Achát – kameň ochrany a sily

achat123AJ: agate, NJ: Achat, NórJ: agat

Achát je druh chalcedónu a v prírode sa nachádza vo forme nodulí. Vyformoval sa z vrstiev quartzu a preto často má rôznofarebné prúžky (vrstvy). Vyskytuje sa v mnohých farbách; najzriedkavejšie sú belasé a zelené. Tie, ktoré dostaneme kúpiť, bývajú väčšinou prifarbené, pretože achát dobre absorbuje farbivo.

Meno achátu sa pravdepodobne odvíja od rieky Achates (dnes sa volá Drillo) v Sicílii. Tam, kde vnútro achátoveho nodulu nie je vyplnené achátovou masou, vytvárajú sa drobné kryštálky quartzu, ametystu či záhnedy, niekdy sprevádzané inými minerálmi ako anhydrit, kalcit, goethit, hematit, siderit alebo zeolit.

Chemický vzorec: SiO2, silikón dioxid.  Špecifická hustota: 2,61. Index lomu: 1,53 – 1,54. Je to tvrdý kameň s tvrdosťou 7 – 9 podľa Mohsa.

Existuje mnoho druhov achátov a ich názvy sa často kryjú:

achat-botswansky-gule.jpg achát “očko”, botswanský achát alebo orbikulárny achát sú to isté a špecifické sú okrúhlymi prstencami, ktoré pripomínajú oko

achat-pruhovany.jpg vrstvený a pruhovaný (AJ: banded alebo layered agate) achát sú to isté a vrstvy sú pravidelné a kopírujú tvar nodule

achat-dendriticky-owyhee.jpg dendritický achát (AJ: dendritic agate), machový achát (AJ: moss agate, NJ: Moosachat) a “mocha” je biely alebo bezfarebný chalcedón s inklúziami amfibolu (AJ:hornblende) alebo chloritu, ktoré majú tvar vetvičiek; niekde som videla aj označenie Strieborný list (AJ: silver leaf agate)

vodný achát, enhydrický achát, enhydro alebo vodný kameň (AJ: water stone, water agate, NJ: Wasserachat) je achátová alebo jednofarebná chalcedónová nodula, čiastočne naplnená vodou, čo presvitá cez steny; keď sa achát vyberie z kameňa, voda sa často odparí

achat-dry-head.jpg achát Dry Head alebo fortifikačný (NJ: Festungs-Achat) je pruhovaný so zlomami, ktoré vyzerajú ako cimburie opevnenia

achat-ohnivy.jpg ohnivý achát (AJ: fire agate, NJ: Feuerachat) je tmavý chalcedón s vrstvami limonitu s iridiscenciou

achat-krajinkovy1.jpg krajinkový achát (AJ: scenic agate, NJ: Landschaftsachat) je pododroda dendritického achátu, v ktorom dendrity vytvárajú kresby, ktoré vyzerajú ako krajinky alebo prírodné zákutia

tubulárny achát (AJ: tubular agate) má vnútri koncentricky lemované kanáliky

achat-brekciovy.jpg brekciový achát (AJ: brecciated agate, NJ: Brekzienachat) je rozlámaný achát, dokopy spojený quartzom; iné označenie je brekciový jaspis

achat-turitella-gule.jpg turitella sa vyznačuje kresbou fosílií a slimákov v tmavom kameni, ale už som ju videla zaradenú aj k jaspisom

achat-blazniva-cipka1.jpg mexická čipka (AJ: Mexican lace) alebo bláznivá čipka (AJ: crazy lace) má mnohonásobne prepletaný a zahĺbený vzor

achat-biela-cipka.jpg biela čipka (AJ: white lace, happy lace, NJ: Friedensachat) 

belasa-cipka-na-bielom.jpgbelasá čipka (AJ: blue lace) strieda biele, priesvitné a belasé vrstvy

achat-cierna-cipka.jpg čierna čipka (AJ: black lace) je čipkovaný vzor na tmavom pozadí

ružová čipka (AJ: pink lace, NJ: Aprikosenachat)

achat-flame.jpg plamenný achát (AJ: flame agate)

achat-montansky.jpg montanský achát (AJ: Montana agate)

achat-lagunovy2.jpg lagúnový achát (AJ: laguna agate alebo aj La Luna agate)

achát Skamenené drevo (AJ: petrified wood) sa väčšinou predáva ako Skamenené drevo, nie ako achát

dúhový achát (AJ: Iris agate) nie je platný druh achátu; má veľmi jemné vrstvenie a keď sa nareže na tenké platne, rozkladá svetlo na farby dúhy

achat-stromovy.jpg stromový achát (AJ: tree agate) sa v podstate rozpadá na dva druhy: jedni ním označujú stromový jaspis (AJ: tree jasper) a je to biely kameň so zelenými škvrnami, kým iní ním označujú dendritický achát

achat-perovy.jpg perový achát (AJ: plume agate, feather agate) je hnedo-oranžovo-červený druh machového achátu

Mystické vlastnosti: O acháte sa hovorí, že odhaľuje pravdu, pomáha akceptovať realitu a vynikajúco lieči emócie. Uzemňuje ich; tým lieči aj výkyvy ako žiarlivosť a závisť.

Posilňuje prepojenie tela a Zeme. Pomáha pri channelingu. Vyvažuje jinovú a jangovú energiu. Dodáva silu, energiu a odvahu, rozháňa strach a zvyšuje sebavedomie. Prináša šťastie tomu, kto ho nosí.

