Tri predsudky o osvietení

179763_479378865464751_1245279688_nZ blogu Alcantara dnes prišiel tento článok (krátený):

Bojujete so svojou cestou k osvieteniu? Myslíte, že na to, aby ste dosiahli osvietenectvo, sa musíte vzdať všetkých pascí ľudskosti a emócií – napr. vzdať sa hmotných statkov, zbaviť sa “zlých” emócií? Môže to tak byť – pre istých ľudí. Čo však často počúvam je sebaodsudzovanie za to, že moji klienti nekonajú “dostatočne osvietenecky”. Čo, do kelu, to však znamená?

Ponajprv si potrebujeme uvedomiť, že veci treba dávať do kontextu. To, čo je u jedného introspektívne alebo osvietenecké, môže byť niečo celkom iné pre iného človeka.

Za mňa: Osvietenie vnímam ako “krok vpred oproti terajšiemu stavu”. Osvieti ma a som kúsok lepšia. Nie som najlepšia na celom svete, pretože nie som ešte stále Boh, ale som o kus lepší (múdrejší/rozhľadenejší/skúsenejší/citlivejší/tolerantnejší) – teda osvietenejší – človek. A ten krok vpred je vždy oproti terajšiemu stavu. To by mi celkom skórovalo aj do toho, čo mi hovoril Gabriel: všetci sme osvietení. Osvietenie nie je bod na ceste, ale dynamický stav, ktorý sa vyvíja, ako žijeme – rovnováha medzi tromi energiami, čo nás tvoria.

Tu sú tri najbežnejšie predsudky, čo ľudia s osvietenectvom spájajú:

1. Ľudia na ceste k osvieteniu by nemali cítiť hnev.

Ako ľudské bytosti fungujúce na tejto Zemi a hľadajúce našu vlastnú verziu šťastia a pokoja z nejakého dôvodu predpokladáme, že len čo sa začneme vyhojovať a hľadať osvietenie, hnev začína byť v protiklade s naším cieľom – a preto potláčame všetky emócie, ktoré považujeme za “nežiadúce”. Pravda je, že akokoľvek sa snažíme dosiahnuť osvietenie, ešte stále sme len ľudia a sme tu preto, aby sme pracovali na sebe. A to nedosiahneme, ak nepochopíme, že to, čo práve cítime, má svoje dôvody.

Dôležité je, aby sme nedovolili hnevu mávať nami, ale aby sme si uvedomovali, čo robíme – cielene prejavili hnev. Jeden z budhistických priateľov Alcantary hovorí, že vtedy sme svoj zen nestratili, ale že sa v ňom, naopak, práve nachádzame. Umožnime svojej ľudskosti mať emócie – nepotláčajme ich, ale ani im nedovoľme získať navrch. Pozorujme, ako sa v nás hýbu. Učme sa vyjadrovať svoj hnev – pomôže nám to na ceste k osvieteniu a vyhojeniu, lebo to nevytvára stres z potláčania.

2. Osvietení ľudia nemajú dovolenie byť multidimenzní

(Hehe, kvalitný bullshit. Zasa niekto chlievikuje a má niekoho nad sebou, kto dovoľuje a schvaľuje.  Ľudská hierarchia je snáď zakódovaná v génoch. 😛 )

Alcantara rozpráva o známej v spirituálnej komunite, ktorá sa jej zdôverila, že hoci miluje kvetované šaty a vysoké podpätky, netrúfa si ich nosiť do svojej komunity, pretože by vyzerala “svetsky” a “nespirituálne”.

Ale v skutočnosti sme všetci multidimenzné bytosti a všetci máme kolektívne zážitky, ktoré z nás urobili to, ako čo sa dnes vnímame. Ak chceme byť napojení na našu vnútornú silu, potrebujeme si uvedomovať, že po svete nebehá nikto iný taký, ako sme my. To, čo nás robí jedinečnými, nás robí aj nádhernými a zakotvenými sami v sebe. A keď sme niekedy takí a inokedy celkom iní – prihlásme sa k jednému aj druhému.

Nikto nie je taký ako vy a všetky vaše rozmery a zvláštnosti sú vlastné len vám. Prečo by ste sa mali snažiť naladiť na nejakú “priemernú” predstavu? Alcantara spomína na svoju mamu, ktorá hovorievala: “Je to také iné! Och, aké nádherné!”

Tak z tohto si rozhodne urobím na najbližšie mesiace svoju novú mantru. 🙂

3. Ľudia na ceste za osvietením by si nemali robiť starosti kvôli peniazom a mali by sa cítiť zle, keď zarábajú.

Toto je citlivý a rozporuplný bod pre mnohých. Niektorí veria, že liečitelia by za svoju prácu nemali brať peniaze. Niektorí liečitelia sú na hranici biedy, pretože majú problém zapýtať si peniaze za svoju prácu. Ale lekár, architekt, učiteľ tiež nepracujú zadarmo. Peniaze sú len istá forma energie. Keď sme napojení na všetko a všetko cez nás tečie, tečú cez nás i peniaze. Ak máme predstavu, že si nezaslúžime hojnosť alebo že si nezaslúžime prijať energiu ako vyváženie tej energie, čo sme vydali zo seba, tak signalizujeme Univerzu, že na jeho voľný “prietok” nie sme pripravení. Inými slovami, že nie sme pripravení na “osvietenie”.

Ja mávam dva stavy. Jeden, kedy sa necítim dobre, ak by som brala peniaze. Druhý, kedy s tým nemám najmenší problém. Nechávam na mojom vnútornom pocite, aby rozhodol miesto mňa. Tak isto s učením – niekedy cítim, že do toho treba ísť, inokedy cítim, že radšej nie. (A tu si spomínam, že som neodpovedala Iskrovi. Iskierka, prepáč… berieš aj “nechce sa mi do toho” ako odpoveď? 😳 )

86 thoughts on “Tri predsudky o osvietení

    • Sorry, že som to naťahovala. Najprv som si chcela byť istá, potom ma pochytila skleróza, ale pri spracovaní článku 1. skleróza ustúpila a 2. dovolila som si byť sama sebou, pokašlaným neosvietencom 😛 , ktorý sústavne podbieha latku očakávaní.

      Páči sa mi

      • 🙂 Toto nerob… Nesedí ti to. Si úplne úžasný, keď z teba hovorí Iskra. Keď súkaš poučky, aspoň mne sa začal otvárať vo vrecku nožík. 😉 Nevravím, že nemáš pravdu… Ale spomenula som si pri tom na jeden vtip:

        Oral sedliak s dvoma volmi. Odrazu tresk-bum-bác, udrie blesk z jasného neba a zabije jedného vola. Sedliak divne pozrie, akože čo to ten Boh dnes stvára, ale zmieri sa a orie ďalej.

        Tresk-bum-bác! Hrom z jasného neba udrie a zabije druhého vola.

        Zdvihne sedliak oči k nebu i rečie: “Dobrotivý Bože, čo som urobil, že ma takto trestáš? Veď ja som taký zbožný, aj do kostola chodím, aj do krčmy už nie až tak, tak prečo mi to robíš?”

