Šamanskí sprievodcovia: Had

Had prináša premenu, vitálnu životnú energiu a spiritualizáciu pudov.

Had sa pred miliónmi rokov vyvinul z jašterice, pričom svoje telo redukoval na to najnevyhnutnejšie. Patrí k šupinatým plazom, z ktorých existuje asi 2700 druhov, vyše 300 jedovatých. Hady sú rozšírené po celom svete, predovšetkým v teplejších alebo najlepšie horúcich a vlhkých podnebiach. Ako plazy nemajú systém vyrovnávania telesnej teploty, preto potrebujú vonkajší zdroj tepla, inak upadnú do zimnej stuhlosti. Hady sú skôr samotári, hoci niektoré žijú aj v pároch a na zimu sa vedia aj po stovkách tiesniť v jaskyniach. Majú vynikajúci čuch, ktorým odhalia korisť aj na veľkú vzdialenosť. Aj ich hmat je výborný; vnímajú ním slabučké otrasy pôdy a vibrácie, z ktorých vedia odhadnúť veľkosť a silu protivníka. Oči majú relatívne slabé a stále otvorené, uši chýbajú celkom. U väčšiny hadov sa vedia horná a spodná čeľusť oddeliť, takže had dokáže zhltnúť aj korisť oveľa väčšiu ako jeho papuľa. Veľkosťou sa hady pohybujú od 10 cm do 10 m; najväčší známy had je škrtič anakonda, ktorý dosahuje aj 12 m. Hady majú mnoho farieb a vzorov, čím sa perfektne vedia prispôsobiť prostrediu. Niekedy ich farba a vzorovanie pôsobia ako výstražný signál. Žijú rozdielne dlho – známy “najstarší” had mal vyše 40 rokov. Žerú mäso (hlodavce, zajace, vtáky, opice, ryby…), ale žerú zriedkavo, pretože ako studenokrvné živočíchy majú veľmi pomalý metabolizmus. Mláďatá rodia buď vo vajciach alebo naživo.

Vo všetkých kultúrach tohto sveta sa had vyskytuje. Kedysi zosobňoval Had sveta matku, ktorá všetko porodila a berie to späť k sebe. Staré akádske slovo pre kňaza bolo “zaklínač hadov”. Had ako taký predstavoval zasvätenie do tajov života, had spúšťajúci sa zhora predstavoval skĺznutie do materiálneho sveta, had plaziaci sa nahor stelesňoval vzostup a znovuzrodenie v duchovnom svete. Austrálski domorodci uctievajú hada ako ducha predkov. Dvojhlavý had patril k symbolom vysokého kňaza Tlaloca, dažďového boha Aztékov. Indiánsky kráľ, kňaz a boh Quetzalcoatl, “operený had”, spája Nebo a Zem, svetlo a tmu, život a smrť. Aztécka hadia bohyňa Coatlicue sa považuje za matku Zeme. U Indiánov Hopi sa uctieva vodný had Palolokon, ktorý žije v jazerách a prameňoch a odtiaľ pozoruje ľudstvo. Ak má zlú náladu, spôsobuje zemetrasenia a záplavy. Kontroluje všetky tekutiny ako vodu, krv, miazgu stromov a podobne. V indiánskych tradíciách zjednocuje had telo a ducha a preto mu prináleží vynášať rozsudky. Grécky boh liečenia Askleipios bol vyobrazovaný s hadom v ruke, grécka bohyňa Hekaté, zodpovedajúca za mágiu, duchov a plodnosť, bola zobrazovaná v spoločnosti hadov. V Číne symbolizuje had znovuzrodenie a obnovu. V hinduizme chránila hadia matka Ananta mŕtvych bohov v cykloch medzi reinkarnáciami v svojom náručí. V tantre stelesňuje had vzlínajúcu (sexuálnu) energiu kundalíní, ktorá prináša osvietenie a nesmrteľnosť. V kresťanstve priniesol had do Raja pokušenie, čo skončilo vyhnaním z Raja. Pri odchode Adama a Evy dal Adamovi Ophanim Rasiel kabbalu, mystický strom života s nahor sa vinúcim hadom ako “ukazovateľ cesty”, aby sa raz mohli vrátiť.

