Mágia živlov: Oheň

Toto je druhý zo série článkov o živloch od Snakebite. Venuje sa “nášmu” živlu – ohňu (obidve sme totiž ohňové znamenia). 

Oheň – podľa Indiánov Tokashila – slnko, svetlo, tvár boha, božia moc a láska, najväčšia sila univerza, ale aj ľudská láska, vášeň, nenávisť a hnev. Všetka láska a krása existujú vďaka nemu. V prírode ho najčastejšie reprezentuje Slnko – bez jeho žiarivej energie by nebol život na Zemi. Roztápa vodu v pevnom skupenstve a mení ju na paru, podieľa sa na procesoch vnútri zeme, na vzniku minerálov a hornín. Dáva nám teplo a energiu. Jeho ničivý aspekt predstavujú vulkány a požiare. Je tvorivou silou, ale zároveň aj elementom našej duše, bez neho by zahynula a ovládli by ju deštruktívne myšlienky. Ak dovolíme ohňu vstúpiť do našej duše, rozpomenieme sa na lásku a radosť a z našich často hlúpych problémov zostane iba popol. Naše myšlienky živené ohňom našej vášne sa zhmotnia. Oheň je považovaný za živel mužský a projektívny. V indiánskej tradícii sa oheň viaže s východom, v európskej nájdete aj spojenie s juhom.

V prírode živel ohňa reprezentuje slnko, polárna žiara, takzvané „bludičky“ v bažinatých oblastiach, oheň svätého Eliáša (istá forma atmosférickej elektriny, ktorá sa vyskytuje na povrchoch predmetov počas búrky), blesky  a hviezdy. V ľudskom spoločenstve element ohňa reprezentujú krby a kozuby, ohniská, komíny, sviečky, ohne v prírode a práca s kovom. Zapálenie ohňa samo o sebe bolo kedysi okultným umením a strážcovia ohňa mali v komunite veľkú vážnosť. Oheň už v dávnych časoch slúžil na uctievanie bohov a bleskom vždy vládli najsilnejší bohovia (Zeus, Perún).

Cesta ohňa nie je pre vlažné povahy – čarodej ohňa je odvážny, silný a rebelský, nepozná slovo NIE. Je výrazná individualita a vie si užívať život. Jeho štýl je premenlivý ako oheň, vždy však bude žiarivým stredom spoločnosti. Býva pôžitkár s nábehom na závislosti (aj na závislosti na osoby a vzťahy). Je vášnivý a búrlivý, štedrý a máva umelecké vlohy, zároveň je však extrémista a často býva veľmi arogantný a sarkastický. Najlepšie je nechať ho robiť si podľa svojho a poučiť sa na vlastných chybách.

Základom ohnivej mágie je mágia sviečok. Najjednoduchší je rituál, pri ktorom zapálite sviečku a niečo si zaželáte. Plameň začne energiu, ktorú ste do sviečky vložili uvoľňovať a žiada univerzum o realizáciu. Sviečku necháte dohorieť a ako postupne horí, želanie sa realizuje (kým sa zmeny nehmotného premietnu v hmotnom svete, môže to chvíľu trvať). Tento princíp sa obmieňa v rôznych kúzlach tak, že sa účinok zosilní farbou sviečok (biela sviečka je univerzálna, inak si môžete vybrať farbu, ktorá podľa VÁS predstavuje účel kúzla – napríklad zelená môže pre niekoho reprezentovať pevné zdravie, pre iného prosperitu, ďalší mág si pre kúzlo na prosperitu zvolí zlatú farbu sviečky), správnym načasovaním (dní týždňa, hodiny, fázy mesiaca), prípadne bylinami, ktoré im dodajú dodatočnú energiu. Kúzlo môžete posilniť tým, že oltár (alebo miesto kde magický obrad robíte) predtým očistíte kadidlom alebo soľou a pridáte predmety, ktoré vo vašich očiach súvisia s témou alebo s entitou, ktorú si voláte na pomoc – napríklad ruženín alebo ruže pre obrad na privolanie lásky alebo pri ktorom má pomôcť Afrodíta, dubovú vetvičku pre Perúna a ochranu proti blesku, povrázok príslušnej farby pre spojenie alebo potvrdenie, malachit, nefrit alebo citrín pre hojnosť, kúsok kovu, ktorý má príslušné magické vlastnosti, mince, kadidlo, bylinky alebo tarotové karty predstavujúce problém alebo riešenie (alebo problém, cestu k riešeniu a riešenie). Všetko dodatky závisia od vašej fantázie, nie sú povinné, podstatou je zámer a vôľa. Väčšinou sa sviečky nechávajú dohorieť, pri niektorých kúzlach sa však zhášajú (niektoré školy hovoria, že plameň sa nesmie sfukovať, ďalšie majú iné obmedzenia, dôležité je však ako to cítite vy sami).

