Slnečný kameň (heliolit) – život bez obáv

sunstone-oligoclase2.jpgAJ: sunstone, oligloclase, heliolite, aventurine orthoclase, NJ: Sonnenstein, Heliolit, ČesJ: sluneční kámen 

Patrí do rodiny živcov, podobne ako adulár (=Mesačný kameň), labradorit a amazonit. Slnečný kameň sa vyznačuje svojou zlatožltou, oranžovou až hnedou farbou, hoci už som videla zmienky aj o modrom Slnečnom kameni, ale to môže byť zámena s labradoritom (ten je modrý, zelenosivý i žltý) alebo adulárom. Slnečný kameň sa niekedy v amerických zdrojoch označuje aj ako “červený labradorit” (oni v tom názvosloví majú totiž dosť chaos – stačí si pozrieť zoznam anglických názvov tohto kameňa 😛 ).

Mineralogický názov je aventurínový živec (aventurine feldspar). Chemický vzorec Na[AlSi3O8] alebo Ca[Al2Si2O8]. Svetelné reflexy spôsobujú inklúzie goethitu alebo hematitu. Tvrdosť podľa Mohsa 6 – 6,5, inde až 7. Index lomu svetla je 1.537-1.547 a špecifická hustota je 2.65.Triklinický kryštálový systém. Náleziská: Madagaskar, Kanada, India, Nórsko (najkrajšie exempláre), USA (Oregon), Afrika.

V Indii sa používal na ochranu pred ničivými silami z iných rovín existencie. V Grécku sa považoval za nositeľa hojnosti. Kanadskí Indiáni ho používali v rituáloch okolo Medicínskeho kolesa: kládol sa do stredu medicínskeho kolesa a keď sa skontaktoval so spirituálnymi sprievodcami, tak vraj začal svietiť.

Mystické vlastnosti: Je to výborný kameň na zahnanie obáv a fóbií každého druhu. Je to takisto kameň líderstva a dáva tomu, kto ho nosí, líderské kvality. Stupňuje akčnosť toho, kto ho nosí.

Prináša šťastie a hojnosť a transmutuje negatívnu energiu a psychický útok na pozitívne energie. Dáva nám radosť zo života. Zaháňa chmáry, pocity obete, znevýhodnenia, nevyhovovania alebo neschopnosti. Zbavuje nás strachu zo “zlého veľkého sveta”, zvyšuje náš pocit sebahodnoty a dôveru v seba samého. Pomáha nám naplniť naše poslanie na tejto Zemi, vzbudzuje odvahu a odoberá strach z temnoty.

Zvyšuje osobnú moc a silu vôle a dodáva životnú silu tomu, kto ho nosí. Pomáha nám odhaliť a žiť svoj prirodzený spôsob života. Posilňuje a odhaľuje okoliu naše silné stránky. Otvára nám oči pre iné pohľady, a to aj u zaťatých pesimistov!

V mágii predstavuje slnečné božstvá, ktoré prinášajú život, a spája sa často s kúzlami lásky a romantiky. Prinášal nositeľovi lásku. Šamani ho používajú v ceremóniách na vyvolávanie želateľného počasia.

Je vhodný pri kontaktovaní zvieracích sprievodcov alebo spirituálnych sprievodcov.

Vhodný pre Váhy a Leva. Má projektívnu (jangovú) energiu, jeho planéta je Slnko, jeho element je Oheň. Spája sa so sakrálnou čakrou, ale aj so solárnym plexom a srdcovou čakrou, ktoré hlavne tmavšie odtiene otvárajú pre svetlo a zmierenie. Solárny plexus revitalizuje, obnovuje životnú energiu a pomáha nájsť človeku jeho miesto na svete. V numerológii vibruje s číslom 1.

Modrý slnečný kameň sa spája so všetkými čakrami

Liečiace vlastnosti: Slnečný kameň vo vrecku s liečivými bylinkami posilní ich energie. Navyše znižuje stres a pôsobí proti depresii. Ak sa nosí ako prívesok alebo vo vrecku, zásobuje telo energiou v časoch nemoci alebo stresu.

Je vhodný pre celkovú podporu zdravia a zvýšenie fyzickej energie. Pri sexuálnych dysfunkciách zvyšuje sexuálnu energiu a preto sa spája so sakrálnou čakrou – odstraňuje z nej blokády.

