Labradorit – energetický štít

labradorit-solo-kamen.jpgAJ: labradorite, spectrolite, larvikite, NJ: Labradorit

Najvýraznejšou črtou labradoritu je jeho dúhovitá meňavosť. Je nepriehľadný. Normálny kúsok vyzerá sivasto a nezaujímavo, ale keď ho otočíte v svetle, začne hádzať záblesky modrej, zelenej, červenej či žltej s metalickým leskom. Podobá sa na Mesačný kameň, až na to, že farby sú „zemitejšie“. Oba patria do skupiny spektrolitov (živce) a niekedy sa aj zamieňajú. Iné známe živce sú albit a Slnečný kameň.

Ešte som zistila, že niekedy sa u obchodníkov nazýva labradorit aj „galaxit“, hoci galaxit patrí k spinelom, nie k živcom.

Labradorit bol objavený v roku 1770 na Labradorskom poloostrove a odtiaľ má aj svoje meno. Chemický vzorec: Ca(50-70%) Na(50-30%) (Al, Si)AlSi2O8. Tvrdosť podľa Mohsa je 6-6.5, špecifická hustota je približne 2.70 – 2.74 (čo je priemer). Index lomu je 1.55 – 1.75, kryštálová štruktúra je triklinická. Náleziská sú na Labradore, Madahaskare, v Kanade, v Škandinávii, v Indii a v Rusku.

Mystické vlastnosti: Najznámejšou vlastnosťou labradoritu je jeho schopnosť ochraňovať našu auru pred nežiadúcimi energetickými „príveskami“ – udržiava ju čistú, vyváženú, zapečatenú, bez energetických trhlín a únikov. Odráža od nás neželané energie a preto sa mu hovorí aj „energetický štít“. Pomáha vyvažovať naše energetické obálky („telá“) a zlepšuje spojenie medzi fyzickým a mimofyzickým svetom.

Labradorit nám umožňuje otvoriť sa a vnímať vnútornú krásu ľudí a vecí, vrátane seba samých. Odrazu sme schopní nachádzať zaujímavé aj v tom, čo sa nám obvykle zdá nudné. Je to tým, že labradorit trochu posúva našu perspektívu.

labradorit8.jpgLabradorit nám pomáha premeniť našu intuíciu na racionálne predstavy, s ktorými vieme pracovať ďalej. (Mne napríklad výborne pomáha neodbočovať pri vysvetľovaní od podstatného.) Vďaka nemu jasnejšie „vidíme“ svojím vnútorným zrakom, prestávame sa na veci pozerať z hľadiska momentálneho záujmu alebo emócie a vidíme ich ako to, čo v skutočnosti sú. Preto nám pomáha dostať nohy pevne na zem a rozlúčiť sa aj s obmedzujúcimi presvedčeniami o nás a o svete okolo nás.

Odráža nutkavé myšlienky a strachy. Pomáha nám prekonávať prekážky a zmeny tým, že nám prepožičiava silu a výdrž a pomáha nám nájsť to správne načasovanie, ako aj jasnejšie vidieť cieľ/smer. Je to zabijak falošných predstáv.

Labradorit symbolizuje mesiac a pomáha nám cyklicky sa rozvíjať a zdokonaľovať. Takisto symbolizuje slnko a v tejto vlastnosti dodáva vitalitu a sebaistotu počas premien a prechodov z jedného stavu do druhého.

Zásobuje nás priam detinským nadšením, priťahuje úspech a zlepšuje našu kreativitu, radosť a nápaditosť, podporuje a okrídľuje našu fantáziu. Niekedy toho môže byť až priveľa – preto sa odporúča pri práci s labradoritom stanovovať si limity.

Používa sa na rozpamätávanie sa na sny a na premietnutie významu snov do každodenného života. Pomáha nám nájsť spoločnú reč s podvedomím a využívať jeho vedenie a správy na osobný rast.

Niekde som čítala, že „labradorit je mimozemského pôvodu“. Nuž, neviem… V každom prípade ho niektorí ľudia považujú za výborný zdroj energie pre spojenie s vyššími rovinami bytia a pre astrálnu projekciu.

Pomáha nám nenechať sa vtiahnuť do života iných ľudí a necítiť sa zodpovednými za to, čo oni sami sebe robia. Preto je vhodný pre „misionárov“, „spasiteľov“ a „ochrancov vdôv a sirôt a iných bezbranných“. Učí nás rozlišovať, čo je náš „náklad“ a čo si necháme naložiť na plecia od iných – a učí nás povedať „nie“. Je výborný ako ochrana, ak sa okolo váš obšmieta nejaký „energetický upír“. Zbavuje depresie, pocitu obete, nekonečnej smoly a neschopnosti zorientovať sa v živote.

Zvyšuje trpezlivosť a schopnosť počkať na správny okamih.

Výborne pomáha pri práci s inými silnými kameňmi ako fenacit alebo vltavín, ktorých energiu vieme niekedy len ťažko vstrebať. V spolupráci s inými kameňmi pôsobí povzbudzujúco a zjemňuje ich energiu. Napríklad keď používate akvamarín na hrdelnú čakru, položte labradorit na Tretie oko alebo na srdcovú čakru.

Položený pod vankúš podporuje sny.