        I znesie sa z Neba trojuholník, v ňom obrovské Božie oko a hromový hlas rečie: “Neviem. Tak ma nejak se*ieš.” 😆

        Páči sa mi

      • To či mi to sedí, alebo nie, samozrejme neviem posúdiť, ale poznám ten pocit, čo som cítil a ten bol v poriadku.
        Bolo to také malé podpichnutie tvojim smerom a hľa, zjavne malo svoj zmysel, keď si mi k nemu dala takto bohatú spätnú väzbu 😛

        Páči sa mi

  1. V súvislosti so zachovaním toku energie (zákon akcie-reakcie – zachovania energie?) sú aj také názory , ktoré hovoria o tom, že každý poskytovateľ služby je povinný si za svoju služby vypýtať protislužbu, aby sa mohol kruh medzi poskytovateľom a žiadateľom uzavrieť. Osobne sa mi tento náhľad veľmi páči, lebo sa nedefinuje, ako tá protislužba má vyzerať – je to taká moja voľná interpretácia, ako tomu rozumiem 🙂

    Páči sa mi

  2. No ta tema penazi sa mi akosi casto posledne dva tyzdne dostava do zivota.Totiz ja mam pocit ze tento predsudok sa vobec netyka len osvietenych ludi ci liecitelov, ze by teda za svoju pracu nemali dostavat peniaze, alebo ak , tak by ich mali dostavat malo. To sa tyka aj mojej profesie. Vela ludi si mysli ze ani treneri, umelci, ludia co sa v svojej praci venuju detom by nemali dostavat peniaze. Ja tomu vobec nerozumiem. Na zaklade coho k takemuto niecomu vobec niekto dospeje?Proti tomu, ze zaraba bankovy uradnik, asistentka, , stavbar, policajt alebo kadernik nikto nema namietky. Ale ked uz zarabam ja ako trener, to uz sa akosi tazsie akceptuje. Pritom to vobec nie je o tom ze o moju pracu by nemali zaujem. Ano maju, ale neviem odkial maju poniektori pocit, ze za tuto pracu sa nemusi zaplatit. Presne to iste je to s liecitelom. Akoze vratit inou formou ci co? Co ten liecitel pride do obchodu kupit rozky a ma nejaku zvlastnu vysadu v tom ze moze za tie rozky zaplatit inou formou?Alebo je snad jeho praca menej potrebna? Menej narocna? Alebo co?Ma ten liecitel robit to liecitelstvo len vtedy ked ho uvolnia z “normalneho zamestnania”? Liecitel ktory to robi len ako hobby je lepsi ako liecitel na plny uvazok?Nejde mi to do hlavy.

    Páči sa mi

    • pripadne potom taky ten vyhvybavy styl ze dajte mi kolko uznate za vhodne. Toto najviac neznasam. Ako sory, ale v provm rade ten co nieco poskytuje by to mal mat pretrasformovane na peniaze, kolko to teda je. Ja ako klient vobec nemusim tusit nic o tom co som vlastne dostala a ak aj, tak vobec nemusim byt schopna v tom momente si to nejak adekvatne previezt do cisel. To sa mi zda uz uplne neseriozne a vnimam to ako manipulaciu.

      Páči sa mi

      • máš pravdu …. je to nesmierne manipulatívne …..

        je to poskytovanie služby? … je, a ak je, treba vedieť dopredu čo stojí ……
        nech nie sú žiadne dohady a špekulácie ……..

        a ten kto sa tomu venuje na plnú úväzok je pre mňa tiež lepší liečiteľ, pretože dokázal nabrať vnútornú silu a ísť za tým čo oslovuje jeho dušu a tým pomáhať i iným ….
        a nie trieštiť pozornosť a robiť zo seba všetko stíhajúceho výnimočného jedinca ….. Obdivujte ma ….

        každý má nejakú danosť, a za tou by mal ísť, … tá je jeho živobytím, to že neverí bohu a jeho plánom, že toto je pre neho najlepšie, je jedna vec, ….
        ale fakt je ten, že len tým čo robíme zo srdca, v prvom rade pre seba samého, skutočne pomáhame a robíme pre iného ……

        Páči sa mi

  3. Podľa mňa je to totálny bullshit…. 😆 , toto má ďaleko od osvietenia. Či už je niekto osvietený alebo neosvietený ešte stále je človekom. A ten tretí predsudok o osvietení, s ktorým má väčšina “problém” je len šikovnosťou človeka, ktorý vie pracovať s energiami Univerza a preto za svoju prácu alebo pomoc nepotrebuje pýtať peniaze a predsa si žije v nekonečnej hojnosti. 😉

    Páči sa mi

    • chceš povedať, že ľudia z Černobilu neboli osvietený ? 😀 Idem sa dať osvietiť slnkom a budem osvietený …alebo je to inak? Helar má pravdu, je to vlastne kategorizovanie ľudí ..Lebo ten, kto je naozaj osvietený, je si vedomý toho, že podstata je z jedného a v jednote VŠETKÉHO. No a ten, čo nie je osvietený, má pred sebou to krajšie …tú cestu k tomu stavu pochopenia, kto vlastne sme 😀 a prečo je všetko také rôznorodé a krásne. Všimol som si, že jednotvárnosť nie je zaujímavá. Ale mnohotvárnosť, ma už podnecuje k zvedavosti 😀 hihi ..vyzerá to tak, že ten, kto si myslí, že je osvietený …osvietený nie je. A ten kto nepredpokladá, že nejaké osvietenie vôbec existuje, má všetky vlastnosti osvietenca. Asi je to tak, že stále budeme po niečom túžiť. Patrí to jednoducho k životu …mať niečo čo iní nemajú ..niečo ako krásne perie, pri nahováraní samičky 😆

      Páči sa mi

      • čo znamená vlastne osvietenie … ?
        a prečo sa tým furtom niekto zaoberá? ….
        máte o tom predstavu, že to osvietenie je ( lebo o tom nehovorí ) a to osvietenie nie je ( lebo o tom hovorí? ) to čo je za logiku ?
        osvietený je buddha, teda prebudený ……. ( riadiaci sa vedomím ) ….. furtom, bez akéhokoľvek vplyvu mysle ( nie mozgu )
        myseľ je pre mňa ego, ego je stotožnenie sa s výplodami mysle o všetkom vonkajšom i samom seba ako o jedinej pravde ….
        dobre, ale tak ….
        ked budete kyvadlovať s bohom, alebo s gabrielom, a spýtate sa s kým hovoríte, povie vám že som gabriel, alebo otec …
        tam budeš tiež pracovať s touto tézou, a síce ….
        ty o sebe hovoríš ako o otcovi, ty nebudeš otec? …..
        alebo pracujete ako lekár, alebo vedec, budeš o sebe hovorit že ním nie, len aby si ostatní mysleli že ním si? ….
        ty koki, to čo je za logiku ……

        ten kto osvietení je, pozná že ním je, ale nehovorí o tom preto, pretože už dokonale “vidí” vie, že jednoducho Boh je vo všetkom, …. a teda všetci sú osvietenými vo svojej podstate ……

        Páči sa mi

      • Lilah,

        predsa len mi nedá: “myseľ je pre mňa ego, ego je stotožnenie sa s výplodami mysle”… Ak myseľ=ego, tak ego=stotožnenie sa s výplodmi ega… Ale keď ego vzniká po stotožnení sa s “výplodmi ega”, tak aké ego potom tie výplody plodí? Alebo máme ego1, ego2, ego3?

        Aby som ťa citovala: “ty koki, to čo je za logiku…” 😆

        V jednej veci s Čikim úplne súhlasím. Osvietený asi o sebe nevie, že je osvietený, pretože “byť osvietený” preňho už dávno prestalo byť súťažnou disciplínou. Ak sa definitívne vnímaš ako súčasť Všetkého-čo-je, tak si všade súčasne a nikde presne. Si aj osvietená aj tmárka, pretože oboje patrí do Všetkého-čo-je a tým pádom je to rovnako súčasťou teba. To, čo na tebe iní môžu vnímať ako “osvietenie”, môžeš ty na sebe vnímať ako totálnu nedokonalosť, pretože ich oči sa upierajú na niečo celkom iné než tvoje oči. 🙂