Keď sviečku zapálite, môžete z odkvapkvajúceho vosku, plameňa a dymu predpovedať odpovede na svoje otázky a priebeh realizácie zmeny. Môžete si napríklad priradiť jednej strane význam ÁNO a druhej NIE a podľa toho na ktorej začne skôr odkvapkávať vosk, zistiť či sa vaše želanie splní (pozor, platí pri magickej práci v miestnosti, odpovede tohto typu VEĽMI ovplyvňuje prúdenie vzduchu). Môžete sledovať aj horenie plameňa – ak plameň horí jasne a vysoko, váš obrad začne fungovať rýchlo a bude úspešný. Ak je plameň slabý alebo prská, budete sa musieť vyrovnať s komplikáciami. Ak sviečka zhasne alebo je plameň príliš nízky a nehorí, treba celú miestnosť aj seba vyčistiť a obrad prepracovať. Ak je plameň modrý, ste v spojení s božskou silou. Ak dym mieri k vám, kúzlo začne rýchlo pôsobiť, ak od vás, bude sa vyžadovať aby ste preukázali vytrvalosť. Ak plameň čadí, môžete čakať vplyv opozície.

Všeobecne magický obrad so sviečkou prebieha takto:

  1. sviečku očistíte a zasvätíte štyrom živlom, príslušným entitám (podľa vlastného výberu),
  2. sviečku požehnáte a obradne potriete príslušným vonným olejom (informácie o jednotlivých olejoch a o potieraní sa v jednotlivých zdrojoch líšia, zase však opakujem – podstatný je zámer a vôľa)
  3. do sviečky vložíte magický zámer (usmernením energie, meditáciou alebo akokoľvek inak), môžete ju obviazať stužkou, povrázkom alebo hoci aj vlasmi, obaliť papierom, slamou, bylinkami, navliecť na ňu prsteň, dve sviečky zviazať aby sa pri roztápaní vosku spojili, môžete do vosku vyryť slovo, vetu alebo symbol zámeru.
  4. potom sviečku zapálite.

Väčšina zdrojov uvádza, že čierne sviečky sa nemajú používať, v knihe Elementální magie sa však uvádza, že čierna sviečka odníma negatívne vplyvy. Rozhodnite sa sami podľa vlastného uváženia.

Sviečky sa používajú aj pri čistení priestoru – ak dáte sviečku do každého rohu izby (v rohoch energia menej prúdi a tak sa tam hromadia prípadné negatívne energie), očistia priestor. Aj po liečení reiki alebo inom si môžeme ruky opáliť nad plameňom sviečky. Alicia mi tvrdila, že ak pri channelingu zapálim sviečku, zabezpečím si aby sa rozhovoru zúčastnili iba sily svetla.

Ďalším typom mágie ohňa sú magické vatry. Sú veľmi silné a používali sa na získanie želaných vecí alebo na očistu a ochranu. Kedysi ľudia verili, že tomu, kto preskočí vatru sa splní želanie (oheň treba založiť s príslušným zámerom a potom ho preskočiť). Platí to čo pri sviečkach – načasovanie podľa fáz mesiaca, určitých sviatkov, ročných období alebo dní môže zvýšiť účinok obradu, práve tak ako kadidlá, druh použitého dreva, bylinky, dodatočné predmety, očista priestoru aj samého seba. Princíp je nasledovný – svoje želanie odovzdáte plameňom a potom necháte pracovať ich energiu, alebo ho napíšete na papier, ktorý potom rituálne spálite. Skvele to funguje ak sa chcete niečoho zbaviť alebo niečo očistiť – svoje zlé vlastnosti, bloky, obavy, problémy napíšte na papier a ten potom spáľte. Oheň a zem totiž transformujú a čistia.