V začiatkoch channelingu nám pomáha prijať nové energie a bez veľkých problémov sa vzdať svojho drobného ega, čím nás posúva k nášmu Vyššiemu ja. Takisto nám pomáha rozlišovať, čo prichádza z našej súčasnej roviny vedomia a čo je nové.

Zlepšuje videnie v tme a let blízko nad zemou (napríklad v astrále). Zvyšuje našu citlivosť na tepelné vnemy, čím nám umožňuje vnímať, nakoľko sú predmety od nás vzdialené. Táto schopnosť je blízko spojená so schopnosťou vidieť auru (oboje je elektrosenzitívneho druhu). Ak sa vypracujeme na vyššiu úroveň, vieme odhadovať predmety na diaľku. Preto je labradorit výborný kameň pre slepých ľudí.

Otvára energetický tok do solárneho plexu a Tretieho oka, ale aj do všetkých ostatných čakier, ktoré to potrebujú. Spája emocionálne a mentálne telo a aktivuje Hara líniu. Otvára Tretie oko a pomáha využívať fyzický zrak v liečiteľstve. Okrem toho sa spája aj s hrdelnou čakrou.

Zo znamení sa spája so Strelcom, Škorpiónom a Levom, ale výborne pomáha všetkým znameniam. Má projektívnu energiu a obvykle sa spája s ustupujúcim mesiacom, čo zlepšuje našu schopnosť porozumieť iným ľuďom. V numerológii sa mu priraďujú čísla 6 a 7.

labradorita.jpgLiečiace vlastnosti: Labradorit sa používal na liečenie nemocí mozgu, na stimulovanie mentálneho vnímania a na zníženie stresu a obáv. Pomáha s trávením a metabolizmom. Posilňuje imunitný systém.

Vyjasňuje zrak.

Pomáha pri poruchách ako kodependencia („spoluzávisloť“), žitie vlastného života cez život iných ľudí alebo identifikácia sa s problémami iných ľudí.

Zlepšuje spánok. Zmenšuje strach z nočných môr.

Pomáha nám udržať predsavzatie, napríklad pri chudnutí alebo keď prestávame fajčiť.

Je to dobrý kameň pre plecia, pre stuhnutú šiju a ramená, kedy sa pokladá priamo na ramená, alebo sa retiazka labradoritu zavesí naopak, takže visí vzadu medzi lopatkami. Pomáha to odstrániť pocit napätia a bolesti. Je dobrý pre všetko svalstvo a pre medzistavcové platničky.

Odstraňuje pocit chladu a pomáha pri nachladnutí, reume a dne. Zjavne aj znižuje krvný tlak a ukľudňuje. Elixír z labradoritu stimuluje totiž produkciu endorfínov v organizme a tak pomáha pri bolestiach a nastoľuje pocit vnútornej pohody.

Špeciálne upozornenia:

  • Labradorit je krehký, preto sa treba vyhýbať čisteniu v soli.
  • Výborne sa dopĺňa s aurichalcitom.
  • Niekedy sa predáva ako „galaxit“, hoci ide o celkom odlišný kameň. Aj metafyzické vlastnosti sa často pletú – keď vidíte galaxit s metafyzickými vlastnosťami, takmer vždy ide o mikrokryštalický labradorit. Skutočný galaxit je hrdzavohnedý.

labradorit6.jpg

63 thoughts on “Labradorit – energetický štít

  1. Mila Helar,
    vzdy ked si precitam o kamenoch od Teba, najradsej uz by som mala ten kamienok aj doma pri sebe 🙂 Len som si spomenula, ze davnejsie som citala nieco o labradorite, co mi utkvelo niekde vzadu v mozgu a tak som vcera ale do jednej v noci opät listovala v knihach a nasla som v Kreperatovej knihe, ze citujem:labradorit a bytownit jsou “individualisty” mezi kameny. Maji-li nam dobre slouzit, nesnesou ve sve blizkosti zadny jiny mineral krome vlastnich druhu. Prosim ako to vidis Ty? Ja viem, ze patri medzi silikaty, takze silikaty sa mozu s nim pouzivat? Viacmenej medzi silikaty patri hodne liecivych mineralov.
    Podobny problem mam s onyxom.Onyx sa doporucuje pouzivat len vo vyhranenych pripadoch, nakolko sposob jakym onyx bori blokady, vcetne ocisty, je ineho charakteru ako u turmalinu. Negativnu energiu z tela odobera, ale neprijima, pretoze ju nevie absorbovat a sparcovat. Jeho sila a schopnost regeneracie sa tak vo velmi krakom case vytraca. Tak co s tym 😦 Pekny dnicek Ti prajem!!!

    Páči sa mi

  2. Gaby,

    ani jednu informáciu sa mi nepodarilo v mojich zdrojoch potvrdiť. Dokonca ónyx je istý druh chalcedónu (ako napríklad achát) a preto nechápem, prečo by mal byť problematický – acháty sú tie najbezproblémovejšie kamene na svete. Pozerala som sa na ónyx v Simmonsovi a Ahsianovej a tam som našla dokonca vetu: “Ónyx pôsobí dobre s inými kameňmi, nezvyšuje ich energiu, ale zjednocuje ich pôsobenie…. S fenacitom a inými vizionárskymi kameňmi pomáha zakotviť ich prínosy vo fyzickom svete.” Podľa mojich zdrojov (Gienger, Hallová, Steinová, Simmons/Ahsianová a Crystal Woman) nie je na pôsobení ónyxu nič extrovné, je silný, pretože patrí ku quartzom ako horský krištáľ, a je sebaumóresňujúci a dodáva vnútornú silu, ale nemá nijaké zlomové prejavy v pôsobení.

