Piatok pre otázky: Ako zladiť svetský a duchovný život?

Dnešné dve otázky posiela Tomáš:

1. rad by som vedel ako davate dohromady svoj duchovny zivot a svetsky. Chodite k volbam? Zo svojho okolia mam pocit, ze ludia, ktori vacsinu casu travia ezo-rozvojom inklinuju k extremistickym stranam (z mojho pohladu). Napr.: Priklon k diktaturam. Neschvalovanie liberalnych hodnot.

2. cital som, ze ste sa Gabriela pytali na ‘Zohar’. Ako som pochopil tak na Vasu otazku neodpovedal. Dostali ste sa niekedy k odpovedi?

🙂 Otázky “na telo”. A neviem dosť dobre, ako odpovedať – ja totiž “duchovný” a “svetský” život nedelím. Proste je to môj život a žijem si ho tak, ako viem. Nenosím vonkajšie “insígnie” toho, že channelujem, vykladám karty a vyliezam z tela. Vyzerám ako obyčajný človek, správam sa ako obyčajný človek a s ľuďmi, čo ma považujú za rovnakého obyčajného človeka, rozprávam o veciach, ktoré zaujímajú ich. Spiritualita spočíva v mojom prístupe a vnímaní, nie v mojich prejavoch. Nepotrebujem kázať. Nepotrebujem niekomu inému predpisovať pravidlá. Sama nie som vegetarián, nežijem nejako extra striedmo, mám rada rezník, čokoládku, dobrý likérik a pekné handričky – ale nič z toho ma nedefinuje. Jediné, čo ma v momente silno definuje, sú moje mačičky – ale tiež ich nenosím ako motív na všetkom.

🙂 Možno nakoniec vôbec nie som “spirituálna”. 😉

K voľbám nechodím. Nie preto, aby ma “svetské” veci nezaťažovali, ale preto, že sa nesnažím “ovplyvňovať”. Moja skúsenosť ukázala, že kedykoľvek som sa pokúsila svojou vôľou “usmerniť” prirodzený tok vecí, bola z toho pohroma – a tak sa radšej držím skrátka. Kamarát si ma niekedy doťahuje, že svojou neúčasťou podporujem “tých zlých”. Lenže keď sa tak na to pozerám, niet tam jediného človeka, ktorému by som pokojne dala môj hlas – tak prečo ho dávať? A hneď celej strane? Nebudem konať proti svojmu vnútornému pocitu. Túto “demokraciu” aj tak nevytrhnem. 😉 Možno to má byť presne tak, ako to je. Možno len bolesťou a utrpením sa ľudia naučia preberať za seba zodpovednosť a kopať do zadku falošných hráčov a huboumlátičov miesto toho, aby si ich stavali na piedestál, chodili ich voliť a potom v krčme na nich frfľali. 🙂

Neviem, v akom prostredí sa pohybuješ ty, ale ja nemám skúsenosť, že by väčšina ezoterikov inklinovala k extrémizmu. Potom asi nie sú tí správni ezoterici, alebo ešte bojujú s niečím v svojom rozvoji. Keď si povieš, že Boh je Všetko-čo-je, nemôžeš byť extrémistický. Alebo môžeš, ak máš ešte nevyhojený pocit neuznania alebo komplex menejcennosti. Zo svojej skúsenosti: keď som mala obdobie, že som si myslela, že viem lepšie ako Boh, tak som vlastne bojovala so svojím strachom, že by veci mohli byť aj “nesprávne” – teda nútila som svet, aby bol podľa mojej predstavy. To neznačí, že som bola “extrémista” alebo “zlý človek”. Proste som pracovala na nejakom svojom samonastolenom obmedzení. Dnes pracujem na inom. A až raz postretneš niekoho, kto ti povie, že už na nijakom pracovať nepotrebuje, tak si práve natrafil na etalón sebauveličenosti, ktorý by potreboval popracovať tak približne na všetkom. 😛

Neviem, čo je “neschvaľovanie liberálnych hodnôt”. Preto neviem, či sa s odpoveďou triafam. Ak nie, použi diskusiu na upresnenie.

Na ten Zohar som sa asi už druhýkrát nepýtala – alebo som zabudla, že som sa pýtala. 🙂 Dnes neviem nič viac než predtým.

P.S.: Sorry za tykanie – kedysi to tu zaviedli mládežníci a ja v tom už slepo pokračujem. 🙂 Takže tykaj aj ty mne. Tu sme všetko len nicky bez tváre a veku.

 

Máte aj vy otázku, na ktorú by ste chceli odpoveď?

Použite na to tento formulár! Na otázky odpovedám v poradí, ako prichádzajú, vždy v piatok (takže ak sa bude veľa ľudí pýtať súčasne, môže chvíľku trvať, než dôjde aj na vašu otázku).

Povedz svoj názor