        A prečo sa tým stále zaoberáme? Ja za seba preto, lebo ma to baví. 🙂

        Páči sa mi

    • Co sa tyka sikovnosti cloveka ktory vie narabat s energiami…nemam potuchy o com hovoris. Nepoznam takych. Ja verim ze ty takych poznat mozes. Ide o to, ze su ludia, ktori vynikaju inymi druhmi sikovnosti, a co sa tyka sikovnosti okolo blahobytu, na tu uz nejak nevydalo. Taki potom musime pytat peniaze a mne pride od veci, ze ludia casto krat odmietaju platit. Dnes som par hodin stravila sms a telefonatmi vymahanim pohladavok. Vobec nie som v tomto profik. Ja som dobry trener. Nie vymahac. Takze pravdepodobne sa mi nepodari ziskat tolko kolko mi pravom patri. Pripada mi trochu na hlavu postavene, ze prave koli tomuto, budem mat menej. Keby som robila nahovno svoju robotu, teda zle trenovala, tak to berem. Ale takto mi to pride chore cele. no a do tychto “prijemnych chvilok a uvah” zrazu dalsi naklad. Typek, ktoreho sme pozvali na velku sutaz co organizujeme ako predsedu poroty, ma nami zaplatenu letenku, dohodnuty honorar, vlastne je jednym z dvoch hlavnych tahakov, koli ktoremu tam ti sutaziaci pridu, tak ten teraz vola z londyna ze opat problem. Po tom ako sme mu specialne cez nasho velvyslanca vybavili ze mu daju viza v skratenom termine, vcera mu poslali prachy aby sa vobec mal ako dostat do Londyna, vytlacit vsetky papiere a zaplatit vsetky kolky atd, stoji na velvyslanectve a chyba mu 7 libier. Moj muz vola velvyslancovi, ze to posle prevodom. Bohuzial nemozne, musi to zaplatit v hotovosti a ma na to dve hodiny, inak diky cauko. Zhaname dakoho v Londyne, kto moze dojst za typkom a pozicat mu 7 libier. Naslo sa vela ochotnych, ale nikto sa nemohol dostavit tam kde dotycny bol, lebo vsetci su v robote, mrte daleko. No nakoniec moj muz len tak tak stihol poslat posratych 7 libier znova cez western union a zaplatit za tento prevod dalsiu sumicku. Vsetko by to bolo fajn a v pohode, keby tento dotycny clovek nebol Majster sveta v break dance a tvora prveho breakdancoveho muzikalu v anglicku. Kto sa trochu zaujima o toto odvetvie , pozna ho a uznava, ludia u nas ked sa tu objavil prvy krat, si isli nohy dolamat len aby si s nim mohli zatancovat na jednom stejdzi. Neni ziadny magor, ani alkac, ani nic podobne. Akurat, ze sa zivi tancom. Takze nema posranych 7 libier, aby si mohlo zaplatit za vizum. Okrem ineho tento clovek pochadza z Filipin zo slumu, svoje detstvo prezil na ulici. Keby nebol absolutny a totalny makac, ktory je schopny urobit nemozne, nikdy v zivote by sa ani len do toho anglicka (kde teraz zije) nedostal. Takze to nie je brasjaky trtko co sa nevie sam o seba postarat. A napriek tomu nadalej sa dostava do situacii, ze nema 7 libier. keby si bol vybral hociake ine odvetvie , nie tanec a bol by v nom tak namakany a dosiahol by to iste co v tanci, neverim ze by sa mohlo nadalej stavat ze nema ani na autobus. Rozum mi stoji nad tymto. Uplne. Musela som prestat vymahat prachy po tych co neplatia nam, lebo som sa bala ze im budem z fleku vulgarne nadavat. Tak je mozne ze budu zase nasim trenerom meskat vyplaty. A tak.

      Páči sa mi

      • pokiaľ sme v tejto realite, ( v tomto sne ) treba konať tak, ako je to potrebné v tomto sne …..
        ( teda ak je treba vymáhať peniaze, tak to prosto treba a šlus ….. ak je treba navrešťať, tak je to prosto treba ….. )
        keĎ spíš, si v sne, a tam si postavená pred situáciu, že musíš utekať, alebo musíš zabiť pavúka lebo ťa ohrozuje,
        tiež to tvoje vedomie, ktoré sa nachádza v sne urobí …….
        zobudíš sa a je po pavúkovi, si v inej realite …. v inom sne …. 🙂 preto je treba sa správať i v tomto sne tak ako si vyžaduje situácia ….. 🙂

        čo sa týka toho kráčania za svojim snom ….
        je to tak, každý má svoju danosť a i ten filipínec čo ho spomínaš, má práve tuto danosť … tanec ….
        tým sa má živiť, ( možno nie zbohatnúť, to si veľa ľudí mýli ) ale živiť isto áno ….
        len nepochybovať ….
        žije? robí radosť iným? ….

        ale? chápem ako to je …
        tiež sa pokúšam presadiť v oblasti umenia, pomaličky, pomaly … je podceňované, tuto na slovensku áno
        je to však náhoda, že sme sa narodili práve sem s týmito schopnosťami? si práve toto prostredie nás vybrúsi ako diamant …

        a čo sa týka tých kariet a výkladu ……
        kedysi som to brala tak, že je to druh pomoci a za to sa platiť nemusí …
        blbosť
        ludia si necenia vôbec ničoho, ak za to nezaplatia, ….
        bohužiaľ, je to tak ….
        viera, viera ktorá vyplýva z výkladu kariet, poháňa druhého k tomu aby šiel robiť to čo ho baví, aby sa pustil aktívne prispievať k svojmu “osudu” aby ho priviedol k vedomiu …
        ale svet je už z tých peňazí miestami tak šialený ( trvá to tisícročia ) že už to, za čo sa neurobí protislužba nemá cenu ….
        a samozrejme, z ineho uhla pohladu, ten jasnovidec vidí, žije takisto v hmotnom tele ako iní
        preto je potrebné aby mal taxu ……
        podla seba, ako si sám seba cení, atd ….

        Páči sa mi

      • Lilah, aby si rozumela…ja nespochybnujem ci treba alebo netreba v tejto realite vymahat peniaze, keby pomahalo navrestat, tak navrestim, ide o to ze to vobec nie je take jednoduche. Clovek musi vediet ako na to, tak ako vymahac nevie tancovat, tak ja neviem vymahat.Kludne by som zamestnala cloveka, co ma taketo schopnosti, zrucnosti, vedomosti a prax a bude vediet peniaze vymoct efektivne, t.j. tak, aby ludia platili za sluzbu, ktoru si objednali a neboli urazeni ze to vobec od nich chceme. Ale to by mi zvysilo naklady o jeho vyplatu a ja by som musela zdvihnut ceny. Doplatili by na to teda ti normalni slusni ludia, ktori toto nepotrebuju a sami od seba chapu, ze v tejto realite treba proste za to co si kupujes zaplatit. Mnohi z nich by si to potom s najvacsou pravdepodobnostou ani nemohli dovolit. A to vsetko len preto, lebo vseobecny predsudok, ze za niektore veci sa, bohvie preco, platit nemusi.

        Páči sa mi

      • Ja to nevnímam ako presvedčenie, že za niektoré služby sa platiť nemusí… Skôr si spomínam na to socícke “kto neokráda štát, okráda svoju rodinu” a ťažkú vymožiteľnosť práva u nás (“predpisy sú tu pre iných, ak mám známosti, nemusím sa ničoho držať” resp. “ak mám dosť plechovú držku, všetko mi prejde” – ja tomu hovorím “princíp rómskej príslušnosti”, ale označujem tým len URČITÚ skupinu Rómov pre všetkých, čo sa teraz spravodlivo rozhorčia 😉 ). Keď toto ľudia vidia dennodenne v telke a čítajú dennodenne ako titulky v novinách, začnú tomu po čase veriť a začnú sa tak správať. Oni VEDIA, že by ti mali zaplatiť – ale prešlo to iným a tak skúšajú, či to neprejde aj im… Je to princíp “silnejší/vyššie postavený/hlasnejší/drzejši berie”. Nie je to výpoveď o hodnote tvojej práce, ale výpoveď o základných hodnotách tejto spoločnosti, kde “prečúrať niekoho” je oveľa cennejšie ako zachovať sa tak, aby sme mali príjemný život aj zajtra… Sem patria tie kopy odpadkov pri ceste, ožieranie sa do nemoty, rozltĺkanie spoločného vlastníctva (napr. strieľanie do dopravných značiek, vyvaľovanie čerstvo zasadených stromkov) a pod. Sme stádo individualistov, kde je dobré byť v strede stáda, pretože vlk žerie z jeho okraja (tam sú tí, ktorí si trúfnu byť iní) a je dobré byť individualista a zneužiť to, že to stádo okolo nás je stádo a bude sa správať slušne aj vtedy, keď sa ja zachovám ako vydriduch.