Zlepšuje pamäť a koncentráciu, zvyšuje osobnú energiu a podporuje otvorenosť a čestnosť. S achátom zostávame pokojní a sústredení na vec.

Ochraňuje nás pred nebezpečenstvom. Stabilizuje a čistí auru tým, že z nej odstraňuje negatívne prvky a mení negatívnu energiu na pozitívnu.

Acháty s vzorom “očka” sa považujú za amulet proti uhranutiu.

Vo vzťahoch je achát kameň manželskej a partnerskej vernosti.

Zlepšuje naše analytické schopnosti a presnosť a bystrí naše vnímanie. Zvyšuje tvorivosť a rozvíja naše vrodené talenty.

Indiáni ho nosili pod jazykom, aby zahnali smäd.

V mágii sa používa ako symbol čistoty a očisty a v kúzlach lásky.

K čakrám sa priraďuje podľa svojej farby. Všetky acháty dokážu odblokovať hociktorú čakru.

V numerológii sa spája s číslom 7.Achát je rodný kameň pre tých, ktorí sa narodili v septembri. Prisudzuje sa znameniu Blížencov a používa sa ako symbol 12. a 14. výročia svadby.

Liečiace vlastnosti: Achát je kameň harmónie a tým, že vnáša harmóniu do systému, výborne pomáha pri liečení. Lieči nespavosť a prináša príjemné sny.

Niektoré zdroje ho odporúčajú ako kameň pre ľudí chorých na rakovinu.

Posilňuje zrak. Pomáha pri problémoch s pokožkou a s trávením (žalúdok, hrubé črevo, slezina a obličky). Dobre pomáha pri problémoch s ďasnami a zubami. Pomáha vraj i pri bolestiach hlavy (najskôr asi tenzných).

Za starých čias sa dával do vody, z ktorej sa varilo, aby zahnal choroby.

Sicílsky achát sa používal pri uštipnutí škorpiónom. Zelený achát sa používal na zvýšenie plodnosti.

achaty-kolaz.jpg achaty-referencie.jpg

1. Madagaskarský achát (Madagaskar) 11. Bláznivá čipka / Mexická čipka (Crazy Lace)
2. Ázijský achát (Asia) 12. Bláznivá čipka / Mexická čipka (Crazy Lace)
3. Machový achát (Moss) 13. Argentínsky achát (Argentina)
4. Indická čierna koža (Indian Black Skin) 14. Montanský achát (Montana)
5. Perový achát (Plume) 15. Achát Dry Head (z Dry Head Creeku, aj Fortification agate)
6. Belasá čipka (Blue Lace) 16. Mexická čipka (Mexican Lace)
7. Pruhovaný achát (Banded) 17. Lagúnový achát (Laguna, niekedy aj La Luna)
8. Perový achát (Plume) 18. Pruhovaný achát (Banded)
9. Montanský achát (Montana) 19. Achát Graveyard Point (patrí k perovým achátom)
10. Červený achát (Red)

92 thoughts on “Achát – kameň ochrany a sily

  1. Chcela by som sa opýtať ako sa achát čistí a nabíja. Mám jeden ktorý je biely s nádychom do bledomodra a vnútri je bez výplne s kryštálmi quartzu. Ďakujem.

    Páči sa mi

  2. Lucy,

    achát sa čistí a nabíja ako všetky ostatné kamene – pod tečúcou vodou alebo na hematitovej drti ho možno vybiť a nabíja sa na slnečnom alebo mesačnom svite, na kryštálovom zhluku alebo na počítači. Ak ho môžeme dať vonku na dážď počas búrky (tohto roku ich je dosť), tak ho tým súčasne očistíme i nabijeme.

    Páči sa mi

  3. Ahoj Hela,
    dostala som pekný achátový prívesok. Je to priesvitný-mliečny-biely achát, v strede s čiernym vzorom. Aké má liečivé a mystické vlastnosti tento druh achátu? Niekde som čítala že biely achát s čiernym vzorom sa volá onyx, a čierny achát sa volá čierny onyx.Je to pravda? mám v tom chaos, môžeš mi pomôcť s vysvetlením.Ďakujem pekne.

    Páči sa mi

  4. Perla,

    ako to viem ja, tak achát je druh chalcedónu. Čiernemu achátu sa hovorí ónyx. A kombinácii oranžovohnedého sardu, priesvitného alebo bieleho chalcedónu a čierneho chalcedónu sa hovorí sardonyx. Takže asi máte sardonyx, kameň čestnosti a vnútornej sily. Zlepšuje vnímanie signálov zo sveta a ich pochopenie a pomáha pri problémoch so zmyslami, hlavne pri tinnituse (hvízdaní v ušiach), posilňuje činnosť sleziny a pôsobí preventívne proti opätovnému vypuknutiu prechodených chorôb.

    Páči sa mi

  5. Dobrý deň! Chcem sa spýtať či môžem nabíjať kamene na slnku aj na vonkajšom parapete aj keď je vonku zima,teda mrzne? Nemôže im to nejako uškodiť? Lebo doma mi svieti slnko málo. Ako dlho sa majú kamene na slnku nabíjať? Teda aký je minimálny čas? Jedná sa konkrétne o kamene achát,červený jaspis a tigrie oko. A ešte mám jednu otázku,je vhodné aby ten istý kameň používali striedavo dve osoby? Alebo je lepšie keď má každý svoj vlastný kameň? Ďakujem za odpoveď.

    Páči sa mi

  6. Berenika,

    je lepšie, keď má každý svoj vlastný kameň – alebo ak dvaja používate ten istý kameň, treba ho pri prechode od jednej osoby k druhej vybiť a nabiť.

