Nenechať sa zmanipulovať

12662567_1315455418480134_6708302246840679257_nPred chvíľkou som toto pridala do pathworkingovej skupiny, ale bolo to pre mňa také silné, že som sa rozhodla preniesť si to aj sem – ukážka, ako nás systém modifikuje, aby sme lepšie zapadli do “masy” (“sna planéty”):

Čo sa deti v škole učia naozaj?

1. Pravda je to, čo hovorí autorita.
2. Inteligencia je schopnosť zapamätať si a opakovať.
3. Odmena prichádza za dobrú pamäť a papagájovanie.
4. Odlišnosť sa trestá.
5. Vyhovuj intelektuálne i spoločensky.

Takže keď sa nabudúce budete čudovať všetkým svojim samonastoleným obmedzeniam a odkiaľ sa vzali, stačí pozrieť na bod č. 1. 🙂 A kto je “autorita”, keď máme pocit, že veci dobre nerozumieme? Každý, kto vystupuje sebavedomejšie ako my. Čiže aj hlasný blbec.

Jediné, čo proti takémuto programovaniu máme, je naše kritické myslenie (Ruizova Piata dohoda: ber všetko so zdravou rezervou a preháňaj to sitom svojich vlastných pozorovaní a skúseností – dokonca aj to, čo hovoríš sám sebe). Je to naozaj tak? Máme zážitky, ktoré to dokladajú? A nemáme aj zážitky, ktoré by to vyvracali? Prečo máme také aj onaké zážitky? Na čom sa daná vec zakladá? Rozhodujeme sa, že tomu uveríme?

13 thoughts on “Nenechať sa zmanipulovať

  1. Ja mám vo svojom svete ešte namakané 2 kategórie:

    6. iba ten, čo je 1. má uznanie spoločnosti, za podmienky, že rešpektuje názor svojej “autority”
    7. nič v živote nieje zadarmo a treba si to najprv zaslúžiť

    Kto je “autorita” a čo znamená “zaslúžiť si”, je voliteľná premenná. Toto dokáže u mňa úžasným spôsobom štartovať programy ako napr. závisť, ctižiadosť, pýcha a ich protipóly 😆
    Veľa krát mám pocit, že tá autorita som ja sám (Ruizov sudca a obeť), ale pritom pracujem s cudzím konceptom (normou), len toľko k tej mnou obľúbenej téme o slobodnej vôly. 😀

    Páči sa mi

  2. Jo a ešte k tej manipulácii. Moja mama ma celý život upozorňovala, aby som sa nenechal nikým zmanipulovať a keď jej začnem rozprávať o zdravom životnom štýle, sebaliečení a pod. témach, tak jemne ma upozorní, že ona sa nenechá manipulovať takýmito “rečami”.
    Na začiatku ma z toho išlo šľahnúť, penil som ako tlakový hrniec, potom som bol smutný, teraz je pre mňa väčšinou veľmi zaujímavé sledovať, ako človek, ktorého najväčšia norma, je byť nezávislý a nemanipulovateľný, je skrz naskrz zmanipulovaný a presvedčený o tom, že to je jeho výmysel – jeho pravda.
    Nasleduje vybrané autority skoro úplne na slepo a keď sa pri ňom pozastaví stelesnená smerovka smerom ku slobode (to akože ja), obviní ju z manipulácie a sektárstva (v dobrom samozrejme). Má v podstate pravdu, jej slovo manipulácia a to moje, majú výrazne iný význam, čiže obaja väčšinou rozprávame o niečom úplne inom a pozornosť je zameraná na iný zámer. 😀

    Páči sa mi

    • …súhlasím, dokonca aj za mojich mladých čias bol učiteľ veľmi zriedkavo autoritou a to mal ešte aký taký spoločenský status. Odpoveď na to, kto bol obvykle autoritou v chlapčenských bandách zaznela, tuším vo filme ” Knoflíková válka ” – predsa ten “…kdo ho měl největšího ” :)))

      Liked by 2 people

  3. Nevnimam to tak a nikdy som to tak nevnimala, a to som chodila na ZS za totality.
    Ad 1 autorita/ucitel je len jeden zo zdrojov informacii, zial, pre niektorych ziakov jediny.
    Ad 2 inteligencia znamenala schopnost pospajat si zdroje a hlavne prejavit zaujem.
    Ad 3 odmena prisla aj pri mojom vlastnom nahlade a prejaveni nazoru. Inteligencia a vlastny zaujem zarucil uspech.
    Ad 4 a 5 co je odlisnost? Bola som v prostredi, kde sa vynimocne zaujmy cenili. Ak nie, nebola to pre mna zivotna prehra.
    Mozno som mala stastie, rodicov, ktori mi ukazali prirodu a knihy a schopnosti, ktore pomohli uspiet. Necitim to tak, ze sa podriadujem autoritam, idem svojou cestou.

    Páči sa mi

  4. Za manipuláciu považujem všetko, čo nám bráni byť sebou , ísť svojou cestou a žiť si svoj život po svojom.
    -byť single alebo si založiť rodinu lebo …
    – mať prácu, ktorá ma teší alebo ísť pracovať do rodinného podniku lebo otco/mama to založili a nemá ho kto viesť
    – vypiť si príležitostne aby som nevyzeral ako čudák alebo byť a aj ostať absolútny a hrdý abstinent
    – študovať ezoteriku a veci podobné lebo ma to teší alebo to nechať tak lebo niekto z našej rodiny už na to doplatil a ostal z toho na psychiatrii
    atď..
    Učitelia – autority sú dôležitý lebo nás formujú,nemanipulujú .
    Vyformovať sa už vyformujeme MY v dospelosti.

    Páči sa mi

    • …chcela som tým povedať,že autoritou su nám jedine rodičia, kým sa autoritou nestaneme my sami vo svojom živote a neriadime si ho. Všetci tí ostatný naokolo sú nám príležitosťou ….formujú nás.
      Snáď už som to sformulovala zrozmitelne 😀

      Páči sa mi

      • Aj rodičia nás možno “iba” formujú. O tom kto bude autoritou (a čo pod tým pojmom chápem), rozhodujem možno na 100% ja, len je možné, že v detstve, keď vnímam svoje okolie ako to to, čo vie viac ako ja, resp. je silnejšie ako ja, sa “naučím” (jedno od koho), že kde všade mimo mňa je tá autorita a prečo je ju treba nasledovať, resp. ako ju treba nasledovať. Môže to byť zo začiatku otázka prežitia, ale potom sa z toho stane zvyk / puto / závislosť. Všetko nás možno formuje. “Formovanie” (spoznávanie) je možno proces, ktorý sa nekončí ani smrťou tela.
        Možno jediná autorita, ktorá exituje som ja, ale mám silu/schopnosť odovzdať svoju moc mimo mňa a vtedy sa dokážem cítiť slabý / bezmocný a mám možnosť zažiť / precítiť si tento stav vnímania – prípadne zažiť prostredníctvom toho návrat do stavu sebavedomia a jeho odtieňov.

        Páči sa mi

  5. iskra….to želám VSETKYM,nech spoznaju a vedia v živote čo je to byť “jedinou autoritou” vo svojom živote .Stačí si spomenúť na príslovie “aká matka ,taká Katka” a nemusí to byť v zlom. Proste sa venujeme tomu ,čomu sa venovala naša mama, nie kôli tradícií ale preto aby sme jej dali a dávali najavo,že JU LUBIME 🙂 Možem pokračovať štýlom obliekania sa, druhmi koláčov ktoré možno naše skutočné JA nikdy nemalo rado.Viem o čom hovorím *-) Rovnako je to aj so synmi a otcami……Najviac manipulácie je práve v rodine.Stačí sa pozrieť na to, koľko starých mládencov , starých dievok a nevydatých/neoženených rozvedených detí ostáva samých a bývajú doma. Málokto objaví svoje skutočné JA….lebo to je to JADRO cibule ,ktorú musíme najprv ošúpať, potom prejavovať a nakoniec vedieť sa ho aj zastať.

    Páči sa mi

  6. matrioshka….to je na dlho a určite to nebudem rozoberať na stránke ,ktorá nieje moja. Ale neutočím tým vyjadrením o starých mládencoch/dievkach na nikoho,skôr mi je ich ľúto….PEACE ? 🙂

    Páči sa mi

    • mna ani nenapadlo ze by si mala utocit, ani som nepochopila ze ti je ich luto a ani nechapem preco. Ja som pochopila len, ze sa mame pozriet kolko ich je. A nevedela som 1.)kde sa to mame pozriet aby sme to zistili, 2.)naco sa mame pozriet a 3.)ako to suvisi s ostatnymi temami. To je vsetko. Ale ak sa to neda jednoducho vysvetlit, tak nic, nemusim to vediet 🙂 peace.

      Páči sa mi

    • Víla, ľútosť je tiež veľmi zaujímavá kvalita vnímania, ktorá v mojom slovníku znamená, že niečo (niekde v mojom svete) nie je v poriadku, že je niekde nedostatok … ale čo ja viem o tom, ako má vyzerať poriadok a dostatok a či sú na niečo potrebné aj niekomu inému ako mne?
      Čo je dobré pre mňa, môže byť pre zbytok vesmíru úplne nevhodné.
      Predpoklady, ako by veci mali “bežať”, sú tiež zaujímavým nástrojom vnímania. Umožňujú mi odhadovať budúcnosť, o ktorej neviem nič a vedia mi dať zdanlivú istotu, či pocit bezpečia, že viem, čo ma čaká…ale skutočnosť je opäť o niečom úplne inom, ale to je iba v mojom sne a možno v tých ostatných, je to úplne ináč.
      V mojom sne, je skutočnosť (život – JA) nekonečnou zmenou, ktorá je stále v pohybe a tak akýkoľvek pokus o “istotu”, je vlastne odmietaním plynulého pohybu života – seba samého.
      Nevravím, že som majstrom “plynulého pohybu života”. Mám svoje záväzky / putá / závislosti, ktoré ako “bojovník” objavujem a ošetrujem tak, aby som sa o plynulosti života v svete protikladov dozvedel čo najviac dokážem, ale to je iba moja cesta. Nie je jednoduchá a zažil som na nej do teraz veľa výziev, ktoré boli veľa krát veľmi nepríjemné, ale to sa mohlo stať iba preto, že som nebol veľa krát pripravený / ochotný popustiť oprate mojej predstavy (sna) o tom, čo je to (môj) život, ako má vyzerať a ako sa má prejavovať.

      Páči sa mi

Povedz svoj názor