Podľa typu dreva môžete realizovať tento magický zámer:

  • Deštrukcia – tis, vŕba
  • Transformácia – cezmína, lieska, hrab
  • Ochrana – sekvoja, céder
  • Sila – eben, dub, topoľ
  • Liečenie – jaseň, buk, javor
  • Veštenie – jalovec, céder, santalové drevo

(Rôzne národy však mali rôzne povery týkajúce sa stromov, takže podľa mňa by ste mali poslúchať svoju intuíciu a vybrať drevo stromu, ktoré podľa vás reprezentuje želané kvality – napríklad pre niekoho je symbolom sily borovica alebo symbolom zdravia dub, breza môže symbolizovať čistotu, ovocný strom realizáciu želania – plody a podobne).

Navyše niektoré drevo dodáva plameňu charakteristické sfarbenie (napr. jabloňové drevo dáva plameň dúhových farieb a naplavené drevo levanduľovo modrý plameň). Pre získanie želaného sfarbenia môžete použiť aj chemikálie, ale ja osobne v tom nevidím zmysel. Skôr by som do ohňa pridala trochu kadidla alebo bylín alebo ohňu priniesla dar – nejaké požívatiny alebo amulet, obľúbený predmet.

Mágia kovov – ďalším typom ohnivej mágie je mágia využívajúca kovy. V kovoch sa ukrýva magická energia – už oddávna sa zlatu prisudzuje mužská a slnečná energia a striebru ženská energia Mesiaca. Jednotlivé kovy korešpondujú so živlami aj s planétami a majú rôzne magické účinky:

  • Cín – kov Jupitera, priťahuje šťastie a peniaze
  • Hliník – kov Merkúru, vzdušného živlu, ovplyvňuje záležitosti spojené s komunikáciou a cestami
  • Meď – vládne jej Venuša, je to kov živlu vody, používa sa pri mágii lásky, liečenia, ochrany, privolania peňazí
  • Mosadz – kov Slnka a ohňa, pôsobí vo veciach liečenia, peňazí a ochrany
  • Olovo – kov Saturnu a Zeme, používa sa v ochrannej a negatívnej mágii (negatívnej nie v zmysle deštrukčnej ale ak je treba niečo poprieť)
  • Pyrit – kov Marsu a ohňa používaný v mágii peňazí a šťastia
  • Striebro – kov Mesiaca a vody, posvätný kov čarodejov a mágov používaný v súvislosti s intuíciou, múdrosťou, snami, láskou, ochranou
  • Zlato – kov Slnka a ohňa používaný hlavne v mágii peňazí, ochrany a peňazí, ale aj pri liečení
  • Železo – kov Marsu a ohňa, používané v negatívnej mágii, má ochrannú moc, uzemňuje a pomáha proti bytostiam z ríše víl (odporúčam prečítať si knihy Terryho Pratchetta, napr. Dámy a pánové).

Kovy môžeme dať na oltár ako symbol toho čo chceme pritiahnuť, môžeme ich dať ohňu ako dar alebo z roztaveného a stuhnutého kovu môžete veštiť (viď ľudové zvyky). Z kovu možno urobiť aj amulet, ktorý podľa potreby naprogramujeme. Prsteň je symbolom vernosti alebo sa môže použiť pri kúzlach na získanie lásky ako symbol že chceme získať partnera verného, prípadne manžela alebo manželku. Známy tvarový žiarič je tzv. prsteň Atlanťanov, ktorý harmonizuje a stimuluje organizmus. Prsteň môže používať len jedna osoba. Pri nosení sa vytvára vzťah a spolupráca medzi prsteňom a jeho majiteľom. Pôsobenie ďalšej osoby môže spôsobiť bioenergetické znečistenie prsteňa. Prsteň čistíme v slanej vode a následne ho opláchneme pod tečúcou vodou. Môže sa očistiť aj nad plameňom sviečky. Pri povrchovom znečistení postupujeme ako pri čistení šperkov.