    Na vonkajšom parapete by sa kamene mali dať nabíjať i za mrazu, ale dala by som pod ne plstenú podložku alebo lepenku, aby nebol veľký rozdiel medzi teplotou slnka a teplotou parapetu, aby kamene nepukli.

    Červený jaspis by som z opatrnosti nabíjala len na raňajšom alebo poobedňajšom slnku.

    Páči sa mi

  7. dobry den, dodatocne dakujem za odpoved na moju nedavno otazku ohladom kamena proti depresii.budem rada, ak mi opat pomozete. dnes som ostala velmi prekvapena.asi pred tyzdnom som kupila priatelke kamen, ktory sa jej velmi pacil-farbeny achat.mala som ho odlozeny v skrinke.dnes som ho sla vybrat, ze sa nim pokocham a zaskocilo ma ako sa ten kamen zmenil, cely je akoby popraskany na drobne kusocky. nerozumiem preco.predpokladam, ze to uz tak ostane, skoda.mam na plane zajst do predajne, uvidim, co mi povedia. vopred dakujem. a vdaka tiez za tuto vybornu stranku, takmer denne sa tu riadne zabudnem 🙂

    Páči sa mi

  8. Aliena,

    ak kameň nebol popraskaný pôvodne, tak potom reagoval na zmenu tepla/vlhkosti alebo na to, že k vám vôbec nepasuje (hoci možno k priateľke áno). Praskliny už nezmiznú, takže je rozumné kameň vymeniť. Ak by ste ho nahradili rovnakým kameňom, vezmite si so sebou kúsok červenej handričky a okamžite ho zabaľte do nej (podľa možnosti sa ho ani nedotýkajte) a dajte ho kamarátke takto. Červená handrička zabráni tomu, aby ste si s kameňom vymieňali energie.

    A vy by ste si v najbližšom čase mali dávať mimoriadny pozor. Achát je typický ochranný kameň (a to skôr proti zlým úmyslom než chorobe) a pre cesty – a ak vám popraskal, nemali by ste v najbližšom čase cestovať a ak áno, tak jedine s tyrkysom priamo na tele. Ak vám aj ten pukne, tak práve “odchytil” smolu určenú pre vás…

    Páči sa mi

  9. Helar, dakujem za odpoved.nemam na plane cestovat, ale dam na vase odporucanie a zadovazim si nejaky tyrkys. chcem sa este opytat, co mozem urobit s tym popraskanym kamenom? mam ho vratit zemi, ci si ho nechat… ale zase ak ku mne nepasuje, tak to asi nie je dobry napad, nechat si ho, ze?

    Páči sa mi

  10. Aliena,

    ten popraskaný kameň si môžete nechať – len ho nepoužívajte. Môžete ho zabaliť do nejakej prírodnej červenej látky a odložiť “na neskôr”. Z času na čas ho vezmite do ruky a zisťujte, či sa vám chce držať ho, alebo ho radšej odložíte späť. Možnože k vám nepasuje teraz, ale môže nastať doba, keď ho budete potrebovať a potom vám urobí dobré služby aj napriek tomu, že je popukaný!

    Páči sa mi

  11. Ahojte

    tak dnes som bol na pošte pre moje kamene konecne po 2 mesiacoch cakania si ma nasli 🙂

    krásne su všetky…len neviem do čoho ich poukladám….neviete niekdo niečo poradit ? diky

    ps : mam ich asi 100 🙂

    Páči sa mi

  12. Achat274,

    ja na to používam staré prázdne bonboniéry, ktoré sa hodia na tie menšie kamene, a prázdne umelohmotné obaly z vajíčok na tie väčšie. Má to tú výhodu, že pri “výrobe” priestoru si človek ešte aj pochutná 😛 .

    Páči sa mi

  13. Dakujem za tip uz som to vyriesil 🙂 pekne po skupinkach som ich poukladal do takej slamenej misky velkej ako pizza :)) vyzera to paradne…dufam ze to kamenom nevadi ze su tak pri sebe….mam achat,avanturin,obsidian,unakit,malinky drahy opal,sodalit,jaspis cerveny,karneol,citrín a krištal….s kazdeho asi 10 ks….uz som ich pekne poumyval a vyzeraju fakt krasne vsetky….kazdy ma v sebe čaro :)…len neviem ako ich mam nabijat 😦

    Páči sa mi

  14. Achat274,

    ak dáte do každej skupinky po karneole, budú sa aj automaticky čistiť, pretože karneol preberá túto funkciu. Nabíjanie sa bude diať pomaličky už len tým, že budú na svetle, alebo rýchlejšie, ak ich dáte za splnu na mesačné svetlo alebo zarána na slniečko (ale nie poludňajšie!). Ten červený jaspis a citrín by som prílišnému slnku nevystavovala a opál má rád, keď ho z času na čas necháte vo vode (má vysoký obsah vody a niekedy potrebuje “docucať”).

    Páči sa mi

  15. Este by som sa chcel spytat asi ako dlho by sa mali kamene nabijat a ten achat ako dlho moze byt vo vode?inak poslal by som aj fotky ak sa da niekam sem na stranku alebo na mail…som na ne hrdý 🙂 🙂 😀 dakujeeem za odpoved

    Páči sa mi

  16. Achat274,

    fotky na môj e-mail (je na lište vpravo). Opál (nie achát) do vody na niekoľko hodín do mesiaca. Kamene sa naíjať môžu niekoľko hodín, obvykle na mesiačiku cez noc.

