Keď sa vadíte s psychopatom

manipulatoriNa webe som našla zaujímavý článok.

1% populácie sú psychopati. A hoci médiá ukazujú niečo iné, nie každý psychopat je typický “masovkár”. Sú to väčšinou manipulatívni ľudia, ktorí robia iným zle bez toho, aby za to cítili zodpovednosť alebo výčitky. 

😀 S touto definíciou som veeeeľmi spokojná. Keď si tak spomeniem na našu niekdajšiu stalkovaciu skupinu na Pini… 😉

Psychopati sú sociálni chameleóni a vedia dokonale zapadnúť do každej situácie. Dokonale dokážu meniť svoju identitu tak, aby dostali to, čo chcú – peniaze, sex, ale najčastejšie pozornosť. Robia to tak, že zrkadlia prejavy iných. Pretože majú schopnosť idealizovať iných, vníma ich náhodný okoloidúci často ako šarmantných, nevinných a zábavných.

Ich skutočná podstata sa začne prejavovať až vtedy, keď sa nudia alebo sa cítia ohrození. Vťahujú vás do sporov, ktoré sú vysoko nepodobné na čokoľvek iné, čo ste zažili. Často je príčinou sporu niečo zlovoľné alebo nevhodné, čo spravili oni – ale čoskoro zistíte, že to vy sa bránite

Tu je 6 varovných signálov, že sa práve vadíte s psychopatom:

1. Klame a vyhovára sa.

Každý robíme chyby, ale psychopati sa častejšie vyhovárajú než dostoja svojmu slovu. Ich konanie sa nekryje s tým, čo hovoria, a ich falošné prísľuby vás už toľkokrát sklamali, že ste radi, keď urobia niečo aspoň napoly tak, ako bolo dohodnuté. Tým si vás nastavili na to, že ste vďační aj za ledva únosné správanie sa k vám.

2. Ich tón je poučovačný a zhovievavo-pohŕdavý.

Psychopati sa snažia udržať si vás pod kontrolou tým, že vám berú istotu. Počas celej zvady si budú udržiavať chladný, pokojný odstup, ako keby sa vám vysmievali. Odhadujú vaše reakcie, aby zistili, čo všetko si ešte voči vám môžu dovoliť. Keď nakoniec zareagujete emotívne, zdvihnú obočie, ironicky sa uškrnú a poradia vám, aby ste sa hlavne vopred ukľudnili, prípadne sa zatvária dotknuto a sklamane.

3. Prejavujú pokrytectvo, z ktorého vám rozum bude zastávať.

V hádke to vyzerá tak, že vám bezostyšne začnú pripisovať svoje vlastné nečisté ťahy a vlastnosti. Nie je to bežná projekcia, ktorú robíme podvedome. Psychopat vie, že skresľuje a zohýba si realitu tak, ako sa mu to hodí. Robí to preto, aby od vás dostal nejakú reakciu. Jeho cieľom je “uloviť” vás, aby ste šli do emocionality a začali v očiach publika vyzerať ako idioti.

🙂 Zasa mi to nejako evokuje tie nekonečné debaty tuto na blogu. Kto si pamätáte, možno už lepšie chápete. Tiež som nezahrala v nich zakaždým žiarivovzorovú rolu, ale tak približne 1% som zvládla skutočne bravúrne. Alebo to bolo promile? 😉

4. Ako keby mali v sebe viacero rôznych osobností.

Keď dôjde k hádke s psychopatom, pravdepodobne zaregistrujete jeho rôzne tváre. Keď sa začnete odťahovať od ich obviňovania a klamstiev, začnú ukrivdene skuvíňať a ospravedlňovať sa a budú vám lichotiť, a ak toto nezaberie, prejdu okamžite na urážky a vyhodia vám na oči ako zlo presne tie veci, ktoré na vás pred minútou tak obdivovali… Ako sa snažia znova vás ovládnuť, budete sa čudovať, s kým to vlastne práve máte do činenia.

(Hehe. 😀 Zasa nejaká reminiscencia. Proste len “hehe”. 😛 )

5. Hrajú večnú obeť.

Ich zlé správanie sa vždy bude dať odvodiť od ich zlej minulosti, odporného šéfa, autoritatívnych rodičov, šialeného partnera… Cieľom je vybudiť vo vás súcit, aby ste ich ľutovali aj vtedy, keď urobi niečo absolútne odporné. A keď sa im podarí presmerovať vašu pozornosť z ich činu na ich ó-takú-strašnú minulosť, zasa sa veci zašmodrchajú – budú vykríkať, že im ubližujete, kým nakoniec ubližujú oni vám.

Toto poznám u svojho suseda, zdatného sociopata. Ničil na našej záhrade všetko, na čo dosiahol. Podali sme sťažnosť na národný výbor (alebo čo to v tom čase bolo) a tí si nás predvolali na konfrontáciu. Susedko nabehol s rodinou, nahodil policajnú majorskú uniformu a sedel tam ako boh všemocný a poučoval všetkých, ako sa kto má správať… Tak som mu povedala, čo mi môže, a podložila som to výpočtom jeho záškodníctva. Skončilo to tak, že s tou uniformou a čiapočkou sa tam zošúveril na stoličke a začal vzlykať, ako ho všetci vždy majú radi a on nechce nič iné, len aby sme ho mali radi aj my… a odrazu sme boli my “tí zlí”. 😀

(Natrafil na nesprávneho. Mám za sebou policajný výcvik vyjednávania s Geiselnehmermi, teda tými, čo berú rukojemníkov – hoci som to nikdy nerobila v praxi. Tak som sa ho len nevinne spýtala, či to, aby sme ho mali radi, chce dosiahnuť tým, že nám vykáca všetky stromy a rozbije bazén. 🙂 )

6. Cítite potrebu vysvetľovať im základné ľudské emócie.

Zistíte, že sa im snažíte vysvetľovať empatiu a láskavosť s pocitom, že keď pochopia, že vám robia zle, prestanú vám robiť zle. Lenže oni vám nerobia zle preto, že by to netušili, ale preto, že im robí dobre robiť inému zle… Vy sa v nich snažíte vidieť to dobré. A kým sa o to snažíte, vedia presne, kam treba udrieť, aby to bolelo.

Je len jediný spôsob sebaobrany – opustiť situáciu i osobu.

Hádky s psychopatmi vyčerpávajú – ešte celé hodiny a dni to rozoberáte v hlave a snažíte sa zistiť, kde sa to zvrhlo. Ich cieľom je vyprovokovať vás. Ich cieľom je zatiahnuť vás do hádky. Vy v tej hádke nemôžete nič získať, ale psychopat v nej získava dve veci – má vašu plnú pozornosť a tým, že vám robí zle, konečne má niekoho, kto je na tom horšie ako on… konečne má pocit moci nad niekým.

Ak je to v pracovnom prostredí, psychopat vás chce vytočiť, aby vás spolupracovníci a nadriadení začali považovať za labilného, hysterického človeka. Vo vzťahu sa snažia vytočiť vás, aby vám (a potenciálnym budúcim partnerom) predviedli, aký menejcenný exemplár ste (a ako musíte byť radi, že máte aspoň ich).

Takže keď sa nabudúce bude niekto snažiť zatiahnuť vás do iracionálnej hádky, len sa usmejte, prisvedčte a opustite situáciu. Nezaslúžia si ani sekundu vášho času.

Ja to dnes robím tak, že ochotne súhlasím “dobre” a potom utnem hocijakú konverzáciu. Keď potrebujú senzáciu, u mňa ju nevydiskutujú. Diskusie sú ich hlavný nástroj ovládania – a tak bude ticho a tma po pešinke. 🙂

 

7 thoughts on “Keď sa vadíte s psychopatom

    • 😀 Ja som tiež psychopat v tom ohľade, že keď ma niekto nasrdí, tak si dám záležať na tom, aby bol môj tón kondescentný, poučovačný a ironický. 🙂 A takisto mám v sebe viacero osobností – to zistil naposledy ten ksicht, čo sa mňa, sprostú blondínku, pokúsil zhodiť zo strechy – a ja som sa prepla do Terminátora… 😉

      Liked by 1 person

  1. Ďakujem za veľmi dobrý a poučný článoček. A L E :
    Pre Teba : SUN BELANGELO ( … sprostú blondínku ???? …) …. …všimla som si, že :

    blondínka neuráža, ani neponižuje žiadnu hlavu akejkoľvek farby vlasov,
    aby tým svetu dokazovala svoju múdrosť….

    Tak prečo donekonečna ???…. možno ten Terminátor …

    Páči sa mi

    • 🙂 Anežka, ja som popisovala jeho vnútorné nastavenie, nie moje… Ja viem, čo v tej hlave mám, i prečo je blonďatá. No a dnes to už vie asi aj on. 😀 Alebo aj nie; možno si to nemal čím uvedomiť. 😉

      Páči sa mi

  2. Nemôžem si pomôcť, a asi som to nemala ani čítať, lebo sa vo mne zase varí krv…. Keď si spomeniem na jednu takú osobu z môjho života. O mojich skúsenostiach s ňou, by sa dala napísať aj kniha… Predsa len, bolo to 11 rokov “priateľstva” a bohužiaľ, keď som to utla / prerušila kontakt, bola som nútená vysvetľovať prečo (nedala dovtedy pokoj) ale nakoniec “vyhrala” a ja som prehrala, ale aspoň mám teraz pokoj od nej…. A veta: ,,Často je príčinou sporu niečo zlovoľné alebo nevhodné, čo spravili oni – ale čoskoro zistíte, že to vy sa bránite…” je nesmierne pravdivá (to isté sa stalo aj v mojom prípade pri tom vysvetľovaní)…. Presne tak to je, a to ma štve o to viac… viem, nepomôžem si. Je to taký typ “ľudí” (aj keď podľa mňa majú od ľudí ďaleko) ale priala by som si, aby im raz dal niekto na držku. No zároveň viem, že sa to nestane. :/
    Pre mňa osobne, skvelý článok a hlavne vystihujúci ich podstatu. Aj keď je to starší článok, pre tých ktorých to zaujíma, odporúčam knihy: Bez svědomí + Sociopat odvedle.

    Páči sa mi

    • 🙂 Vieš, skús sa na to pozrieť z opačného konca. Ty si z tej situácie dokázala odísť a poučila si sa. Tá osoba, čo ťa štve, z nej odísť nedokáže, pretože nikto nie je schopný odísť od seba… Tá osoba okolo seba buduje ohavný svet a nedokáže s tým nič urobiť. Potrebuje tých druhých, aby do nich mohla udierať, ale čo sa stane, ak sa “tí druhí” všetci zoberú a pôjdu inam? Do koho bude udierať? Navyše tá strata priateľa ju bolí. Udierala z pocitu menejcennosti a ak si odišla, tak jej to len doložilo, že je skutočne menejcenná. Smutný to svet. 😦

      Neboj sa – títo ľudia si dávajú na držku sami. Dennodenne. To, čo vyzerá ako výhra, je len ďalšia prehra, ktorá ich betónuje v tom škaredom svete, aký sa snažia preniesť na iných.

      Liked by 1 person

Povedz svoj názor