Nosením prsteňa na správnom prste sa ešte zosilňuje účinok kovu (tieto informácie som prevzala so stránky www.fytomedia.sk, týmto ďakujem za obsažné informácie):

  • Palec – nosenie prsteňa na palci pomáha pri ťažkostiach s pľúcami a lymfatickým systémom. Pri kašli, bolestiach hlavy, zápale hrdla, priedušiek, bolesti ramien, lakťa a pri depresiách. Prebúdza zmysel pre estetiku, pomáha rozvíjať silu vôle a vrodený inštinkt. Je vhodné toto nosenie pre bankárov, umelcov a ľudí pracujúcich v šoubiznise.
  • Ukazovák – podporuje odolnosť organizmu proti zápalom a bolestiam, pri zápale mandlí, hrdla, hrtana, zubov, krvácanie z nosa, bolesti šije a ramien, pri kolike čriev. Obzvlášť vhodný pre ľudí, ktorí chcú prestať fajčiť. Napomáha upraviť procesy trávenia. Je vhodný pre ľudí, ktorí chcú prebudiť vyššie inštikty a duchovné potreby.
  • Stredný prst (prostredník) – napomáha pri arytmii srdca, tlaku v hrudníku, nevoľnosti, krvnému obehu. Pri sexuálných problémoch, silnom potení, bolestiach žalúdka. Potláča agresivitu a nekontrolovateľný hnev, pocity beznádeje. Pomáha vytvárať vnútornú disciplínu a systematičnosť. Je vhodný pre ľudí pracujúcich v administratíve a polícii.
  • Prst srdečný (prsteník) – na tomto prste sa nosí pri zápale očných spojiviek, nedoslýchavosti, šumeniu v ušiach, nevládnosti rúk, Parkinsonovej chorobe, depresii. Zmierňuje psychické problémy, pomáha pri migrénach. Podporuje celkovú odolnosť organizmu. Prebúdza tvorivú energiu a vitalitu. Je vhodný pre ľudí pracujúcich vo vedúcich a riadiacich funkciách.
  • Malíček – pomáha pri oslabení zraku, bolesti hlavy, epilepsii, tikoch tváre. Má relaxačné a omladzujúce účinky, vplýva na chudnutie. Podporuje logické myslenie, zlepšuje pamäť, podporuje intelekt, uľahčuje nadväzovanie kontaktov, podporuje sexuálnu aktivitu. Je vhodný pre obchodníkov, novinárov a učiteľov.

Ďalšou pomôckou mágia ohňa sú sklené hranoly (prizmy), ktoré rozkladajú svetlo. Ozdoby z brúseného skla sa často používajú vo feng šuej na rozhýbanie energie a presvetlenie priestoru. Pred použitím hranolu ho treba očistiť a zasvätiť živlom a potom ho na 24 hodín dať na svetlo aby sa nabil slnečnou energiou. Nabitý hranol chráni a má schopnosť zhmotňovať požehnanie a rozptyľovať negatívnu energiu. Môžete ho nosiť na krku alebo ho zavesiť na okno alebo do záhrady. Hranoly sa používajú aj pri meditáciách.

Ak chcete rozptýliť negatívne energie v priestore, zaveste hranol tak aby za ním bol zdroj svetla. Ak ho používate pri magickom obrade, použite sviečku – zaveste hranol nad sviečku, bude zosilňovať energiu plameňa a odrážať ju, čím zrýchli a zosilní účinok obradu.

Ocot obsahuje kvalitu ohňa a v magickej praxi sa používa už dávno. Čistí a pohlcuje negatívne vibrácie. Používa sa aj ako sprostredkovateľ zaklínadla – svoj problém napíšte na papier, ktorý potom namočte a vysušte. Po vyschnutí ho spáľte, tým sa problému zbavíte, ocot funguje zrejme ako umocnenie čistenia.

S ohňom súvisia:

