Achát, jaspis alebo chalcedón?

Vďaka fejsbúku som naďabila na stránku, ktorá dobre a aj pre hotentotov vysvetľuje rozdiel medzi achátom, jaspisom a chalcedónom.

Čo je achát?

Je to kameň pozostávajúci hlavne z kryptokryštalickej formy kremíka, hlavne chalcedónu, ktorý sa strieda s mikrogranulárnym quartzom (kremeňom). Má veľmi jemnú zrnitosť a množstvo farieb. Najčastejšie sa spája s vulkanickými a metamorfnými horninami.

Čo je jaspis?

Jaspis je druh nepriehľadného kremíka (mikrogranulárneho quartzu a/alebo chalcedónu) a iných minerálov, ktoré zodpovedajú za jeho farebnosť. Za červenú farbu najčastejšie zodpovedá prímes železa; modrá farba je veľmi zriedkavá.

Je aj druh jaspisu, ktorému sa hovorí jaspilit: je to pruhovaný kameň, ktorý obsahuje prúžky jaspisu.

Čo je chalcedón?

Chalcedón je kryptokryštalická forma kremíka, obsahujúca veľmi jemné vrstvenia quartzu a morganitu (oboje sú silikáty, len každý má inú kryštalickú štruktúru). Má ľahko voskový lesk a môže byť polopriesvitný/polopriehľadný. Najčastejšie je sivastej až belasej farby; výraznejšie farby bývajú už “prifarbené”.

A ako sa laik dozvie, čo má v ruke?

Najjednoduchšie pravidlo je: ak držíte kameň oproti svetlu a aspoň čiastočne svetlo cezeň prechádza, ide o achát. Jaspis svetlo neprepúšťa.

A nech je to čokoľvek, je to zaručene aj “chalcedón”. 🙂 Ak si pamätám dobre, chalcedón je nadradená skupina. A ak si pamätám dobre, existuje aj prechod medzi jaspisom a achátom, ktorý vyzerá napoly ako achát a napoly ako jaspis, teda časť priesvitná a zvyšok typický jaspis. Alebo žilky achátu v jaspise. V každom prípade, ak to prepúšťa svetlo, je to achát. Ak to svetlo neprepúšťa a napriek tomu sa vám vidí, že ide o achát, pre istotu skontrolujte, či z opačnej strany nemáte kameň podlepený kartónom 😉 .

Povedz svoj názor