Otázka: Potrebujem na “videnie” halucinogény?

Napísal mi jeden čitateľ, ktorého si pracovne nazvem Ferko Mrkvička, aby bolo všetkým jasné, že to nie je jeho meno 😛 :

Mam precitane nejake knihy od castanedu a zaujima ma jedna vec. Don Juan hvoril ze naucit sa vidiet nejde nijako inak len pomocou fajcenia zmesi.

Nuž, nie som odborník na “videnie”. Jednak sama “nevidím” a nepoznám ani nikoho, kto by “videl” (a ten jeden, ktorý to o sebe tvrdil, videl ešte menej 😉 ako ja). Ale ak si to správne pamätám, tak ten výrok, že “bez houbiček to nejde”, sa viazal na Castanedovu povahu – príliš racionalizujúcu, držiacu sa  sociálnej interpretácie vecí. Aby Castanedu “uvoľnil” a umožnil mu čo len pripustiť existenciu niečoho nad rámec bežného vnímania, potreboval ho don Juan nacpať nejakým kaktusoidným sasafrasom. Mescal, ak sa nemýlim.

Dnešní ľudia majú podstatne menej zafixované vnímanie v “realite” (čo som pochopila najneskôr vtedy, keď sa jedna kočka vážne dopytovala, ako sa má stať morskou pannou, pretože v telke práve bežal seriál H2O), takže skôr majú problém držať sa reality než vybiehať z nej.

Takže moja odpoveď: nie, nikto nepotrebuje halucinogény. Jediné, čo potrebujeme, je nastoliť okamih vnútorného ticha, kedy si prestávame komentovať to, čo vnímame (“zastaviť svet”). A presne k tomuto som dnes našla jeden úžasný citát Thich Nhat Hanha: “Ticho neznamená nehovoriť a nerobiť veci; znamená, že vnútorne ťa nič neruší.” Inými slovami, treba si poupratovať vnútro (napr. cez rekapituláciu alebo pathworking) a potom sa človek dostáva do stavu, že začne vnímať, čo vníma. 🙂

4 thoughts on “Otázka: Potrebujem na “videnie” halucinogény?

  1. Ahojte 🙂 Pekny clanok , suhlasim s tym ze vychodiskovy bod ma byt vnutorne ticho psychotropne latky s videnim mozu pomoct ale nie je to pravidlo ked je tonal presyteny energiou vtedy sa az vynori nagual . V mladi som sa dost zaujimal o psychotropny samanizmus vyskusal som skoro vsetky rastliny aj zvierata niektore nikomu to neodporucam nie je to dobra cesta skor jednosmerna cesta do blazinca telo ma byt ciste nezahltene jedmi . Skor by som odporucal stare metody vzostupu jak je joga , tai ci . telo sa precisti pootvaraju sa cakry a clovek ma lepsi pristup k sebe k svojmu vnutru . Moj navrat k videniu som mal okolo 20 nevedel som co to je co sa so mnou deje zarazu som vedel so sa stane jaka udalost citil som co citia ludia okolo mna vedel som co si myslia zlucovaci bod sa mi tak divoko pohyboval maval som dlhe vypadky pamati nevedel som co som robil co rozpraval . Dlho som si myslel ze som si privodil schizofreniu trapil som sa s tym . Az ked som precital seriu knih od Carlosa C. som pochopil ze nie som az taky blazon len trosku mensi 🙂

    Liked by 2 people

  2. ..a keď si Ferko prečíta po “nejakých” aj tie ostatné knihy od Castanedu, a pozorne, tak tam môže nájsť aj priznania DJ, že to možno s tými látkami u Castanedu aj prehnal. A inde aj to, ako musel DJ vo väčšine prípadov až ľsťou donútiť Castanedu aby sa sústredil na to čo DJ chce, takže mu niekedy s vážnou tvárou dôležito klamal do očí a dušoval sa že sú veci tak a tak, čo Castaneda rovnako horlivo do knihy aj napísal… .. a potom v ďalšej knihe sa píše niekedy pravý opak. Hlavne tie neskoršie knihy, väčšinou pekne vysvetlili aj skoršie chovania, ak to tam človek našiel spomenuté 🙂

    Liked by 1 person

  3. Vyzerá to, že ten môj “Ferko Mrkvička” si zvolil formu komunikovania so mnou mimo tejto stránky. Dopytuje sa na cvičenia na videnie a posun kotviaceho bodu a snívanie. Moja odpoveď asi sklame: čítať Castanedu. Kompletne a potom znova. A týmto prestávam čítať komunikáciu, ktorá neprebieha cez túto stránku.

    Spomenula som si ale na niečo, čo som nedávno čítala v The Art of Dreaming. Že človek začne “vidieť”, až keď má skompletované energetické telo. To by bolo aj vysvetlenie pre to, prečo ja “nevidím”: moje energetické telo nemôže byť nikdy skompletizované, pretože som sa rozhodla zostať za druhou bránou snívania. No a kompletovanie energetického tela pozostáva z: 1. naučiť sa kontrolovať svoje sny vôľou, 2. nájsť si cestu k inorganickým a naučiť sa od nich naberať energiu a 3. naučiť sa energetickým telom nielen snívať, ale aj astrálne cestovať (teda byť v sne v podobe fyzického a energetického tela súčasne a odovzdať kontrolu a všetky funkcie svojho fyzického tela tomu energetickému a využívať ho na pohyb v reálnom svete). Prvá, druhá a tretia brána snívania.

    Liked by 3 people

Povedz svoj názor