7 spirituálnych “právd”, bez ktorých sme na tom lepšie

spiritual-beliefs_OMTimes_bigstock-Young-Man-Jumping-Up-To-Sky-71026729-sNa webe som našla článok od Annie Kaganovej, ktorý ma hoooodne oslovil: Spirituálne presvedčenia, bez ktorých sa hocikedy zaobídeme.

Annie Kaganová dostala veľa užitočných informácií o mimofyzickom svete od svojho brata Billyho, keď zomrel a kontaktoval ju. V tom, čo píše, nachádzam svoje vlastné skúsenosti a informácie od Krídlatých (už som dávno nepoužila toto slovo 😛 ). Tu je excerpt z článku:

Jedna z vecí, o ktorých Billy so mnou hovoril, sú presvedčenia. Povedal:

“Presvedčenia sa na Zemi píšu veľkým. Ľudia ich zbierajú. Niektoré z týchto presvedčení nám pomáhajú, ale iné nás len udržiavajú v bezhlavom pobiehaní a snahe držať sa pravidiel, ktoré pre nás určili iní. Nemajú veľký osobný význam. Je dobré prejsť si svoje presvedčenia a vyhodiť tie, ktoré ti neslúžia.”

Niektoré zo spirituálnych presvedčení “na vyhodenie” sú tieto:

1. Myšlienky zhmotňujú

Nie nutne. Keď meditujete, sledujete svoje najrôznejšie myšlienky, ako sa vám premieľajú v hlave. Keby sa zhmotňovali, tak vás počas meditácie zadusia. Myšlienky ovplyvňujú vaše pocity. Môžu byť zaujímavé a podnetné, alebo len prázdny balast. Všetci máme také i onaké myšlienky a nikdy nezostávajú veľmi dlho. Rozhodne sa automaticky nezhmotňujú – zhmotnenie si vyžaduje, aby sme na ich základe konali.

2. Je to moja karma

Ak je život z nejakého dôvodu a bez zjavnej príčiny ťažký,  dnes si obvykle hovoríme, že “to je karma: v niektorom z minulých životov som bol ksicht a teraz za to platím”. Naša lineárna myseľ sa snaží dať Univerzu nejaký zmysel a naplniť našu túžbu po férovosti a spravodlivosti. Ale je skutočne jednoduchšie veriť, že platíte za chyby z akýchsi minulých životov, než si priznať, že nemáte šajnu, prečo sa vám toto deje? Bolesť je súčasť “byť človekom” rovnako ako radosť, dýchanie, zrak alebo spánok. Situácie sa nám dejú, pretože žijeme a život značí zmeny, nie aby sme si odpykávali nejaké prehrešky z minulosti.

3. Moje problémy sú výsledok môjho negatívneho myslenia

Toto je rozšírená newageistická “pravda” – ak ste chorí, máte problémy v láske, nedostatok peňazí alebo čokoľvek iné, tak ste si túto situáciu nejako vytvorili svojimi negatívnymi presvedčeniami. Nie je však detinské predstavovať si, že kontrolujete všetky sily a všetkých ľudí Univerza? V živote nám vznikajú sústavne situácie, o ktorých sme nikdy ani nesnívali. A len ego dokáže tvrdiť, že ak ste duchovne vyspelí, máte pod dokonalou kontrolou celý vesmír. Keď malé deti zomierajú od hladu, privodili si to azda svojou negativitou? Tento spôsob myslenia iba čo podporuje nemilosrdnosť voči sebe aj iným.

4. Nemôžem byť spirituálny, ak cítim hnev, závisť alebo strach

Ako sa Zem pohybuje okolo Slnka, po časť tohto pohybu nutne panuje tma. Život nie je plný a “všetko” bez svojich tienistých prvkov. Len čo sa zažne svetlo, vzniká tieň. A aj život obsahuje plné spektrum emócií – niektoré “svetlé”, iné “temné”, ale aj to patrí k veci. To je tak, ako veci majú byť. Preto neprehliadajte bohatstvo skryté aj v tých “temných” okamihoch. Prežívajte ich naplno.

5. Môžem určiť spirituálnu úroveň človeka podľa jeho životnej situácie

Nie. Nemôžete posudzovať spiritualitu iného podľa toho, ako sa veci zdajú vám alebo ako vyzerajú na povrchu. Porovnávanie, kto je šťastnejší, bohatší, krajší alebo obľúbenejší je len ľudská snaha merať nemerateľné – a obvykle je to len snaha zistiť, kde stojíme my sami v porovnaní s druhými. Toto porovnávanie, či už z neho vyjdeme víťazne alebo nie, je však len jedna obrovská lož, pretože nič nám nehovorí o vnútornom prežívaní iného človeka, o jeho skúsenostiach. Môžeme sa snažiť vžiť do toho druhého, ale vtedy získavame len okamih porozumenia, nie celý život porozumenia.

6. Najprv si musím vyriešiť problémy, až potom budem šťastný

Ľudia trávia spústy času nad tým, čo v nich vyvoláva pocit nevyhovovania. Príliš sa sústreďujú na svoje problémy. To však nie je recept na šťastie. Ak chcete šťastie, venujte viac pozornosti tomu, čo sa vám páči a čo obľubujete. Nemusí ísť o veľké veci – vychutnajte si rannú kávičku alebo pozerajte večer na hviezdnu oblohu. Touto praktikou sa veľmi rýchlo zvýši váš pocit šťastia. Pravdepodobne máte v živote množstvo vecí, ktoré vo vás vyvolávajú pocit spokojnosti, len im nevenujete dostatočnú pozornosť. A keď ste šťastnejší, pristupujete aj kreatívnejšie k problémom, ktoré možno máte. Keď ste spokojnejší, začínate si uvedomovať, že aj chyby a omyly sú v poriadku. Nabudúce sa dá daná vec skúsiť inak.

7. Musím nájsť svoj zmysel života

Nuž, tak niekedy áno. A niekedy nie a stačí nám požehnanie “bezcieľneho prežívania” – miesta, kde sa hluky spoločnosti a jej napätia strácajú a kde sa znovu napájame na nevinnosť a užasnutosť nad životom ako takým. Každý deň sa stáva zázrakom, obyčajné sa stáva výnimočným. V týchto okamihoch zažívame život naplno a dostávame sa k podstate toho, čo znamená “žiť”.

 

6 thoughts on “7 spirituálnych “právd”, bez ktorých sme na tom lepšie

  1. Pri čítaní som si spomenula na historku zo školy, kedy človek, ktorý príprave na test venoval príliš málo času dopadol lepšie ako my ostatní. Moje spolužiačky ihneď vonku začali cediť medzi zubami, vraj: “Karma mu to vráti.” No mňa napadlo, čo keď tým “karma niečo zamýšľa”, alebo to takto jednoducho malo byť, pretože je chalan šikovnejší a vie lepšie odpísať? Čo keď karma vybabrala s celou triedou?
    Celé je to len o presvedčeniach. Prestala som sa zaoberať, čo má karma na robote a radšej sa snažím nebyť zlá a priať šťastie, nech sú okolnosti akékoľvek. I tak o pár rokov nikomu nebuede záležať na tom, kto napísal test na Dčko a kto na Ečko.

    Liked by 1 person

  2. Heli, už dlhší čas mám pocit, keď čítam príspevky na tvojom blogu (synchronicita, čistenie energetických vláken, podobné myslenie….) akoby som prežívala s tvojimi článkami svoj ” nekonečný príbeh”. Už som raz písala, že prostredníctvom teba spoznávam aj časť seba. Že som tak smelá, nie som náhodou jeden z tvojích bratov ? 🙂

    Páči sa mi

    • 😀 Ščiléjky mi parádne klesla sánka… Keď sa ma ženský rod pýta, či nie je môj brat… Prosím za preminutie, ale v posledných dňoch nie som mentálne celkom na úrovni a ono by to chcelo nejaké vysvetlenie. 🙂 Bracé moji, čo ste sa nehali zoperuvac? 😛

      Páči sa mi

Povedz svoj názor