Korunná čakra

chakra07.gif 

Korunná čakra sa nachádza na vrchu lebky a spája sa so žľazou hypofýzou. V svojej podstate to nie je samostatná čakra, ale suma všetkých čakier.

Indické meno: Sahasrara/Padma (=”tisíclupienkový lotos”, symbol čistoty a spirituality)

Zodpovedá za: mentálnu silu, porozumenie, osvietenie, súlad s vyšším celkom.

Farba: fialová alebo biela so zlatým jadrom (biela=kombinácia všetkých farieb); niekedy preberá farbu dominantnej čakry

Element: myšlienka

Časti tela: centrálny nervový systém, mozog, chrbtica.

Planéta: Jupiter

Vibrácia: H (si) fig7-3.gif

Korunná čakra sa nachádza na vrchu hlavy, kde energetický kanál chrbtice opúšťa naše telo a splýva s prostredím (obrázok). Korunná čakra vytvára haló okolo našej hlavy a podľa niektorých zdrojov pozostáva z viacerých vzájomne prepojených čakier. Predstavuje naše spojenie s Prázdnom (“Void” vo význame nehmotná časť vesmíru) a našu prebudenú spiritualitu (“osvietenie”). Z tohto miesta vychádza aj strieborná astrálna šnúra, ktorá spája naše astrálne telo pri putovaní s fyzickým telom a umožňuje mu návrat do reality. Čakra zodpovedá za pochopenie vyššieho rádu, za transcendentálno. Spája nás s Kéterickým telom, s našou mentálnou šablónou. Keď je rozvinutá, prináša nám poznanie, múdrosť, pochopenie a z neho vyplýbajúcu duševnú vyrovnanosť. Priraďuje nás k univerzálnej identite, ku ktorej sa dostávame na základe sebapoznania.

Otvárajú ju diamant, herkimer a číry quartz, energeticky ju nabíja achát Belasá čipka (presmerovaním energie z iných čakier), zatvárajú ju opál, turmalín, ametyst a apofylit.

Liečenie: Element tejto čakry je myšlienka a ona zodpovedá za našu myseľ. Aj keď myseľ nie je hmatateľná, vytvára naše predsudky a mentálne modely, ktoré kontrolujú naše myšlienky a činy. A ako myslíme, tak vyzerá celý náš život. Priveľa energie v tejto čakre nás robí príliš intelektuálnymi alebo elitárskymi, nadradenými. Nedostatok energie sa prejavuje v neschopnosti myslieť sám za seba, v apatii, spirituálnom skepticizme a materializme. Najvhodnejší nástroj na vyváženie tejto čakry je meditácia vrátane koncentračných cvičení a vnútorného pohľadu.

23 thoughts on “Korunná čakra

  1. dnes sa mi stala zvlaštna vec ( teda v noci ) nikdy predtým som nič podobne nezažila a neviem čomu to mam pripisať ale bolo to velmi zvlaštne a myslím že k tomu dosť prispeli aj meditačne cvičenia ktore ste mi napísali. stalo sa to, že počas takeho polospanku som zistila že aj ked mam zatvorene oči tak vidim cez ne realitu, neviem k čomu to mam prirovnať. chvilku som si myslela že sa mi to sniva a tieto obrazce su v mojej mysli ale po chvilke som si prešla rukou ponad hlavu a zistila som, že je to skutočne tak. aj ked som mala zatvorene oči videla som cez ne. potom to prešlo a ked som sa chcela dostať znovu do tohto stavu už to nešlo ale spalo sa mi velmi príjemne po tomto zažitku. čo to bolo? neviem si to visvetliť počula som o podobných veciach ale neviem o tom takmer nič iba že ide o akési tretie oko alebo čo, mate s tým skúsenosti?

    Páči sa mi

  2. Ja mávam podobné stavy, keď ideme autom po diaľnici a ja spadnem do driemot. Opriem si hlavu, mám zatvorené oči, ale nespím. No a cez zatvorené oči vidím, kadiaľ pôjdeme o dve-tri sekundy. Skúšala som to a vždy to bolo tak – so zatvorenými očami som videla to, čo som o chvíľku videla s otvorenými. Vidím len schématicky, ale aj tak rozpoznávam kamióny a autá, ktoré ich obiehajú, alebo mosty, popod ktoré prejdeme.

    Moje vysvetlenie – mimovoľná astrálna projekcia, teda naša energia sa presunie z fyzického do éterického tela, ale náš mozog ešte stále vníma spomienky na videné ako naše fyzické. (Je to príliš zložité na “jednoduché” vysvetlenie, ale panujú názory, že k astrálnej projekcii dochádza u spiacich ľudí pravidelne, len pri splynutí éterického tela s fyzickým pri zobúdzaní sa éterické spomienky prepíšu fyzickými – t.j. “spal som” – a z astrálnej projekcie si nič nepamätáme).

    Niektorí ľudia musia trénovať roky, aby stav astrálnej projekcie dosiahli. Ivana, závidím vám váš talent… Pestujte si ho!

