Môžete vyliečiť svoj život

iskrahealVčera ako som sa tak hral s jedným článkom, som narazil na youtube na 1 dokument od Luise L. Hay, ktorý mám pocit, že by mohol byť užitočný a tak ho sem hádžem a prajem vám veľa rozsvietených žiaroviek :mrgreen:

28 thoughts on “Môžete vyliečiť svoj život

  1. mám 2 otázky, aj keď asi mimo tejto témy.

    1. zhmotňuje sa aj snaha? ak sa človek o niečo dlhý čas snaží a pracuje na tom, ale pozitívne o tom nepremýšľa, len sa o to snaží napr. tak, že robí všetko preto, aby zarobil peniaze, trávi dlhý čas denne hĺadaním, za čo môže zarobiť a pod. – môže sa stať, že sa mu to zhmotni tak, že nájde nejakú jednoduchú, dobre platenú prácu?
    2. každy má slobodnú vôľu, preto sa môže stať, že človek ublíži človeku, ktorý si to nezaslúži, poprípade vytvorí okolnosti, ktoré tomu človeku ublížia (aj keď to ten človek nijako myšlienkami ani karmou nevytvoril) (napr. zabili Bob Marleya, Michaela Jacksona a pod.). V takom prípade sa to tomu človeku vykompenzuje niečim dobrým?

    už dlhšie ma tieto otázky zaujímajú, ale zatiaľ som na ne ešte nedostal odpoveď :/

    Páči sa mi

    • Yes0b, k tvojej 1. otázke sa v tom dokumente krásne vyjadril Greg Braden. Ak sa snažíš, bude Ti zhmotnené, aby si sa mohol snažiť. Ja to chápem tak, že snaha je lepšia ako deprimované zmietanie sa v traumách, ale lepšie je zhmotňovať spôsobom, už to je, už to mám. Ako keď vstúpili s tým jeho kamošom do toho kruhu a nemodlili sa za to aby pršalo, ale predstavovali si stav, keď už prší.
      K Tvojej 2. otázke. Slobodná vôľa mi umožňuje robiť čo chcem a teda ak chcem, môžem aj ubližovať, ale ako v dokumente spomínajú viacerí, ublíženie nastane iba tam, kde je ublíženie pritiahnuté, čiže “chcené”. Vysvetľuje to napr. zákon rezonancie, resp. príťažlivosti, ktorý hovorí, že rovnaké, priťahuje rovnaké. Ide o to, akú vibráciu vysielam, tak takú pritiahnem. Tak isto tam niektorí spomínajú, že nejde iba o obsah, ktorý vyslovím, alebo si predstavím, ale aj o vibráciu, ktorú v tom momente cítim.

      Páči sa mi

      • Práve čítam od nej knižku: Miluj svoj život, dostal som ju pod stromček od manželky, s ktorou sa zmietame v problémoch osobných, v lete minulého roku mi povedala, že ma už nemiluje, chce sa rozísť, o svojich plánoch ako ďalej si to predstavuje – nehovorí. Ja sa rozvádzať nechcem, stále ju milujem. V knižke sa uvádza smerovať svoje myšlienky na to, čo chcem dosiahnuť a vraj sa to podarí, takisto aj tu sa hovorí, že ak sa snažíš, bude Ti zhmotnené, aby si sa mohol snažiť… Môže však takáto snaha priniesť aj reálny výsledok, keď jeden z partnerov toho druhého odmieta? Žijeme v paneláku, ja v jednej izbe, manželka v druhej, v tretej sú naše 2 deti (no deti: 18, 16 …) a tretie (21) študuje mimo mesto, nevidím u nich záujem, že by chceli , aby sme zostali spolu …. KeĎ počúvam známych, ktorí sa ocitli v podobných problémoch, decká im vynadali, že čo blbnú, o čo im ide … tiež si myslím, že ešte sme sa o nich nepostarali a ak im máme byť oporou, mali by sme to kvôli nim potiahnuť ďalej… Ale to som odbočil, ako je to teda s tou snahou v takýchto prípadoch?
        a Ďalšia moja otázka: mal som rád tarotový výklad na ten ktorý týždeň, škoda, že to skončilo, vieš na tom niečo zmeniť a zverejňovať ho naĎalej?