    Páči sa mi

  17. Achat274,

    jednu z fotografií som zlinkovala s vaším komentárom. A pre tých, čo sú zvedaví, je tu môj komentár (tu je obrázok):
    1: vločkový obsidián s veľmi veľkými bielymi vločkami
    2: aventurín
    3: achát Belasá čipka
    4: unakit
    5. sodalit
    6 a na ostatných kamienkoch: karneol
    7. číry quartz/horský krištáľ
    8. červený jaspis
    9. citrín

    Páči sa mi

  18. INAC, SORRKA LUDIA, TYM AKO PRIPISUJETE KAMENOM ZAZRACNE VLASTNOSTI, MI PRIPADATE JAK PRINCEZNA Z ROZPRAVKY PRINC BAJAJA.
    VED KAZDA VEC CO SA POUZIVA MA SVOJE VYZAROVANIE A CLOVEK TIEZ-MA AURU. ALE CHAPEM DNES SA ROBI BIZNIS S KADECIM. TAK PRIJEMNU STRATU CASU S NABIJANIM A VYBIJANIM

    Páči sa mi

  19. ja som si tiez kupila minuly mesiac achat pred tescom v KE s zistila som ze to bol podvodnik ten predavac a tie kamene neboli vsetky prave,vacsina z nich bola len prifarbena. 😕

    Páči sa mi

  20. Martinka K.,

    acháty veľmi ľahko naberajú farbu a preto sa s obľubou farbia. Váš cyklámenový je tiež farbený. To však neznamená, že sa musíte obávať nosiť ho; tie farbivá vám nijako nezaškodia. Možno pri častom umývaní vybledne, ale inak – achát zostane achát.

    No a… čo vlastne máte proti princeznej z rozprávky Princ Bajaja? Veď by bolo otravné smieť veriť len v jednu jedinú vec, nie? 😛

    Michaela,

    keď kameň je prifarbený, ešte nemusí byť podvrh! U achátov rozhodne nejde o podvrhy, ale len o zmenu farby. Podvrhy sú umelé tyrkysy (turkenit alebo tyrkenit), ktoré sú vlastne farbený iný kameň (najčastejšie howlit) a preto majú inú vibráciu, než by človek očakával.

    Páči sa mi

  21. Mr. hellar Bajaja, nechcem nikomu kradnut iluzie a vieru o liecivych ucinkoch, ale verim ze chemicke zlozenie toho a toho kamena vplyvaju na organizmus,o tom niet debaty. no paradox je, ked clovek nosi kamienok na sebe a zaroven oblecenie napustene sajrajtom kadejakych farbiv s tazkymi kovmi nielen od cinana. bohuzial clovek co chce byt cisty, by sa mal obliekat do cisteho lanu, ktory zaroven prijemne masiruje aj pokozku, taze kto tomu veri a chce byt zdravy ma sa pozerat na vec aj objektivnejsie, a nestracat cas nabijanim a vybijanim lebo to je to posledne co moze pre seba urobit. no je to na dlhu debatu. skor si myslim, ze ZIVOT zachrani ZIVOT a ja sa liecim zivymi rastlinami alebo produktmi z nich ako mrtvymi kamenmi. moja filozofia

    Páči sa mi

  22. Pred pár dňami som dostala od priateľa achát “očko” v tvare vajíčka, ktorý on vlastnil cca 12 rokov a mal ho stále so sebou. Vážim si takýto darček, ale za taký dlhý čas je určite presiaknuý jeho energiou. Chcela by som sa preto opýtať, ako ho vybiť a následne nabiť, a či je vôbec správne prijať alebo dať takýto predmet. Ďakujem.

    Páči sa mi

  23. Ahojte! Hrdelná čakra sa vraj aktivuje (alebo otvára?) modrým achátom. Je to ten achát belasá čipka alebo sa modrým ach. myslí nejaký iný druh achátu? Tá belasá čipka sa predáva ako modrý chalcedón? Čo to má znamenať? Čo je potom čo? Kúpila som si náhrdelník z chalcedonu. Ale ked som si úlomky, z ktorých je navlečený lepšie doma prezrela, zistila som, že sú tvorené z priesvitných, bielych a belasých vrstiev-akoby vrásy. Hrdelnú čakru si chcem otvoriť- bolo by už načase. Dokáže to aj to, čo mám doma? A ako zistím, že je hrdelná čakra už aktivovaná a mám postúpiť ďalej k Tretiemu oku? Čo sa stane, ked budú aktivované všetky čakry? Ako dlho to trvá? Ďakujem za odpovede. Krásny večer.

    Páči sa mi

  24. Iris,

    kamene sa niekedy “pýtajú” k novým majiteľom. Ak vám priateľ kameň dal, je správne ho prijať, najmä ak z neho máte dobrý pocit. (Z kameňa, nie z priateľa! 😛 )

    Rozhodne je však dobré takýto kameň najprv “vyčistiť”, teda obnoviť jeho vibráciu. Urobila by som to zakopaním do zeme na 24 hodín, prípadne vystaveniu dažďu za búrky. Ak nemáte tieto možnosti, skúste ho nechať cez noc na mesačnom svetle (najlepšie za splnu); mne sa takto podarilo krásne vyčistiť silne negatívne nabitý karneol (čo je tiež vlastne “achát”).

    Lola,

    na hrdelnú čakru sú dobré svetlomodré kamene, teda aj Belasá čipka. Ešte býva aj modrý achát (často farbený) – podľa toho, aký je tmavý, usúdite, či sa vám hodí.