Používa sa na zmiernenie opuchov, hlavne na kĺboch, ale aj opuchov hrdla. Pomáha pri nádoroch a vredoch. Zmierňuje reumu a bolesti kĺbov a chrbtice. Gréci ho vraj používali v pohároch ako ochranu pred otrávením.

Znižuje napätie v žalúdočnej oblasti, podporuje činnosť pečene a obličiek a pomáha čistiť organizmus od toxínov.

Omladzuje ducha.

Upozornenia:

  • Najčastejšie sa nosí ako prívesok alebo ako vreckový kameň v dlani.
  • Pri použití v kamennom kruhu sa stará o spirituálne a citové osvieženie. 
  • Osadený do šperku je pomerne klzký a často vypadáva, ale rovnako často vykĺzne i spomedzi prstov alebo z vrecka – treba dávať pozor a nestratiť ho!
  • Možno ho čistiť vodou.
  • Oregonský slnečný kameň je najčastejšie svetložltý, ale môže byť aj červený, zelený, modrozelený alebo broskyňový. Niektoré kúsky sú dichroické a trichroické.

Ešte niečo k Slnečnému kameňu

50 thoughts on “Slnečný kameň (heliolit) – život bez obáv

  1. ahoj,velmi by ma zaujimalo,kde takyto kamen zohnat,nenasiel som ho totiz v ziadnom obchode a velmi rad by som nim obdaroval moju priatelku. mam pocit,ze on je konecne pre nu ten pravy kamen. je totiz v znameni leva a jej pohlad na svet je veeeelmi pesimisticky /bohuzial/. a este by som chcel vediet,ako sa on starat,ci nie je haklivy na ine kamene a tak. staci,ak mi poradis nejaku linku na stranku,kde sa to dozviem. straaaaasne pekne ti dakujem.

    Páči sa mi

  2. Peter,

    našla som zopár miest – je to ale cez internet, a dokonca nie cez český či slovenský.

    Amerika: http://store.howlatm.com/tumbsunstone.html, treba konto PayPal, posielajú aj na Slovensko

    Nemecko: http://www.traumwelten-steine-sterne.de/, hľadať pod S ako Sonnenstein, treba platiť vopred bankovým prevodom, posielajú aj na Slovensko

    Nemecko: http://www.katrika.de/pd1201342336.htm?categoryId=13, platiť vopred bankovým prevodom, posielajú aj na Slovensko

    Nemecko: http://www.stein-kraft.de/shop/shop.htm, heslo Sonnenstein, treba platiť vopred bankovým prevodom, posielajú aj na Slovensko

    Kamane sa navzájom nerušia, takže ho možno kombinovať a nosiť spolu s inými kameňmi. Čistí sa ako všetky ostatné kamene – najlepšie vodou. Je pomerne odolný, možno ho aj mydliť, ale vyhýbať sa kontaktu s ostrými čistiacimi prostriedkami. Z času na čas ho treba nechať nabiť na slnku.

    Páči sa mi

  3. Ajoj, slnečný kameň som kúpila na trhoch v Bratislave, a na Agrokomplexe v Nitre. Pýtala som sa odkiaľ pochádzajú predajcovia, že zo Žarnovice a z Prievidze. Pá

    Páči sa mi

  4. Ahoj,
    no aj ja uz dlho hladam nieco co by ma troska povzbudilo aby som ako sa pise nemala strach zo “zleho velkeho sveta”. Len dufam ze ho zozeniem. No, mam otazku ohladom nosenia kamenov na tele. V jednom obchode mi raz pani povedala ze pokial nie je kamen v priamom styku s kozou (napr vo forme prstena), tak ma minimalny ucinok, no ja som mala skor za to ze kamene energiu aj vyzaruju do okolia. Udajne by sa kamen mal nosit len niekolkohodin denne. Aky je teda idealny stav?
    Dakujem

    PS. stranka je skvela 😉

    Páči sa mi

  5. Nika,

    ďakujem za pochvalu 🙂

    Kamene sa môžu nosiť 24 hodín denne až len chvíľku – to závisí od kameňa. Hermatit a Tigrie železo sa napríklad nosievajú tak týždeň a potom sa na chvíľu odkladajú; adulár, ruženín alebo turmalín sa môžu nosiť bez prestávky.

