Indiánsky etický kódex

  1. Vstávaj s ranným slnkom a modli sa. Modli sa sám. Modli sa často. Veľký Duch počúva; stačí, keď budeš hovoriť.
  2. Buď tolerantný k tým, čo zišli zo svojej cesty. Ignorancia, pretvárka, hnev, žiarlivosť a chamtivosť sú prejavy stratenej duše. Modli sa, aby sa im dostalo vedenia.
  3. Hľadaj sám za seba. Nedovoľ iným, aby ti nalinkovali tvoju cestu. Je to tvoja cesta – tvoja a nikoho iného. Iní po nej môžu kráčať s tebou, ale nikto po nej nemôže kráčať za teba.
  4. Správaj sa k hosťom v svojom dome s úctou. Ponúkni im to najlepšie jedlo, daj im tú najlepšiu posteľ a zaobchádzaj s nimi s úctou a rešpektom.
  5. Neber, čo ti nepatrí; ani od človeka, ani od komunity, divočiny alebo kultúry. Ak to nebolo darované alebo vyslúžené, nie je to tvoje.
  6. Rešpektuj všetko na tejto Zemi – ľudí, rastliny či zvieratá.
  7. Váž si priania, myšlienky a slová iných ľudí. Nikdy inému neskáč do reči, nezosmiešňuj ho ani ho hrubo nenapodobňuj. Daj každému právo na sebavyjadrenie.
  8. Nikdy o iných nehovor škaredo. Negatívna energia, ktorú tým vysielaš do Univerza, sa ti v znásobenom množstve vráti.
  9. Všetci robíme chyby. A VŠETKY chyby sa dajú odpustiť.
  10. Zlé myšlienky sú choroba mysle, tela a ducha. Udržiavaj si optimizmus.
  11. Príroda tu nie je PRE nás, je to SÚČASŤ nás. Je to súčasť tvojej vlastnej rodiny.
  12. Deti sú semeno budúcnosti. Zasaď do ich sŕdc lásku, polievaj ju múdrosťou a životnými lekciami. Keď rastú, vytvor im priestor, v ktorom môžu rásť.
  13. Nezraňuj srdce iného človeka. Jed bolesti sa vráti k tebe.
  14. Buď pravdivý po celý čas. Čestnosť je test, ktorým Univerzum skúša tvoju vôľu.
  15. Udržiavaj sa v rovnováhe. Tvoje mentálne ja, spirituálne ja, emocionálne ja a fyzické ja potrebujú byť silné, čisté a zdravé. Posilňuj telo, aby si posilnil myseľ. Obohacuje ducha, aby si vyliečil bolesti srdca.
  16. Vedome a cielene sa rozhoduj, kto budeš a ako budeš reagovať. Nes za svoje činy zodpovednosť.
  17. Rešpektuj súkromie a osobný priestor iných. Nedotýkaj sa ich osobného vlastníctva – hlavne nie posvätných a náboženských predmetov. To je tabu.
  18. Buď verný predovšetkým sám sebe. Nemôžeš podporovať iných a pomáhať im, ak nedokážeš podporiť a pomôcť sebe.
  19. Rešpektuj náboženské presvedčenia iných. Nevnucuj iným svoju vlastnú vieru.
  20. Podeľ sa o svoje šťastie s inými. Zúčastňuj sa charity.

 

8 thoughts on “Indiánsky etický kódex

  1. 🙂 krásne jednoducho vyjadrené, symbolicky zrátané = 20, ak tých 20 položiek oživíme vo vlastnom živote, tak sa nás nepríjemne nedotkne Boží Súd 😉 a ani súdenie a odsúdenie od ľudí 😛

    Páči sa mi

  2. “4. Správaj sa k hosťom v svojom dome s úctou. Ponúkni im to najlepšie jedlo, daj im tú najlepšiu posteľ a zaobchádzaj s nimi s úctou a rešpektom.”

    Hmm, a preto boli vyhostení indiáni z krajiny a nasáčkovali ich do rezervácie. Naozaj, niektorí hostia sa vedia poďakovať. 😀 Ale s ostatnými bodmi súhlasím, je to pravda. 🙂 Ideálne je asi to, že len sedieť a meditovať, nič nerobiť a tým sa nič nepokazí. 😀

    Páči sa mi

Povedz svoj názor