    Achát Belasá čipka sa v nemeckých zdrojoch často označuje ako chalcedón a pri preklade do slovenčiny sa môže skomoliť na modrý chalcedón, ale modrý chalcedón je niečo iné ako Belasá čipka – nemá jej biele vrstvičky. To, čo popisujete, vyzerá na Belasú čipku (aj “čipkový achát”) a je vhodné na otváranie hrdelnej čakry.

    K otváraniu a zatváraniu čakier: pre mňa najlepšia kontrola je pomocou špeciálneho zvuku (napríklad v časti Mágia sú na to zvuky tibetských misiek). Keď vám zvuk pre danú čakru túto čakru rozvibruje, je otvorená. Potom prestáva byť úzkym hrdlom v prietoku energie a energia sama vzlína vyššie. Niekedy sa stane, že sa otvorená čakra znova uzavrie – potom treba proces začať odznova.

    Páči sa mi

  25. Ahoj,
    mam doma zeleny machovy achat,ale po case sa jeho farba zmenila zo zelenej na mliecno-priezracnu az priezracnu… cim je to sposobene a mozem mu tu farbu nejako navratit?
    Alebo je mozne,ze je len farbeny?Kupila som ho na eugenika.sk

    Páči sa mi

  26. Lucia,

    dnes si stojím na vedení, takže sa pokúsim opakovať: máte doma machový achát. Zelený – to znamená, že zelené sú tie “machové” vetvičky v ňom? Zvyšok je priesvitný?

    A teraz: achát zmenil farbu na mliečnu. Ktorá jeho časť? Tá priesvitná? To by bolo normálne. Tie “machové” vetvičky? To by bolo zvláštne.

    Viem o tom, že sa acháty ľahko farbia, ale nepoznám presný postup. Možno poradí iný čitateľ. Tým by ste mu vedeli zelenú farbu prinavrátiť, aj keď nezávisle od farby machový achát bude mať stále svoju machovoachátovú vibráciu.

    Páči sa mi

  27. Ahoj Helar, kúpil som si Budhov náramok…z machového achátu…prosím ako sa mám o tento náramok starať…je niečím zvláštny ako iné predmety z kameňov..??? Narodil som sa v znamení Býk a chcem sa spýtať hodí sa tento vzácny kameň ku mne??? ale hlavne mi prosím odpovedz na moju otázku ako sa mám starať o ten náramok…ako často ho mám čisťiť, nabíjať,…..ďakujem ti veľmi pekne a táto stránka je veľmi dobrá a hovorím o nej každému koho poznám…tak sa maj a prosím napíš mi čo vieš..

    Páči sa mi

  28. Ahojte,dostal som ako darcek na narodeniny od znamich achat. Vyberali ho podla znamenia,som blizenec. Tak som zabludil na tieto zaujmave stranky o kamenoch. V snahe sa nieco dozvediet. Kamen nosim stale na krku,skoro vobec ho nedavam dole. Podla fotografii v clanku je to vrstveny achat. Zaujmalo by ma ako na kamen posoby morska voda,kedze dost casto chodim plavat do mora a zijem v primorskej krajine. Dakujem ak si niekto na mna najde chvilku,a odpovie mi.

    Páči sa mi

  29. Addam,

    v časti Kamene (lišta vpravo) sú linky aj na tie články, ktoré hovoria o tom, ako sa o kamene starať. Machový achát nie je ničím špecifický, takže tie informácie platia aj preň.

    Ja nie som kamarát nosenia kameňov podľa znamenia. Kamene pomáhajú so špecifickými problémami a tak, ak mám problém, nosím daný kameň – a je mi jedno, či patrí k môjmu znameniu alebo nie.

    Marek,

    morská voda by achátu nemala veľmi škodiť, ale nemám s tým skúsenosti, takže neviem za to dať ruku do ohňa. Acháty však bývajú totálne bezproblémové kamene, asi by som to riskovala.

    Páči sa mi

  30. Ahoj Helar, ďakujem ti veľmi pekne za odpoveď a mám ešte pár otázok ktoré by som chcel vedieť…takže prvá otázka je:

    1. Môžem “machový achát” vybíjať v mrazáku???
    2. Nepraskne “machový achát” v mrazáku??? (hľadal som info aj na internete a nič som nenašiel)
    3. Môžem “machový achát” nabíjať na slnku??? Nevybledne???
    4. Čo vieťe prosím o “budhových náramkoch” prosím ja som si ho kúpil len z pekného dizajnu….máju aj “budhové náramky” nejakú väčšiu silu než ostatné predmety z minerálov???

    Helar veľmi ti budem vďačný keď mi odpovieš na týto moje 4 otázky…♥

    Páči sa mi

  31. Addam,

    1. hoci sa všeličo hovorí, podľa mňa kamene do mrazáku nepatria… Radšej ho umyte pod vodou, nechajte na mesačnom svite alebo zakopte do Zeme, ak máte pocit, že ho treba dokonale vyčistiť.

    2. ak kameň neobsahuje vodu a nie je veľmi štiepivý (a to acháty nie sú), nemal by v mrazáku prasknúť. Ale pri “enhydro” by som to neskúšala 😛

    3. pokiaľ viem, slnko machovému achátu neškodí; acháty sú hodne odolné kamene

    4. o Buddhových náramkoch toho neviem veľa (asi ide o tikry či ako sa to volá) – náramok ako náramok, záleží od kameňa. Ale keďže nie som odborník, môžem sa mýliť.