        Páči sa mi

      • Hej su v tom aj takyto…minule uz asi po patdestiaty krat volal moj muz istym ludom, ktorych dcera absolvovala u nas 3 mesiace od septembra do novembra a dodnes napriek tisicim dohodam, ze zaplatia (ked sa vratia z dovolenky, uz tento tyzden, stratili cislo uctu, opat spochybnovacky, ze ved vlastne oni nic nedlzia, opat teda zaplatia uz zajtra….)tento tyzden pan otecko sa v telefonate vyjadril uz takto: neotravujte ma s p….ovinami. Cize ano, je pravda, vedia, ze dlzia. Ale to ze dlzia “len” za kruzok, ktory navstevuje ich decko, to je pre nich len taka p…ovina. To nie je podstatna vec, ako keby dlzili za auto, chapes. Decko a jeho aktivity su p…oviny , dolezite veci su uplne inde.

        Páči sa mi

      • Vedia, že sa im nič nestane. Z vlastnej skúsenosti: na videu zachytený pokus o zabitie sa nechá zaspať, keď útočníkov otec je profesor na práve. 😕 A ešte vyšetrovateľ povie obeti, aby odovzdala jeho srdečné pozdravy pánovi profesorovi. 🙂

        Je to lekcia. Niečo s tebou spraví. To, čo spraví, záleží od toho, z akého materiálu si. 🙂 Takže podľa toho, čo to s tebou spraví, sa dozvieš, čo si zač. 😉

        Páči sa mi

      • ja som ťa porozumela ….
        a veľmi dobre ….. 🙂

        preto som písala to čo som písala …..
        ak jednoducho si sa ocitla v tejto situácii, aj ona ťa má vybrúsiť ako diamant ….
        priviesť k Vedomiu …..

        situáciu nezmeníš, ( to nejde )
        seba nezmeníš, ( to nejde ….. hovorím to furt … nejde s teba spraviť vymáhača, ked to nemáš v povahe …. to len ezo-stránkach čosi furtom chcete meniť )

        prijať situáciu, seba samú, ostať sama sebou a predsa ísť dalej, ……..
        ako? na toto ti prosto rozum, neodpovie …..
        máš srdce, nadhlad …..

        pekný zvyšok dňa želám 🙂 všetkým 🙂

        Páči sa mi

      • Lilah:

        “seba nezmeníš, ( to nejde ….. hovorím to furt … nejde s teba spraviť vymáhača, ked to nemáš v povahe …. to len ezo-stránkach čosi furtom chcete meniť” Možno to platí pre teba, ale ty si len jeden z x miliárd ľudí. Predpokladám, že pre teba je aj psychológia, psychiatria či koučing “ezoterika”.

        Ja sa mením každým dňom. Dokonca som presvedčená, že aj ty sa meníš každým dňom. Každý zážitok ťa trochu modifikuje. Či už si to pripúšťaš alebo nie.

        Mám kolegu, ktorý je ľahký Asperger A SÚČASNE vychytený motivačný tréner. Ak potrebuješ iného takého, pozri si napr. Tolleho. A pozri si mužov, čo sa zmenili na ženy. Veľa sa dá – ak sa chce.

        Páči sa mi

      • 🙂

        helar, ja som predsa nehovorila o tom, že mňa skúsenosti neposúvajú …
        ale že nejde z nevymáhača spraviť vymáhača …
        nejde z hulváta spraviť úctivého gentlemana ……

        áno, ľudia si myslia, zvlášť muži ( a pri mne zvlášť 😀 ) že to ide ….
        ale nejde ….

        ide sa len naučiť zo skúsenosti, že dobre, pri podobnej situácii sa takto nezachovam, … ale nie zmeniť ….

        Páči sa mi

      • Lilah,

        čo ti dáva tú absolútnu istotu, že nejde z nevymáhača urobiť vymáhača? Z hulváta džentlmena? Ešte nikdy nikomu sa to doteraz v histórii ľudstva nepodarilo? Nikdy odteraz až do konca dní sa to nikomu nepodarí? Čo ti dáva istotu, že to nejde? Preto, že ty tomu neveríš – alebo preto, že je to fyzicky, psychicky a spirituálne nemožné? Myslíš, že deti sa už rodia ako hulváti? Ako nevymáhači? Alebo to z nich robí výchova? A ak to z nich bolo “urobené” – nedá sa to rovnako dobre “odrobiť”? Je toto svet obmedzených alebo neobmedzených potenciálov?

        Páči sa mi

      • Tak ano, toto je v podstate taka celozivotna lekcia. Ja to berem, ze toto je dan toho co robim. Tak ako musim ratat s tym ze ked budem moc skakat, tak si znicim kolena, tak rovnako beriem na vedomie aj toto. kedze kolena si viem racionalne a mechanicky zdovodnit, preco tomu tak je, nejak ma to nezasahuje a vnimam to ako svoje vlastne riziko, ktore som ochotna znasat. Toto racionalne nechapem. Preto ma to z casu na cas vytaca. Ale uvedomujem si ze jedina cesta je divat sa na to cisto cez cisla a vobec neuvazovat co a preco. jednoducho plus minus rovna sa a co je viac a co je menej. Ziadne dalsie kudrlinky okolo.

        Páči sa mi

      • Lilah tu nejde o povahu…rozumej: aby bol niekto dobry vo vymahani penazi, musi sa to ucit, musi sa tomu venovat ako comukolvek inemu. Ja ked chcem byt dobry trener, jednoducho uz mi neostava cas na to aby som sa naucila byt sucasne aj dobrym vymahacom. Nemozem byt naraz aj super obuvnik aj super kadernik. To moc nejde, lebo okrem toho chcem byt este aj matka, kamoska, dcera….bla bla bla a kludne aj lenivec co s casu na cs len tak lezi v posteli. Moja povaha s tym problem nema. Som ochotna sa naucit cokolvek. Ale VSETKO fakt nestihnem.

        Páči sa mi

      • 🙂

        čo mi dáva istotu ? … Ja ….

        ale aby sme sa pochopili, nikdy som nespochybňovala, že pre boha je možné všetko …
        i zmena vody na víno …..
        ( alebo zhmotniť 10 eurovku ked ju práve potrebujem …. 🙂 )

        ale popravde, skôr uverím, že dokážem premeniť vodu na víno,
        ako sa zmení niekoho podstata …..
        lebo tá podstata je práve tá, ktorá je bohom chcená, takto sa chce samotný boh prejavovať ( v tej konkrétnej forme )
        ( z vlka sa nestane bylinožravec, pretože to možné nie je …… ) to iba ľudské ego si myslí, že niečo takéto dokáže …

        a vôbec, pre mňa je ovela, oveľa lepšie a krajšie, mnohonásobne krajšie … prijímať ľudí, ( a nielen ich ) v ich prirodzenom naturele, ……

        Páči sa mi

      • Lilah,

        takže aby som to zhrnula: jediným meradlom pravdivosti/nepravdivosti, možnosti/nemožnosti niečoho je len to, či sa to tebe zdá pravdivé alebo možné… Váu! Ako sa volá tvoja sekta?

        Páči sa mi

      • a ty podľa čoho vychádzaš ak nie zo seba samej … ?

        ty sa vari riadiš mojími cíteniami?
        tak prečo ti tie moje vadia? …
        tlačím ti ich vari… ?

        🙂

        Páči sa mi

      • Lilah,

        “tlačím ti ich vari” ÁNO. Pokiaľ niekto napíše, že niečo nie je možné, a nedodá tam “podľa mňa”, tak mi natláča svoj názor. Pokiaľ niekto napíše “ja som predsa nehovorila o tom, že mňa skúsenosti neposúvajú … ale že nejde z nevymáhača spraviť vymáhača … nejde z hulváta spraviť úctivého gentlemana”, tak píše, že to nie je o jeho názore, ale o nespochybniteľnej externej pravde.

        Čiže: áno, natláčaš mi svoj názor a priebežne sa pritom čuduješ, prečo majú ľudia iný. Nuž, možno preto, že to sú iní ľudia, nie Lilah.

        Páči sa mi

      • matrioshka, práve ten filipínec je jeden z tých šikovných, samozrejme, keď je pozvaný, nebude nič platiť, keď ho tam chcete mať, tak tam bude. Určite mal aj tých 7 libier pri sebe, lenže to bol váš problém, nie jeho. V podstate to je mentalita z tých ázijských krajín, použiť všetky možnosti, ktoré sú im poskytnuté. Práve táto situácia s tanečníkom ti pomôže s tým vymáhaním. Stále trvaj na zaplatení/tanečník čakal na veľvyslanectve/, ak chcú, tak ti zaplatia /robili ste preto všetko, aby sa dostavil/, ak ti nezaplatia/nie je to v ich záujme/ – odpusť im – od-pustenie, ale ich deti už nemôžu navštíviť ďalšie lekcie tanca, kým sa nezaplatí, a choď ďalej. Neskôr sa Ti to vráti a možno, aj o týždeň.
        Citujem Ťa: “Musela som prestat vymahat prachy po tych co neplatia nam, lebo som sa bala ze im budem z fleku vulgarne nadavat.” To je ten čas, že to nemá význam, zbytočne strácaš čas a energiu, pri veciach, ktoré nič aj tak neriešia. Radšej tú chvíľu začni afirmovať: “všetci nám platia včas a v správnej sume.” a rôzne afirmácie na hojnosť… s tým sa to iba začína, to druhé ťa privedie k zákonom Univerza a s prácou energiami.
        Najprv dávaj, potom to dostaneš, Univerzum sa o to postará.
        Svoju robotu určite veľmi dobre robíš, pretože ju miluješ, inak by si ju nerobila a prídu tí, ktorí si tú tvoju prácu vážia a veľmi radi zaplatia, zároveň nahradia tých, ktorí nezaplatili alebo nie sú ochotní zaplatiť. Opusť to staré, aby prišlo to nové a lepšie a možno práve taký talent, ako je sám filipínec.

        Páči sa mi

      • Slobodnacesta,

        len som začala čítať tvoj komentár, čosi mi udrelo do očí – ako keby si vychádzala z toho, že ľudia sú zlí a prefíkaní a svet je nepriateľské miesto, kde od nich treba čakať to najhoršie. Hovorím to preto, aby si si mohla položiť otázku, či skutočne chceš žiť v takom svete alebo radšej presunieš svoje vnímanie na trochu inú vibráciu. 🙂

        Páči sa mi

      • Síce nie som oslovená, ale len som chcela dať do pľacu jednu vec. Mňa podobné afirmácie vôbec nepresvedčujú. Ak nemám na chlieb a opakujem si afirmáciu, že honorár je na ceste alebo ku mne práve prichádza výhodná zákazka, tak ma to len rozčúli, lebo jedna moja časť preciťuje, že sa snažím oklamať samú seba. Jasne, dalo by sa argumentovať, že teda ak tomu neverím, tak to nefunguje.

        Páči sa mi

      • helar

        nič s toho čo tu hovoríš nerobím ….
        píšem to, už myslím že minimálne druhý krát …. 🙂

        nemám záujem nikomu nič tlačiť ( teda ho Meniť 🙂 ) takže i to, že niečo tak vidíš, akceptujem, asi to tak máš vidieť ….
        ale je pre mňa zvláštne .. čudujem sa iba …. ( bez toho aby som to rozoberala neskôr s niekým … jednoducho to tu dopíšem a zabudnutá vec pre mňa …. 🙂 )
        že ked ja hovorím, že niečo nerobím a ty ma furtom budeš presviedčať že to tak nie je …
        tak veru už neviem o čo ide …..

        PS: a k tomu, že pokiaľ niekto niečo napíše, a nedopíše slovné spojenie podľa mňa …. je jasné aj bez toho dodatku ….
        pre mňa áno, ….. potom mi ale vyvstáva otázka, že ak to ty takto nenapíšeš, tak to robíš sama … ?

        jednoducho a skrátka …..

        Máš pravdu ….. 🙂

        Páči sa mi

      • Nedalo mi, aby som sa nezamiešala. Imhp, teraz píšem bez ovplyvňovania, bez afektu, vecne. Ten pocit, že presviedčaš o svojej pravde ostatných mám z tvojich príspevkov aj ja. Nejdem ťa za to ukrižovať, ani ťa nesúdim, iba konštatujem fakt. Tým neznižujem tvoje názory, je fajn, že ich máš a s niektorými dokonca súhlasím všetkými desiatimi.

        Páči sa mi

      • jarah,

        ja to predsa akceptujem, že tieto pocity máte ….
        je to možno štýlom písania, …. alebo len preto, že som si vo svojich precíteniach istá …..
        a keďže som veru i skúšala zmeniť svoj prejav, štýl písania, …. a nešlo to … 🙂 môže to byť i týmto spôsobené ….

        jednoducho ja hovorím Nerobím to ….
        tak ak to tam vidíte, treba s tým pracovať …
        niečo vám zrkadlím ( tak ako vy mne samozrejme )
        to je celé, žiadna veda …

        🙂

        Páči sa mi

      • vidíš 🙂

        to i to, že hned odpovedám, nie je preto že to tu sledujem …
        kreslím si, a púšťam si vivaldiho zo svojho blogu …
        a wordpress mi nový koment vysvieti ….
        no a ja som iba slabá, zvedavá žena … :-)))

        v každom prípade, ďakujem za spätnú väzbu …. 🙂

        Pekný zvyšok dníčka želám 🙂 všetkým 🙂

        Páči sa mi

      • Sun, tento svet je taký, aký je, taký, aký má byť, len vnímam hru energií /priaznivých a nepriaznivých, jing-jang/. Ak sa niečo má stať, tak sa stane – osud, to nie je prefíkanosť, ak má byť ten dotyčný na tom mieste, tak tam bude, ak nie, tak tam jednoducho nebude aj pre tých 7 libier… tento svet má nekonečne veľa možností, napr. vidíš iba možnosti A,B a C a nakoniec pomocou afirmácie/Gabriela(energia) sa dostavíš pri možnosti K, o ktorej si ani netušila, že vôbec existuje. Je to hra energií, je len na tebe ako sa na to pozeráš a ako si pritom zahráš. 😀 Ak mám hrať hru s energiami, tak musím vedieť ovládať obe, potom vibruješ v rovnováhe.

        A pre Jarah, ty iba tomu neveríš, to je celé. Neveríš, že sa môžeš stať nejaký zázrak, aj za takých okolností, v ktorých sa práve nachádzaš. A keď príde priaznivé obdobie nevnímaš, že to bolo práve vďaka týmto afirmáciam/energiám. Ak má niekto zlý deň, stačí sa mu usmiať a hneď sa mu zlepší nálada.

        Páči sa mi

      • slobodnacesta, je to možné, pripúšťam. Keď je človek “v koncoch” má iné rozmýšľanie, než keď je v pohode.