    Pravda je, že niektoré kamene majú najlepší účinok v priamom styku s kožou, inak pomáhajú minimálne, Sem patrí napríklad lepidolit, ktorý obsahuje nejakú chemickú látku, ktorá sa dostáva do tela cez priamy styk s kožou. Kde ide o tento prípad, snažím sa to napísať. Iné kamene pôsobia nie cez chémiu, ale cez vibrácie – a tie môžu aj voľne stáť v priestore a pritom ho čistia. Pravidlo je, že ak je kameň v ľudskej aure (asi na vzdialenosť natiahnutej ruky), dovtedy z neho aura berie vibráciu a kameň pôsobí. Rovnako dobre pôsobí aj kameň pod vankúšom alebo vo vrecku džínsov.

    Páči sa mi

  6. Ahoj,
    to som zase ja…uz mam svoj slnecny kamen 😉
    Vyberala som ho pozorne a hadajte co prave ten ktory sa mi najviac vzdy “bral do ruky” medzi ostatnymi ma svoje neduhy. Zvlastnu strukturu vo vnutri ktora sposobuje ze nie je uplne dokonaly. A vtedy som si na Vas obe spomenula,Helar a P, ako same sa bavili v “Dostanes co ocakavas” ze treba prijat aj tie chyby ktore mame a prave preto sami tento moj novy kamarat zda byt uplne dokonaly!!!
    Nevyzera celkom ako tu na obrazku, je opracovany ako privesok krasnej zlatohnedej farby so zlatymi trblietkami. Trosku ma to prekvapilo ale nechala som si od pani v obchode poradit 😉 Dufam ze nam to bude spolu klapat 😉

    Dik moc za rady

    Páči sa mi

  7. Ahoj NIka, nerád ťa sklamem, ale podla toho opisu si kúpila syntetickú formu tohoto minerálu. Je úplne bežné, že sa normálny smrtelník stretne len s touto formou, lebo prírodné heliolity sa daju kupiť väčšinou len na špecialnych burzách minerálov, ktoré sa konajú tak 1-2x za rok. Hlavné znaky syntetiky sú – rovnomerné rozloženie farby a trblietok. U prírody vidieť množstvo kazov a farba je flaková skoro až jantárová a trblietky sú rozložené nerovnomerne. Dnes sa mi podarilo zohnat stredne velku hrudu tohoto minerálu – žiaľ v syntetickej podobe, preto som asi aj tu 🙂 – zhaňal som nejake informacie.
    Ak by mal niekto extremny zaujem 21.9.2007 je v Pezinku takáto burza minerálov kde sa dá zohnať i prírodná forma.

    Páči sa mi

  8. Nika,

    Peter má pravdu v tom, že existujú dva druhy Slnečného kameňa – vzácnejší typický Slnečný kameň a potom jeden druh živca, ktorý sa tiež predáva ako Slnečný kameň. Ale už som videla aj tzv. Maasai Sunstone, čiže maasajský Slnečný kameň, ktorý je len celkom priesvitný živec s nádhernými zábleskmi zlatej, oranžovej červenej a zelenej v niektorých miestach kameňa. Potom mám aj “normálny” Slnečný kameň v dvoch podobách – jedna je takmer hnedá, tmavá a vláknitá, bez trblietok, kým druhá je zlatistotrblietavá. Všetky sú od mineralóga, takže zrejme bude problém v tom, že Slnečný kameň vyzerá rôzne. Už som dokonca čítala, že v Afrike majú modrý Slnečný kameň, a tvrdili, že to nie je Mesačný kameň, ale “vlastnoočne” som ho ešte nevidela, takže neviem povedať, čo je marketing a čo pravda.

    V každom prípade jedna postatná info pre “fandov” – všetky tieto kamene majú rovnaké vlastnosti! 😛

    Páči sa mi

  9. zdravim. chcem si kupit naramok zo slnecneho kamena. uz som zistil
    ze zohnat pravy slnecny kamen je trochu problem. lahsie sa da zohnat synteticky. pre mna su ale dolezite najma ucinky tohto kemena. chcem sa preto opytat ci niekto nevie ci ma aj synteticky slnecny kamen rovnake ucinky ako ten pravy. dakujem

    Páči sa mi

  10. Hmmmm, táto téma sa nejako rozbehla. Ešte doplním info. Syntetický slnečný kameň sa predáva v 3-och farebných vyhotoveniach. Hnedý, modrý a zelený … všetky 3 mám doma 😀 … Čo sa týka toho problematického prírodného slnečného kameňa a jeho problémová kúpa, tak problém to nie je. Stačí návštiviť hocijakú mineralogickú burzu.

    Páči sa mi

  11. Peter,

    teraz, ako ste to napísali, mám pocit, že to, čo nazývate “syntetický Slnečný kameň” je zlatý kameň (goldstone, Goldfluß) a videla som to už i s názvom zlatý živec alebo zlatý vápenec. Tieto kamene sú ľudské dielo a i na prvý pohľad ľahko odlíšiteľné od Slnečného kameňa (ľahšie, teplejšie na dotyk, pravidelná distribúcia zlatých “trblietok” vo farebnom podklade, celkom im chýba vláknitý vzhľad obvyklý pre tradičný Slnečný kameň a priesvitnosť s dúhovými zábleskmi obvyklá pre maasajský Slnečný kameň.

    Syntetické zlaté kamene majú jedine antidepresívny účinok vďaka svojej teplosti a lesku.

    Páči sa mi

  12. Zdravím,
    to co ste napisali je uplna pravda. Syntetika a priroda je zložením to isté, len s tým rozdielom, že jedno vytvoril človek a druhé príroda. Práve som prišiel z jednej burzy kameňov a momentalne mam i prirodny slnečný kameň. Cena takéhoto prírodného skvostu je cca 200Sk/ct (karát). Okrem toho mam i asterické rubíny, zafíry a iné prírodné drahokami… všetko pripravené na vsadenie do šperkov… škoda, že sa tu nedajú vložiť fotky, cvakol by som par obrazkov…

    Páči sa mi

  13. Čaute!
    Dnes som v Žiline objavila zrejme novú “ezoterickú” predajnu za Mariánskym námestím oproti Dexia banke. A majú tam prírodné slnečné kamene (cca 2cm) za 39 SK ZA KUS!!!! :O !Neverila som 🙂 A majú ich tam plnú misku a nikto ich nechce, lebo sú neprepichnuté a každý tam obzerá len sviečky!!! 🙂 Vyzerajú krásne prirodzene “nedokonalo” a majú taký ten “slnečný efekt” , podla dopadu svetla. Len ma mýli, že nie sú vôbec sklovito priehľadné ako tento hore na obrázku. Sú “husté”- nepriehľadné.

    Páči sa mi

  14. Nemajú trblietky (aspon ich moc nevidím) a sú vláknité, na to, že sú malé, sú ťažké a studené “ako kameň” :- ) Fakt sú klzké- chcela som ich omotať do šperkárskeho drôtu, aby sa dali nosiť, ale nejde to, vyliezajú von ako vajíčko (aj trochu evokujú štruktúrou vajíčko). Farba: okrovo-oranžová s hnedastými a žltými vláknami (také ťahajúce sa tiene). Celé na pohľad pôsobia slnečne a teplo. Ahojte

    Páči sa mi

  15. Prepáčte, ale toto mi nedá… 🙂 Ešte som v tej predajni videla na ďalšej miske dosť (podla mna ) veľke smaragdy ( asi 2- 3 cm) za 59sk/ks. Ale mali už len 2 kúsky. Tie sa mi však osobne nepáčili (to je ale relatívne). Oproti tým slnečným kamenom pôsobili temne a mdlo- asi preto, lebo neboli opracované do pravidelných okruhliakov, neviem, či by sa inak ich farba zmenila. A ostatné kamene, čo tam mali vyzerali veľmi prirodzene, “zdravo”-myslím tým ukážkovo ako z encyklopédie 🙂 -nádherné farby a vzory akoby boli nabité na maximum. Sálala z nich sila.

    Páči sa mi

  16. Dnes sa mi stala malá demolačná príhoda- šaškovala som amazonitovým príveskom a odtrhlo sa z neho očko. Zistila som, že v kamienku nie je vyvrtana diera a že to očko bolo na nom len prilepené.
    Je to super lep! Neviete náhodou, aký je to druh a kde ho dostať? Napadlo mi, že takto isto môžem príveskovo spojazdniť aj tie nepoddajné slnečné kamienky. Ale neviem, aké lepidlo by bezpečne držalo a odolalo šúchaniu o kožu a svetre, hompáľaniu a váhe kamienka. Ahojte.

