Amazonit – kameň nádeje a prosperity

amazonit1.jpgAJ: amazonite, NJ: Amazonit

Amazonit je svetlozelený až tyrkysovomodrý kameň, upokojujúci už na prvý pohľad. Niekedy obsahuje žlté, biele alebo sivé žilky. Za svoju farbu vďačí medi (v inom zdroji sa spomína olovo) a za meno zas Amazonke, kde ho objavili po prvýkrát. Existujú dve farebné variety: bežnejšia pastelová vodová (foto vpravo nižšie) a zriedkavejšia tmavá modrozelená (foto hore). Je polopriesvitný až nepriesvitný, niekedy so slabým leskom.

Patrí medzi draslíkové živce a na Mohsovej škále má tvrdosť 6 – 6.5. Vzorec KAlSi3O8. Špecifická hustota: 2.56-2.57. Kryštálový systém triklinický. Náleziská: USA – Colorado, Madagaskar, Brazília, India, Rusko. Vzniká viacerými spôsobmi: sedimentmi alebo metamorfózou počas formovania kryštalickej bridlice.amazonit-zhluk.jpg

Mystické vlastnosti: Hojivý, jemný a priateľský kameň, ktorý dodáva človeku sebadôveru a nádej, dôveru v budúcnosť a integritu. Preto sa mu hovorí aj “kameň nádeje”. Pôsobí podobne ako ruženín, len vedie naše city viac navonok, smerom k iným.

Inokedy sa spája s prosperitou a pripevňuje sa nad dvere, aby do miestnosti/budovy vtiahol nové obchody.

Zlepšuje intuíciu, psychické schopnosti, kreativitu a intelekt. Posilnením pocitu vlastnej sebahodnoty zmierňuje tendenciu “sebapoškodzujúceho” správania a zlepšuje našu komunikáciu. Je výborný pre umelcov: spisovateľov, spevákov, ľudí používajúcich hlas na ovplyvňovanie iných. Pomáha dávať obrazy do slov a presvedčivo ich odkomunikovať iným ľuďom.

Pomáha nám analyzovať a roztieďovať informácie a kombinovať tento proces s intuíciou. Táto schopnosť kombinovať činnosť ľavej a pravej hemisféry mozgu pomáha aj pri efektívnej komunikácii. Výborný pre tímovú spoluprácu, ktorá je celá založená na komunikácii. Podporuje “mužské” kvality v nás a premieňa naše myšlienky na činy. Jemne harmonizuje srdcovú a hrdelnú čakru a jinovú a jangovú energiu. Zlaďuje všetky čakry a toho, kto ho nosí, vracia späť do bodu jeho najvyššej energie. Dodáva silu a výdrž.

Niektoré zdroje hovoria, že priťahuje šťastie vo finančných aktivitách a pri riskantných podujatiach. Pri hazardných hrách vraj dokáže prerušiť smolné obdobie.

Vyrovnáva extrémne výkyvy nálad.

Keď si nás amazonit “vyberie” ako spoločníka, môže to byť v období, keď máme znížený pocit sebahodnoty, alebo keď sami seba nedokážeme vhodne vyjadriť. Pritom nemusí ísť len o verbálnu komunikáciu – môže to byť štýl obliekania, štýl života, pohyby, mimika a gestika či hocijaký spôsob verejného prejavu. Tento kameň nám pomôže vyjasniť si, kto sme a kde stojíme a ako to máme dať svetu okolo nás najavo.

Synchronizuje srdcovú a hrdelnú čakru a srdcovú a pupočnú čakru; hrdelnú čakru rozvíja. Hojivo pôsobí na všetky ostatné čakry a omladzujúco pôsobí na oblasť fyzického i spirituálneho srdca. Otvára solárny plexus a umožňuje sebavyjadrenie a nárast pocitu osobnej moci.

Astrologické znamenia: Panna, niekde aj Baran, inde Vodnár (dodáva vitalitu). Jeho energia je receptívna, riadi ho planéta Urán a jeho element je Zem. V numerológii sa v závislosti od zdroja spája s číslami 1 až 5.