  • Svetová strana – juh (v indiánskej tradícii východ)
  • Ročné obdobie – leto
  • Doba dňa – poludnie
  • Magické umenie – vôľa
  • Zmysel – chuť
  • Telesné tekutiny – krv
  • Zvieratá a mýtické bytosti – fénix, had, jašterice, ropuchy, drak tiger
  • Miesta sily – tropické krajiny, púšte
  • Farby – oranžová, červená, čierna
  • Predmety – sklené hranoly, oštepy, symboly blesku, svastika
  • Kamene – citrín, červený a čierny achát, červený turmalín, horský krišťáľ, diamant, granát, heliotrop, hematit, jantár, karneol, obsidián, onyx, pazúrik, prúžkovaný achát, rubín, síra, slnečný kameň, sopečný kameň, topás, tigrie oko, zirkón
  • Byliny – archangelika, bazalka, bobkový list (teda vavrín), bodliak, cezmína, cibuľa, čierne korenie, cesnak, damiána, divozel, dračia krv (Sangre de drago), fenykel, galangál, granátové jablko, papuľka, hloh, klinčeky (korenie), horčica, chilli, chryzantéma, jarmanka, juka, kadidlovník, kaktusy, karafiát, kari, ki (posvätná rastlina na Havaji), rasca, kopál, kôpor, koriander, ľan, ligurček, feruľa, mandragora, lipkavec, mäta, nechtík, nátržník, rosička, muškátový oriešok, nové korenie, otočník, palina, pomaranč, ruta, rozmarín, sassafras, sezam, škorica, slnečnica, šafrán, tabak, ľubovník, hamamelis, vodilka, yzop, zázvor, ženšeň
  • Ohniví bohovia a bohyne – Pelé (havajská bohyňa sopiek), Loowit (bohyňa – duch hory Svätej Heleny v štáte Washington), Brigit (keltská bohyňa slnka a ohňa), Loki (severský boh ohňa), Hélios, Apollón (antickí bohovia slnka), Re (egyptský boh slnka, večer nazývaný Atum-Re, ráno Re-Harachté).

32 thoughts on “Mágia živlov: Oheň

  1. Výborný článok, skladačka sa pomaly, ale isto skladá …
    mne po prečítaní pocitovo najviac sedí spojenie živlu ohňa so stranou východu 😉
    A pre mňa je článok aj ďalším znamením, prečo je mojou srdcovkou v Tarote práve Hviezda 🙂

    Páči sa mi

  2. Tak sa tesim ,vyborny clanocek.
    Vela o zivloch pisal cesky hermetik zijuci v nemecku Frantisek Bardon.Napisal ucelene diela pre ludi co to myslia s hermetizmom uplne vazne.

    Páči sa mi

  3. Bardonovo dielo Brána k opravdovému zasvěcení pokladám za absolútnu špičku modernej mágie. Mimochodom, keď som čítala toto dielo, uvedomila som si ako všetko vychádza z jedného jediného ZDROJA, len techniky použitia sa trochu líšia – spoznala som tam techniky podobné čchi kungu aj staroegyptským technikám, používa meditáciu, vedomé jedenie, programovanie vody a vyžaduje rozvoj vizualizácie, vlastne nielen imaginácie zrakom, ale všetkými zmyslami. A k tomu ešte hlása aj etiku, to ma úplne dostalo. Vrelo odporúčam

    Páči sa mi

  4. Nina, prstene sa pôvodne nosili nielen na ozdobu, ale aj na konkrétny účel – na prstoch sú meridiány vedúce v tele, viď https://eprakone.wordpress.com/2006/07/02/energeticke-meridiany-v-ruke/ (to isté využíva čchi kung – tzv. “otváranie kanálov”), kov pôsobí ako vodič a prípadný kameň v prsteni pôsobí na konkrétny orgán istým spôsobom. Teda prstene mali ovlyvňovať zdravotný stav, náladu alebo slúžiť ako talizman alebo amulet (okrem funkcie príručnej banky :D).

    Páči sa mi

    • okrem toho je tu aj ďalší význam… 😀 hihi
      nielen to, že prstene ovplyvňujú príslušné meridiány, resp. materiál, kt. je prsteň vyrobený, jeho tvar a nadobudnutá energia (napr. tie stariny… ako sa to volá… ach, moja hlava deravá… no staré prstene a celkovo veci po niekom môžu mať určitý “náboj”, ktorý inej osobe nevyhovuje, necíti sa s ním dobre, preto ho treba očistiť … jááááj – starožitnosti tuším 😀 hihi ), ale keď prstene nosíme intuitívne na vyhradených prstoch, príp. aj na určitej dlani (napr. niekto nosí len na malíčkoch, iný na ukazovákoch), vypovedá to o našich charakt. vlastnostiach, vlohách, danostiach a pod. – čo chceme posilniť, potlačiť, skryť atď. 😉

      Páči sa mi

  5. snakebite,ďakujem pekne.Hneď som si to pozrela.Ten trojitý kotlík je niečo ako pri čchi kungu spodný kotlík?Je to veľmi zaujímavé.A nevieš náhodou nejaký bod,ktorý si môžem masírovať,keď ma bolí hlava?Myslím okrem okrajov čela.Nechcem brať lieky,lebo si nimi ničím organizmus už dosť dlho.Celkom ma začalo zaujímať aj prírodné liečiteľstvo…

    Páči sa mi

    • Nina,

      “trojitý kotlík” možno po slovensky čítať aj ako “trup, torzo”.