    Páči sa mi

  17. Mona.

    existuje špeciálne šperkárske lepidlo, ktorým sa prichytávajú šperky ku kovu. Ale podľa mňa najbezpečenejšie je šperkárov požiadať, aby kameň navŕtali a osadili doňho očko. Potom, samozrejme, treba kameň “pomojkať”, očistiť a nabiť, pretože sa mu tento zásah nemusí nutne pozdávať!

    Na to lepidlo by som sa asi spýtala v obchode Korálky alebo na http://www.koralkovanie.sk .

    Páči sa mi

  18. Reakcia ->Mona: Zdravím ťa. No strašne rád by som chcel vidieť tie slnečné kamene a ešte radšej tie smaragdy. 2-3cm smaragdy za 59,-Sk to sa mi zdá ako keby som kupoval mercedes za 2000 korun. 🙂 … nechcem ťa sklamať, ale kameňmi resp. ich ohodnocovaním a kúpou sa zaoberám nejeden rok a tá cena čo si napísala je neuveritelná. Ono existujú predajne, kde ani nevedia čo predávajú. Už veľa krát sa mi stalo, ze som napr. isiel kupit tyrkysy a doma som ich rozrezal a zistil som ze su syntetické a prifarbované. Netreba verit všetkému…
    Reakcia ->Lepidlo: Ono špeciálne lepidlo, ktoré používajú šperkári je na prd. Ja som zlatník a toto lepidlo sa mi vôbec neosvedčilo. Ide o dvojzložkové lepidlo, ktoré má nežiadúci žltkastý nádych a po čase zvetrá a nedrží. Moje odporúčanie… Na trhu existuje 2-oj zložkové lepidlo Patex FIX. Dostat ho kúpit v hociktorej lepšej drogérii. Stojí cca od 45-60,-Sk a vyzerá ako dve spojené striekačky. Toto lepidlo drží perfektne a začína tvrdnúť po cca 3 minutach. Uplne vytvrdnutie je po 5 hodinách. Vrelo odporúčam. To s tým vŕtaním… neviem či je dosť šperkárov na toľko hvalifikovaných, aby bez poškodenia nerastu urobili do neho dieru. Nie každý zlatník má diamantové frézy a kotúče, ktorými sa upravuju nerasty. Sú drahé a nie každý vie s nimi robit. Nechcem sa chváliť … ale ja som jeden z mála :-).
    Poslem zopár tých slubených fotiek …

    Páči sa mi

  19. Kamienky sú prírodné, hoci naozaj ako neodborník neviem, či sú na 100 percent to, ako čo sa predávajú (hlavne ten smaragd). Hoci na nete som si pozrela aj iné foto heliolitu a porovnávala s tými čo mám doma a vážne to sedí. Mimochodom tie ženské netušia, čo predávajú. nie je to obchod zameraný na kamene a červený jaspis tam majú označený ako karneol. Ked som sa na to panej spýtala, dušovala sa, že karneol má rôzne odrody a toto je jedna z nich. No ale ukážkový červený jaspis fakt neviem s čím sa dá pomýliť. Ked som im povedala, že mi to vyzerá ako jaspis a ze ten aventurín v miske oproti je sodalit, tak zostali zmatené a povedali, ze oni sa v tom nevyznajú. Ze ako im to doviezli, tak to z krabice vylozili (ktovie aký chaos bol v štítkoch v tej krabici :D) a ze toto tu je vsetko, co majú.
    Je to nová predajna, zrejme tie panie este nie sú na šutríky zvyknuté, ak sa tomu nikdy nevenovali, takže sa im vôbec nečudujem, že sa im zdá všetko rovnaké 😀

    Páči sa mi

  20. Mona a Peter,

    smaragdy niekedy predávajú hodne lacno, vúčšinou keď sú v “nedrahokamovej” kvalite – napríklad zmiešané s quartzom, nepriesvitné. Je to minerál, nie drahokam, a nedá sa použiť na šperk, preto má nižšiu cenu.

    S tými Slnečnými kameňmi naozaj pozor: včera som bola v Madal Bal na Obchodnej v Bratislave, mali tam misku niečoho, čo predávali ako Slnečný kameň, ale podľa mňa to bol oranžový aventurín alebo dokonca jaspis (ale to už asi nie). Karneol je priesvitný, v rôznych odtieňoch oranžovej, červenej až béžovej, niekedy rôzne odtiene v jednom kameni, akoby “víry” jednej farby v druhej. Jaspisy sú nepriesvitné.

