Farby našej duše

V najnovšom Reiki News Magazíne som objavila článok od Colleen Benelli The Color of Reiki (Farba reiki). Obsahuje celkom pekný úvod k tomu, akú úlohu hrajú farby v našom živote:

Reiki vracia našim telám ich nádhernú farebnosť. Podľa spirituálnych sprievodcov Benelliovej je Zem planéta farieb. Je to unikátny výtvor z hľadiska množstva, žiarivosti a rôznorodosti farieb. Keď duša zostupuje do hmoty na Zem, jej fyzické telo bude pozostávať z tých istých žiarivých farieb. Nech už sme človek, zviera, rastlina či hocičo iné na Zemi, máme jedno spoločné – farbu. A táto farba je vraj aj hlavná atrakcia, pre ktorú sa naše duše rozhodujú žiť na Zemi.

Farba je aj prejav ducha. Naša dušička je plná božských farieb. Keď sa narodíme, farby duše sa zladia s farbami fyzického tela – je to akoby zákon príťažlivosti pre našu dušu, ktorý ju ukotvuje v našom tele a ktorý ukotvuje naše telo na Zemi.

Naše čakry sú fyzické brány pre farby našej duše. Sú rovnaké ako farby dúhy. Koreňová čakra je červená, sakrálna oranžová, solár je žltý, srdce je zelené, hrdlo je belasé, Tretie oko je indigovomodré a koruna je fialová. Keď sa duša inkarnuje do nášho tela, jej farby vstúpia do tela cez naše čakry. Vyladia sa navzájom a zosynchronizujú sa.

Keď sú naše farby dokonalé a zladené, cítime sa istí, schopní, kreatívni, vieme sa vyjadriť, prejavujeme toleranciu, intuíciu, predstavivosť, inšpiráciu a cítime sa napojení na zdroj. Naše konanie sa kryje s naším úmyslom a napĺňame naše poslanie na Zemi. Veci sa nám daria hladko, sme vnútorne vyrovnaní a vnímame všetky úžasné dary okolo nás.

Keď sa naše farby nevyladia alebo sa rozídu či vyčerpajú, vnímame svet ako náročný a problematický terén, kde musíme za každé zhmotnenie namáhavo bojovať. Niekedy máme problém so sebavyjadrením, nevieme presne, čo chceme, máme problém cítiť alebo sa sústavne zmietame v emóciách, naša intuícia môže byť celkom zablokovaná, alebo s nami naša predstavivosť v kuse utečie a prichodíme si ako blázni. Nevieme hovoriť to, čo cítime, a nevieme si vybojovať pozornosť iných. Keď naše farby tela a duše nie sú zladené, strácame kontakt s našou dušou i so Zemou a cítievame sa, akoby sme sa pohybovali mimo tela.

Naše čakry sa vedia dostať z rovnováhy pomerne ľahko. Najčastejšie to zapríčinia životné situácie a boje. Takmer každý človek má aspoň jednu čakru nejakým spôsobom “zdeformovanú” – oslabenú alebo rozhodenú.

Podľa psychologičky Mie Rose farby ovplyvňujú naše emócie a to sa prejavuje navonok cez naše telo. Dokonca ani nemusíme farbu vidieť na to, aby nás ovplyvnila. Naše telá fungujú na svetle ako prizma – keď sa cítime dobre, farby z nás vychádzajú a žiaria do prostredia v stále sa meniacom vzore.

Liečenie farbami nie je nová myšlienka. Už v starom Egypte sa farba používala na liečenie. Chrámy Heliopolisu boli postavené tak, že keď do nich svietilo slnko, lámalo sa na sedem farieb dúhy a ľudia, ktorí mali nejaký problém, sa kúpali v tej farbe, ktorú pre svoj problém potrebovali. Farba je prírodný liek.  Možno ju predpísať na rôzne problémy, podobne ako lieky. Jej energia nás ovplyvňuje na fyzickej rovine (červená), na mentálnej rovine (žltá) a na emocionálnej rovine (modrá). Farbu môžeme jesť, piť, vdychovať, vizualizovať, meditovať i tancovať. Keď sa cítime “vysivení”, môžeme použiť farbu na to, aby sme si prinavrátili kondíciu.

 

1 thoughts on “Farby našej duše

  1. ja som kedysi robila diplomovku na temu tanecna improvizacia na zaklade imaginacie farby.ludia mali zavrete oci,boli zrelaxovani na zemi,potom si mali predstavit zadanu farbu,potom ju napustit do svojho tela a potom nechat telo nejako sa hybat.som si vymyslela tuto haluz a bola som zvedava,ci sa budu hybat nejak specificky alebo rozpoznatelne inak v zavislosti od jednotlivych farieb.najzaujimavejsie to bolo pri cervenej.hoci to kazdy robil po prvy krat,cely cas mali oci zavrete,vsetci sa zrazu zacali hybat rovnako a dost zvlastne.potom este pri hnedej sa to prejavilo dost podobne.ostatne farby ludi ovplyvnili skor kazdeho individualne (v jeho pohybe teda).neviem celkom preco prave tieto dve farby fungovali takto.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor