Margarétka v sne nie je margarétka

Keď som minikurz práce so snami preniesla na Belangelo, potrebovala som pridať aj nejaké ukážky. Táto je z knižky Nezastaneš na polceste – Voľný pád 2 a hovorí o tom, ako sa dá narábať s prvkami, ktoré sa nám v sne objavujú (tzv. symbolika):

“Sny niekedy slúžia aj na to, aby nás niečo naučili. Trénujú nejakú našu zručnosť, ktorú potrebujeme v skutočnom svete a nemáme ju ako dostať. Tak nastúpi sen a vytvorí vhodnú situáciu.”

“Vedela by som si takto vytvoriť vhodnú situáciu aj ja? Povedzme, že budem chcieť trénovať napríklad čítanie myšlienok, tak si vysnívam situáciu a trénujem to?”

“Iste, dá sa to… ale potrebovala by si byť trochu zbehlejšia v ovládaní sna. Teraz je obdobie, kedy sa tomu učíš. Tak trénuj v sne sebaovládanie a nie čítanie myšlienok! Hľadaj v sne veci, ktoré nie sú neobvyklé v tvojom každodennom živote, ale sú neobvyklé pre daný sen. Tie sú tam totiž na to, aby upútali tvoju pozornosť. Majú dosiahnuť, aby si s nimi začala činiť.”

“Činiť s nimi? Čo to znamená?”

“Vstúpiť do kontaktu. Napríklad ideš v sne po lúke a zbadáš červenú margarétku. Uvedomíš si, aké je to zvláštne, keďže margarétky červené nie sú. Pretože si si to uvedomila v sne, je to zvláštne pre ten sen. Práve si objavila udičku. Čo spravíš?”

“Odtrhnem ju? Budem ju potrebovať neskôr?”

Zaklonil hlavu a rozosmial sa z plného hrdla. “Nie! Nenarábaj s udičkami ako s vecami bežného sveta! Udička je tam na to, aby ti niečo ukázala, nie aby si ňou zaklala draka! Pôjdeš k červenej margarétke a spýtaš sa jej, prečo tam je. Čo ťa môže naučiť. Čo ti vie dať. Na čo ťa má upozorniť. Proste s ňou začneš komunikovať a budeš sa držať toho, čo ti povie.”

“A ak mi nepovie nič?”

“No tak ju odšklbneš a ponesieš so sebou,” mykol plecom. “A spýtaš sa jej neskôr.”

“Ako to, že mi to nenapadlo už v tom sne?”

“Súvisí to s tou tvojou pozornosťou. Ak jej pomíňaš veľa na prehrávanie príbehov v svojej hlave, v sne už potom máš tak málo pozornosti, že nad ňou nemáš kontrolu a veci sa ti dejú. Stávaš sa obeťou vlastného sna. Prvý krok je naučiť sa vnímať, že ide len o sen. Druhý krok je to, čo ti poradil Noro – vybudovať si nejakú kotvu, ktorá tvoju pozornosť vždy obráti na to podstatné.”

Páčilo sa mi to. Snažila som sa rozpamätať, či na mojom dračom sne bolo niečo neobvyklé, ale nič sa mi neobvyklé nezdalo. Mokoš ma zvedavo sledoval.

“A tá strieborná harpúna? Nie je tá tak trochu mimo rámca tvojho sna? Roľník s harpúnou?”

Vyvalila som oči. “Naozaj! A upútala ma, pretože bola taká ligotavá…”

“Vidíš – začínaš sa chytať!”

Celkom som pookriala. Počas rozhovoru s ním som dostala parádnu nakladačku, ale teraz som mala obrovskú chuť ísť snívať a skúmať, čo je čo. Strach zo smrti sa niekam vytratil a miesto neho nastúpila zvedavosť.

Mokoš sa spokojne zdvihol, vyhlásil, že už pôjde a pobral sa k dverám. Celá netrpezlivá som ho nasledovala. Spozoroval to, zastal a ešte mi dal poslednú výstrahu: “Jedno si pamätaj… Margarétka v sne nie je margarétka. Harpúna nie je harpúna. Jedno aj druhé je len istá forma energie, cudzorodá v tvojom sne, a preto má schopnosť vziať ťa do iných snov. Tú podobu jej dávaš ty, ale v podstate je to len čistá energia. No a nie každá energia je pre teba v danom okamihu rovnako vhodná. Niektoré ti pomôžu, iné ťa môžu vziať do tých najdesivejších nočných môr, aké si vieš predstaviť… Ak sa takto dostaneš do zlej situácie, pamätaj si jedno: Energia nasleduje pozornosť. A pozornosť nasleduje tvoju emóciu. Do čoho vložíš emóciu, na to sa upriami tvoja pozornosť a do toho bude plynúť celá tvoja energia. Ak ťa niečo vydesí a ty sa upriamiš na ten strach, zhmotníš si nočnú moru, z ktorej budeš mať problém sa prebudiť. Ak ťa niečo vydesí a ty v tom začneš hľadať niečo dobré, zhmotníš si dvere s nápisom ‘Východ’. Na toto nezabúdaj, keď sa budeš pohybovať snom.”

“Ale to je hodne ťažké, takto dokonale sa ovládať, keď snívaš!” namietla som.

“Napriek tomu je to nutné. Ale tak, ako ťa sen trénuje na niečo v skutočnom svete, môžeš sa ty v skutočnom svete natrénovať na sen.”

Toľko kniha. Budem však rada, ak si prečítate aj ten zvyšok… O snívaní (hlavne tom lucídnom) je tam toho hodne!

Povedz svoj názor