        Páči sa mi

      • Slobodna cesta takto by sa dalo uvazovat, keby sme nekomunikovali priamo s velvyslancom, ktory potvrdil, ze ano, je tu, odovzdal vsetko (za nemale peniaze) ale chyba mu 7 libier. Asi by musel byt psychicky naruseny, keby si zrazu vymyslel, ze ano tychto 52 libier investujem ale zvysnych 7 si necham vo vacku a poviem ze ich nemam. A budem tu stat a cakat co sa stane, radsej budem akceptovat ze som sa sem dostavil a vybavil vsetky doterajsie tlaciva na prd a dalsie prachy si na Slovensko zarobit nepojdem, ako by som mal investovat este aj tych mojich specialne oblubenych 7, co ma tak prijemne hreju v zadnom vacku na riti. To by bol potom este aj kandidat na Magora roka a to s najvacsou pravdepodobnostou nebude 😀

        Páči sa mi

      • tento tvoj sposob uvazovania ma skor smeruje k tomu co mi napadlo ako prve, ze cela tvoja teoria o vymene energii je uplny blud…tak mi to pripada 😉

        Páči sa mi

      • matrioshka, ako si myslíš, keď je to pre teba blud tak nech je… .Situácia s Filipíncom je samotnou odpoveďou na tvoje vymáhanie, ktoré nerada robíš, to je všetko. Poukázala som na dve možnosti, jedná z nich je, že niekto má, ale nedá, druhou z nich je, že niekto nemá, ale veľmi rád by dal, keby mal z čoho a tretia možnosť je samotná odpoveď s filipíncom, ktorý dal aspoň to čo mal a pritom nemusel dať. Nemyslím si, že majster sveta v breakdance je finančne odkázaný práve na Slovensko, to ti neuverím. 😆 Hovorila som o práci s energiami a nie o ich výmene. Už rozumiem prečo ten svet nežije v blahobyte. 🙂

        Páči sa mi

      • neuveris, lebo ono to je neuveritelne. Bohuzial nie som v tej pozicii sladkej nevedomosti, ktora mi umoznuje neuverit. Pretoze tu situaciu velmi dobre poznam. Dalsie polemizovanie je pre mna bezpredmetne.

        Páči sa mi

      • Matrioshka, verím, že s chlapíkom z Londýna ste mali krásne tanečné zážitky, možno o to cennejšie, že nakoniec to vsjo dobre dopadlo 🙂 Vnímam to aj tak, že je od Života ocenený, síce nie finančne, ale tým, že sa dostal z ulice do sveta a má možnosť takýmto spôsobom rozdávať to, čo vie a zase prijímať radosť, nadšenie a uznanie. A super, že bolo oňho dobre postarané a nakoniec sa na to naše Slovensko predsa dostal 😀
        Vedia ma uchvátiť a inšpirovať ľudia, ktorí aj napriek rôznym polenám pod nohami počúvajú sami seba a nechajú cez seba prejaviť svoje Ja, ide z nich radosť a žijú práve pre ten okamih, keď “dávajú” ako ty hovoríš 😀 a vtedy tie polená idú z cesty preč.
        A spomenula som si, keď si o chlapíkovi písala na to, keď som prvý krát čítala knihu Smäd po živote ( I.Stone) o Vincenotvi van Goghovi asi niečo pred 20 rokmi, tak to bol pre mňa človek, ktorý žil hlavne pre svoje vyjadrenie, pričom neprestal maľovať napriek tomu, že bol počas života neúspešný a vlastne ho to ani neživilo ..
        Som vďačná tej prítomnej chvíli, keď dokážem počúvať svoju dušu a nechám ju prejaviť v mojom tele, bez otázok: čo potom, čo ak..? Dík, Matrioshka, že si nám tu o ňom napísala 😀

        Páči sa mi

      • 🙂 no veru hej, je on Pan. Bohuzial moc som nemala cas, chvilu sme spolu pokecali, ledva som videla jeho showku, ale aj tak som rada ze som ho videla. Ale mam z poslednych dni aj dalsiu celkom peknu story o tom jak je to ked sa clovek len tak hned neposere. Co sa tyka sutaze vsetky nase (slovenske) skupiny vystresovane, ze oni nemaju dost pripravene deti, a ze co deti v battloch(to su tanecne suboje, nie nacvicene veci ale momentalna imrovizacia) ze oni nevedia ci si nepokazia dobre meno, ked to nebude super a tak podobne. A moj muz vola Poliakom a pre istotu upozornuje, ze no co sa tyka battlov skupin, tam nemame kategorie, ide sa spolu, kto chce ako chce, bez ohladu na vek. A Poliaci: nase decka sa neboja battlit ani proti porote a ze vsetky decka uz tyzden chodia na ulicu tancovat a tak si zarabaju prachy na cestu a ze sa chystaju dorazit a vsetko vyhrat 😀 Toto ma tak potesilo, ze som sa hned chcela prestahovat do Polska 😀

        Páči sa mi

  4. Matrioshka – nedá sa mi vložiť k Tebe koment, preto píšem takto… Ja len ohľadne toho vymáhania – možno sa Ti Univerzum snaží niečo povedať (zatiaľ len veľmi jemne naznačuje), možno treba niečo zmeniť v tvojom prístupe k “zákazníkom”. Ja len, že podľa seba očakávaš, že všetci sú poctiví a platia si svoje dlhy – je to uhle pohľadu, ktorý si myslíš, že s okolitým svetom zdieľaš. Ale hold, oni sa na to pozerajú inak. Mne Univerzum, tiež niečo naznačovalo a ja som to nechápala až som si doslova “nabila držku” tak, že som sa z toho takmer nepozbierala. Doslova! Nehovorím, že máš na “zákazníkov” pozerať ako na potencionálnych podvodníkov, ale možno by stačilo rozdeliť ich platbu tak, aby to bolo výhodné pre Teba (alebo zmiernilo Tvoju prípadnú stratu na minimum), napr. rozdeľ platbu na viacero častí. Na začiatku kurzu jedna záloha, v polovici druhá a na konci doplatok. Pre niektorých to možno bude aj lepšie, že nemusia platiť celú sumu naraz. Ak by sa stalo, že niekto nezaplatí, jednoducho v kurze nebude pokračovať – neposkytneš mu službu celú. Nevýhoda pre Teba bude, že budeš musieť sedieť častejšie pri počítači a evidovať platby, možno spísať nejaké zmluvy, ktoré bude treba na začiatku kurzu podpísať. Neviem, či Ti to pomôže, mne to pomohlo. Aj keď ľudia sú “vynaliezaví” vždy sa nájdu takí, ktorí platiť nebudú a pokiaľ nie si veľká firma, ktorá si môže dovoliť právnika alebo exekútorskú spoločnosť, tak skús hľadať aj iné riešenia…

    Páči sa mi

    • Dakujem za snahu poradit. Vobec neuvazujem o tom, ze vsetci su poctivi a budu platit. Uz to totiz nejaky cas robim a viem presne ako to funguje. Ide o to, ze je velmi tazke najst optimalny sposob, ktory by straty tohoto druhu minimalizoval. Samozrejme ze mame podipsane zmluvy (t.j. prihlasky) a podobne. Samozrejme, ze vyzadujeme aby sa platilo vzdy na zaciatku mesiaca na nasledujuci mesiac. Samozrejme ze sa snazime motivovat rodicov aby platili za dlhsie obdobie dopredu formou zliav. Atdakdalej. Napriek tomu je to mesiac co mesiac furt lopota aby naozaj zaplatili. Jasne, nie vsetci. Ale ceny nemame nastavene tak, ze noo sak ked par nezaplati je tam toho…to by sme ich museli celoplosne zdvihnut. Mame to nastavene presne, tak aby to vychadzalo aby nemuseli bezni, normalni klienti platit pausalne za to, ze sa mozno viaceri rozhodnu odrbavat…Jediny novy napad, ktory idem uplatnit tento rok prvy krat je, ze na konci juna odovzdam vsetky pohladavky firme, ktora sa na toto specializuje. Mozno to sice na nas vrhne zle svetlo, lebo aj medzi normalnymi ludmi panuje akasik tolerancia takehoto chovania. Ale ja uz odmietam tolerovat cokolvek. Netvrdim ze ak clovek naozaj nema prachy a dokaze komunikovat, ze sa vopred nevieme dohodnut. Ano, chodi k nam napriklad aj decko zadarmo. Matka prachy fakt nema, decko strasne chce, je snazive, talentovane, dohodla sa s nami vopred. Ok, ked si zratam a viem ze teraz si toto mozem dovolit, nech sa paci. Kludne to urobim, ved sme ludia ked mozem, pomozem. Ale ked niekto len tak, bezdovodne, sa sam od seba rozhodne nezaplatit, pojdem mu po krku, ze sa z toho posere. Tak sa na to momentalne kukam 🙂

      Páči sa mi

      • Ja som dostala zaujímavú informáciu, ktorú sa snažím spracovať. Ide o to, že slobodná vôľa nie je delená na moju, tvoju, jeho. Slobodná vôľa je množina, spoločná energia. Podľa vlastných postojov, snov, plnenia osobného príbehu si každý nárokuje určitý diel. Slobodná vôľa sa potom prestupuje podľa uvedomenia. Tak akosi to znelo 🙂

        Páči sa mi

  5. Matrioshka, ja sa v tej tvojej situácii cítim podvedená, nedocenená, zneužitá,… Ty vieš, ako sa cítiš ty. Veď tí neplatiči sú pre teba ako pomoc na zrušenie tohto pocitu a všetkého, čo s tým súvisí. (viem, že vieš 😀 )
    Ak máš chuť, energiu a čas, tak jedeš… 😀

    Páči sa mi

    • aaaano viem viem ze to treba riesit energeticky, ale nemam teraz vooobec cas. Nemozem zacas meditovat ked sa okol mna zaklada jeden poziar za druhym, chapes 🙂 ale vidim svetlo na konci tunela, po 22. juni bude vymalovane a ja zacnem normalne vod podlahy 😀

      Páči sa mi

    • V kontexte toho, ako napísala Dúhovýmotýľ a čo si písala Matrioshka o tom, že vo svete je to rovnaké – určité skupiny ľudí sa spolu znova stretávajú, pretože riešia spoločnú tému (a pospája vás podobná vibrácia). A niektoré témy ste už medzitým v minulosti spolu vyriešili a výsledkom toho je napríklad to, že ste tanečníci, niektorí skvelí, že doprajete iným aby sa u vás prípadne učili zadarmo .. :D. Čiže v tejto novej hre ste skvelí tanečníci oproti nízkemu sebahodnoteniu, alebo nízkemu pocitu vlastnej hodnoty. Ty samozrejme vieš, s čím všetkým to môže byť pospájané, prípadne ako si to nájsť. Ak sa to deje v rámci skupiny, energia sa zvýši a vyriešenie môže byť ľahšie. 🙂

      Téma peňazí, ohodnotenia a rovnováhy s nemateriálnymi vecami zvykne byť dosť hlboká, možno je rovnako hlboká ako rovnováha v prírode na tejto Zemi. Keď sa pozrieš von, ako ľahko sa to tej prírode udržiava a na opačnej strane dobehne chlapík a len tak vyrúbe strom, ďalší niečim poleje … Všetko sa deje v rovnakom čase, všetko je stále prítomne okolo teba.

      Ďalší aspekt je ten, že (ako to zvykne bývať), ak tebe teraz neplatia, ty si im pravdepodobne pri inej príležitosti (inkarnácii) tiež neplatila a postoj, aký majú oni k tebe v súčasnosti (ktorý ťa tak rozzuruje) je tvoj starý postoj voči nim (ktorý aj ich rozzuroval). Akurát to teraz máte vymazané, aby ste k tomu mohli pristúpiť od zelenej trávičky 😛 :D. Ako základ k tomu nepotrebuješ meditovať, ale v hocijakom čase, aj keď práve ťukáš odpoveď na tento môj koment, ich môžeš začať rekapitulovať … Potom uvidíš, ako sa energia bude ďalej spájať 😀 – My two cents … 😉

      Páči sa mi

      • mas pravdu ako vzdy, vela sa toho teraz okolo mna deje, mam pocit ze tam vela nasavam aj od muza a z jeho strany rodiny, odtial idu take trochu ine enegrie k tejto teme ako bolo zvykom u nas. Asi nastal cas nejak to zladit, sice som si myslela ze u nas (mojej casti rodiny) je tema penazi atd. vybavena a doslova nezaujimava, asi to nie je celkom tak a dalo by sa kadeco premontovat 🙂 Nejake zakladne aktivity prvej pomoci na urovni energie som aj tak priebezne bola nutena robit, lebo by som to asi ani v klidku neustala, tolko sa toho spustilo. Inak, co sa tyka tych neplaticov, som celkom zvedava co mi oni potom vykonali, ked som sa ja k nimv minulosti takto chovala, lebo aj to im zas ja teraz idem vratit 😀 mozu sa modlit aby to nebolo nic strasne 😀

        Páči sa mi

      • 😀 Vieš, to je ako s tým osvietením, je ľahké ho vidieť u iného ;-), alebo naznačiť kde sa asi nachádza jeho možný problém. U seba si zasa počkám, čo mi povie niekto iný, pretože voči časti svojich problémov som tiež tak nejako “zľahka” slepý … 😉 😀

        Páči sa mi

      • Nik, to je to, čo som myslela tým, že len 100% je celok. Všetci a všetko spolu navzájom si pomáhame byť osvietení 😀
        Ale myslím, že je to ako sliepka a vajce: čo bolo prvé: zámer konkrétneho človeka, alebo vďaka všetkému okolo bol človek k tomu zámeru privedený?
        Z tohto pohľadu potom môžem povedať, že osvietenie je 100% dosiahnuté konkrétnym človekom a zároveň 100% Životom vo formách/okolnostiach/ľudmi okolo.

        Páči sa mi

      • … to osvietenie som chcela dať do uvodzoviek a zabudla som. Asi to tak malo byť, lebo ja som tým osvietením myslela každý jeden krok dopredu.

        Páči sa mi

      • @ Duhovymotyl – ja to vidím tak, že zámer je môj a do neho potom cez vonkajšie prostredie zapadajú kúsky skladačky. Logika veci mi hovorí, že ako ti zámer nemôžu vziať, ani ti ho nemôžu dať. Môžeš sa na cudzí zámer pripojiť, vedome alebo podvedome, na to sú dobré tie nagualské línie, kung fu školy, politické strany 😉 … Je to teraz tých 100 % :-)?

        Páči sa mi

      • Nie, Nik, myslím, že si nerozumel, ako som to myslela. vôbec som nemala na mysli prevziať niečí zámer, či sa naň napojiť, či ako 😀 Neviem to dať úplne do slov, ale nejako takto:

        Mám zámer byť A, je to len a len môj zámer. Okolnosťami v živote cez ľudí, knihy, situácie, cez seba sa k tomu dostanem. Popri tom sa všeličomu naučím, získam nový obzor, možno zistím, že A je v ďalšej dobe nedostatočné (cez okolnosti, ľudí, cez zažívanie, nové skúsenosti, ktoré s výsledkom A súvisia), a že budem radšej B, alebo AB, … A teda prichádza zrazu zrod nového zámeru len a len môjho, neprevzatého z politickej strany 😉 😀 Ale odkiaľ sa vo mne nabral? Je to len čisto moja energia, alebo je to aj energia, ktorú som prijala od Života cez tie situácie? A vnímam to ako ten klasický symbol jin/jang, a teda aj to premiešanie Všetkého, čo je so mnou a s mojím zámerom, teda prácou na sebe, teda osvietením 😀
        Asi tak nejak, myslím, že zrozumiteľnejšie to v tejto chvíli nevydolujem 🙂

        Páči sa mi

      • OK, je mi to jasnejšie. Z môjho pohľadu sú tam 2 veci, alebo 3 😀 Zámer ktorý máš pre istú “vec” môže plynúť z x inkarnácií alebo civilizácii dozadu a jeho pravú podstatu (smer) postupne zisťuješ, ako veci čistíš alebo meníš svoje vnímanie v závislosti od rôznych externých faktorov a to môže vytvárať pocit, že si svoj zámer zmenila, hoci pravdou môže byť, že si sa len dostala bližšie k jeho jadru. Na druhej strane sú aj zámery, ktoré boli vzhľadom na externú/internú “harmóniu” nereálne a tie postupne zrušíš. Alebo sa to prelína.

