Je možné meditovať v hluku?

meditaciaPoznáte tie typické meditačné obrázky, kde človek sám, sediac uprostred prírody alebo na pláži, v absolútnom kľude sedí v lotosovom sede a medituje?

Ako často máme možnosť meditovať presne tak, ako je to vyjadrené na obrázkoch? Ak idem podľa seba, tak nie veľmi často. Neustále nás sprevádza hluk okolia, ulice, susedov, podľa toho kde sa akurát nachádzame.  Toto nás pri meditácii môže vyrušovať, narúšať našu koncentráciu, „vyhodiť“ nás, presmerovať našu pozornosť na rušivé elementy.

Čo s tým? Utiecť do hôr? Aj v tých horách alebo na pláži nebude úplne ticho. My sa ale môžeme naučiť prijímať všetko okolo nás ako našu súčasť, ako súčasť všetkého, čo je. Môžeme sa naučiť to pozorovať, nekomentovať a nevnímať to ako rušivé. A takto získať pokojnú a kľudnú myseľ, ktorú vlastne vyjadrujú obrázky, kde je človek zdanlivo sám a pritom je uprostred všetkého.

Pravidelnými meditáciami sa postupne dá naučiť prijímať naše okolie také, aké je. Vedľajší efekt je v každodennom živote, keď uprostred chaosu, stresu a podobných situácii dokážeme nájsť svoj kľud v sebe, pozrieť sa na situáciu s nadhľadom a reagovať na ňu z nášho stredu.

Ak máte záujem naučiť sa meditovať a vizualizovať, pozývam vás na Kurzy vizualizácie a meditácie (25-26.1.2014 je najbližší termín) a aj na naše pravidelné meditačné stretnutia každý piatok v Centre Cesta k sebe.

2 thoughts on “Je možné meditovať v hluku?

Povedz svoj názor