        Páči sa mi

    • Pepo, možno to nebudú slová, ktoré by si chcel počuť, ale takto to vidím 🙂 : skús si najprv zadefinovať, o čo vlastne sa chceš snažiť. O to, aby Ťa Tvoja žena opäť milovala, aby ste sa nerozišli napriek tomu, že ona to tak nechce, alebo o to, aby si zažíval pokoj vo svojom živote bez ohľadu na to, ako tento vzťah dopadne /či ide len o dočasnú krízu, alebo o definitívny koniec/, alebo…
      Lebo ak sa budeš snažiť zmeniť zmýšľanie, city, rozhodnutia toho druhého, tak ostaneš naozaj len pri snažení a druhá strana, na ktorú tak budeš vlastne tlačiť, si ešte viac potvrdí, že chce preč.
      Ak svoju ženu miluješ tak, ako píšeš, skús si zhmotňovať vo svojich predstavách ako jej dávaš slobodu. Nech sú jej rozhodnutia a city k Tebe akékoľvek, pusti ju, poďakuj jej za všetko, za každú spoločnú skúsenosť a predstavuj si, ako akceptuješ jej rozhodnutie. Vyjadri jej aj to, čo k nej cítiš, ale netlač na to, aby ona cítila to isté. A ak to dokážeš aj v reáli, určite poľaví mnoho napätia medzi vami a možno sa dokážete o svojich problémoch a pocitoch porozprávať viac a možno zistíte, prečo k tomu všetkému vlastne došlo. Možno by vám mohla pomôcť vo vyjadrovaní svojich pocitov a pohľadov na život práve tá knižka.

      Myslím, že by bolo dobré uvedomiť si aj svoje pocity, čo k nej cítiš, ak by ste sa rozišli. Je to stále tá istá láska ako teraz? Aké pocity pribudli/ubudli a skús na tom popracovať, prečo je tomu tak.
      Ak je to len kríza, môže následne pomôcť vášmu vzťahu. Ale ak je to koniec vašej spoločnej cesty, akceptuj ju, neznamená, že svoju ženu nemôžeš milovať ďalej. Čaká na Teba ďalšia cesta, prečo by nemohla byť tiež pekná, zaujímavá, či poučná…
      No a myslím si, že pre deti je ťažšie akceptovať spoločne žijúcich nespokojných rodičov, na ktoré sa celá táto atmosféra prenáša, ako rozídených spokojných rodičov.
      Držím palce 🙂

      Páči sa mi

      • ďakujem za úprimné slová,stále si však neviem predstaviť život bez nej, privádza ma to do šialenstva … viem, že niekedy pomôže odlúčenie na vyjasnenie situácie, toto však ja nechcem a ona nemá kam (nie že by som ja mal, hoci na určitý čas by sa možno dalo u rodinných príslušníkov ) , ale rozum mi hovorí, že by to malo byť tak, ako to píšeš Ty … len to strašne bolí , zahodiť 21 spoločných rokov len tak za hlavu a vydať sa na novú cestu, tak ako mi radíš …
        ešte raz Ďakujem za Tvoje slová a čas! Pekný večer! Peťo

        Páči sa mi

      • Ale sak to neni zahodit, to nemas ako zahodit. Nevies si predstavit zivot bez nej…toto je asi problem. Bez ohladu na to ako to bude pokracovat, ona nie je ty, ty si napriek vsetkemu co ste spolu prezili samostatna dospela osoba a tvoj zivot patri len tebe. Trosku by si mal asi nieco v tomto smere poriesit sam so sebou. Asi to je na dlhsie, otazka je, ci to chces riesit. Ak to sam nevnimas ako problem sam za seba, tak darmo ti asi bude knizky citat.

        Páči sa mi

  2. Pepo, keď ti darovala takú knižku, podľa mňa máš stále nádej. Skús viac milovať svoj život, seba, svet a ľudí. Skús sa zblížiť viac s deťmi, komunikuj s nimi, zisti si čo ich zaujíma, o čom snívajú, a ak súhlasia, podniknite to spolu. Baby po 40-tke nečakajú princa na bielom koni. Chcú partnera so spoločnými záujmami, ktorý sa o ne zaujíma, nevisí im na krku ako ďalšie decko, a nepridáva im depky, ale sú tím. Niekedy umy riady, povysávaj, oprav niečo v domácnosti, alebo vymaľuj kúpeľňu. Netrať za sebou ponožky. Spýtaj sa ženy, čo si myslí alebo po čom túži, viac komunikuj. ľudia sa často navzájom odcudzia, keď si robia napriek, ak sa prestanú zaujímať jeden o druhého, alebo keď si navzájom nedovolia byť takí akí naozaj sú – ak sa navzájom obmedzujú v myšlienkach, pocitoch a činoch. Držím ti palce, aby to pre vás dobre dopadlo.