Keď do nášho života vstúpi had, tak preto, aby nás priviedol späť k sile a moci nášho pôvodu. Čaká na to, až my prebudíme jeho, aby potom on prebudil nás. Vyzýva nás neutekať viac pred silou, ktorú máme v sebe, ale ju prijať a začať uplatňovať. Ukazuje nám, ako tú silu máme rozvíjať. Učí nás z času na čas prerásť sami seba, zvliecť svoju starú kožu a priblížiť sa viac svojmu pravému ja. Učí nás mať rád svoje telo a ukazuje nám, ako ho môžeme použiť ako nástroj na transformáciu a prechod do vyššieho vedomia. Učí nás počúvať svoju intuíciu, nájsť svoj správny cyklus a vyťažiť z neho maximum sily. Navádza nás z času na čas sa stiahnuť a venovať sa predovšetkým svojmu vlastnému vnútru.

Had nás zasväcuje do veľkých síl života a spája nás so starými ženskými mystériami. Učí nás zvyšovať našu energiu tak, aby sme dokázali dekódovať vyššie vibrácie a mali prístup k novým informáciám. Jed, ktorý had niekedy prináša, nás učí správne nasadiť – na usmrtenie alebo na záchranu života.

Had zo svojej temnej stránky znamená:

  • lživosť, pretvárku, zavádzanie, prefíkanosť
  • agresivitu
  • žiarlivosť a závisť
  • pomstychtivosť a zákernosť
  • naparovanie sa, protikladné signály/stanoviská
  • sexuálne nutkanie
  • nedôveru, tajnostkárstvo
  • ochromenie, sebaobetovanie
  • odovzdanie kontroly niekomu inému a závislosť.

Okrem toho môže poukazovať na veľký strach a zneužívanie, na psychické magické útoky a na hypnotizované kúsky duší.

S čím sa spája:

  • kameň: karneol, ohnivý achát, rubín, smaragd, granát, ametyst
  • farby: čierna, zelená, fialová, oranžová, krvavočervená
  • element: všetky
  • asociácie: v Číne sa spája s ohňom, juhom a jarou, spája sa s bodliakom a archanjelom Rafaelom
  • v sne: predstavuje správy z hĺbky duše, z tmy, z podvedomia: nasleduj tajomstvo, nech už vyzerá hocijako
  • afirmácie:
    • “Bezvýhradne dôverujem svojej intuícii – tu a teraz!”
    • “Moje telo je vitálne a obsahuje všetku potrebnú múdrosť a ja ich s radosťou prijímam.”
Súčasť cyklu o šamanských sprievodcoch

9 thoughts on “Šamanskí sprievodcovia: Had

  1. Ja mám hada v piatej čakre…akurát chripím o dušu…ked som sa s ním rozprávala, syčal na mňa poriadne…povedal mi,že mám byť k ľudom otvorená aj nadaľej,len vynechať ironiu…myslím,že má pravdu…idem sa snažiť :o)

    Páči sa mi

  2. dvakrat sa mi snivalo o hadovi ale spôsoboval mi skôr strach, aj ked neviem, ako spoznas ci je ten had dobry alebo zly? z tohto zvieratka som mal vzdy fobiu…

    Páči sa mi

  3. A co znamenaju vizie, ktore mavam ked zavriem oci a meditujem.objavuje sa tam dost casto had.co mi chce povedat?nie su to sny.su to cierno biele obrazce v roznych situaciach.dakujem za odpoved ak to niekto vie.

    Páči sa mi

    • neviem či pomôže, ale tiež hada riešim poslednou dobou v snoch, tak tu je čo sa ku mne dostalo…had je symbolom múdrosti, ale rovnako aj energia kundalini je napr. hadia energia čo trebars so mnou zarezonovalo…a čierna a biela myslím symbolizujú ohraničenie obsahujú v sebe myslím všetky farby, ale toto o farbách ber s rezervou lebo si nie som na 100% istá.

      Páči sa mi

  4. zvykne sa mi snívať s o hadoch hovorí sa, že keď uštipne had v sne je to zlé mňa neuštipli vždy ma len prenasledujú a raz pomne had vyliezol a vliezol mi do ust cely…myslel som ˇze to je lé znamenie ale ako teraz čítam nemusí to byť tak …neviete mi poradiť čo to môže znamenať ?

    Páči sa mi

  5. Tento článok je fajnovy…veľa veci mi doskackalo na miestecko.to je tak ked človek ma spustu informácii zdola aj ZHORA a uz mu chyba len ten praskovy cukor …diky …sladké ja veru mozem 😉 Podľa narodenia som drevena ,,Hadica,, 😀

    Páči sa mi

Povedz svoj názor