    Labradorit funguje bežne s ostatnými “spektrolitmi”. Je svojský tým, že uzatvára a chráni auru, preto by som ho používala možno s lapisom lazuli alebo ametystom (ale táto druhá farebná kombinácia nie je zrovna pekná) alebo čiernymi kameňmi ako obsidiánom a ónyxom. Neváhala by som ho použiť, ak niečo na sebe “napravujem” pomocou iných kameňov a nechcem, aby sa to dostalo navonok, teda von z aury (aby to bolo na mne vidno). Ale zasa som nenašla nijakú zmienku o tom, že by to bol kameň-individualista.

    Takže viac ti nepoviem. Ja ónyx i labradorit kombinujem s inými kameňmi a doteraz to bolo bez problémov.

    Páči sa mi

  3. Heli mnohokrat vdaka, potesila si ma. Ja to mam z tej knihy Skryta moc drahych kamenu od J.P.Kreperata. Nikde inde som to nevidela. A to co povies Ty je pre mna smerodatne.

    Páči sa mi

  4. Ahoj HElar, čítam veľa zaujmavých článkov na tvojej stránke a hlavne o kmeňoch.Chcem sa opýtať nedalo by sa s tebou dohodnúť na prednáške. Ak by to bolo možné ak môžeš ma kontaktovať.
    Ďakujem

    Páči sa mi

  5. Veľmi sa mi páčia Vaše stránky. Ďakujem. Kamene milujem od detstva. Vždy som mala rôzne kamene doma na poličkách, skrinkách v zásuvkách, skrátke kde sa dalo. Vždy sa mi prihovárali nejakou svojou prirodzenou krásou. Prajem Vám veľa svetelnej energie a radosť z práce.

    Páči sa mi

  6. Ahoj, Helar.
    Ked sa zase ozveš, poradíš mi , please, ohladom labradoritu?
    Kúpila som si z neho náramok (energetický-buddhov). K nemu taký istý náramok z lapisu lazuli. Chcela som ich rozstrihať a urobiť zo všetkých guličiek z oboch náramkov kombinovaný náhrdelník. To kvoli tretiemu oku: chcem sa cezeň dívať 😀 . A zároveň aj kvoli hrdelnej čakre- ked už sa to nosí na krku. Lenže na internete som našla o labradorite toto:

    “Labradorit je kámen, který chrání naši auru. V období chladu, stresů a depresí nás vrací do příjemných vzpomínek, které nás hřejí a přirozeně chrání před nachlazením. Pomáhá nám odstraňovat bloky, klidnit mysl a vede nás k uskutečnění svých snů a idejí. Napomáhá rozvíjet svoji slovní zásobu (přikládáním na hrdelní čakru- před zkouškou nebo důležitým jednáním, rozšiřuje nám obzory a tiší bolesti páteře, kloubů a zubů. Labradorit je kámen, který nesnese jiné kameny ve své blízkosti a také jsou citlivé na změny teplot, proto je čistíme pod proudem vody a nabíjíme v misce s vodou zhruba 1 hod. na slunci.”

    To je síce všetko super- ale zarazila ma veta: ” Labradorit je kámen, který nesnese jiné kameny ve své blízkosti.” To znamená, že ked ho mám na tele, nič iné (kamenné) by som nemala so sebou nosiť? A už vôbec nie ho kombinovať v náhrdelníku s hocičím?
    To by stratil svoje účinky? Alebo by sa jeho účinky oslabili? Lebo to by som nerada. Chcem ho skôr posilniť- aby účinkoval čo najviac.
    Díkkk.

    Páči sa mi

  7. ešte: chcela by som využiť všetky tie kvality , čo labradorit ponúka- nepotrebujem ho ako štít alebo skrýšu, ale ako kvalitatívny zlepšovák.

    Páči sa mi

  8. ooo- zabudla som- este mám prívesok, čo sa velmi podobá na labradorit- ani nevidím rozdiel- a kúpila som ho pod názvom spektrolit. Čo to je? Nie je to náhodou to isté?

    Páči sa mi

  9. To som zase ja 😀 Chcela by som ten labradorit nosiť s jadeitovým náramkom (jadeit je tiež nejaky silikát- hore som si prečítala príspevok od Gaby- hádam by teda v niečom labradorita nebrzdil ?). Ako by spolu pracovali- čiže spolupracovali 🙂 ? “Znesú” sa vôbec? Vdaka.

    Páči sa mi

  10. jedna z mojich otázok odpadá- teda, ak niekto nemá iný dotaz 😀 – o tom, čo labradorit a spektrolit je to isté alebo nie. Našla som konečne info:
    ” Spektrolit má podobné vlastnosti a léčebný vliv jako labradorit. Je však účinnější při odstraňování citových a psychických blokád. Pomáhá také čistit naši mysl, posiluje i samoléčebné mechanismy.”
    A zas na inej stránke – akási prírodovedná o nerastoch – bolo napísané, že spektrolit je odrodou labradoritu.

    Páči sa mi

  11. Mona,

    takže postupne.

    A. Neviem o tom, že by sa labradorit “bil” s inými kameňmi – nemá sa prečo! Niekedy sa spolu s Mesačným kameňom označujú ako “spektrolity”, ale ide v podstate vždy o jeden z týchto kameňov. Pre labradorit je typické “vrstvenie” (proste tak vyzerá), ktoré Mesačný kameň nemá. To české vysvetlenie teda jednoducho nesedí.

    B. “Pozeranie” cez Tretie oko je čiastočne mýtus. Väčšinou nejde o to, že by sme “videli” stredom čela, ale o to, že vnímame intuitívne – s videním to má málo spoločného.

    C. Labradorit a lapis lazuli sú nádherná kombinácia – mimochodom, moja obľúbená! Len pozor, dosť nás vzďaľujú od iných ľudí, prichodíme im dištancovaní a neosobní a preto sa nás môžu začať obávať. Mne sa to stáva.

    D. Jadeit je ďalší silný ochranný kameň a pre Číňanov jeden z univerzálnych kameňov – od liečenia cez priťahovanie šťastia a lásky až po rušenie nefunkčných vzťahov.

    Páči sa mi

  12. Ahoj, Helar.
    Spravila som a už nosím ten náhrdelník z guličiek lapis lazuli, krištáľ, labradorit. Fakt krásny. Neviem, či si to namýšľam, ale akosi si ma ludia (najmä cudzí!) menej všímajú- vlastne vôbec. Možno to tak bolo vždy a až teraz som si to všimla 😀 A možno to súvisí s tým, čo ste spomínali-niečo ako izoláciu- ak je to, čo sa mi teraz zdá za posledný týžden reálne a iba si to nenamýšlam. Kým sa výrazne neozvem, tak akoby som bola duch 😀 Sranda.
    Mám ešte jednu otázočku. Spolužiačka miluje minerály , chodí po burzách a doma škrečkuje všelijaké pekné kusy. Všimla si ten náhrdelník, lebo sa jej páčil. Ale ked pozrela na labradoritové guľky, povedala, že mi dali veľmi slabú odrodu. Nehádžu totiž skoro vôbec žiadne záblesky a nie sú tmavé (ako je labradorit napr. tu hore na obrázkoch). Sú iba tmavozelené- mne pripomínajú farbou “stuchnutý” jadeit- taká nevýrazná vojenská kaki zelená- presne ako zelená farba z maskáčov.
    Oslabuje sa tým účinok labradoritu? Znamená to, že “zníženou kvalitou” kamena je jeho vibrácia mľandravá alebo mizivá? Alebo “kvalita kamena” je čisto len estetická kategória a s jeho liečivou silou to nemá nič spoločné? Ako to je- trebárs aj u iných kamenoch slabšej kvality?

    Páči sa mi

  13. Mona,

    ak si chcete “pritiahnuť” aj trošku pozornosti, skúste do náhrdelníka (ak sa dá) pridať kde-tu nejakú ruženínovú guľôčku – okamžite budete ľuďom menej vzdialená.

    A teraz k labradoritu: existuje viacero druhov, tie pekne vyfarbené sú drahšie a častejšie sa používajú na šperky, ale všetky sú labradority a majú účinky labradoritu. A tak je to aj s inými kameňmi. Drahokamová kvalita je nádherná, ale drahá, polodrahokamová kvalita je pekná a únosná a “šutríková” kvalita (hovorí sa jej aj inerálna) závisí od šťastia a je za veľmi prístupnú cenu. Účinky sa však rozlišujú skôr od farebného odtieňa ako od kvality.

    Sivozelený labradorit je silne upokojujúci, vťahuje vás do vašej ulity a dáva vám pocit bezpečia. Je dobrý pre povahy, ktoré majú tendenciu preregulovať svoje emócie 😛 (dalo sa to povedať aj jednoduchšie, len je to málo spisovné: “samonas… mechanizmus”).

    Páči sa mi

  14. Helar, ďakujem. Ten ruženín ani netreba. Zapáčilo sa mi byť invisible 😀 Zas čosi nové. Človek má zrazu viac súkromia 🙂 A sranda- zrazu nikto odo mňa nič nechce 😀 Asi tá ulita vážne funguje. Aj proti samonas…mechanizmu 🙂 😀 🙂 Super.
    Ahoj, krásny víkend.

    Páči sa mi

  15. Mona,
    ja som si tiež kúpila buddhov náramok – labradorit a zdal sa mi celkom v pohode (je to také tmavozelené), no potom som si kúpila labradorit ako prívesok (tento raz sivý), tak sa mi zdal naozaj silnejší. Myslím že všetky tie náramky sú rovnaké a treba si nájsť dobrý obchod s kamienkami kde sa im rozumie aj predávajúci, ten by ti totiž nikdy nepredal nič slabé, ale len kvalitu.

    Páči sa mi

  16. Ahoj, Veronika! Tiež mám labradoritový sivočierny prívesok s výraznými pestrofarebnými odleskami. A ítim tiež rozdiel. Ale ani nie v sile, ako v účinku. Ten náramok zo zeleného labrad. ma “núti” povedať si svoje pred hocikým a hocikedy a stáť si za tým bez akéhokoľvek vnútorného emocionálneho pohnutia. A ked mám na sebe ten sivý prívesok, naskakujú mi hocikedy a hocikde do hlavy nečakané myšlienky- akési univerzálne pravdy, ktoré ked potom overujem v “duchovnej” literatúre, skutočne sa zdá, akoby mi ich niekto odcitoval do hlavy. Tieto “záblesky” mávam aj bez kamienkov, ale labradorit to zosilnuje. Naposledy mi do hlavy vdaka sivemu labradoritu skočila myšlienka o podtate hmoty vo chvíli, ked som utierala v kuchyni riad a na moment som sa neprítomne a sústredene zaldadela na digestor 😀 – alebo skôr “cez” digestor 🙂 .
    Aké máš ty skúsenosti? Ako ten sivý labradorit ty cítiš? Je to pre mna dost zaujimavy kamienok- a fascinujuci- snad hlavne pre to, čo som spominala. Pa-paa

    Páči sa mi

  17. Mona,
    v podstate rovnako ako ty, len viem, že je to jeden z tzv. anjelskych kameňov (t.j. že nám uľahčuje komunikáciu s anjelmi, takže tie myšlienky čo ťa napadajú sú od nich)

    Páči sa mi

  18. Ahoj Helar a everybody! 🙂
    Helar, napísala si, že :
    “Niekde som čítala, že „labradorit je mimozemského pôvodu“. Nuž, neviem… ”
    Možno na tom čiastočne niečo bude, lebo som našla informáciu, že ked sa robili rozbory hornín/minerálov niektorých meteoritov, ktoré sa na Zemi našli, bola v nich zistená aj prítomnosť labradoritu. Takže tu u nás na Zemi zrejme nemáme na labradorit monopol.
    Ale samozrejme, že labradority, čo dostať kúpiť nie sú z kozmu 🙂

    Páči sa mi

  19. Ahoj Helar!
    Dnes som si kúpila nádherný kus labradoritu.. taky som este nikde nevidela (a ze som ich videla skutocne vela…). Je biely!!! Biely a v nom velké bledozelenomodré odlesky!!! Ostatne co som doteraz videla boli tmavé (mam sivastočierny a tmavožltohnedý-až khaky) tento je svetlý ako mesacný kamen avsak má nezameniteľnú štruktúru a farebné odlesky typicke pre všetky labradority. Chcela by som sa ta opýtať, či bude mat podla teba nejak odlišné vlastnosti než tie bežné “čierne”?

    A o tom že neznáša pri sebe iné kamene som už tiež veľakrát počula.. je vraj priveľkou individualitou.. Ja si nemyslím že by ostatné “neznášal”, skôr ho ich dlhodobá prítomnosť vyčerpáva a preto nesmie byt uložený spolu s ostatnými v tej istej miske. Vraj potom stráca na farebnosti a odleskoch.. Myslím si že na dobu počas ktorej je potrebné ho použit s inými kamenmi spolupracuje s ostanými bezproblémovo (o tom vieš svoje 🙂 ) len ich spolu nemáme dlhodobo skladovať. To je však moj súkromny malý názor, čosi o tom myslíš ty? Pripomína mi to medziľudské vztahy – tiež si potrebujeme občas od niektorích ludí oddýchnuť…

    Inak táto stránka je úúúúúúúúžasná… Máš všetok môj obdiv.. 🙂

    Páči sa mi

  20. Ahoj, chcela by som sa opýtať či je možné že labradorit sposobuje precitlivelosť? ale tiež nosím aj karneol.. nemože to byť tým sposobené?
    vopred ďakujem;)

    Páči sa mi

  21. Zdravím všechny příznivce labradoritu 🙂 Tento kámen patří k mým nejoblíbenějším a nedám na něho dopustit. Mám jednak samostatný kamínek a jednak přívěšek ve stříbře. Tento kamínek má nadherný modrý lesk, hlavně na slunci se krásně projeví jeho překrásné vybarvení, kde převažuje mordá barva. Opravdu věřím, že tento kámen má andělský nebo mimozemský kámen. Já ho používám hlavně jako energetický štít proti nepřízni okolí v různých podobách a na mě celkem spolehlivě zabírá

    Cindy

    Páči sa mi

  22. Gertus,

    najskôr to bude tým karneolom, u niekoho vie byť hodne “nepokojný”, najmä keď pracuje na nejakom bloku v našom vnútri. Labradorit poznám ako veľmi pokojný kameň. Jedine v prípade, že sme zažili nejakú traumu a mali sme kameň so sebou; vtedy ho odporúčam vybiť na mesiaci. Samu ma prekvapilo, ako ľahko sa doňho prenesú emocionálne poryvy – a zostanú v ňom…

    Páči sa mi

    • Ahoj Helar.
      Prosim ta mozes mi vysvetlit co si myslela tym, ze ak zazije traumu so svojim panom?
      Znamena to, ze ak ma clovek neg.emocie, tak labradorit ich nepusti von skrz uzavretej aury a ostavaju v cloveku aj negativne aj pozitivne emocie?
      Som zmatena. Dakujem za reakciu ❤

      Páči sa mi

      • Tak nejak. Labradorit udržiava tvoje vnútro pekne ochránené. Ak je tvoje vnútro rozhodené, tak také zostane aj naďalej. Ber ho ako zrkadlo – odráža to, čo prichádza zvonka, ale nemení to, čo je vnútri.

        Páči sa mi

      • Dakujem ti moc. Vyssie si pisala, ze ak ho kombinujes aj s inymi kamenmi, tak zmena nastava v cloveku len ju nevidiet navonok. Takze vnutro sa da napravit takto a labrosko to zosilni a udrzi. Ci to zle chapem?

        Páči sa mi

  23. moc děkuji za krásně zpracovaný výklad – je radost si tu o kamínkách číst. Hned si jdu počíst i o dalších, které doma mám. Na těchto stránkách se mi ihned zalíbilo:-)

    Páči sa mi

  24. ďakujem veľmi pekne za užitočné informácie, o labradorite som si prečítala toho viacej, ale prekvapilo ma, niektoré zdroje uvádzaju, že by sa nemal vystavovať slnku, ale nabíjať ho na mesačnom svetle… viete mi poradiť, čo je preň najlepšie?

    Páči sa mi

  25. zuzana, ci mesacny svit, alebo slnecne luce – nabijaju kamene rovnako intenzivne. niektore kamene na slnku blednu, myslim ze labradorit nie, ale nabijanie pri mesacnom svite a este za splnu, tym nic nepokazis a zbavis sa dilemy, ci moze ist labradorit na slnko. 🙂 vela stastia

    Páči sa mi

  26. Ahojte, včera som kúpila labradorid a predávajúci povedal ,že ho mám dať na 3 dni do morskej soli a potom umyť v studenej vode. Včlánku sa píše že sa to nemá . Poradte mi ,ako ho mám správne vyčistiť?

    Páči sa mi

  27. neviem ale ešte neskôr ako som prišiel na túto stránku som svoj labradorit čistil vo vode a soli :/ a zatial nič sa nestalo ale tie 3 dni by mu nemuselo prospiet :/

    Páči sa mi

  28. ještě bych se chtěla zeptat, jak se dá labradorit vybít a nabít? vybitím se rozumí očištění nebo jak? všude píšou něco jiného… taky jsem viděla, že se může nabíjet na slunci, jinde píšou že na měsíčním světle… můžete mi poradit? díky

    Páči sa mi

  29. iva,
    s tym tretim okom ti neviem poradit, ale na dalsiu otazku ti odpoviem. cistenie, vybijanie a nabijanie, su tri rozlicne veci. Cistenie – najcastesie pod prudom vody, niekto si trufa na morsku sol, prevadzame vzdy ked si kamienok donesieme z obchodu, lebo ho chytalo vela ludi a potom aspon raz za mesiac. cistenie = ocista. Vybitie znamena, ze ho zbavime naprogramovania, v podstate tiez ocista ale v mystickej rovine – najlepsie sa vybija na hematite. No a nabijanie – na kristalovej druze, naslnku – kde niektore kamene mozu pod vplyvom slnecnych priamych lucov vyblednut, a mesacny svit – pri nom kamienky nevyblednu. Je len na tebe ako to budes robit. Vela stastia

    Páči sa mi

  30. kamienko, jsi si jista, ze muzes labradorit vybijet na hematite? totiz v temer vsech zdrojich se pise, ze napr nabijeni ne kristalu se nedoporucuje, zvlaste kvuli tomu, ze si labradorit s jinymy kameny nerozumi.. to je duvod, proc se ptam.. taky jsi mi napsala nabijeni na kristalu..

    Páči sa mi

  31. Iva,

    nespozorovala som zatiaľ, že by sa labradoriť “bil” s inými kameňmi… Obvykle sa to tvrdieva skôr o hematite. Ja ho kľudne hodím cez noc na hematit, ale najradšej na mesačné svetlo, to sa mi zdá také “šetrné”.

    Páči sa mi

  32. Helar, můžu se ještě zeptat, nemám z mého labradoritu dobrý pocit, pokaždé, když ho k sobě přiložím, začne mě bolet hlava a cítím se malátná. Nevíš, jak je to možné? Třeba nízkým tlakem? Jsem z toho celkem smutná..

    Páči sa mi

  33. Iva,

    možno niečo s tebou robí, čo ti nie je príjemné. Je možné, že sa ti pokúša otvoriť Tretie oko a ty na to ešte nie si pripravená… neviem. Keď mám takéto obdobie, tak kameň odložím a počkám si, až ho to “prejde”. 🙂

    Páči sa mi

  34. Ahojte, mam taky mensi problem.. minule som tu na strankach citala ze sa daju kamene vybit pomocou klasickej hudby.. umyla som kamene pod vodou, pustila im potom pekneho mozarta :), dala nabit na slnko (inak cakam kedy bude spln), ale moj labradorit sa mi zda nejaky uplne bez energie, akoby “odisiel” alebo ho “vypojili z elektriny”, proste nie je vo svojej kozi.. velmi mi chyba lebo je to moj najmilsi kamen, neviete mi prosim poradit ? dakujem

    Páči sa mi

  35. tina,
    ja by som labradorit nenabijala na slnku, neviem, ale tak dako mi to k nemu nepasuje. vyskusaj ho este raz ocistit – nachaj nanho tiect studeny tenky prud vody aspon hodinu a potom ho nabi 23.10. na mesiaci, to je spln. nechaj ho tak celu noc, aj ked nanho mesiac svietit uz nebude. no a potom ho maj stale pri sebe. drzim palce

    Páči sa mi

  36. Ahoj, skvela stranka, myslim, ze se sem budu vracet. Kaminky mam rada a mam jich uz peknej pytel, obcas si nejakej poridim, kdyz me popadne nalada… a obcas nestiham koukat, jak si vyberu ten pravej pro danou situaci, i kdyz o nem vubec nic nevim. To je pripad labradoritu. Objevila jsem tu jeden nadhernej ve Finsku, zamilovala jsem se na prvni dotek a musela jsem ho mit 🙂 a az kdyz jsem si tu precetla, v cem vsem pomaha, pochopila jsem, proc si me mozna nasel. Jo, hledani se, nejistota z budoucna, odpoutani od minula, to vsecko ted je aktualni. Dokonce i ty ztuhly sijovy svaly a potize se spankem sedej. Podobne tak jsem si v lete vybrala mesicni kamen, aniz bych o nem cokoli tusila… To uz nemuzou bejt nahody.
    Jinak opravdu moc chvalim clanky, uzasna databaze. Davam si do zalozky a budu se vracet 🙂 Dik moc!

    Páči sa mi

  37. Nekdo se tu ptal na spektrolity. Ja mam ze dvou nezavislych zdroju (profesni deformace 🙂 overene tohle: spektrolit je vlastne druh labradoritu, ale je barevnejsi a obsahuje vsecky barvy spektra, proto spektrolit. A nachazi se pouze ve Finsku – kameny z jinych nalezist by se spektrolity nazyvat nemely. Pan v obchode mi tu spektrolit ukazoval taky, a fakt byl mnohem barevnejsi a vic do tmavomodra. Kdezto muj labradorit je zakladem do sedozelena, s vyraznym modrym pruhem uprostred. Spektrolit byl mnohem vyraznejsi (a taky drazsi 🙂 ) A to same jsem nasla i tady na ceskych strankach – http://www.gemstone.cz/index.php?option=com_wrapper&Itemid=111 . To by mozna trosku mohlo pomoct v diskusi… nebo ji naopak jeste zmast 🙂

    Páči sa mi

    • V prvom rade je to vždy kameň, ktorý “zatvrdí” našu auru, takže sa do nej ťažšie dostávajú cudzie vplyvy. Ja ho používam preventívne ako ochranný kameň, keď mám ísť medzi ľudí s rôznou energiou. Proste okolo mňa sa urobí štít a nech už oni bublajú akokoľvek, ja som relatívne v pohode (aspoň ma nechytá migréna).

      Páči sa mi

      • Ďakujem za rýchlu odpoveď. Ešte by som som mala jednu otázku, ak by nevadilo :). Ak sa okolo mňa vytvorí ten ochranný štít, je automaticky aj okolo môjho dieťaťa, ak ho mám na rukách?… niekde som čítala, že dieťa do cca 6rokov je pod ochranou matkinej aury… (ja bolesti hlavy mám vždy, keď sa vrátim z mesta domov, je jedno, či som prišla z nákupu, alebo detského centra… tak dúfam, že s labradoritom to skončí 🙂 )

        Páči sa mi

  38. Milá Helar, chcela by som poprosiť o radu. V piatok my konečne došiel prívesok labradoritu. Keď som si ho chvíľu držala v ľavej ruke, začala mi tŕpnuť. Nechala som ho asi 3-4 minúty pod tečúcou vodou, potom som ho dala do misky s kryštálmi na noc a rano naň svietilo slnko, asi hodinu… keď som ho vzala znova do ruky, zas mi tŕpla… tak som ho znova umyla dôkladnejšie pod tečúcou vodou a dala nabíjať pre zmenu na počítač cez noc, ale ráno mi manžel pri upratovaní labradorit povysával a zistil to o pár hodín,tak sa vylovil z tej špiny, kde si pobudol a zas som ho čistila pod prúdom vody pár minút a dala do misky s vodou nabíjať na slko hodinu… ale aj tak, keď som si ho dala zas do ruky, tak mi začala tŕpnuť… som z toho zmetená, lebo mám pocit, že nič z toho nefunguje a v ňom stále niečo ostalo … potrebujem ho dôkladnejšie vybiť (zakopaním do zeme, alebo dať na dve hodiny do mrazničky?) a potom nabiť(na slnku, alebo mesiaci?)… alebo treba urobičť niečo špeciálne?

    Páči sa mi

  39. … ešte som zabudla dodať, že po tom, ako mi začala tŕpnuť ruka a ja som labradorit odložila do 5tich minút ma začali veľmi nepríjemne bolieť vaječníky… vedeli by ste mi povedať, čo to znamená… ďakujem

    Páči sa mi

    • Možno labradorit s tebou momentálne nejde dohromady.

      Labradorit uzatvára auru a ak v nej máš niečo zachytené, ak ju nemáš uzatvorenú, možno cez deň “odpúšťa” negativitu preč a keď ju uzavrieš labradoritom, tak to nemá kam odtekať. Čiže sa skús očistiť a až potom znova nosiť labradorit.

      Ľavá ruka sa spája s intuíciou a pravou polovičkou mozgu, robenie “len tak, zo špásu”, ale súčasne je to aj srdcový meridián (teda, on je “perikard”, ale riadi fyzické problémy so srdcom). Možno ti toto pomôže.

      Ja keď som mala nevysvetliteľné problémy s karneolom, nechala som ho cez noc na splne – a pomohlo.

      Páči sa mi

      • Dakejem Helar za odpoved. Pockam do splnu, kamienok si oddychne a ja sa dovtedy skusim dat do poriadku. Prajem krasny den 🙂

        Páči sa mi

  40. Stala sa mi taka zvlastna vec..ucim sa jazyky, ale vzhladom k poslednym 3 mesiacom, kedy som mala dost velky psychicky zaber, nejako mi to neslo, ani sustredenie sa v skole, ani naucit sa slovicka a pod. sme 5- ti studenti a velmi dobra partia, ale ja som si oproti ostatnym pripadala ako outsider..vsetci namakani, pripraveni a mne nie a nie naliezt do hlavy ucivo a zapamatat si dokonca na poslednej hodine som mala problem zopakovat vetu po lektorke..ale ziadna trema alebo nervozita, skor take vypadky, pocit ako prazdna hlava, bez akychkolvek myslienok..vcera som nejako podvedome zobrala zo stolceka labradoritovu placku a isla som na hodinu..co sa stalo? diktat bez jedinej chybicky, citanie bez jedinej opravy vyslovnosti, odpovedala som na kazdu otazku, bola som uplne sustredena a ziadna znamka unavy..dostala som veku pochvalu ako som sa nenormalne zlepsila 😀 ale…vsetci ostatni vratane lektorky boli roztrziti, unaveni, stale sa otvaralo okno za ucelom osviezenia, jedli sa cukriky na prisun energie..:D ..a co ma najviac prekvapilo, okrem jednej baby, traja najvacsi namakanci v kuse robili chyby, boli nervozni, chovali sa podobne ako ja predtym..je mozne aby labradorit takto vplyval na okolitych ludi? ta baba co bola v pohode bola odo mna najdalej..traja sedeli v bezprostrednej blizkosti a ja som labradorit drzala v dlaniach a hrala som sa s nim..

    Páči sa mi

  41. Dobrý deň,

    nedávno som si zadovážila tento silný kamienok, a má na mňa niekedy veľmi zvláštny vplyv. Nič negatívne som na neho zo zdrojov nenašla ale niekedy sa mi stane, že keď ho nosím cítim nesmiernu ťažobu na srdci a pociťujem aj bolesti hrdla a uší. Akoby mi niekto tlačil na hrudník. Ked si ho zložím prestane to, začne sa mi zas dobre dýchať. Niekedy ho ale nosím a nepociťujem nič podobné. Vedeli by ste mi prosím povedať z čoho plynu tieto pocity? Mám ho zavesený ako amulet na krku, siaha mi jemne nad oblasť srdca, je zapracovaný do jemného cínu. Očistila som ho pod tečúcou studenou vodou.

    Ďakujem za Vašu odpoveď
    Andrea

    Páči sa mi

    • Kameň treba energeticky vyčistiť – šup s ním cez noc na mesačný svit! Ja som mala podobný zážitok s karneolom, ktorý som zdedila po pani s rakovinou. Len chvíľku som ho držala v dlani a dostávala som strašné bolesti… Vyčistila som ho na mesačnom svite a odvtedy pokoj.

      Páči sa mi

  42. Ahoj Heli. Prosim ta pekne vies mi poradit? Mam 2 otazky.
    1. Je vhodne mat na sebe labradorit pri lieceni ludi a pri samoliecbe?
    2. Ak mam na sebe 5 druhov kamenov je to vela?
    Kdesi som citala, ze 1 kamen je na liecbu a viac je len na okrasu.
    Dakujem

    Páči sa mi

    • Môžeš mať na sebe toľko kameňov, koľko len chceš. TY sa musíš cítiť v pohode, nie iní sa musia cítiť v pohode s tým, koľko ty máš kameňov na sebe…

      Pravidlá. Vždy, keď potrebujeme, aby realita vyzerala v očiach tých druhých rovnako ako v našich, zavádzame pravidlá. To však značí, že nechceme vidieť skutočnosť, ale len to, čo sa nám hodí. Na to slúžia pravidlá – rozprávajú nám príbeh o tom, aký svet je… nezávisle od toho, aký svet naozaj je. 🙂

      A s labradoritom… Chráni tvoju energiu pred prienikom cudzej energie, takže je pri liečení vhodný.

      Páči sa mi

  43. Ahoj. Vie mi prosim vas 🙏 velmi pekne niekto poradit? Mam dilema.
    Je potrebne davat si dole labradorit naramok, tak ako sa dava dole olivin ked si robim reiki, mantrujem alebo cistim cakry kamenmi?
    Dakujem za kazdu reakciu.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor