Ku Kybalionu a zákonu "pohlaví"

Yin-yang_enlargeVčera som uverejnila stručný náčrt učenia Kybalionu a pri poslednom zo zákonov, zákone pohlaví, som sa tak trochu zahrčkala. A keďže nemám rada veci, ktorým celkom nerozumiem, tak som išla do Wikipédie a študovala som si… 🙂

Moje poznanie: Tak po prvé, nejde o zákon pohlaví, ale skôr zákon rovnováhy mužského a ženského princípu. Anglická verzia popisu hovorí nasledovné: Princíp pohlavia stelesňuje predpoklad, že pohlavie (rod) sa prejavuje vo všetkom. Podľa autorov sa pohlavie neviaže explicitne na obvyklú sexuálnu interpretáciu, ale vo všeobecnosti na všetky činnosti ako tvorenie, produkovanie, vytváranie. Pohlavie sa prejavuje ako mužský a ženský princíp a prejavuje sa na všetkých rovinách.

Mentálny rod/pohlavie je hermetická koncepcia viažúca sa na mužský a ženský princíp. Neviaže sa na fyzické pohlavie jedinca a ani netvrdí, že osoba istého fyzického rodu musí mať ten istý mentálny rod. V ideálnom prípade má človek vyvážený mentálny rod.

jinjangKoncepcia z Kybalionu hovorí, že rod existuje na všetkých úrovniach existencie (fyzickej, mentálnej i spirituálnej) a predstavuje rôzne aspekty rôznych úrovní. Takisto hovorí, že všetko a každý obsahuje oba tieto princípy alebo prvky.

Mužský princíp sa vždy viaže s usmerňovaním, vyjadrovaním, vychádzaním navonok a spája sa s „vôľou“ v jej rôznych fázach. (Moja interpretácia: tvrdý, prenikajúci; v zmysle hinduizmu predstava o budúcej veci; v čínskom poňatí princíp jang.)

Ženský princíp sa vždy viaže so získavaním „odtlačkov“ (dojmov) a má oveľa rôznorodejšie pole pôsobnosti ako mužský princíp. Ženský princíp napríklad pôsobí pri vytváraní nových myšlienok, koncepcií a predstáv vrátane výsledkov fantázie. (Moja interpretácia: mäkký, prijímajúci; v zmysle hinduizmu sila, ktorá zhmotňuje predstavu o budúcej veci, šakti; v čínskom poňatí princíp jin.)

Hovorí sa, že tieto dve sily musia byť vyvážené. Ak chýba ženská zložka, mužská koná bez zábran, dôvodu alebo systému a výsledkom je chaos. (Tí, ktorí poznajú moje anjelsko-dračie etudy, tak vedia, že sme práve popísali Draka.) Ale ženská zložka pri chýbaní mužskej zložky sa stráca v sústavných úvahách a vlastne nekoná, čím má za následok stagnáciu. Ak mužská a ženská zložka pôsobia súčasne, vzniká uvážlivá aktivita vedúca k úspechu. To dokladá, že ženská a mužská zložka sa navzájom dopĺňajú.

Existuje aj slovenská verzia tohto textu a tá zas hovorí: Zákon pohlaví vyjadruje myšlienku, že princíp pohlavia je prítomný všade a vo všetkom. V texte je zdôraznené, že zákon nesúvisí len so sexuálnym významom, ale so všetkými oblasťami, kde niečo vzniká alebo sa tvorí. V oblasti živých tvorov, na fyzickej rovine, sa pohlavie manifestuje ako mužské a ženské. Pohlavia jestvujú na všetkých troch veľkých rovinách (fyzickej, mentálnej a duchovnej) a predstavujú rozdielne aspekty. Zákon tiež tvrdí, že všetko v sebe obsahuje v určitej miere oba princípy. Mužský princíp (+) sa vždy prejavuje ako zámer, je aktívny, je vysielačom. Ženský princíp (−) sa prejavuje ako udržiavajúci, je pasívny, variabilnejší, je prijímačom; podľa Kybalionu je ženský princíp aj nositeľom myšlienok, konceptov, predstáv a nápadov. Je nutná rovnováha medzi týmito dvoma silami. Bez pasívneho by bol aktívny princíp náchylný konať bez zábran s chaotickým výsledkom. Pasívny bez aktívneho by zase mal tendenciu stále len niečo odrážať a nedarila by sa mu žiadna činnosť, čo by ústilo do stagnácie. Spoločná zmysluplná súhra oboch princípov prináša výsledky, ktoré dokazujú, že mužský a ženský princíp sa dopĺňajú.

Pravdu povediac, je mi príjemnejšia anglická verzia, ktorá je “polopatistickejšia” 🙂 . Hlavne sa nezastreľuje hneď na fyzickú rovinu a jej dve pohlavia, čím nezanáša do abstraktnej úvahy hmotné obmedzenia. Takže ja interne prekrsťujem 7. princíp Kybalionu na princíp rovnováhy medzi mužským a ženským alebo v hinduizme princíp Brahmu a jeho šakti Saraswati.

Podstata je:

  • všetko má v sebe obsiahnutú vôľu a schopnosť (tvoriť)
  • ak chýba vôľa, schopnosť nevytvára, ale pozoruje súvislosti
  • ak chýba schopnosť, vôľa vytvára dočasné stavy (často neželateľné) a musí ošetrovať ich dopady vytváraním ďalších dočasných stavov (často neželateľných)
  • ak sa vyvážia, vôľa udá želateľný výsledok, schopnosť ho zasadí do kontextu a miesto vynakladania hrubej sily na prekonávanie prekážok prirodzeného toku vecí začne tieto princípy využívať na dosiahnutie želateľného výsledku bez rušivého dopadu na okolie.

A tým sme sa dostali k princípu pôsobenia mágie… 🙂

Whirlpool galaxy, M51

7 thoughts on “Ku Kybalionu a zákonu "pohlaví"

  1. ….dobre, teraz som si precital tento clanok, takze uz moj komentar k predchadzajucemu clanku je vlastne bezpredmetny…..

    inak fajn, ze si to vysvetlila aj z pohladov inych “filozofii”, clovek ma aspon moznost vybrat si, comu lepsie rozumie…. (vratane teba) 🙂

    Páči sa mi

  2. MÁTE MAGICKÉ SCHOPNOSTI, s nimiž jste se už narodili a které pocházejí od Boha. To, že máte tvůrčí schopnosti a božskou moc, je logické, protože jste stvořeni k obrazu a podobě Stvořitele. Jedním z vašich životních úkolů je naučit se své dary používat tak, aby výsledkem byly láskyplné a pozitivní činy.
    Kybalion je praktická příručka, která vás poučí, jak porozumět svým božsky magickým schopnostem a jak je užívat. Jde o klasickou esoterickou knihu pro samouky, která vyšla poprvé v roce 1908 a naučila bezpočet lidí – včetně mne – jak hermetické (což je pojem odvozující se od Herma, zakladatele hermetické filosofie) principy proměnit v činy.
    Doren Virtue

    Páči sa mi

  3. 🙂 wao, tak aj toto je už nakoniec celkom pekne vysvetlené niekde v “minulosti”…hm keď objavujem koleso od začiatku, pociťujem vždy istú nostalgiu…ale ono je to vlastne jedno ako, ale podstatné je, si spomenúť :mrgreen:

    Páči sa mi

Povedz svoj názor