Všetci môžeme byť inovatívni

Dnes som z organizácie pre astrálnu projekciu dostala článoček o tom, ako si zvýšiť inovatívnosť a kreativitu. Dávam ho sem v prerozprávanej forme, pretože som presvedčená, že správny bosorák potrebuje kreativitu a inovatívnosť ako soľ. Veď o čom inom je bosorovanie, ak nie o čelení problémom tohto sveta netradičnými nástrojmi?

Takže: Inovatívnosť je talent, ktorý má každý, i keď nie každý si je toho vedomý. Niekedy závidíme kreativitu iným, ale dokážeme to aj sami – chce to len čas a príležitosť. Všetci sa narodíme prirodzene kreatívni – stačí si len spomenúť, čo urobia deti, keď im do ruky dáte krabičku s pastelkami 😛 …

Viete, ako dlho vám trvalo naučiť sa bicyklovať, alebo naučiť sa nerobiť tú istú chybu znova a znova? S inováciou to je to isté – potrebuje len prax a opakovanie, než sa z mysli zautomatizuje a príde na zavolanie. A keď ju chcete vybudiť, tu je pár tipov:

Nepočúvajte, čo hovoria iní. Načúvajte svojej intuícii. Ak budete načúvať radám iných, len vám do mysle vnesú zmätok. Ak máte nápad, nesnažte sa ho vysvetľovať. Ľudia aj tak len ťažko pochopia. A ak dúfate na pomoc, najskôr dostanete len spústu negatívnych odoziev. Doslovný citát: Keby géniovia boli počúvali názory svojich spolublížnych, asi by sme ešte žili v temnom stredoveku. 🙂

Venujte svojmu nápadu dostatok času. To neznačí, že máte okamžite seknúť s robotou a ísť len za svojím nápadom. Ale potrebujete si rozumne naplánovať svoj čas, aby ste dokázali vyžmýkať z neho aj dosť priestoru pre svoje nápady, nielen pre dennú rutinu.

Začnite sa hýbať. Choďte na prechádzky. Zabehajte si kilometer-dva. Zaplavte svoje telo všetkými tými endorfínmi, ktoré vám takáto aktivita poskytne. Cvičením a pohybom uvoľňujete a prečisťujete svoju hlavu a vytvárate možnosti, aby sa v nej objavili netradičné nápady.  

Zapisujte si sny. Niektoré z nich sú také bláznivé, že normálnym rozumom by ste na ne asi neprišli. Keď si ich zapíšete a po čase znova prečítate, môžu vás doviesť k novým nápadom. Rozpoznáte symboliku, ktorá je vlastná len vám, a naučíte sa “čítať” správy, ktoré vám sny prinášajú.

Nájdite si svoj vlastný štýl. Nie je ťažké rozpoznať Van Gogha od Picassa. Za to môže ich unikátny štýl. Aj vaša inovatívnosť bude lepšia a spoľahlivejšia, keď bude odrážať váš vlastný štýl a váš spôsob nazerania na svet. Zato, že všetci vykladajú karty, nemusíte to robiť aj vy. Ak sa vám lepšie robí s čiernym zrkadlom alebo krištáľovou guľou, urobte si po svojom. A ak vám nevyhovuje metóda vykladania kariet, nájdite si svoju vlastnú, kedy vám karty rozprávajú najlepšie príbehy.

Nezháňajte si najnovšie pomôcky a prípravky. Neskrývajte sa za módu a vopred pripravené veci, ktoré sa dajú používať len jedným jediným spôsobom. Improvizujte. Drahé pomôcky nenahradia nedostatok zručnosti alebo praxe – a tú získate, keď začnete skúšať nové. Napríklad nemusíte mať klasickú kadidelnicu, keď postačí hlinená miska od babičky. Alebo si nemusíte zháňať tibetské misky, keď sa dá nahrať len ich zvuk. Je to vždy lepšie než mať tibetskú misku a nevedieť, čo s ňou! Určujúci musí byť nápad, nie nástroj! 

Bez zanietenia nie je žiadny výsledok. Ak nerobíte niečo, čo skutočne chcete robiť, tak potom to vlastne nechcete robiť… a podvedomie tento signál jasne rozpozná! Ja tomu hovorím “energia nasleduje pozornosť”. (Je to požičané od Číňanov, z kung-fu alebo tai-či.) To, na čo sa plne sústredíme, tam ide celá naša energia – a tam dosahujeme nadpriemerné a mimoriadne výsledky. Preto nemá význam bosorovať “tak napoly”. Buď to chcete – alebo to nechajte tak! 

Nepremýšľajte o nápadoch. Nápady si nevynútite a čím viac o nich premýšľate a čím viac ich očakávate, tým menej chodia. Buďte pripravení, že najlepšie nápady dostanete celkom nečakane a na tých najpodivnejších miestach. Noste so sebou blok a pero, aby ste si ich mohli zapísať. (Jedno fantastické zaklínadlo ma napríklad napadlo cestou na lekárske vyšetrenie, ktoré trvalo pol dňa. Keby som so sebou nebola mala ceruzu a papier, rozhodne by som si ho nebola zapamätala!)

Povedz svoj názor