    Páči sa mi

    • Áno, máš pravdu, Jani, to všetko som si uvedomil a začal robiť, bohužiaľ, jej reakcia bola taká, že to prišlo už neskoro … a všetko čo som robil, sa zdalo kontraproduktívne …deti sa mi začali vyhýbať, vinia ma z nepohody a z mojich reakcií na situáciu, ale nevedel som reagovať inak, len sa snažiť zachrániť to manželstvo … a to na moje prekvapenie skonštatoval aj najstarší syn pred svokrou (on jej vlastne prezradil, že máme vážny problém), že ma obdivuje, ako sa snažím a čo všetko robím pre to, aby som to zachránil … milo ma to prekvapilo, bohužiaľ, situácia sa doma vyhrocovala, až mi žena povedala, že keby mohla, už dávno so mnou nebýva, že ma nemiluje a cíti voči mne iba smútok a prázdno … veľmi som ju v živote sklamal, žila so mnou v mojom rodnom meste a nenávidela ho, ja som to však zmeniť nedokázal, jednak deti už tu mali väzby na školy a priateľov, aj pracovná príležitosť aspoň pre mňa tu bola lepšia, mal som pravidelný príjem,a manželka bohužiaľ nie … ale vždy sme mali predtým spoločnú kasu, ja som nemíňal peniaze, ani som nebehal za ženskými, v určitých situáciách som sa však nezachoval,ako manžel, ale cudzí človek, nepodporil som ju, hlavne v čase, keď sme boli kolegovia, lebo získala dočasnú prácu u môjho zamestnávateľa … teraz sa chcela osamostatniť, začala účtom, na rodinu mi prispieva, hovorí, že koľko môže toľko dá, ale bohviečo to nie je, ja už nevládzem v tejto situácii ťahať tak, ako keď sme boli v pohode …chýbami, čo i len jej objatie a nehovorím, ako žena … stále ju mám pred očami, čo mi predtým možno prekážalo, teraz mi chýba, to jej pojašené správanie a tak … podľa jej správania usudzujem, že je tu už tretia osoba, rtá knižka z jej strany je návod pre mňa, akým smerom mám ísť Ďalej, lebo to , že som sa nemal rád, nás vraj k tomu priviedlo …
      preto som sa pýtal na smerovanie myšlienok a snahu, programujem sa už niekoľko dní, viem, že to nejde zo dňa na deň, len chcem veriť, že to úspech prinesie … nejde mi o to, žeby mi malo byť ľúto za tým časom, čo som tomu venoval, ale aby som videl nejaký ten svetlý bod a možno počul, či čítal, že to vyšlo iným, možno ťažším prípadom … zo skúseností však viem, že ak je v srdiečku niekto iný, s tým sa bojuje veľmi ťažko, priam to nejde … to je asi nateraz všetko, Ďakujem& Ti, že som Ti to mohol napísať, týmto som sa aspoň na chvíľu ukľudnil, je mi ľahšie na duši … ešte raz vďaka … Peťo

      Páči sa mi

      • Iskra, ďakujem za tie videjká, je v nich v kocke takmer všetko.
        Peťo, súhlasím s Dúhovým motýľom, Matrioshkou, aj s Iskrom.
        Zameraj sa na seba, a vyrieš problém hlavne v sebe, pozri si videá vyššie, a vyber nosné myšlienky. Si len ty, a tvoje vlastné obmedzenia, cez ktoré vnímaš svet a ostatní ľudia v tvojom živote sú tvoji spolupútnici, tvoje zrkadlá, herci v tvojom príbehu, ktorí ti ukazujú, čo máš v sebe vyriešiť. Najdôležitejšie je odpustenie ľuďom v rôznych príbehoch v tvojom živote, tak im odpusti. Akonáhle dosť odpustíš, tak zistíš, že tvoje konanie má určité schémy. Potom môžeš začať riešiť tieto schémy napríklad afirmáciami, a meniť svoje chovanie, zrazu zistíš že máš možnosť výberu, A z toho celého ti vyplynie, že jediným rozumným a logickým prístupom k životu, sebe, ľuďom a svetu je láska. Proces môže trvať aj roky, ale môže byť aj rýchly. Závisí od teba. Inšpiruj sa napríklad na tomto blogu, alebo aj knižkami, ale hlavná práca nastáva, až keď si sám so sebou. Prax je najdôležitejšia.