    Páči sa mi

    • asi to nepatrí do tejto časti, ale napriek tomu, sa tu nato opýtam
      stala sa mi zvláštna vec, v noci, som prišiel za bratom do obývačky, kde pozeral hokej, sadol som si ku nemu, pozerali sme sa chvíľu spolu a potom, keď to už končilo som si išiel zase ľahnúť
      ráno som sa zobudil a vedel som výsledok zápasu, ale keď sme sa bavili o tom s bratom bol prekvapený, lebo povedal, že ja som pri ňom nebol a že on sa díval sám
      prebudili sa vo mne “neobvyklé” veci v poslednom čase, len ešte teóriu musím doštudovať, čo sa to vlastne deje…
      hlavne som prekvapený, že sa mi snívajú sny, ktoré sa mi potom stanú, lebo pred pol rokom som sa veľmi dobre zabával na ľuďoch, ktorí tvrdili, že sa im to stáva a veril som, že sny sú iba odrazom minulosti, bol som dosť odmietavý a sarkastický k mystickým veciam, takže asi viete, aký som teraz prekvapený a zmätený

      Páči sa mi

  3. Poslednú noc sa mi pri príprave/meditácii stalo, že predmety vôkol mňa, alebo aj časti tela na ktoré som sa zadíval ( v tomto prípade vlastná ruka ), mizli. Čo to znamená ?

    Páči sa mi

  4. Amroth,

    zrejme ste sa dostali do hlbokého stavu sústredenia (teraz neviem presne, ale asi theta), keď fyzický svet prestáva mať význam. Zdá sa, že vaše oči začínajú odovzdávať kontrolu Tretiemu oku, ale to ešte na ňu nereaguje. Vydržte – čoskoro by ste mali získať “druhú pozornosť”! Skúste si ešte predtým prstami položiť cestu od srdcovej čakry na zátylok, kde sa stretáva chrbtica s lebkou, a od Tretieho oka ponad uši po stranách lebky presne do toho miesta. A po tretie od hrdelnej čakry znova do toho istého miesta. Vizualizujte, ako si tým kladiete nové nervové chodníčky, ktoré vedú svetlo a vnemy. Malo by to urýchliť otvorenie “druhej pozornosti” (=šamanského videnia).

    Páči sa mi

  5. jak mam zistit jak mam a jak pouzit cakru nevim ju pouzivat sem silni a mam 14 rokov silni sem tim mislim dobru cakru plisssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
    mikimikulic@azet.sk na to mi odpovedste plissssssssssssssssssss dakujem dakujem dakujem sem ze slovakia slovenska

    Páči sa mi

  6. ahoj…myslim ze mne sa stalo nieco podobne ako ivane…
    tieto stavy mavam vacsinou ked si zdriemnem poobede….
    tiez mam pocit ako by som spala…len cez zatvorene oci vidim vsetku realitu a aj pocujem …to co sa prave doma deje….vidim sestru ked pride do izby aj pocujem atd….hovorim jej nieco len ona ma nepocuje,nevnima…
    len dost tazko sa vratim naspat (prebudim) do reality…chcela by som vediet preco….dakujem

    Páči sa mi

  7. takže pokial viem čakry sa daju nabijať aj vybijať a daju sa použivať aj na liečenie ja s tym ešte len začinam ale pokial som skušal tak kyvadlo ukazalo že nie su neako dobre na tom a vlastne všetky su na tom rovnako kedže zakladna nevysiela dalšim čakram vela energie

    Páči sa mi

  8. na adrese: https://eprakone.wordpress.com/2007/01/07/ametyst-kamen-mieru-a-sily/
    píšete, citujem, že ametyst: ,,…Otvára a stimuluje korunnú čakru…”
    a čo nevidia oči moje, keď si prečítam čo strojí na tejto stránke, citujem:
    ,,…zatvárajú ju (korunnú čakru) opál, turmalín, ametyst a apofylit…”
    – tie čakry stoja za zamyslenie (alebo endokrinné žľazy – tento pojem mi viac sedí) … no tie mýty, ktoré si o nich vytvárate zo subjektívnych skúseností nestoja žiaľ ani za deravý groš 🙂

    Páči sa mi

  9. Ahoj 🙂
    Ked som bola v skole , mali sme tam aj vesticu lebo mavame hodiny ezoteriky, a spitala sa mi ci mi moze nahmatat korunnu cakru ked ju nahmatala tak som ju mala velku okolo mojej hlavi as pri krku a ona povadala ze je to nebezpecne ze by som sa mohla zblaznit s tych otazok co si kladiem ….ano som zaujata ezoterikou a vsedko okolo toho ma zaujima ale citila som ze niesom na spravnej ceste……teraz uz cvicim cakry a pravidelne meditujem ale chcela by som poznat vas nazor 🙂 dakujem A prepacte mi za chyby isto je ich tam vela.

    Páči sa mi

      • ale niekdo si to môže dovolit….ja mam skolu :-/ tiež by som asi radsej žila vo vlastnom svete ale potom neviem..:-P ale to bolo aj na mne nemala som to pod kontrolou 😀
        fakt som vedšinu casu stravila v mojej izbe

        Páči sa mi

  10. Chcel by som sa len opýtať, že vyššie je napísané ametyst zatvára korunnú čakru tým pádom by sa tažšie malo odpútať od fyzického tela ako napríklad pri astrálnom cestovani no čital som aj že ametyst pomaha pri relaxácii a pri uvolnení a chcel by som vediet že či to vadi keď pri astrálnom cestovani použijem ametyst (napr. pod vankušom ked idem astrálne cestovať).

    Páči sa mi

Povedz svoj názor