        A potom je ešte ten posledný odstavec z techniky v rastlinách sily “Je to dlhá cesta k ideálnemu stavu udržiavanej nezávislosti. Tento ideálny stav bojovník hľadá. V takomto stave sa externý svet stáva tvojim vlastným subjektívnym svetom. Ale už nad tebou nemá žiadnu moc. Svojím úsilím si prinavrátil túto silu a výsledkom je sloboda od jeho sily (vonkajšieho sveta) ťa v sebe držať.” Toto je bližšie môjmu vnímaniu toho, aké by mohlo byť smerovanie vzťahu externého a vnútorného.

        Páči sa mi

  6. Ahojte. Rada by som sa s vami poradila. Už od detstva ma zaujímalo všetko nadprirodzené a neskôr som sa pomaly začala venovať duchovnému životu. Začala som meditovať a dosť mi to zmenilo život- k lepšiemu. Začala som chodiť aj do meditačného centra. Páčilo sa mi tam, aj keď niektoré cvičenia mi boli proti srsti. Zhruba po pol roku (áno viem že veľmi “skoro”) som si niečo zisťovala o tom centre- konkrétne Sri Chinmoy centrum a ostala som zhrozená. Prišla som na to že chodím do sekty. Na začiatku sa to tvárilo celkom nevinne, takže som nemala žiadne podozrenie.
    Odvtedy sa moja viera v tieto veci začala búrať ako domček z karát. Do centra som prestala chodiť a začínam mať pochybnosti o všetkom v čo som verila. Stále kolísam na hrane medzi duchovnom a materialistickou realitou. Moja myseľ sa stále pýta, čo ak nič nadprirodzené neexistuje? Čo ak si ľudia tie nadprirodzené zážitky len vytvárajú sami v hlave? Veď psychika je silná vec a keď niečo veľmi chceme vidieť alebo zažiť tak sa nám to v hlave objaví. Ľudia chcú veriť v boha a nadprirodzené veci, chcú aby bol život zaujímavejší ako je. Majú túžbu po poznaní a rozčuľujú sa keď niečo nevedia pochopiť, tak to pripíšu bohu aby mali v hlave poriadok.
    Viem, že zniem ako veľký skeptik. No tieto otázky mi stále blúdia hlavou. Neviem či sa mám aj naďalej venovať duchovnu. Možno ste už tento stav bezradnosti zažili aj vy. Na druhej strane duchovný život mi dal veľa, úplne som zmenila vnímanie sveta. Som veľmi šťastná a spokojná so svojím terajším životom.
    Takže…prechádzali ste si niekedy niečím podobným? Ako ste si upratali ten neporiadok v hlave?
    Ešte…ak by to niekoho zaujímalo…mám 19 rokov. 😀

    Majte sa krásne.

    Páči sa mi

    • ďakujem 😀
      Asi si sa začala cítiť zviazaná, nejakým ich kódexom. Chyba je… ak cítiš nejaké obmedzenie a nedá ti to odísť čo najďalej a nerobiť si výčitky. Každé náboženstvo podlieha po čase mysleniu jedincov, ktorý sa kúpu v božskosti svojej mysle 😀 Nemusíš patriť žiadnej skupine a hlavne nie vtedy, ak sa necítiš slobodne 😀 Vždy sa nájdu bytosti, ktoré ti chcú vnútiť svoju pravdu… ale tá je ukrytá v tebe a v tvojej slobodnej vôli 😀 A ver mi bol som na druhej strane, a to čo ma tam prijalo ma nesúdilo …len ma to nekonečne objímalo láskou 😀

      Páči sa mi

      • Ďakujem pekne za odpoveď. 🙂 Áno, máš pravdu, asi sa treba vyhýbať takýmto centrám a spoľahnúť sa na seba. Už som tam prestala chodiť. No čo ma viac trápi je to, že čo ak naozaj nič také neexistuje? Hovoril si že si bol na druhej strane, ja to nespochybňujem ale je tu aj možnosť, že je to výplod tvojej mysle alebo nie?

        Páči sa mi

      • Julka, a keby to tam na druhej strane bol výplod mysle, keby tento život tu bol len výplod mysle, čo mení na skutočnosti, že môžeš byť tu a teraz, že môžeš zažívať život so všetkým, čo k nemu patrí?

        Všetko sa dá rovnako spochybniť ako dokázať, ide o to, na ktorú stranu sa prikloníš Ty a také odpovede od Života budeš aj dostávať. A tak ako si písala, podľa mňa mnohí prechádzajú v určitých obdobiach podobným zmätkom, veď keby si si už bola vo všetkom istá, nič nové by si netúžila objavovať a hľadať, tak to by bola nuda, nie? 😀

        Páči sa mi

      • Ďakujem za veľmi peknú odpoveď. Máš úplnú pravdu.
        Ešte jedna vec mi nedá pokoja. 😀 V poslednej dobe stále čítam, aké sú ezoterika, duchovná cesta, mágia zlá a ako sa z nej ľudia zbláznili alebo boli posadnutí. Že je to dielo satana a podobné veci.
        Na internete je popísaných milión všelijakých techník a myslím si, že naozaj niektoré môžu byť nebezpečné.
        Čo si o tom myslíte? Rsp. ako sa mám vyvarovať tomu aby som sa náhodou nescvokla? 😀

        Páči sa mi

      • Julka,

        😀 ako definuješ “normálny”? A ako vieš, že už dávno nie si “cvok”? 😀 Menej sa sústreďuj na to hrozné, lebo inak si pritiahneš to hrozné. Na svete je aj spústa dobrých vecí. V ezoterike je tiež spústa dobrých vecí (a ľudí). Nauč sa hľadať to dobré a tým si zabezpečíš, že sa ti to zlé začne vyhýbať. 🙂

        A ešte: ako vieš, že je nejaké “na druhej strane” alebo “tam vonku”? Čo ak “tam vonku” je “tu vnútri”? 🙂 Všetko je možné. Naše poznanie je nedokonalé a ak si ho chceme začať zväčšovať, skôr či neskôr budeme musieť zlikvidovať chlieviky, v ktorých sme mysleli doteraz. Všetko, čo vnímaš, je potenciálne výplod tvojej fantázie. A potenciálne tvoja fantázia je jeden atóm fantázie Boha, takže všetko, čo vnímaš ako výplod svojej fantázie, je realita. 😛 V ezoterike neexistuje istota – jedine tvoja vlastná, vnútorná. 🙂 Dôveruj.

        Páči sa mi

      • julka
        Myslím, že všetko čo cítime, vidíme, počujeme, hmatáme a aj inak vnímame, končí v našej mysli, cez nervové ukončenia až v mozgu 😀 Ja mám skôr otázku, vidíme tak isto farby, ako iný mozog? Veď mozog dostáva len signály ..a ako ich spracuje a čo z nich vytvorí, je jeho vlastná ilúzia 😀

        Páči sa mi

  7. a čo sa tíka peňazí moji zlatí… myslím, že máte problém s propagandou mocných tohto a aj minulého sveta 😀 skúste bartelový obchod, vždy je to niečo za niečo …taká je príroda tejto guľôčky 😀 musíte prestať cítiť ich nedostatok a dopriať si ich prietok … a teraz niečo biblické 😀 Niekto má, rozhadzuje a zrovna toľko mu pribúda, niekto nemá, šetrí a zrovna toľko mu ubúda 😀 Niekde je asi chyba … čo? Všetko riadia vaše pocity 😀

    Páči sa mi

Povedz svoj názor