        Páči sa mi

  3. Pepo, kde by si podľa knihy chcel začať?
    Ktorá časť ťa najviac oslovila?
    Skús na chvíľu zabudnúť na dôvody, prečo si ju začal čítať a nechaj na seba len pôsobyť jej obsah. Skús si prečítať knihu ešte raz a pri každej afirmácii sa na chvíľu zastav a skús si ju viac krát v duchu a so zatvorenými očami opakovať a počúvaj svoje telo, ako na to reaguje a poznač si tie, ktoré najviac budú rezonovať. Hnev, strach, smútok, radosť, mravčenie, môže to byť akýkoľvek pocit fyzický, alebo emócia, teplo, hocičo. Podčiarkni, alebo poznač si tú afirmáciu a pokračuj.
    Nasledovne zoraď tie afirmácie podľa intenzity reakcie od najsilnejšej po najslabšiu a začni napr. pri tej najsilnejšej a tú omielaj každý deň stále do kola, keď budeš mať voľnú chvíľu, kľudne aj mesiac. Podstatné je, aby si s tým bol vnútorne OK. Pozorne počúvaj svoje telo, lebo ono vie presne, čo potrebuje.
    Luise okrem iného zdôrazňuje potrebu skúšať opakovať afirmácie pred zrkadlom. Skús to. Pozeraj sa sám sebe do očí a opakuj si ako sa máš veľmi rád. Je fajn mať na to kľud, tak snáď sa Ti podarí ten čas tak zorganizovať, aby si bol aspoň na 20min. niekde sám a mohol v pokoji “trénovať”.
    Je to projekt, kde si zárovaň pozorovateľ a pozorovaným objektom.

    Jediné, čo je pre moje zdravie (duševné, alebo fyzické) dôležité, je moje zdravie….a to neznamená, že sa zo mňa stane sebec, ale až keď opravím sám seba, môžem byť inšpiráciou pre svoje okolie a aj to len pre tých, ktorý budú mať záujem sa nechať inšpirovať 😀
    Ako píše Luise na začiatku knihy “Brány múdrosti a poznania sú stále otvorené”…pre všetkých, nedá sa nič zmeškať.

    Páči sa mi

  4. pepo velmi ma zujal Tvoj pribeh. Lebo je velmi podobny tomu mojmu. Ale len ty sam si musis vediet pomoct. Nikto nevie ako sa citis. Poznam trochu ten pocit. A viem,ake je to tazke, ak je v takom pripade este aj spolocne byvanie. No stava sa to dnes bezne. Skus si zobrat zo vztahu to dobre a uzavriet to. Nie je dobre ked sa velmi upiname na niekoho. ja mam tiez 20 rocne manzelstvo v troskach. A deti poddobne stare ako ty. A ver mi trpia prave oni najviac. Samozrejme toto je moj pohlad, zareagovala som lebo, trochu som sa vcitila do tvojho pribehu. Vela pohody Ti prajem

    Páči sa mi

    • rád by som vedel aj pokračovanie Tvojho príbehu, ako to dopadlo u Teba? alebo si tiež teraz v tejto situácii? ak chceš odpovedať neverejne,lebo to nechceš z nejakého dôvodu dávať na bubon, môžeš použiť môj ničnehovoriaci mail: led.obchod@gmail.com 🙂
      s tými deťmi máš pravdu, vidím to aj ja, zhoršili sa teraz v škole, vravia, že nemajú čas, lebo si toho nabrali viac, venujú sa viac koníčkom mimo byt – prečo asi?! Horšie je, že moje reakcie sú skôr neadekvátne, ako tej druhej strany, lebo ona to chce a ja nie, preto si myslím, že je to logické … a keď chcem byť prísnejší (predtým sme sa dohodli dopredu, ako budeme postupovať, teraz nie …) ja som ten zlý, nechápavý rodič …
      ďakujem za reakciu a ešte pekný zvyšok večera ! Peťo

      Páči sa mi

    • ak Ťa to nezaťaží a budeš mať chuť sa vypísať o tom, čo sa u vás udialo, budem rád, budem poznať iný, podobný príbeh tomu môjmu, v podstate som rád, keď môžem s niekým komunikovať hoc aj touto formou, doma mi to chýba, vždy sme sa zvykli veľa rozprávať na rôzne témy, spolu sme pozerali telku, rozoberali sme film, či seriál, akým smerom to pôjde a tak… priznám sa, veľmi mi to chýba, teraz často utekám po večeroch z domu, lebo byť zavretý v izbe sám ma veľmi nebaví (deti aj manželka bud tiež nie sú doma a míňame sa,alebo sa venujú sebe a PC) …
      človek však nechce byť vlezlý ako jehovista, takže nechcem stále zaťažovať tých istých priateľov, preto to obmieňam a sem-tam zostanem doma,ako aj v pondelok, keď som sa zapojil do tejto diskusie … takže Ti prajem pekný deň a určite sa ozvi, budem rád a možno to posunie aj Teba, keď to hodíš do mailu (ak už nie si za tým, keďže ten príbeh ešte nepoznám)…
      ničnehovoriaci 🙂 mail si vieš vytvoriť na službe gmail.com aj Ty bez znalosti cudzieho jazyka, ak by mal byť v tomto problém …
      ďakujem Ti za Tvoj čas a prajem pekný deň!
      Peťo

      Páči sa mi

Povedz svoj názor