsky nestimuje. jedine ze by to bolo potom tak ze praveze tej druhej strane sa viac paci “po zlom”, koli vacsiemu dobrodruzstvu (asi ako v tom pribehu o tej dusicke co chcela zazit ake je to odpustat),tak dobry Panboh len vyhovie, jak je libo. Lenze toto som schopna poschopit len do urcitej miery “po zlom”.Niektore formy tych zlych veci su uz podla mna take ze uz sa mi zda neunosne take nieco akokolvek podporit,aj keby to akokolvek ta druha strana chcela zazit…

        Páči sa mi

      • 😀 Ale veď oni si vedeli rady, no nie? Nakoniec ma dostali presne tam, kde som mala byť… A to, že som popri tom jačala ako zmyslov zbavená? Moja chyba… Najprv použili jemnejšie prostriedky a čím viac kus hovädzieho vzdoroval, tým sa muzika pritvrdzovala. To je na nich také úžasné. Majú k dispozícii čokoľvek – ale našťastie väčšinou používajú len tie príjemnejšie prostriedky. (Pokiaľ si zrovna neobjednáš plný program. 😕 ) U nich veci nie sú “dobré” a “zlé”, to je len naša visačka, ktorú tomu priliepame. U nich sú veci účinné: menej účinné a viac účinné. A používajú sa podľa toho, aký stupeň účinnosti potrebujú dosiahnuť. 😛 Nebo “a la helar”. 😆

        A potom – nezabúdaj na “karmu”. Niektoré životné lekcie si programuješ a podľa toho potom dostávaš preplesky. Egu v hmote sa to neľúbi, ale duša sa tak (vraj) učí. (Niekedy si myslím, že sme museli byť hodne ožralé, keď sme si plánovali túto inkarnáciu, dušička moja nesmrteľná… dušu ti naháňam! 😆 )

        Liked by 1 person

      • no ved toto!sa v nebi asi dost zuruje a Panboh asi doda barsjaky matros aky ta len napadne v tej pojasenej hlave objednat.no ved ten sa o nas vobec neboji!malinko nezodpovedne teda,no ale co uz,nebo je nebo a nie protialkoholicka liecebna.tak co uz s nami.paneboze! 😉

        Páči sa mi

      • Hold zákon rezonancie a karmy nepustí a keď si hold vyberieme cestu utrpenia, je nám vyhovené, ale stále nás sprevádzajú pomocníci, ktorý len čakajú, kedy zmeníme názor a začneme sa dožadovať cesty učenia, čo ako to bolo minule niekde písané 😛 Fascinujúce na tom je to, aké jednoduché je prijať tú jednoduchšiu cestu, až má väčšina názor, že ak by to malo byť také jednoduché, tak to určite nemôže byť pravda a ani to neskúsia 😀 Paradox začína, keď sa rozhodneme pre cestu “učenia”, ale ešte sa nevzdáme cesty “utrpenia”, vtedy z toho môže vzniknúť celkom slušná kuca-paca a tie kopance môžu nabrať celkom slušné grády. Každý z nás by o tom zrejme mohol napísať to svoje :lol:, takže mám pocit, že to úple bežná prax, keď sa takto postupuje a anjelom a otcovi sa z toho niekedy až ježia všetky “chlpy” 😀

        Páči sa mi

      • tak hej,no,mozno nie vzdy,pre kazdeho a v kazdej situacii je to take jednoduche ako je to jednoduche pre teba Iskra.nemozes napriklad vediet ake je to, ked sa clovek narodi a hned ho hodia do kontajnera,kde potom trpi az kym nezomre.aj taketo formy utrpenia existuju na svete.neviem ci moze mat niekto z nas potuchy ake by to bolo povedzme v takejto situacii.mozem si este vediet predstavit ze z nejakeho dovodu si clovek prave toto vyberie este pred narodenim,ale keby bolo na mne,ja mu to nedovolim a budem sa ho snazit presvedcit aby si vybral nejaku prijemnejsiu formu ucenia.

        Páči sa mi

      • Matrioshka, skús sa na to pozrieť z karmického hľadiska. Ak sa Ti totiž stane niečo takéto, má to dôvod. Môže to byť napr. tým, že táto duša je karmicky tak zaťažená, že toto je práve ten spôsob, ako môže svoju negatívnu karmu “odčiniť”, lebo v minulom živote spôsobovala podobné utrpenie. Ja viem, že ako matka a žena sa na to pozeráš s obrovským a láskyplným srdcom, ktoré by žiadnemu dieťaťu nikdy neublížilo. Už máš zrejme svoju fázu ubližovania za sebou, alebo si šikovnejšia duša, ktorá túto fázu nepotrebovala. Preto je karma vlastne nástrojom, ktorý nám pomáha pri vzostupe a je absolútne spravodlivá pre všetkých, resp. tak to vidím práve v tomto okamihu 🙂

        Páči sa mi

      • neviem ci mam fazu ublizovania za sebou,to asi nie, ale myslim ze kazdy normalny clovek ktoreho poznam ma na to ublizovnie istu hranicu.napriek tomu existuje na svete vela utrpenia,ktore je podla mna za tou hranicou.toto som uviedla len ako priklad toho,ked clovek asi nemoze len tak jednoducho precitnut a vedome sa rozhodnut ze uz dalej trpiet nechce.

        Páči sa mi

      • Toto si opäť trafila presne po hlavičke, ja si myslím, že stačí iba precitnúť a rozhodnúť sa, že už žiadne utrpenie.
        Je to všetko v hlave a v naladení. Mne je posledné 2 týždne skoro každý deň špatne a aj skoro každú noc, ale už to nevnímam ako utrpenie. Poprosím o pomoc, niekedy si pomôžem sám. Mám niečo nájsť, ale ešte sa mi to nepodarilo a toto je asi jediný spôsob, ako ma udržať v stave “hľadaj Dunčo”, lebo ináč by som rýchlo klesol do mojej štandardnej letargie 🙂

        Páči sa mi

  2. Je lepšie mať skúsenosť, ako ju definovať. Je lepšie mať skúsenosť s anjelmi, ako skúsenosť s anjelmi iba definovať. Keď si prečítam definíciu slova, nie je to isté, ako ju v skutočnosti prežijem, precítim spolu so všetkým čo je – existuje, aj s Bohom. 🙂
    Archanjel Michael ma raz požiadal o definíciu týchto slov: Gabude Ikacelo. Určite tieto slová nevie nikto definovať, pretože väčšina ani nevie, čo tieto slová znamenajú.

    Je ťažké definovať Boha, ktorý bol ešte prvý ako samotné Slovo.

    Páči sa mi

  3. Heli, dakujem za tento clanok. Moja davnejsia predstava Boha bola vsetko ine len nie ako vseobjimajucej laskyplnej energie. Posudzujuci, trestajuci, vzdialeny, nepochopeny a nepochopitelny. Vsetko je ale nastastie inak 🙂

    Páči sa mi

    • 🙂 Svet nie je ohavný; ohavným si ho robíme my tým, z akého uhla pohľadu k nemu pristupujeme. 🙂 Naučené na vlastných chybách. Ale doložila som istú dávku učenlivosti, pretože tie chyby dnes už nerobím. 🙂

      Páči sa mi

  4. Podľa mňa Boh nie je ani láskavý, ani trestajúci. Vytvoril prostredie – hracie pole pôsobnosti, ktoré obsahuje všetky možnosti (energie) – aj tie čo sa nám páčia aj tie ktoré sa nám nepáčia. Bytosť je ako priesvitné vajíčko, ktoré obsahuje energiu nejakej kvality. A je mu určené prostredie, ktoré obsahuje energie podobnej kvality. Ak obsah vajíčka korešponduje s prostredím, ktoré ho obklopuje, tak je vajíčko spokojné. Ale ak zo zvedavosti – vlastnej vôle ide robiť prieskum do prostredia ktoré nekorešponduje s jeho vnútornými energiami, je nespokojné. Potom sa môže rozhodnúť, či sa vráti do svojho prostredia, alebo ostane v novom prostredí a zmení svoje obsahy, aby bolo spokojné.
    A Boh sa na to experimentovanie a hmýrenie vajíčok so záujmom pozerá, a teší sa zo svojho umeleckého výtvoru.
    Ľudia sa cítia najlepšie s vnútornými obsahmi láskavých energií a žijú najradšej v láskavom a prajnom prostredí. Ak si toto vyberú, taký je aj ich Boh. Ak ich obklopuje neprajné prostredie a majú obsahy bez lásky, necítia sa dobre a aj Boh je pre takýchto ľudí skôr trestajúci.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor