Experiment vedomia: náš hlas má schopnosť meniť svet

Zasa malá lekcia z tóningu – tentokrát o tom, že náš hlas má možnosť prenášať a usmerňovať našu emóciu a ak to spackáme, tak náš hlas a slová dokážu poškodiť. A tu je aj stručný návod na to, ako ošetriť nežiadúce dopady emócií v našom hlase (z knižky Elvíra: Zatmenie srdca):

Chvíľu sme sedeli v tichosti pod jej lipou a mnou lomcovali spomienky a predtuchy. Našťastie bola Elvíra natoľko citlivá, že do mňa nehustila. Niekedy je lepšie nechať človeka, nech si veci vysporiada po svojom, ako ho zahrnúť dobrými radami a utešujúcimi slovami.

“Chceš kávu alebo čaj?” spýtala sa náhle.

“Nie, ďakujem. Nechcem nič. Chcem nemyslieť.”

“To ti ako mám dať kyjakom po hlave, či čo?” zasmiala sa.

Moja vlastná bieda mi prišla odrazu smiešna a zachichotala som sa. “Som tu vlastne kvôli niečomu inému,” začala som. “Pamätáte, ako ste ma poslali do lesa kričať?”

Prisvedčila. V očiach sa jej zažali sústredené, mierne pobavené iskierky.

“V sobotu sme šli k potoku a prechádzali sme tadiaľ. To miesto, kde som kričala, vyzeralo zle. Ako keby bolo vyschlo.”

“Som rada, že si na to došla sama,” usmiala sa potešene. “Už som sa chystala tú tému niekedy otvoriť. Samozrejme, že sa to miesto pokazilo! Vyliala si doňho všetku svoju zášť. Veľké, silné stromy s mohutným koreňovým systémom to ustoja, ale mladšie stromy a podrast na to zareagujú. Prostredie absorbovalo tvoju negativitu a teraz ju len veľmi pomaly odovzdáva do zeme.”

“To myslíte vážne?”

“Tebe to nenapadlo, keď si to videla?”

“Napadlo,” priznala som. “Len som si povedala, že fantazírujem.”

“Nie… je to tak. Všetko je vibrácia. Tá sa nestráca – len sa premiestňuje alebo modifikuje. Ty si svoju vibráciu preniesla. Rastliny ju teraz miesto teba modifikujú – a je to vidno.”

“Ale… nemôžem to nejako vrátiť späť? Bolo to také krásne miestočko…”

“Samozrejme, že tomu miestu vieš pomôcť! To je druhá časť tej úlohy. Prvá bolo vykričať si bolesť z tela. Teraz nasleduje ošetrenie dopadov.”

“Čo mám teda robiť?”

“Presný opak toho, čo si urobila prvýkrát. Choď späť na lúku a začni rastlinám rozprávať alebo spievať – ale postaraj sa, aby slová boli láskavé a tvoj tón tiež. Uvidíš – po chvíľke sa to dá do poriadku.”

“Znie to ako náramný humbug, ale prvýkrát to zabralo, takže do toho idem!”

“Humbug?” rozosmiala sa. “Tak za túto nedôveru skasíruješ ešte jeden experiment… Počkaj tu, niečo ti donesiem.” Zdvihla sa a vrátila sa s hrsťou suchej fazule. Nasypala mi ju do dlane.

“Urob si dve misky s rovnakou pôdou a daj ich na to isté okno. Do jednej zasaď polovičku fazule, do druhej zasaď zvyšok. K jednej fazuli po celý čas hovor láskavo, k druhej škaredo a útočne – a pozri sa, ktorá fazuľa vyklíči prvá a ktorá porastie lepšie!”

Pozerala som na fazuľky a pochytila ma istá nervozita. Toto bola konkrétna situácia, ktorá skončí konkrétnym výsledkom – a čo ak sa ten výsledok nebude hodiť k môjmu terajšiemu názoru?

Vyhŕkla som to na Elvíru. Pobavene sa uškrnula: “No tak zmeníš svoj obľúbený názor, no. Je tam toho!”

🙂 Prajem príjemné experimentovanie s fazuľou.

Objednať Elvíru: Zatmenie srdca

1 thoughts on “Experiment vedomia: náš hlas má schopnosť meniť svet

Povedz svoj názor