    Peter, fotky som dostala a dám ich na stránku, ostatným aspoň urobím “slinky”, také sú nádherné! Čo sa týka šperkárskych a podobných zručností – vy teda viete vŕtať a lepiť kamene? Lebo potom ste zaujímavá známosť pre všetkých čitateľov tejto stránky! 😛

    Páči sa mi

  21. Peter, Ahoj!
    Dík za info. Aj vám, Helar.
    Hore si písal, že si kupoval tyrkysy a doma si ich rozrezal a zistil, že sú umelé alebo prifarbované iné kamene. Ako to vieš prosím ťa rozlíšiť-čo je originál a čo umelina(čo sa týka konkrétne toho tyrkysu). S tým mám problém. Lebo vyzerajú rôzne. Tie “škaredšie”-naschvál v uvodzovkách 🙂 čo majú hnedú alebo čiernu maticu, sú nepravidelné a vyzerajú ako trochu zablatený mozog- predpokladám že sú pravé-tie ešte v obchode rozoznám. Ale niektoré sú fakt problém. Aj ked v predajni ich rozlišujú ako:tyrkenit a tyrkys -to čo predávajú ako tyrkys je síce tyrkysovej farby, ale zda sa že pod tou zelenkavomodrou farbou presvitajú biele alebo belase flaky-evokuje mi to vzdialene 😀 larimar tyrkysovej farby (ten “vzor”). Je to možné? Tibetský “zemitý” tyrkys toto nerobí. Ten “čudný” tyrkys- ide o koralky. Videla som, že vnutri je dierka modrá. Zopár koralkov (su to ulomky) som rozdrvila a aj vnutri boli modre. Lenže ako zisím, že to nie je len nejaká vydarená umelá hmota? Existuje aj chemický test na pravý tyrkys?

    Páči sa mi

  22. Helar! Tá predajna- dnes som bola v Žiline- volá sa “Madal Bal -sviečky, ezoterika”. To je asi jedna sieť, takže tunajšie “slnečné kamene” budú zrejme rovnaké ako vaše bratislavské- čiže oranžové aventuríny ako ste vraveli- to je teda sila! To je trápne balamutiť ľudí. Keby som bola obchodník, tak by mi to nedalo…

    Páči sa mi

  23. 😀 … no aj ja som sa už pár krát stretol s týmto označením u avanturinu. Ono sa tomuto zlatému a aj čiernemu avanturínu, laicky (ľudovo) hovorí i slnečný kameň a to z dôvodu, jeho lesku na slnku. Niekedy i ja použijem tento názov, ale len ako príklad, prečo sa mu ľudovo hovorí i slnečný kameň.
    Mám pár fotiek a aj surovej hmoty avanturínu. Dokonca sa mi ho podarilo pekne rozštiepiť. Dá sa pekne brusit, len treba mat diamantový kotúč a rúško na ústach 🙂 … poslem par fotiek (inak zaltý a aj čierny avanturín je čistá syntetika).
    PS: rovnaký familiárny názov : slnečný kameň sa používa niekedy aj u kameňa heliodor. Tak ked to zhrniem, tak toto pomenovanie slnecny kamen mozno použit, pri zlatom a čiernom avanturíne, heliolite a aj heliodore. Pre to je lepšie používat originálny názov ako rôzne preklady…

    Páči sa mi

  24. Vysvetlenie k tomu tyrkysu:
    Pravý tyrkys sa v týchto bonsaj predajniach predáva. Lenže 95 percent je to hovlit prifarbený do požadovaného odtieňu. Hovlit je zložením i štruktúrou to isté ako tyrkys. S dvoma rozdielmi. Je biely a jeho výskyt je hojný (teda i cena je malá). Ak chceš rozoznať hovlit od tyrkysu, tak na prvý pohlad hovlit bude mať krajšiu farbu. A ak ti dovolia v tej predajni do neho zarezat, tak hovlit bude mat vryp biely. Okrem hovlitu sa tyrkys napodobnuje i fosilnou kosťou (odontolitom) alebo chalcedonom. Pravý tyrkys je len ťažko rozoznatelný od napodobenín. Často sa predáva i rekonštruovaný tyrkys – zlepený (ten rozpoznáš lahko – nahreješ ohnom a lepidlo sa zacne rozpúšťať 🙂 ).
    Ak pravý tyrkys nakrémuješ, mal by zozelenieť. To je taka laicka skuska pravosti. Ak nakrémuješ farbený tyrkys, tak jeho farba bude este krajšia – kontrasnejšia. Dufam ze som pomohol… mozno existuju i ine sposoby zistovania pravosti, ale zial o nich neviem 🙂

    Páči sa mi

  25. PS: nechcem nikoho nútiť, ale mne sa na týchto fórach páči, keď si ludia medzi sebou tykajú 🙂 … tu nezohráva ziadnu úlohu vek a ani titul pred menom…
    To len tak medzi rečou 🙂

    Páči sa mi

  26. Dík, Peter.
    keby som v predajni rýpala do tyrkysu, asi by som si ho musela nechať(alebo by predavačky dorýpali mna). Ten krém to zatial fakt asi istí- skúsila som to- chudák tyrkys. Ale aspon viem, že je pravý 😀 super! Zaujímavé- z olivového oleja mu predtým nič nebolo. To možno spravila chémia. Tajne som dorýpala mamine náušnice- môže byť rada, že má tyrkys 🙂 Zistila som, že niektoré matice sú mix všeličoho, preto ma pomýlili kde-tu biele “prerastky” a po rýpaní alebo odlomení to tyrkys je. Ved aj tá cena stála za to- howlity stoja aspon o polku menej.
    Maj sa fajn.
    PS- máš recht- odteraz tu vytykujem (vykanie je ale tik 😀 )

    Páči sa mi

  27. Čaute, všetci,

    špeciálne som sa na wikipédii pozrela na špecifické váhy a tvrdosť jednotlivých kameňov. Tyrkys má tvrdosť 5-6, kým howlit je oveľa mäkší (tvrdosť okolo 3,5). Od howlitu ho teda vieme odlíšiť vrypom kameňa s tvrdosťou 4. Špecifická hmotnosť/váha / hustota nám tu nepomôže, lebo obe majú podobnú – howlit 2,5 a tyrkys 2,6-2,9. To je na domáce podmienky príliš malý rozdiel, než aby sme ho dokázali určiť. (O tom, ako, je tu niekde článok. Prístupný cez kapitolu Kamene.)

    Iný prípad je, ak je imitát z magnezitu. Magnezit je rôzne tvrdý (3,5-5) a miestami sa blíži k tvrdosti tyrkysu, čiže vrypom nič nedokážeme. Zato kým tyrkys má špecifickú hustotu / hmotnosť / váhu 2,6-2,9, u magnezitu je to 3-3,2. Takže tam ponáranie do kvapaliny pomôže.

    Okrem toho magnezit sa mi na omak oveľa rýchlejšie zohrieva v dlani ako tyrkys a ten sa zohrieva trochu rýchlejšie ako howlit, ale to môže byť len môj individuálny vnem.

    A teraz milióndolárová otázka – čo má tvrdosť 4? Mám tabulečku, kde bolo všeličo, ale niektoré kamene presahovali hranice, ktoré sme potrebovali. Potom som objavila železo s tvrdosťou 4,5, ktoré by tyrkys ešte nepoškodilo, howlit však rozhodne a z väčšej miery možno aj magnezit.

    Ešte k tomu howlitu. Toto mám od Giengera a on tvrdí, že skutočný howlit sa nachádzal len v Mohavskej púšti a je už vyčerpaný, takže väčšina “howlitu” na trhu je vlastne upravovaný magnezit zo Zimbabwe. A Gienger tvrdí, že väčšina imitátov tyrkysu dnes už je len z magnezitu, pretože howlit je rarita. (Myslím, že idem dobre vyrýpať do svojho howlitového náhrdelníka, aby som zistila, čo je zač 😦 .) Keď bude viac času, preložím jeho článok.

    Páči sa mi

  28. To je šialené! :O
    To je ako ked pakistanský Brit izraelského pôvodu vlastní v Madride čínsku reštauráciu, kde ponúka francúzske špeciality z talianskych surovín!!!
    Nemôžu v obchode jednoducho napísať: “magnezit, farbený” a hotovo?

    Helar, dakujeme za infošky 🙂 Paa

    Páči sa mi

  29. čaute, s tým tyrkysom to je naozaj ťažké, minule som si ho už skoro kúpila, celá happy, že som ho konečne našla a pravý, lebo bol taký peknučký a v tom som zazrela medzi nimi jeden obitý a koniec… bol z vnútra biely, už neverím žiadnemu predavačovi, lebo sa tam dušovali že je to tyrkys

    Páči sa mi

  30. Danka, ahoj,! Neviem, ešte som nikdy nevidela “falošný”. Hematit je celkom hojný a lacný, nemá sa zatial prečo napodobnovať. Majú ho skoro všade, kde predávajú kamienky. Dokonca som aj v obyčajnej “Ľudovke” videla medzi bižutériou hematitové veci (samozrejme, nestáli 30sk 😀 ). To zistíš aj keby si nechcela, hematit je dosť ťažký.

    Páči sa mi

  31. Ja som na googli nasla ze hematit sa zvykne vyrabat aj synteticky a vtedy sa to vola Hematin.Ale neviem ako sa da rozoznat.Ale hematin je dost zriedkavy cize v predaji je (aspon u nas) hematit.

    Páči sa mi

  32. Dobrý deň!
    Túto stránku som objavila len včera, ale už som pri nej presedela X hodín… Je fakt super. Zavítala som sem, lebo som objavila jeden nádherný náhrdelník zo zlatého kameňa a chcela som zistiť niečo viac o jeho účinkoch. Som však trochu zmätená, takže by som vás chcela poprosiť o pomoc. Vo vašom článku https://eprakone.wordpress.com/2008/03/16/umely-energeticky-kamen-zlaty-zivec/ som si prečítala, že tento kameň inak nazývaný aj umelý slnečný kameň či zlatý aventurín má antidepresívne a posilňujúce účinky, priťahuje bohatstvo a lásku, upokojuje… No v tejto diskusii ku pravému slečnému kameňu som našla dve protichodné odpovede týkajúce sa toho syntetického. V príspevku z 18.9.2007 píšete, že pravý aj syntetický slnečný kameň majú rovnaké účinky, no v ďalšom príspevku z 22.10.2007 už píšete, že syntetický kameň nemá vibráciu pravého a má len antidepresívny účinok… Tak teraz neviem… Mohli by ste mi to prosím objasniť, aby som vedela, či si ten náhrdelník kúpiť, alebo mám radšej siahnuť po pravom Slnečnom kameni?
    Mala by som ešte dve otázočky. Na druhý rok ma čaká operácia chrbtice a chcela by som Vás poprosiť o radu, aký kameň by mi pomohol dobre ju zvládnuť a posilniť chrbticu a svalstvo chrbta. A ešte, či môže byť účinok kameňov ovplyvnený nejakým kovom, pretože mám výstuž chrbtice, myslím že z chirurgickej ocele.
    Vopred ďakujem za odpoveď a prajem pekné sviatky.

    Páči sa mi

  33. Maruška,

    neviem, prečo píšem protichodné veci 🙂 , ale niekedy sa to stáva… Umelé kamene nemajú vlastnosti prírodných. Ľudia im nejaké vlastnosti pripisujú, pretože ich chcú predávať ako liečivé. To s tým antidepresívnym účinkom je zaručené, to mám z vlastného channelingu; takisto by som verila tomu, že má mnohé z účinkov medi, pretože táto sa používa pri jeho výrobe.

    Na svalstvo chrbta pozrite časť Od účelu ku kameňu, pod “svalstvo” – je tam viac kameňov. Na hojenie sú výborné zelené kamene ako elixír (kameňová voda) – pozor na malachit, treba elixír robiť nepriamou metódou! Prípadne použite niektoré skameneliny do vrecka alebo ako prívesok, aj turitella achát alebo koral pomôžu posilniť kostru.

    Chirurgická oceľ neprekáža. Používa sa aj na výrobu šperkov.

    Páči sa mi

  34. Ahojte všetci,
    no super, takže som sa tu dočítala, že to čo som si včera kúpila ako slnečný kameň, slnečný kameň nie je a bohvie čo to vlastne je. 😦 Chcela by som ti Helar poslať fotku toho mojho kameňa, či by si mi neporadila čo to môže byť. Teda ak by ti to nevadilo. Hladala som kade tade, ale moc sa v tom nevyznám. Inak neviem ani nájsť tvoj email, ja viem že niekde v pravo na lište, ale vážne netuším že kde? 😦 Tak ak by si mi mala na mňa čas a odpísala by si mi sem aj tú adresu, bola by som velmi vdačná. 🙂

    Páči sa mi

Povedz svoj názor