      Pri migréne sa odporúča silným tlakom stimulovať mäkký bod tesne pred miestom, kde sa spája palcová a ukazováková kosť. Ten bod je citlivý na dotyk, takže ho nájdeš ľahko. (Ale pri mojich migrénach to veľmi nezabralo.)

      Páči sa mi

      • mne jeden “liečiteľ” vravel, aby som si tento bod stláčala a masírovala pri problémoch s tráviacim systémom… 😛

        Páči sa mi

  6. Aha,ďakujem.No k tej hlave.Ten bod na ruke trošku bolí,kombinovala som to s masážou spánkou a s hudbou overtoning a vydržalo mi to 5 minút:(((Ozaj,myslíš,že sa v človeku stretávajú všetky živly?Veď máme v tele vodu,vzduch v plúcach,istú telesnú teplotu(oheň),akurát zem mi tam nikde nesedí.Čítala som,že ak chceme pracovať so živlami,musia sa stať našou súčasťou.Ale veď sú,nie?Je to ako keď chceme pohnúť predmetom.Musíme si predstaviť,že je naša súčasť.

    Páči sa mi

    • ved cele telo je vyskladane zo zeme… vsetky prvky, ktore sa nachadzaju v zemi, sa nachadzaju aj v tele, len trochu inak poskladane 🙂

      a mimochodom, co ten piaty zivel, eter, nasa dusa, ktoru stale akosi nevieme spojit s tym ostatnym? 😀

      Páči sa mi

      • hm,
        duša je nesmrteľná a smeruje k nekonečnu – telo ju nemôže obmedzovať, takže duša by mala obsahovať telo a nie naopak 😉

        Páči sa mi

      • vnímam dušu ako čistú energiu, ktorá je svojou vibráciou najpodobnejšia Bohu, presnejšie – mám pocit, že duša je naša Božská podstata.

        Páči sa mi

      • telo tvoria všetky živly – oheň, voda, vzduch, zem, ale najdôležitejšie je akoby prázdno – medzery medzi nimi /resp. prechody, styčné body/, žeby boli vyplnené éterom ?! a teda éter by vlastne všetko spájal v jednotu … doslova by to držal pokope 😉

        Páči sa mi

      • v tele človeka možno práve cez systém všetkých čakier – centrum v duchovnom srdci …, ale teórie o Božej iskre ešte nemám precítené …

        Páči sa mi

  7. Nina, na bolesti hlavy skús toto: povedz si /v duchu, alebo nahlas/, že chceš, aby ti bolesť hlavy prestala a potom niekoľkokrát povedz slovo “ZMEŇ”. Nerozmýšľaj nad významom toho slova. Je to tlačítková metóda z knihy Tajemství plného života od J.T. Mangana. Je to na všetky bolesti.

    Páči sa mi

  8. Hanka,ďakujem ale nepomohlo mi to,asi mám tvrdú gebulu 😀

    Snakebite,tiež ďakujem,ale čchi kung cvičím už dosť dlho,som už pri 20 minutách držania balóna.Zatiaľ mi to pomohlo len pri bolestiach brucha.Ale aj to je niečo,nesmiem byť netrpezlivá.Musím vydržať.Ďakujem za link 😀

    Páči sa mi

  9. Zdravím….
    Veľmi poučná, úžasná stránka!!! 🙂

    Dostala som prsteň Hematit – nosila som ho (podľa rád z internetu-aj na vašej stránke som to našla) na ľavej ruke, konkrétne na palci, bola som stále “ospalá”-unavená, bez života… Prehodila som si ho na ukazovák pravej ruky a je všetko OK.
    Teraz som si kúpila (objednala cez internet) prsteň Heliotrop (podľa znamenia). Dala som si ho na ľavú ruku (inde nemám miesto a neviem či by bolo vhodné nosiť ho vedľa Hematitu) a každý deň ma bolí hlava. Keď si dám Heliotrop dole, zaspím / zobudím sa a bolesť je preč. 🙂
    Mám zmeniť ruku na nosenie Heliotropu alebo ho nemám nosiť súčasne z Hematitom? Či ho radšej nenosiť vôbec?

    Páči sa mi

Povedz svoj názor