S pupočnou šnúrou v ruke… O zákernostiach ezoteriky

Cez newsletter Edwina Harknessa Spinu sa ku mne dostal článok, ktorý dosť dobre osvetľuje jednu zo zákerností ezoteriky.

Spina píše, ako sa zúčastnil Vzostupového panelu na  Conscious Life Expo v Los Angeles. Ľuďom, ktorí prišli do jeho stánku, prisľúbil cez dotyk nárazovo zvýšiť ich energiu, aby vedeli, aký je to pocit, vibrovať na vyššej frekvencii.

Zastavila sa uňho spústa ľudí a rozpredali sa všetky jeho knihy a doplnkové produkty. O pár týždňov sa mu ozvala jedna z vtedajších účastníčok a napísala mu, aký fantastický bol pre ňu kontakt s ním a ako veľa získala z jeho kníh. Bola ním natoľko nadšená, že ho nechala “preveriť” svojej energetickej liečiteľke.

No a táto dáma jej povedala, že cíti v Spinovej energii negativitu.

Takže inak nadšená účastníčka mu napísala, že už nebude kupovať žiadne jeho produkty, pokiaľ sa mu nepodarí získať si dôveru jej liečiteľky.

Spina:

Odpísal som jej, že jedna z prvých lekcií, ktorú každý skutočný mystik učí, je počúvať svoj vlastný vnútorný hlas. Aj keď je často nesmierne cenné získať radu “zvonku”, definitívny zdroj našej múdrosti je v našom vnútre. Povedal som jej, že ak jej dodanie energie urobilo dobre a moje lekcie sa jej páčia, pravdepodobne by sa jej páčili aj moje kurzy a CDčka, ale že sa bude musieť rozhodnúť sama. Nie som ochotný “vyjednávať” s jej učiteľkou.

Nie sú to zriedkavé prípady – študent sa príliš orientuje na svojho učiteľa. Spina sám hovorí, že už párkrát videl, ako študent, oveľa nadanejší ako jeho učiteľ, odovzdal svoje schopnosti učiteľovi a nechal učiteľa, aby ho riadil vo všetkých životných oblastich.

V jednom takom extrémnom prípade som počúval, ako sa “učiteľka” sťažovala, že hotelový personál má dve ľavé ruky, že nedostáva od svojich vlastných ľudí nijakú podporu a nakoniec navrieskala na svoju asistentku, že ju neprišla zobudiť, keď “zjavne zaspala”.

Vysvetlil som jej: “Dostaneš viac toho, na čo si ťažkáš.” Uberala svojim študentom osobnú silu a učila ich byť obeťami. Moje slová padli na hluché uši. Ako to kedysi povedal Dan Kennedy, populárny marketingár: väčšina ľudí behá s pupočnou šnúrou v ruke a hľadá miesto, kde by ju mohla znova napojiť.

Spoliehanie sa na hocikoho iného, že bude riadiť našu cestu, je presný opak mystickej cesty, ktorú som sa naučil ja.

Spina spomína na svoju prvú učiteľku, Sophie. Sophie bola skutočný majster a veľmi preberavo s vyberala svojich žiakov – museli byť pripravení a hodní jej námahy. Sophie nemôžete zaplatiť, ba ani ju nemôžete nájsť – ona si vás nájde sama. Na Spinovi ju upútala jeho vážnosť a rozhodla sa ho energeticky otvoriť. Popri tom mu radila v mnohých veciach.

Ale jedného dňa, nezávisle od toho, aký vďačný bol Spina za jej rady, usúdila, že nastal čas, aby sa Spina stal sebestačným – a zmizla bez stopy. Už ju nedokázal vypátrať. Správa bola bolestivá, ale jasná: nenauč sa spoliehať na žiadny zdroj múdrosti, ktorý nie je tvoje vlastné vnútro.

Podobným majstrom bol Krishnamurti, ktorý urobil niečo ešte dramatickejšie. Na vrchole svojej popularity, keď mal tisícky oddaných nasledovníkov, rozpustil svoju organizáciu. Napísal nádherný otvorený list pre všetkých a vysvetlil im, že nechce, aby sa stali na ňom závislí.

Spina rozpráva aj osobný príbeh z Tibetu, kde stretol dvoch budhistických mníchov. Jeden z nich bol mníchom 8 rokov, druhý 14. Na záverečnej večeri sa Spina rozhodol osláviť to a popil tibetské zelené jačmenné víno. Menej skúsený mních mu cez tlmočníka povedal, že jeho porušenie zákona nepiť víno ho predurčuje v budúcej inkarnácii na život psa.

Spina nesúhlasil a pripomenul, že zákony treba interpretovať spirituálne a že neexistuje nič ako “nemenný zákon”. Najvyšší majster je v našom vnútre. Skúsenejší mních súhlasil a dodal, že je to jedna z najťažších lekcií, čo sa noví mnísi musia naučiť.

Mnohí ľudia, keď nájdu rozpor medzi tým, čo zažívajú, a tým, čo vraví ich učiteľ, urobia tú chybu, že tento rozpor nerozoberajú a nosia ho so sebou ako rozpor po zvyšok života – a vybudujú si pocit, že buď “ja nie som OK” alebo že “učiteľ nie je OK”. To je však len postoj – a ako už vieme, postoj je interpretácia niečoho, ktorá 1. nemusí byť správna, 2. nemusí sa týkať všetkých situácií a 3. nemusí byť platná dlhšie ako v danom okamihu.

Keď sa žiak dostane do podobnej situácie, môže sa spoľahnúť na svojho učiteľa (a odovzdať mu tým svoju osobnú silu) a zavrhnúť zdroj “rušenia”, môže zavrhnúť svojho učiteľa a pridať sa k zdroju “rušenia” (a odovzdať mu tým svoju osobnú silu), alebo sa snaží nájsť také vysvetlenie, ktoré ukazuje obe strany v rozumnom svetle a necháva aj dostatok priestoru pre iné strany, napríklad pre jeho vlastný názor.

Svet nie je čierno-biely a ľudia nie sú dobrí alebo zlí. Ak toto pochopíme, potom vieme, že nikto nepozná našu cestu lepšie ako my sami a nikto nám nemôže spoľahlivejšie ako my sami povedať, čo je pre nás dobré – ani v danom okamihu, ani z dlhodobého pohľadu. Spina:

Bežne sa hovorí, že keď je študent pripravený, učiteľ sa objaví. A platí to aj naopak: keď je študent dostatočne pokročilý, učiteľ sa môže stratiť.

A ja dodávam, znalá nášho slovenského nazerania: ak nejakého učiteľa zamietnem, to ešte neznamená, že zmizol preto, lebo už som dostatočne pokročilý… 😆

A už skutočne celkom na záver ešte jeden citát k učiteľom a ich kvalitám:

Priemerný učiteľ oznámi. Dobrý učiteľ vysvetlí. Vynikajúci učiteľ predvedie. Fantastický učiteľ inšpiruje. — William Arthur Ward

(The mediocre teachers tell. The good teachers explain. The superior teachers demonstrate. The great teachers inspire.)

3 thoughts on “S pupočnou šnúrou v ruke… O zákernostiach ezoteriky

  1. Spoliehanie sa na hocikoho iného, že bude riadiť našu cestu, je cestou náboženstva..a vzdávanie sa slobodnej vôle..a prijímať zodpovednosť za iných ..zaťažuje dušu 😀
    Ráz prišiel k učiteľovi najlepší žiak s chválospevom na jeho múdrosť. Učiteľ zosmutnie ..a keď si to jeho najlepší žiak všimne, tak sa spýta ” prečo ste tak zosmutneli?”. Učiteľ zdvihne zrak a vraví.. ” Lebo som špatný učiteľ.” Žiak stále nechápe..až mu napokon učiteľ povie.. ” Pre svetlo sviečky, nevidíš slnko.” 😕

    Páči sa mi

Povedz svoj názor