    Páči sa mi

  32. Milá Helar,
    kúpila som si veľké achátové ťažítko, ktoré má na svetle farby troch horných čakier: obvod je indigo-modrý, potom je vrstva bledomodrá a v strede fialová /asi ametyst/. Chcela by som ho dať takmer 3 ročnému vnúčikovi pod posteľ, pretože nejako odmieta rozprávať /sluch má v poriadku/. Kyvadlo mi odkývalo, že ten kameň je pre neho vhodný, myslíš že mu ho môžem dať, alebo by lepšiu službu urobil modrý chalcedón, či akvamarín? Vačšinou si kamene kupujem podľa intuície, ale chcela by som poznať Tvoj názor. Ďakujem.

    Páči sa mi

  33. Ahoj Helar, ešte rád by som sa ťa spýtal na pár vecí..najprv by som chel vedieť či možem ten “machový achát” nabíjať a vybíjať na kryštáľovom zhluku…pretože kdesi som počul že na kryštále sa dá aj nabíjať ale aj vybíjať a pýtam sa : je to pravda??? a keď áno tak ako dlho….viem že je dobré kamene zakopávať do zeme alebo nabíjať na mesačnom svite, ale málo kedy vidím svieťˇiť mesiac a do zeme to nepripadá do úvahy…a je ešte nejaká možnosť odstrániť z kamena povrchový náboj??? bez použitia vody pretože ten “energetický náramok” má gumičku a nerád by som bol keby styrala veď ma chápeš….a aj keď je táto otázka dosť “dlhá” aj tak mi prosím odpovedz a ďakujem ti…..

    Páči sa mi

  34. Evita,

    modrý achát je s najväčšou pravdepodobnosťou farbený – prírodný modrý kameň by bol lepší, takže ja by som išla skôr na ten chalcedón alebo akvamarín, prípadne modrý tyrkys, ten navyše aj ochraňuje. Ale ak kyvadlo odkývalo, že je kameň vhodný, tak potom sa držte kyvadla.

    Addam,

    o nabíjaní a vybíjaní sa píše veľa a človek sa musí rozhodnúť, čomu bude veriť. Ja quartz používam len na nabíjanie. Ametyst sa niekedy používa na čistenie. Najjednoduchší spôsob vybíjania je však pod tečúcou vodou a najuniverzálnejší spôsob “očisty” popri zakopaní do Zeme je aj mesačné svetlo – nemusí byť spln (oboje čistí i nabíja súčasne).

    Na vybíjanie sa obvykle (a univerzálne) používa drvený hematit, ale achát možno dať aj do misky so suchou morskou soľou (dostať v potravinách), tomu to neuškodí. Keďže náramok má gumku, len by som ho položila zľahhka na soľ, nezahrabávala by som ho do nej.

    Páči sa mi

  35. ďakujem ti helar za tvoju odpoveď, ale stále som to nepochopil…stačí iba keď dám Machový Achát na soľ a nabijem ho na slnku??? alebo ho musím aj vybiť pod vodou??? a ešte ako dlho ho mám nechať na tej soli….možem ho položiť aj na slonú lampu???a ešte by ma zaujímalo od kial máš tolko skúseností…??? si ľudová liečiteľka???

    Páči sa mi

  36. Dosť som toho už čítal o liečivých kameňoch, ale stále nechápem či má machový achát také schopnosti, rsp. liečivé učinky ako obyčajný achát….Neni to len náhoda že sa Machový achát volá achát??? snáď chápeš moju asi dosť špatne položenú otázku, ale neviem akoby som sa to mal správne spýtať

    Páči sa mi

  37. Dobrý deň,:)
    Rada a často nosím kamienky na koženej retiazke na krku a zaujímalo by ma, ked mám ten kamienok na svetri, má rovnaké účinky , ako ked je na koži??? Uff,idem do maturitného ročníka, hektický a vyčerpávajúci, mohli by ste mi, prosím, poradiť nejaký kameň kt. mierni stres,popr. dodáva energiu a napomáha sústredeniu?moje znamenie je býk 😛 (workoholického typu:))

    Páči sa mi

  38. táto stránka je úžasná, ale je veľmi veľa otázok, na ktoré je hrozne dlho čakať. Prosím ja sa opýtam 2 otázky, ale prosím odpíšte mi čo najrýchlejšie rsp. môžete mi niekto napísať svoje e-mail aby som tu zbytočne nezdržiaval

    mám náramok z machového achátu. Chcel by som vedieť či sa môžem oň starať ako o každý iný kameň. Raz za týždeň ho prepláchnem vodou a nechám nabyť na quartze alebo na slnku. Na slnku by dendrický achát nemal vybledať že? a ešte mám jednu vec, ktorá mi leží na srdci. Môžem ten náramok nosiť každý deň?

    podľa mňa je dosť nepraktické očisťovať náramok po každom nosení. Ja ho nosím každý deň a čistím len raz za týždeň. Stačí to? alebo je potrebné čistiť ešte nejak inak.

    snáď som sa moc nerozpísal a verím, že mi bude niekto vedieť poradiť.

    ďakujem

    Páči sa mi

  39. Ahoj, Fly!
    Stačí, ked náramok očistíš (takým spôsobom ako to robíš) aj menej často ako raz za týžden. Pri bežnom nosení je to iné, ako ked sa pokladá na niektoré časti tela pri liečení- to asi len vtedy sa má vybíjať po každom použití 🙂 Machový achát je fajn ked sa nosí často- trebárs aj každý den aj noc- ako ti to bude príjemné. Je to priatelský kamienok a má jemné a priaznivé účinky, kludne ho nos stále. Neviem , ako to je s vystavovaním ho slnku- to nech poradí niekto kto má skúsenosť.

    Páči sa mi

  40. K machovému achátu :

    “Achát machový podporuje dynamiku a flexibilitu, dáva pokoj a vyrovnanosť, spontánnosť, hravosť, ľahkosť realizácie; reguluje srdečný rytmus a pomáha pri nespavosti, výdatne pomáha pri krvných chorobách ako je anémia a leukémia.”

    Páči sa mi

  41. Čistím ich tak isto ako ty 🙂 . Alebo niekedy ich dám (po jednom) na noc do sáčku s hematitmi, ktoré z nich vycucajú energiu. Alebo ich vhodím (tiež po jednom) do pohára s vodou spolu s horským krištálom- ten ich vyčistí tiež za noc. To je uplne jedno- ak niektoremu kamenu škodí voda, dá sa použiť hematit. Ešte som počula, že aj položením kamena na selenit na niekolko hodín sa kamienok preprogramuje- ale neviem to posúdiť.
    Potom sa vybité kamienky položia na horský krištál alebo na ametyst alebo na zapnutú počítačovú “kasňu”, alebo na podobločnicu pod svetlo mesiaca v splne na niekolko hodín alebo na slniečko. To záleží od teba, čo sa ti bude chcieť. Vraj mesačné svetlo dodáva kamenu “mäkké” vibrácie vhodné na psychické záležitosti a slnko mu dodáva viac projektívnu energiu- silu, vitalitu,…Závisí aj od kamena, či sa smie alebo radsej nemá vystavovať slnku, lebo mnohé na slnku menia alebo strácajú farbu, čo je potom škoda 🙂 Treba si vždy o kameni zistiť info, čo znesie a čomu sa radšej vyhnúť.
    Ako zistiť, kedy kamienok očistiť? No…ked máš proste pocit po nejakej dobe, že ho potrebuješ dať dolu, zrazu ti vadí ani nevieš prečo a podobne. Zdá sa ti zanesený (pričom navonok vyzerá normálne), javí sa ti takým “ostrejším” dojmom ako ked si ho nosil zo začiatku- už to nie je ten kamoš čo ku mne kedysi tak sadol- a pritom je to objektívne stale ten isty kamen s rovnakou vizážou- len už ty sam cítiš, že to, čo vyžaruje už ti nesadne tak ako predtym.
    Alebo sa to da citiť aj inak- neviem ako- to je individualne- každy človek vnima inak. Ty to možno vycitiš inym sposobom.

    Páči sa mi

  42. ja mám 2 pomerne veľké ametysty a jeden hematit, ale len ako prívesok a jeden krištáľový zhluk. Takže nabíjať sa dá aj na ametyste? to som nevedel. A ako dlho ho mám na ametyste nechať.

    keď sa ametyst používa na nabíjanie, tak ako sa čistí samotný ametyst. Normálne vodou že?

    Páči sa mi

  43. Ano, aj ametyst klasickym sposobom- ale nabijaj ho radsej na mesiaciku, lebo na slnku zbledne. Kamene sa nechávajú nabíjat na ametyste/kristáli…niekolko hodín- najlepšie nechat ich tam na noc a ráno, ked sa preberies, sú pripravené na nosenie 🙂

    Páči sa mi

  44. uff, veľmi pekne ti ďakujem za informácie.

    a nepočula si niekedy o čínskych akupresúrnych guliach?
    točia sa v ruke a vydávajú zvuk a vibrácie.
    nazývajú sa aj antistresové gule, ale väčšinou sa nazývajú čínske gule.

    nevieš mi o nich niečo povedať?

    Páči sa mi

  45. Dobrý deň, dostala som kameň, ktorí neviem identifikovať a dokonca ani jeho darca… je to oranžovo biely kameň a myslíme si že to bude asi achát. Môžte mi prosím poradiť?:) ďakujem

    Páči sa mi

  46. Zuzana,

    chcelo by to fotku… Môže to byť veľa vecí. Je priesvitný? Akú štruktúru majú prechody medzi bielou a oranžovou? Je vnútri zlatotrblietavý? Bez fotky sa asi nepohneme!

    Páči sa mi

  47. jeej Dakujem Helar ,mam turitellu a az dodnes som nevedela co to vlastne mam…a tiez som to kupovala ako jaspis.

    A tiez musim pochvalit ,ze sa na tuto stranku doplnilo kopec nazvov a kamienkov.Je to super.Dakujeeeem veeeelmi dobra praca.Sikulka.Zelam vsetko
    dobreee.

    Páči sa mi

  48. Dodry den ja som sa chcela opytat ja mam jeden kamen….lenze si neviem spomenut ci je to achat alebo ametyst…… je skoro cely cierny s cervenymi bodkami a bielimy flacikmi…..
    Vopred dakujem za odpoved 🙂

    Páči sa mi

  49. Dobrý deń chcela by som sa opýtať, že kt. achát je najlepší v tehotenstve kt.kamene chránia dieťatko počas tehotenstva a kt. sú dobré na zlepšenie keď žena chce otehotnieť a nedarí sa jej to. Ďakujem Kvetka

    Páči sa mi

  50. Malena,

    achát je achát. V prípade rôznych farieb je najjednoduchšie orientovať sa podľa farby čakry, ktorú chceme ošetriť. Tá nespavosť z niečoho pramení – a to treba ošetrovať. (Priveľká ustráchanosť a napätie – príliš aktívna myseľ – neschopnosť presadiť sa a stáť si za svojím – problémy so sebaláskou alebo akceptáciou zo strany iných ľudí a podobne.)