Liečiace vlastnosti: Vhodný pre všeobecnú “údržbu” zdravia. Liečitelia vravia, že čím zelenšia farba, tým silnejšie amazonit pôsobí.

Používa sa často ako elixír. Pôsobí na hrdlo, štítnu žľazu, nervy a mozog. Používa sa pri poruchách nervového systému a pri rozpúšťaní blokád, ktoré bránia hladkému toku nervových impulzov.

Lieči srdce, pľúca a nadobličky. Používa sa i pri poruchách metabolizmu (pečeň), nedostatku vápnika v organizme (vypiť elixír 3x denne), osteoporóze, kazivosti chrupu a kŕčoch.

V období stresu pomáha ukľudniť sa a relaxovať. Celkove má uvoľňujúci vplyv a používa sa aj pri pôrodoch na uvoľnenie svalstva pôrodného kanála. Uvoľňuje aj stuhnuté svalstvo chrbta a krku (niekoľkokrát denne po relaxácii prechádzať kameňom ponad boľavé miesta)  a kŕče a bolesti v oblasti solárneho plexu.

Harmonizuje epifýzu a hypofýzu. Podporuje činnosť bronchií a používajú ho aj ľudia s AIDS.

Pôsobí protidepresívne.

Pri liečení sa najčastejšie pokladá na hrdelnú čakru, lebo tuto odstraňuje blokády lepšie než hociktorý iný kameň.

amazonit-kamene.jpg

Použitie:

  • Najlepšie pôsobí pri nosení (napríklad ako šperk) alebo pokladaní.
  • Dá sa z neho robiť dobre elixír.

Upozornenia:

  • Vďaka svojej štruktúre sa veľmi ľahko štiepi, preto pozor pred nárazmi a údermi.
  • Raz týždenne vybiť pod tečúcou vodou.
  • Lúhy a kyseliny ho môžu poškodiť.
  • Nečistiť ultrazvukom!
  • Nevystavovať bodovému pôsobeniu svetla. 
  • Možno si ho pomýliť s tyrkysom alebo jadeitom/nefritom, prípadne s aventurínom. Aventurín má v sebe typické sľudovité “iskierky” a je výraznejšie zelený.

29 thoughts on “Amazonit – kameň nádeje a prosperity

  1. Ahoj Heli
    jej, aky je krasny. Nepamatam si ze by som ho niekde v obchodiku s kamienkami videla. Ale aj tak mam pocit, ze som ho uz drzala v ruke. Je u nas tazko dostupny?

    Páči sa mi

  2. Tunde dakujem,
    sperky s amazonitom som videla, dokonca vcera som drzala naramok z neho v ruke aj s koralmi na krk, ja som myslela kamen tromlovany, do ruky.

    Páči sa mi

  3. Evi,

    viem o jednom obchodíku, tuším v Malackách, kde moja kamoška kúpila amazonit. Spýtam sa jej, možno pôjde znova “na lup”. Ale keď ide o prívesok, ten sa tiež dá nosiť ako kameň do ruky 😛 … veď je to len okrúhliak s očkom!

    Páči sa mi

  4. ja viem Heli, ja viem. Ale uplne neopracovane kamene ma oslovuju najviac, potom tromlovane a az potom chudiatka do ktorych vrtali, aby tam mohli dat hacik. Ale mam ich vsetky rada. 🙂

    Páči sa mi

  5. ked som bola mala vybrala som si amazonit- alebo on mna- 🙂 v jednom obchodiku a dlhy cas som bola nan uzko naviazana..raz som ho na sice kratke obdobe stratila ale velmi to vplyvalo na moju psychiku.. mozno to bola len vsugeracia ale po precitani podrobnejsich informacii si az dnes uvedomujem ze je pre mna naozaj dobry a dokaze mi pomoct..

    Páči sa mi

  6. ahoj Heli!
    Mas tu tolko krasnych kamenov, ale jeden mi tu predsa chyba :o). Asi u nas nie je taky znamy, ale ja som ho prvy krat videla na ebay (kto nevie-americky internetovy aukcny obchod) ide o septarian. Dnes som si ho kupila na burze mineralov v Ruzinove a je nadherny. Ty urcite o nom nieco “vystrachas”. Uz sa tesim…

    Páči sa mi

  7. Ahoj Lubka,
    Septarian je vlastne dragonstone a je to zlucenie 4 kamenov – calcit, aragonit, barit a limestone – co neviem co je. Tak asi ktory je v tom kameni najviac zastupeny, tie vlastnosti by mali prevladat, ale je naozaj velmi pekny. Ja som si zas kupila chalkopyrit a je uchvatny.

    Páči sa mi

  8. …tak ty si Kamienka? Este ze si mi to povedala, ked sme telefonovali, lebo by som na tu odpoved pozerala ako pako :o) Dakujem, ze si ma vtiahla do kamienkoveho sveta, neviem ako by som si poradila so svojim vnutrom bez ich pomoci v poslednych mesiacoch. Papa, donesiem ti ukazat moje nove poklady…Zdravim aj ostatnych priaznivcov a hlavne autorku tejto studnice informacii Helu. Caute

    Páči sa mi

  9. Ahoj Kamienka,
    prave ako na interne studujem kamienky som akurat narazila na limestone – Kalkstein (Limestone). Pozri moldavit-engel webovu stranku. Okrem ineho su tam uzasne veci. A dalsia vystava mineralov bude zase o tyzden – 20.10. v DK Vajnorska. Prajem pekny vecer.

    Páči sa mi

  10. Kamienka (aj mne sa velmi paci to Tvoje meno)
    vdaka za radu co sa tyka Azeztulitu. Dnes som telefonovala s Moldavitom, buduci tyzden pribudne mrte kamenov na stranku, len je s tym hodne prace . Inac asi by stalo za to, keby to nasa Helka dala i dolu do stranok na kamienky 🙂 http://www.moldavit-engel.de
    Pekny den vsetkym!

    Páči sa mi

  11. Gaby,

    hlásim, že som pridala… 😛 Ešte aj tebe musím vyrobiť identitu s obrázkom! Ale baby, dostali ste ma… ja som VÁŽNE myslela, že DK Vajnorská je Istropolis… Teraz už vážne neviem, kam to teda treba ísť – a ja chcem! HELP!

    Páči sa mi

  12. Ano presne. Je to este kusok dalej ako je Istropolis po lavej strane. Ten kulturak je tam dost dlho, ja som tam sice bola napolledy asi ked som mala 16 a to bolo……. nepoviem. straaasne davno. Mali by sme nieco k amazonitu, aby sa chudak neurazil, kam sa zvrtla diskusia. Velmi sa mi paci tan bledunkomodry amazonit co tu mas obrazok. 🙂
    Dievcata vidime sa v sobotu.

    Páči sa mi

  13. čaute!
    “Paranormálnymi” vecami som sa nikdy nezaoberala, lebo sa hovorí, že je to nezmysel, ale mala som vždy napriek tomu pocit, že som trochu \”mimo\”-navonok to super skrývam. Mám 23 rokov a až teraz som objavila na nete stránky, kde sa o týchto veciach píše seriózne a nejak ma to ťahá…Má zmysel venovať čas takémuto samoštúdiu? Ja neviem. Lebo neviem, či to, čo občas vnímam alebo vidím nie sú len optické klamy. Napríklad tzv. \”aura\”. Ked som si pred týždnom čítala knižku, mala som už unavené oči a tak som ich nechala chvílu hladiet \”do blba\”. Pozerala som sice do knihy, ale oči neboli na text zaostrene, písmená boli zahmlené a zliate. Na stránke som mala položenú ruku. Nemyslela som na nič v rámci oddychu. Všimla som si, že sa mi začal prekrývať obraz položenej ruky s textom v knihe, akoby to boli transparentné obrázky. Potom som si všimla , že mi ruka svieti ako neónka:) nie pokožka, tú som moc nevnímala, ale okraje ruky. To svetlo tak trošku neviem ako to definovať-…no pulzovalo alebo čo.proste- mierne sa rozširovalo a zužovalo okolo ruky, ako plamienok, ked vyžaruje. To svetlo malo svetlomodrú farbu (asi takú ako obloha, ked je vonku jasno)a bolo doslova ako neónové. Bezmyšlienkovito som sa s ním začala hrať a svietila som si rukou po riadkoch rozmazaného textu ako baterkou:). Ked som začala zaostrovať zrak, zmizlo, ked som nezaostrený zrak chcela preniesť na iný prst, zmizlo tiež. Skúšala som potom iné farby pozadia a iné osvetlenie, vždy bolo svetlo neonovomodré. Keby som tu neobjavila stranky s \”paranormalnymi\” javmi, tak som si na istom, že je to len optický klam. Kedykolvek sa snažím to svetlo opat vidiet, vždy je najprv také belavé a potom sa sfarbí domodra. Šírka svetla na ruke- odhadom najviac 2-5cm-podla toho ako sa zrovna objavi(lebo meni hrubku)ked zmurkam, tak sa to kazí (zmizne-akoby ho vcucla ruka-ale to je asi o zaostrovaní zraku? ja neviem). Ako to vidíte vy? Bol to optický klam, alebo vážne moja \”aura\” alebo tá energia, čo človek vyžaruje? Je to vôbec možné vidiet volným okom, nie je to len ilúzia? Nejaký efekt na sietnici oka?
    Ešte som sa k tomu (hlavne) chcela opýtať, ak to náhodou aj bola aura, aký kamen by na nu bol ideálny- ktorý ju upravuje alebo s ktorým by bola najlepší a najspolupracujúcejší kamarát? A posledná vec- ako sa nabíja amazonit, ked sa vyčistí vodou. Pani v čajovni mi povedala, že kamene sa čistia takto, ale teraz som sa dozvedela, že aby účinkovali, tak ich treba nabiť. Teda dúfam. Dík

    Páči sa mi

  14. Mimóza,

    ja auru farebne nevidím, ale niekde som videla/počula/čítala či čo, že najspodnejšia vrstva aury je neónovomodrá. (Vlastne, tú som už videla – na kolegovi; podľa toho odhadujem jeho náladu 😛 .) Vlastnosť aury je, že ju vidíme nezaostreným zrakom. Viac o aure sa popísalo v minigrimi (grafická linka Mágia).

    To, či sa “paranormálnymi” vecami máte zapodievať alebo nie, si musíte vyriešiť sama. Ak vás to neťahá, nechajte to radšej tak – inak vás okolie bude považovať za “ľahko podivnú” – a bez toho môžete byť…

    No a ak amazonitu – nabíjanie na raňajšom slnku, najlepšie na mesačnom svite (ale ten mesiac by mal skutočne svietiť) alebo na kryštálovom zhluku – najčastejšie sa používa horský krištáľ, teda číry quartz.

    Páči sa mi

  15. Helar, ako podla vás pôsobí na nositeľa (alebo nositeľ) adulár (klasická zmeska sekaných kamienkov-všetky odtiene, hlavne oranžovo okrové a biele) v kombinácii s amazonitom a s fluoritom ( pestrý náramok) ?

    Páči sa mi

  16. ahojte, dostala som naramok kamienkovy, ale nie som si ista o aky kamen ide, ci je to naozaj amazonit alebo nieco ine. mohla by som poslat niekde foto? pomozete mi?
    vopred dakujem

    Páči sa mi

  17. Ahojte!! Pred dvoma dňami som bola na výlete s rodinou a zohnala prívesok s Amazonitom (nádherná farba inak)! Väčšinou s novým kameňom som opatrná a nenosím ho kým ho ´nevymyjem´slnečným/mesačným svitom. V ten deň som ale nevedela odolať, strašne ma priťahoval tak som si ho dnes dala. Ani nie pol hodinu po tom som konečne mala otvorenú konverzáciu s babkou kedy som jej povedala veľa vecí čo som dovtedy nevedela/bála sa vyjadriť, a konečne sme sa úprimne porozprávali. Teraz ako tak čítam o Amazonitoch dáva to perfektný zmysel! 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor