Úmysel je čarovný prútik

Toto je celá jedna pasáž z Felixa Wolfa, pretože k tomu, čo hovorí, už nemám čo dodať. Možno okrem jediného – že by som kľudne bola mohla to anglické “intent” nazývať aj “vôľa” miesto “úmysel”. No ale už sa úmyslujem nejaký ten rôčik, takže meniť to nebudem, ale v tomto článku intent značí aj “vôľa”.

Keď to prirovnáme k počítačom,  tak potom vnímam individuálny úmysel ako zbierku programov a procesov, ktoré bežia na pozadí: náš špecifický internetový prehliadač, antivírová ochrana, blokátory reklamných okienok, ochrana proti programom-špiónom, cookies, miniprogramíky na pracovnej ploche, textový procesor, kreatívne programy, komunikačný softvér a podobné. Všetky spolu, zjednotenými silami, podmieňujú naše skúsenosti a zážitky s počítačom. Niektoré programy sme si vybrali sami, iné boli vopred nainštalované a niektoré sa nahrali celkom bez nášho vedomia.

V našom každodennom živote sú algoritmy a programy naše presvedčenia a zabehané vzorce myslenia. Všetky dohromady formujú náš úmysel a ten zas formuje náš život. Vzájomne si protirečiace a bojujúce programy a myšlienkové vzorce majú na náš život presne ten istý dopad ako na náš počítač – ústia do frustrácie, neefektívnosti a kolapsov.

Keď si však tento mechanizmus začneme uvedomovať,  môžeme ho využiť v náš prospech, a z našej vôle sa stáva ten najmocnejší nástroj pod slnkom, skutočný čarovný prútik, ktorý nám umožňuje upraviť si realitu na svoju potrebu. Prirodzene, vieme ovplyvniť len náš individuálny úmysel a ak máme za cieľ ultimatívny mier v duši  a naplnenie, potom by bolo dobré, keby náš individuálny úmysel bol zladený s kolektívnym úmyslom nášho živočíšneho druhu a úmyslom vesmíru ako takého.

Ako súčasť všetvoriaceho univerzálneho vedomia spoluutvárame našu realitu silou našich presvedčení a s nimi spojených vzorcov myslenia. Aby sme žili ten najlepší život, aký si vieme predstaviť, potrebujeme si vypestovať systém presvedčení a patričný úmysel, ktoré tento život zhmotnia. Môžeme sa pokúsiť “reštartovať” náš “operačný systém” cez obdobia stiahnutia sa zo sveta, iniciačné ceremónie, očistné sústredenia a iné transformačné rituály, ale je tu riziko, že niektoré staré vzorce, programy a presvedčenia to prežijú. Rekapitulácia je vynikajúca technika, ako svoje vnútro preskúmať a očistiť. Navyše môžeme využiť aj modernejšie techniky ako neurolingvistické programovanie, subliminálne (podprahové) správy, vision board alebo Mind Movies, aby sme prepísali a preprogramovali tie programy v nás, ktoré si uvedomujeme.

Tieto moderné metódy predefinovania a pestovania úmyslu sa zakladajú na čomsi, čomu sa hovorí “zákon príťažlivosti” – koncepcii, ktorá bola široko spopularizovaná v posledných rokoch. V podstate vraví to, že presvedčenia, myšlienky a činy majú energiu, ktorá priťahuje podobnú energiu. Ja tento princíp radšej nazývam zákonom zhmotňovania alebo zákonom spoluutvárania. Predstava príťažlivosti do toho vnáša zbytočné a nepochopiteľné oddeľovanie nás od univerza, čím vlastne bráni nášmu spirituálnemu vývoju. Použitie tohto zákona alebo dynamiky spoluutvárania má dve hlavné zložky.

Predovšetkým musíme vedieť, čo chceme zhmotniť, pričom potrebujeme zvážiť, že by nebolo múdre formulovať osobný úmysel, ktorý by kolidoval s univerzálnym úmyslom. A po druhé potrebujeme vystaviť naše podvedomie maximálnej mentálnej a emocionálnej energii, ktorá sa s naším úmyslom viaže. V ideálnom prípade sa cítime, ako keby sa želateľný cieľ alebo objekt už zhmotnil. Väčšina zhmotňovacích techník zaplavuje naše podvedomie skriptom a/alebo obrazmi predstavujúcimi to, čo chceme dosiahnuť. Čím viac emocionálnej energie spojíme s novým skriptom, tým lepšie, pretože práve ona podmieňuje silu novoasociovaných neurálnych prepojení, ktoré počas preprogramovania mysle vytvárame.

Skutočné kroky, ktoré k želanému stavu povedú, je najlepšie prenechať na Univerzum a objavovať pomocou navigačných stratégií [po našom: udičiek]. Úmysel je v podstate cieľ, na ktorý programujeme náš navigačný systém.

23 thoughts on “Úmysel je čarovný prútik

  1. Zvláštne, pri čítaní tohoto článku som mal pocit, že plávam v smaragdovej rieke.
    Dosť som “uletel” a mám pocit, že som sa s niečím (myšlienkovým tokom autora) začal ako keby zlaďovať/synchronizovať…wao, takto silné je to úžasné…idem to rozdýchať.
    Ďakujem

    Páči sa mi

  2. Mne sa viac ako “úmysel” páči slovo “zámer”. Evokuje mi to sústredenie všetkého, čo mám k dispozícii, akejkoľvek pomoci a tak ďalej do želaného bodu 🙂

    Páči sa mi

    • Každé z tých slov má skôr odlišný význam – vôľa, úmysel aj zámer. Nebudem tvrdiť, ktorý z nich preferujú Toltékovia, hoci na základe toho, ako sa Don Juan presne vyjadroval, bol by použil slovo vôľa, ak by to bola v ich systéme poznania vôľa. Vôľa sama o sebe má statický charakter (niečo ako sval), o ničom nehovorí možno ešte tak o svojej intenzite, sile alebo slabosti – rovnako ako napr. energia, sama o sebe je energiou, väčšou alebo menšou … Vôľa zvykne bývať základným konceptom v mágii.

      Úmysel je niečo (aj z koreňa slova) ako vedomé rozhodnutie konať určitým spôsobom, rozhodnutie sa udeje a potom nasleduje niečo ďalšie alebo sa neudeje vôbec nič. Zámer je podľa mňa nasmerovanie pozornosti (a tým aj energie) určitým smerom, ktoré nie je obmedzené časom a vedomým rozhodnutím (napr. dýchanie je prejavom opakovaného zámeru k životu, ktorý sa posunul na podvedomú úroveň). Pre úmysel aj zámer je dôležitým prvkom vôľa, energia, pozornosť. Mne tiež viac vyhovuje zámer, dá sa s ním pracovať na energetickej úrovni smerom k riešeniu vecí …

      Páči sa mi

  3. pekny den prajem… vopred sa ospravedlnujem, ze pisem takto… ako zacat… povedzme ze som tak trocha zabludil, mozno ani nie, ale akosi si neviem rady… mam v hlave momentalne zmätok, a potreboval by som, nejak nakopnut spravnym smerom, alebo odpovede… vlastne sam neviem co potrebujem… vela si toho uvedomujem ale mam totalny chaos v hlave… poznam tieto stranky uz asi dva roky a nevedel som, na koho sa obratit. Ako som tu uz toho vela cital, povolanych ludi je tu dost, takze budem rad ak by niekto vedel pomoct, snad si to vsimne ten kto si to ma vsimnut… bol by som velmi vdacny…. moj mail je mario.golena@gmail.com.
    Dakujem

    Páči sa mi

      • taak taky mensi problem, ze pisem cez mobil a to nieje bohvieco :-)) a to druhe… neviem ako to napisat, ide prave o to ze neviem, absolutne som sa zasekol (zas nestojim dakde na namesti tri dni :D) ide o to, ze mam skor pocit, ze… ako to jednoduchsie napisat… akoby som prijal mnozstvo informacii apod… ale nejak sa mi to nespracovavalo ako by malo a teraz to nejak… krachlo, vnimam, viem, citim vela toho, ale neviem konkretizovat problem, pretoze to co mam v hlave je totalny chaos.. a je to snad poznat aj z toho ako pisem, proste potrebujem nakopnut kamsi spravnym smerom. skor by som potreboval, aby niekto mi vedel povedat, co mam robit, akym smerom atd… lebo nedokazem skonkretizovat otazku… mno asi tak v skratke :-))

        Páči sa mi

      • Mário, môj názor je taký, že ak nevieš čo máš robiť, daj si “inšpiračnú” pauzičku (napr. prechádzka v prírode, alebo meditka pri relaxačnej hudbe). Počkaj a skús chvíľu (aspoň 15-30 min.) bez pohybu a so zavretými očami, alebo aj s otvorenými očami (ako ti to viac vyhovuje) vnímať, čo sa okolo teba a hlavne v tebe deje. Jediný kto vie, čo je pre teba práve teraz to najlepšie, si ty sám 🙂
        Ako raz niekto už povedal “všetky odpovede poznáš”, alebo tak nejako to bolo.
        Pre mňa bol začiatok cesty práve prevzanie zodpovednosti, čo chcem riešiť, resp. čo nechcem. Kým som toto rozhodnutie nespravil, tak som sa točil stále na mieste.
        Väčšinou doporučujem spraviť si zoznam “Čo ma najviac štve”, aj keď ja som si ho nikdy nespravil fyzicky 😛
        Keď som začal v hlave seriózne rekapitulovať, bol som až prekvapený, koľko toho ale bolo. Ak to ale nezapisuješ, tak je tam riziko, že 3/4 zabudneš (alebo viac) 😀 Mňe toto ale nevadilo. Nejako “podvedome” som vedel, že to čo potrebujem riešiť práve teraz, zostane nezabudnuté a to čo stačí riešiť o 5min. sa o 5min. prihlási o pozornosť. Každý máme proste svoj jedinečný “sebaspoznávací rytmus a systém”.
        No a keď už máš zoznam, prejdeš na stopovanie (ako Dunčo) a začneš v sebe pátrať. Prečo ma toto štve? Kde a kedy to začalo?
        Na internete a aj tu na Eprakone je veľa článkov o tom, ako na to. Hlavne sa nezabudni pýtať, aj keby sa ti malo zdať, že je to “hlúpa” otázka, ono vlastne “hlúpe otázky” neexistujú 😉
        Držím palce!

        Páči sa mi

      • Mário, ak si sa zasekol, zastav sa, veľmi dobrá je meditácia. Nikam sa neponáhľaj, nepozeraj, že je niekto ďaleko vpredu, že ty sa cítiš “na chvoste” a chcel by si ho dobehnúť. Nie je to tak. Si presne tam, kde máš byť. Utíš myšlienky a popros o pomoc, objaví sa. Možno to bude energia, ktorú začneš vnímať, možno prečítaš nejakú vetu, ktorá ťa navedie na tvoju cestu, ale možno sa tvoje želanie začne plniť tým najneobyčajnejším spôsobom. Nemaj očakávania, čo to bude, ako to bude vyzerať, iba “BUĎ”. Všímaj si znamenia, neexistujú náhody. Len čo sa rozhodneš, budeš na svojej ceste nachádzať indikácie (my ich voláme udičky) a začne dochádzať k synchronicite (udalosti sa budú navzájom potvrdzovať). Pýtaj sa sám seba, čo naozaj chceš.

        Páči sa mi

    • Mario, ak to nie je pre teba nejakým spôsobom bolestivé, pokojne sa zver tu, máš šancu dostať viacero pohľadov a ty si už vyberieš, ktorý z nich ti bude najviac blízky.

      Páči sa mi

    • Mário, Iskra a Jarah Ti už vlastne napísali, ja len doplním..
      Veľa si čítal a máš pocit, že všetko je dôležité a že si z toho dôležitého nevieš vybrať. Skús teraz “zabudnúť” na všetko, čo si čítal. Nerozmýšľaj nad tým. Len ži svoj život. Čo Ťa teší? Aký máš koníček? Venuj sa mu naplno, tak, ako Ti bolo poradené, stíš svoju myseľ , či už klasickou meditáciou, alebo prechádzkami v prírode, kúpaním sa v jazere, tancovaním, spievaním, maľovaním, športovaním,… neviem, to si už vyberieš Ty, kde si kreatívny, kde si doma a vieš byť aj bez rozmýšľania.
      Všetky tie poznatky nie sú náhoda, že si sa k nim dostal, ale neznamená, že všetky sú dôležité pre Teba práve v túto chvíľu. Nechaj ich tak. Tvoje podvedomie si ich pri nemyslení zašuflíkuje a potom povyťahuje práve to, čo budeš v danej chvíli potrebovať. No a až potom sa Ti bude dať na tom aj ďalej stavať.

      No a čo je teraz, myslím si, pre Teba dôležité? Dôvera. Dôvera v seba a v Život, dodaj si veľa svetla a lásky, s nikým sa neporovnávaj, sleduj svoje pocity, neporovnávaj ich s tým, čo bolo napísané a chaos sa postupne rozplynie.

      Páči sa mi

  4. dakujem vsetkym co sa vyjadrili… ale stale mam pocit, ze to nieje ono… zboznujem prirodu, chodim na prechadzky, kazdy vecer zaspavam s meditacnou hudbou, dokazem sa celkom pekne.. nazvime to vypnut, nevnimat zvuk, atd, ale citit okolie, energiu atd… ale stale ma nieco brzdi.. ked som si cital komentare ako napisala jarah, mam to tu skusit napisat, a jedna vec by sa nasla… moj… kamarat, ktory sa s tym zaobera, magia, vestenie, one brain… ma to zacal “ucit” teda najprv som jeho reci nebral, ked daco poveda’ zvlastne, tak som to nazval cariky mariky, kdeze sa da si urobit pekne pocasie ked vonku prsi, to je blud… az raz som prisiel k nemu ze nech ma tie veci nauci… povedal mi ze len ak slubim, ze to nenecham ked nieco nepojde, alebo ma to prestane bavit, mam to proste brat vazne, suhlasil som, a tak mi dal vedene (ci jak sa to nazyva) meditacie, vysvetloval vela veci, lenze on ma neucil priamo, on mi v podstate ukazal cestu a ja som na nej objavoval a podla toho mi aj radil vysvetloval… raz, ked som mal zle obdobie… skola hadky atd… mal som v sebe vela zlosti, az priliz a vymykalo sa to kontrole, dokonca som uplne nahodou nasiel komplet prelozenu knihu 4 zivlov (ak boli tie informacie spravne tak takto sa nazyvala diablova biblia) nerobil som nic s toho, len som to zo zaujmom co tam je cital, a v niektorych veciach som sa nasiel, (nespomeniem si nic konkretne ale priklad – kto do teba kamenom ty donho dvomi a poriadne…) a tak to slo, uz ma aj varoval nech sa dam do poriadku, lebo len to samotne citanie a ta zlost bola strasne citelna… az som mal sen, kde to prepuklo do extremu, kde som… prakticky akoby z kazdej krivdy, z kazdeho kusku zla bol zurivejsi, proste som v momente bol nieco ine, nebol som clovek, teda niecmedzi clovekom a bohviecim, nicil som vsetko a vsetkych naokolo az sa mi kamos zjavil v sne, a razne ma zastavil, sice slovami ale v to bol zlom, kedy som sa zastavil… som sa prebudil spoteny a vystraseny… potom sa to obratilo k dobremu. az minuly rok sme pracovali v jednej firme, on bol na zivnost a ja som bol akoze u neho zamestnany, ale po par mesiacoch ked som uz pracoval v blave, sme sa pohadali, lebo mi chybali peniaze, teda nesedelo to s hodinami, a tam sme skoncili, proste hadky vyhrazky a neviem co, samozrejme som ocakaval nejaky utok z jeho strany. zacali sa rucat dobre vztahy s kolegami, s ktorymi sme sa kazdy den (na ubytovni sme aj boli) dobre bavili, a kedze su starsi o dost tak samozrejme ze aj slusne, a odrazu sa akoby nieco pretlo a nejaky utlm nastal, akoby ame sa poznali len tak… bol som casto chory, sice len hrdlo, unava, tieklo z nosa ale nevladal som robit, sef nebol nadseny… este dodam, ze pravne by mal problem, dane, socialna poistovna, zamestnavanie na cierno atd… takze utocil inak, a sami urcite viete, to nepochopenie, ked dakomu poviete ze ste chori lebo vam dakto iny “uskodil” na dialku… az som sa raz nahneval, vzal som sviecky, v noci ked vsetci spali som spravil kuzlo, nejak som si pomohol aj s tadialto a bolo to… zrazu bolo vsetko v poriadku, vsetko sa napravilo, teda z velkej casti… cestou domov som kusok od nas havaroval, sice mi nic nebolo, ale mal som rehabilitacie, a kedze v praci bol sklz a trebalo robit, tak som dostal vypoved, vyplata pred vianocami posla atd…. a priblizne odvtedy som mal akoby utlm, tie meditacie neviem najst, zmizli… nejak… pomaly sa odvtedy davam dokopy, raz mama pozerala v telke tych vestcov, ja som este spal, ona zavolala vysvetlila aky je problem a zobudila ma ze mam s tym vestcom ci co to bol, porozpravat, vraj som mal nejake cakry zablokovane.. myslim ze srdcovu, a ocistil ma (s pomocou anjelov) citil som uzasnu ulavu, a fakt mi bolo lepsie. dokonca sa nam podarilo zistit, ze ten moj “kamarat” skodi viac ludom, lebo jeho ucitelka rozpravala s vyse desat ludmi, ktori za nou prisli kvoli nemu, aj robili nejake kroky, takze viac sa to vsetko ukludnilo… ale odvtedy moje meditacie… skor mam pocit ze len kludne zaspim, a ak aj nieco viac, je to malokedy a dost obtiazne… tak teraz uvazujem, ci to nieje z toho vsetkeho…. ako vidite, v skratke som to napisal, a je toho vela, preto vravim, ze nedokazem konkretizovat problem a myslim, ze aj rozpravat o tychto veciach by bolo pre toho kto by ma pocuval dost, preto mam skor taky pocit, ze by som potreboval radu od niekoho, kto do mna dokaze nahliadnut… mozno sa mylim, mozno nie…
    P.S.
    Dakujem vsetkym co reagovali… a aj tym co budu ak sa docitaju ku koncu v zdravi 😀

    Páči sa mi

    • Ja si myslím, že trpezlivosť ruže prináša. Toto je pre mňa úplný základ – teraz 😛
      Nasledovné know-how vnímam pre seba ako kľúčové:
      – Liečenie vlastnou energiou od J. Červienku
      – Miluj svoj život od L. Hayovej
      – Hooponopono
      – 5 dohôd od M.Ruiza
      – mantry, meditácie a relax. hudba na youtube
      Je to relatívne dostupné know how, orientované na lásku a svetlo a zároveň zamerané do vnútra. Bol to môj úvod k seba spoznávaniu, vlastne stále je.
      Pravda je, že nemám skúsenosti ako ty, ale asi ani nikto iný nemá tie moje, takže toto je jedno a porovnávať nemá zmysel. Každý si potrebuje nájsť sám tú svoju zbierku know-how a k tomu sa mne najviac osvedčilo, hľadať sám. Dôležité bolo proste prevziať sám za seba zodpovednosť.
      Túžil som po učiteľovi, ktorý by ma “všetko” naučil a ktorého by som mohol “obdivovať”, ale to nebolo vôbec potrebné. Na to som prišiel po ceste 🙂 Samozrejme ako sa vraví, keď je žiak pripravený, učiteľ sa nájde a tak aj ja som stretol veľa múdrych ľudí, od krých som mal možnosť čo-to “odkukať”, ale o tomto som nechcel.
      Mám základné pravidlá, ktoré mi pomáhajú vidieť “svetlo”, resp. navigovať tým smerom (ak ich dodržiavam…sem-tam :)). Sú to moje interpretácie a je ich viac, ale spracovávam ich postupne jedno po druhom a takto mi to proste vyhovuje. Keď som zrelý na nový modul, šup a je tu upgrade 🙂
      – ak dokážeš milovať seba, dokážeš milovať svet (M.Ruiz)
      – láska je bezpodmienečná a je jej dosť pre všetkých (“Otec”)
      – všetko čo pošleš, sa ti viac násobne vráti (ľudia okolo ezoteriky tak vravia)
      – podobné priťahuje podobné (zákon príťažlivosti)
      – všetko stále kmitá a čím väčší výkyv na jednu stranu, tým väčší na tú druhú (kybalion + moja interpretácia)
      – všetko má 2 póly a tak, ak niekde vidieť zlo alebo smútok, je tam určite niekde aj dobro a veselo, ale je tam aj harmónia – presne v strede (kybalion + moja interpretácia)
      – nikdy si nie som istý, čo je božská inšpirácia a čo je prejav výstavnej skrine môjho ega a preto stále čistím (H.Len + ja som si to trošku prikrášlil)
      Odpovede hľadám v sebe a seba sa pýtam odkiaľ pramení moje momentálne rozpoloženie.
      Začni čistiť svoj energetický systém a prvé výsledky sa ukážu. Zameriavaj svoju pozornosť na lásku a svetlo 🙂
      Miluješ sám seba? Postav sa nahý pred zrkadlo a povedz si to:
      “Presne takého aký si, Ťa bezvýhradne a bezpodmienečne milujem”
      Zopakuj to koľko x budeš mať potrebu. Pozeraj sa pri tom sám sebe do očí a mysli to úprimne a so srdca, pre každý kúsok svojho tela, pre každú bunku. (L. Hayová)
      Ďalšie “barličky” som objavil tu (a je ich veeeeeľa), kde ma s láskou privítali a mohol som otvorene a bez obáv diskutovať o tom, čo ma zaujíma alebo trápi.
      Už len môcť sa vyrozprávať, spôsobuje vyhojenie, alebo taký dobrý slovný preplesk, či duchovný nákop okovanou čižmou, dokážu zázraky smerom k vytriezveniu a pochopeniu. No a ich optimálna kombinácia, to je to správne harmonizačné sebaspoznávacie kyvadlo 😀

      Páči sa mi

      • prve co ma napadlo…. kto som a preco ? :-)) pardon ale to mi blyslo v hlave “nahodou” este by som dodal keby, ze sa nasla na to dopoved, ako to dosiahnut?… teraz sa mi nejak zjavuju myslienky v mysli… asi by som to mohol preformulovat na “ciel mojho bytia’

        Páči sa mi

      • Juuuj… skoro som zabudla… Cieľom tvojho bytia je žiť, robiť skúsenosti a rozvíjať na maximálnu možnú úroveň všetky svoje dary/talenty, ktoré si od Prírody dostal do vienka. 🙂 No a špeciálna zostava týchto talentov, keď ich rozvinieš, ťa dostane do tvojho stredu, kde sa zastavuje čas a prestáva existovať pocit oddelenosti. 🙂

        Páči sa mi

    • Mário, Sun Belangelo ti položila dokonalú a zároveň ťažkú otázku. Nápis tohoto článku je pre teba čiastočne aj odpoveďou a ty si tu svoj problém podvedome popísal.
      Ovládaš zámer, ale nemáš jasno v tom, ako ho používať. Keď ho prestaneš používať na pomstu alebo na riešenie situácií, ktoré majú nežiaduci dopad na množstvo iných ľudí, pochopíš, ako úžasne sa dá taká energia využiť pre seba. Začneš meniť seba a s tebou sa začne meniť svet. Nikto to za teba neurobí, len ty. Môžeš požiadať o pomoc duchovných pomocníkov zo svetla a silové zvieratá. Nikdy na to nebudeš úplne sám, ale oni sami neprídu, treba ich požiadať.

      Páči sa mi

      • Jari, sorry, že vyrývam, ale: “Ovládaš zámer, ale nemáš jasno v tom, ako ho používať.” je dosť veľký logický nezmysel, nie? Buď ovládaš, alebo neovládaš. Ale neovládaš to, čo ovládaš… 😉

        Zvyšku rozumiem, ale toto ma zastavilo uprostred kroku. 😛

        Páči sa mi

      • No, to je nebezpečenstvo viacvýznamových výrazov. “Ovládať” – mala som na mysli poznať, narábať…
        Takže to asi malo znieť: “Narábaš so zámerom, ale nemáš jasno v tom, na čo ho použiješ.” Vďaka za upozornenie, hneď ako som stlačila – pridať komentár, mi bolo jasné, že to môže vyvolať zmätok, ale nedá sa vziať späť 😀

        Páči sa mi

Povedz svoj názor