    Páči sa mi

  51. Helar Ja sa s mojim achatom rozpravam.Zda sa mi to divne pretoze moj achat pri rozhovoroch so mnou je vazny a ked mi odpoveda citim ze mi dava neuplnu alebo nezrozumitelnu odpoved.Co to znamena?

    Páči sa mi

  52. Dobry den,
    minule som si kupila kamienok, ktory sa mi zapacil, no nevedela som, o aky druh ide a az pocase som sa dopatrala, ze ide o achat turiltella. Chcem sa opytat, ake ma vlastnosti, teda ci sa niecim neodlisuje od vseobecnej charakteristiky achatu a ci patri ku korenovej cakre, kedze je tmavy.
    Este mam jednu otazku ohladom tyrkysu, existuje nejaky dostupny sposob, ako zistit, ze je to naozaj on a nie podvrh? Viem, ze ma byt modry aj vo vnutri, ale prerezavat kamienok mi pride nevhodne 😛
    Dakujem pekne 🙂

    Páči sa mi

  53. Ahoj Helar, moze sa achatovy platok (hruby asi 2 mm) pri pade na laminatovu podlahu rozbit (spicka sa z neho odbila)? Co so zvysnym kamienkom? Ma este vlastnosti achatu, alebo je uz “naruseny”? Dakujem

    Páči sa mi

  54. Kupila som si achat a neviem urcit aky je to druh z vrchu je tmavosedy z dola biely , na bokoch ma taku karamelovu farbu a vyzera akoby mal vo vnutri take biele pasiky ak by ste niekto vedeli co to moze byt za druh dakujem 😀

    Páči sa mi

  55. Marie,

    ružový alebo broskyňový achát podľa Giengera dodáva motiváciu, ochranu, ukotvuje a dáva silu hájiť si svoje nenásilným spôsobom. Používa sa na zvládanie ťažkých úloh a pri liečení podporuje absorpciu živín v čreve, pomáha pri zápaloch a podporuje látkovú výmenu a krvný obeh.

    Páči sa mi

  56. Milá Helar,mockrát Ti děkuji za odpověď,moc mě to potěšilo.Myslím,že jsem si ho nedávno vybrala tedy docela správně,podle toho,co o něm píšeš.Hlavně těch “těžkých úloh” mám teď až nad hlavu,tak snad mi trošku pomůže.
    Děkuji Ti za tyhle Tvoje nádherné stránky,čtu si v nich denně a kamínky mě poslední dobou drží doslova nad vodou…
    Ještě jednou mockrát díky a přeji krásný večer 🙂

    Páči sa mi

  57. Ahoj. Chcela by som sa podeliť o svoju skúsenosť. Kúpila som si minerál Lapis Lazuli lebo mávam problémy s hlasivkami a dost často som chorá. Mandle mám vyoperované. Očistila som ho po kúpe aj som ho nabila,aj som sa pomodlila,aby mi pomohol. Po jednom dni nosenia mi odletel zo šnúrky,tak som ho preložila na inú šnúrku a po hodine mi sám zase spadol z krku,šnúrka sa sama roztrhla. Neviem si to vysvetliť,asi ma ten kameň nechce. Obyčajne sa šnúrka roztrhne,keď Vám ju niekto potiahne,nie dvakrát len tak z ničoho. Prosím napíš mi niečo k tomu. ĎAKUJEM

    Páči sa mi

  58. ahoj.potrebujem radu aky kamen by sa mi hodil do izby mojich dvoch dcer aby sa tolko nehadali a nesuperili medzi sebou tolko.su to tynedzerky.viem ze nico take je len ktory je ten spravny.doma mam zatial ruzenin.prosim o radu dakujem.

    Páči sa mi

  59. Dobrý deň.. zaujala ma táto stránka.. Chcela by som nejaký talizman alebo taký kamienok pre šťastie :).. Poradili by ste mi? 🙂
    Som študentkou, o chvíľku ma čaká maturita.. Mala som zdravotné problémy s obličkami.. som blíženec..narodená v júni.. ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  60. Skopirovala som toto: obličky horský krištáľ, heliotrop, obrázkový jaspis, jaspis Leopardia kožka, oranžový kalcit, ruženín, serpentín, nebulár, achát. Je to delenie kamenov od ucelu ku kamenu a nachadza sa na hornej liste. Ako talizman mozno vyuzit hocijaky kamen, ktory nas uputa 🙂

    Páči sa mi

  61. Ahojte,

    ja som si kúpila ručne robený náhrdelník aj náušnice z tyrkenitu a až tu som sa dočítala, že je to “podvrh”. Teda nemá nijaké vlastnosti? Resp. nemôže mi nijako uškodiť?
    Inak je nádherný, som fascinovaná jeho krásou, hoci mám pocit, že čo do výzoru, až tak sa mi tá farba nehodí…….

    Páči sa mi

  62. Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na krajinkový achát, ktorý je tu zobrazený. Je nádherný a odkedy som ho videla, stále naň myslím. Nikde ho však neviem nájsť na predaj, nikde tú “krajinku” nevidno tak, ako na tejto fotke (ani podobne). Viete mi prosím niekto poradiť či by som niečo obdobné vedela nájsť na nejakej stránke na predaj? V “kamienkovom obchodíku” do ktorého chodievam ho nemajú, našli sme len machový achát, ale ten ma tak neočaril 🙂 Veľmi pekne ďakujem 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor