Mágia živlov: Vzduch

Snakebite mala zasa trochu voľného času a tak pokračuje v seriáli článkov o mágii živlov. Tentokrát sa venuje elementu Vzduch.

Vzduch je neviditeľný, jemný, pohyblivý, prenáša vône, slová, myšlienky, takmer ho nevnímame. Je všade, no nedá sa uchopiť. Prenikne skoro všade, no bez násilia. Je to najjemnejší živel, hoci jeho negatívne aspekty (búrka, tornádo, hurikán) sú veľmi ničivé, no zároveň sú symbolom náhlej zmeny. Nevidíme ho, iba cítime, no napriek tomu je pre život nepostrádateľný. Je sprostredkovateľom medzi vodným a ohnivým živlom, ktorý udržuje rovnováhu medzi ich pôsobením aktívneho živlu ohňa a pasívneho živlu vody. V tejto úlohe prijal od ohňa suchý a od vody vlhký charakter.

Vzduch je symbolom voľnosti a ľahkosti, živlom prispôsobivosti, spája nás s inými bytosťami, šíria sa ním informácie. Je zviazaný s myslením, intelektom (viď arkánu mečov v tarote) a s inšpiráciou, ale aj s meditáciou a modlitbou. Keďže dýchanie má vzťah k telu aj k jeho jemným energiám, práca s dychom a hlasom sa používa v mnohých liečebných, meditačných (joga) aj magických systémoch. Dychové cvičenia ako liečebná prax napomáhajú hromadeniu, prenosu a usmerneniu životnej sily. Aj kňazi starých Slovanov ovládali niektoré dychové duchovné postupy, podobne ako napríklad jogíni. V ľudovej mágii sa často používa fúknutie alebo prosba vetru aby pozdravil milého alebo odniesol správu. V mnohých rozprávkach a povestiach vystupujú bytosti personifikujúce živel vzduchu, ako napríklad vánok, meluzína, metelica, ježibaby, víly, víchrica, atď.

Blesky a hromy si všetky dávne národy spájali s mocnými božstvami – Thor, Zeus, Perún. Všeobecne ich ľudia vnímali ako výraz božieho hnevu, podľa Indiánskej tradície sú blesky a hromy prejavy hromovtáka, ktorý podľa niektorých kmeňov prináša dobro, podľa iných nešťastie.

Vzduch je živel mužský a projektívny. Je v neustálom pohybe, preto sú emócie ľudí, u ktorých prevažuje tento živel nestále – pamätáte si príslovie „kade vietor, tade plášť?“. Ľudia s prevahou vzduchu veľa myslia, „žijú v hlave“. Potrebujú komunikovať s ostatnými a snažia sa získať nové a nové vedomosti. Sú málo odolní voči chorobám a stresu, preto si musia nájsť svoj spôsob ako relaxovať. Ľudia s nedostatkom vzdušného živlu si často pripadajú osamelí a dávajú prednosť písomnému alebo nonverbálnemu vyjadreniu pred hovoreným slovom. Kladnými vlastnosťami spájajúcimi sa so živlom vzduchu sú chápavosť, pokojnosť, jemnosť, dôverčivosť, oddanosť, milosrdenstvo, odpúšťanie, skromnosť, súcit, poddajnosť, meditatívnosť. Negatívnymi vlastnosťami spojenými so vzduchom sú ľahostajnosť, bezcitnosť, lajdáckosť, lenivosť, nesmelosť, nestálosť, skľúčenosť.

K mágii vzduchu patrí všetko čo sa šíri vzduchom – mágia vôní, práca s aurou, mágia peria a vejárov, používanie kadidiel, zaklínadiel, rituálneho spevu, mantier, hrkálok, balónikov a práca so snami, duchmi a meditácia na vzduch ako aj kúzla lietania a astrálna mágia.

Mágia zvončekov, zvonkohier a zvonov – zvony, zvončeky a zvonkohry vydávajú príjemné tóny a hudba a zvuky všeobecne patria k mágii vzduchu. Svojimi vibráciami odstraňujú negatívnu energiu a negatívne entity a zároveň privolávajú bytosti nehmotného sveta (napr. víly). Určité zvončeky pripevnené na tele vraj zosilňujú skutky svojho nositeľa. Traduje sa, že zvony pomáhajú pri rozšírení vedomia, ovplyvňujú počasie, plodnosť, liečia a uvoľňujú napätie. Niektoré zvony vraj mali schopnosť komunikovať s mŕtvymi. Vonkajšia časť zvonu symbolizuje ženský princíp, srdce zvonu zase mužský a keď zvon zazvoní, dochádza k ich prepojeniu. Zvony a zvončeky, ktoré sa majú používať na magické účely by mali byť kovové a vyrábajú sa rituálne – mali by sa odlievať zo siedmych kovov a pred prvým použitím zakopať na sedem dní do zeme. Bývajú na nich vyryté slová sily alebo symboly. Pri údere kovu o kov vznikajú vibrácie harmonizujúce s vesmírom, ktoré urýchľujú magický proces. Často (najmä v Ázii) sa používajú veterné zvonkohry. Údajne zvyšujú prosperitu a vytvárajú duševnú pohodu tým, že ovplyvňujú tok čchi. Bývajú z rôznych materiálov a vešajú sa vonku i vnútri domov. Podľa feng shui je veľmi dôležité koľko má zvonkohra ramien, z akého materiálu sú zvonkohry vyrobené a kde sú zavesené – napríklad päťramenné kovové zvonkohry zavesené v dome vraj pretrhávajú reťaz nešťastných náhod.

Mágia vôní – čuch je zmyslom, ktorý dieťa používa pri skúmaní sveta ako prvé a vône v nás vyvolávajú spomienky a tým aj emócie s nimi spojené – pohodu, strach, hlad, pocit spojenia s bohom a ďalšie. Vonné tyčinky, oleje a byliny sa zohrievajú, pália a navodzujú posvätnú atmosféru. Kadidlá sa odpradávna používajú na vyčistenie priestoru, vytvorenie posvätného priestoru, čistenie osôb a komunikáciu s božstvami a inými entitami. Mnohé z nich majú aj dezinfekčné vlastnosti a používali sa pri dezinfekcii rán a pri liečení. Aromaterapia používa voňavé oleje a kvetinové esencie – pomocou vibračných energií rastlín uvoľňuje a navodzuje zmeny nálady. Esenciálne oleje sa dajú používať do olejovej lampy, na masáže, do kúpeľa, vo forme obkladov, na pomazanie sviečok v mágii ohňa, na posilnenie magického obradu alebo k nim môžete jednoducho privoniavať. V tejto súvislosti treba spomenúť parfémy. Ich pôsobenie je známe odpradávna, každý z nich má vlastný charakter, vyvoláva určité vnemy a asociácie a tým vypovedá o svojom užívateľovi a vyvoláva isté vnemy v jeho okolí. Nakoniec, prenos informácií pomocou pachu je dôležitý aj pre výber partnera – spomeňte si na feromóny. Známe je používanie sušených byliniek v kúpeľoch a ako výplň do vankúšov (napríklad levanduľa a medovka podporujú kľudný spánok, bazalka rozháňa melanchóliu, rozmarín, aníz, céder a divozel chránia pred nočnými morami).

Čistenie aury – aura je obal okolo tela zložený z nehmotných tiel, duchovná esencia nášho ja. Citliví jedinci ju vidia, dokonca farebne. Aura chráni telo pred negatívnymi vplyvmi z okolia, preto sa na nej ako prvej prejavia všetky problémy a choroby. Ak je aura poškodená, negatívne energie z okolia sa dostanú až k fyzickému telu, preto ju treba pravidelne čistiť. V Indiánskej tradícii sa to robí tak, že sa aura „ometie“ pierkom, najčastejšie z dravého vtáka a potom sa celá očistí dymom bielej šalvie. Aura sa dá čistiť aj tak, že pri meditácii si predstavíme ako naše telo zaplavuje zlaté (alebo čisto biele) svetlo (dá sa to urobiť aj tak, že si predstavíme ako zlaté svetlo vychádza zo sprchovacej ružice a dopadá na naše telo ako sprcha). Auru čistí aj kúpeľ v soľnom roztoku alebo v odvare z betoniky lekárskej (ľudovo „čistec“).

Mágia pier a vejárov – perá sú symbolmi vzduchu. Majú sa používať iba pierka nájdené v prírode, ktoré vták stratil prirodzeným spôsobom. Pierka sa ako symboly vkladajú do medicínskych vačkov, používajú sa pri výrobe lapačov snov, šperkov a amuletov, ozdobujú sa nimi odevy, používajú sa na rozháňanie posvätného dymu z kadidla a na výrobu vejárov. Vo feng shui sa vejáre zavesené na stenu používajú na ovplyvňovanie čchi v dome.

Mágia balónikov – je veľmi jednoduchá a účinná, používa vzduch ako médium, ktoré prosbu odnesie presne tam kam patrí. Princíp je rovnaký ako pri mágii ostatných živlov –priamo na balónik alebo na papierik vsunutý do balónika sa napíše to čoho sa chceme zbaviť alebo to čo chceme dosiahnuť. Balónik sa potom nafúkne, zaviaže a pošle s vetrom. Je to veľmi jednoduché a účinné. V Thajsku poznajú lampióny želaní, na ktoré sa pri určitých sviatkoch napíše želanie a potom sa vypúšťajú . Osobnú skúsenosť s mágiou balónov a lampiónov zatiaľ nemám, jeden thajský lampión mám v skrini, čaká na svoju chvíľu.

Mágia snov – v mágii sa často používa orientácia podľa snov, pretože sú nástrojom entít z iných svetov, ktorými nám posielajú posolstvá. Veštecké sny nám umožňujú nahliadnuť do budúcnosti, výstražné sny môžu upozorňovať na nebezpečenstvo. V tejto súvislosti treba spomenúť „lapače snov“ – kruh s vpletenou „pavučinou“ a niekoľkými ozdobnými príveskami alebo pierkami. Všetky sny, zlákané ozdobami, sa údajne zamotajú do pavučiny, zlé sny sa v nej rozpustia a dobré sny nájdu správnu cestu do hlavy spiaceho. Ten, kto chce pracovať so snami, by si mal zaviesť „denník snov“, do ktorého si bude zapisovať sny (aj s dátumom) a následné udalosti. Niektoré kamene (napríklad ametyst alebo mesačný kameň) môžu posilniť vnímanie snov. Pomáha aj kúpeľ pred spaním s prímesou bylín (mučenka, levanduľa). Z osobnej skúsenosti môžem odporúčať použitie tradičných bylín na vyvolanie vešteckých snov – napríklad tzv. „africký koreň snov“ (Silene capensis), musíte sa však pripraviť na odpornú horkú chuť. Ak chcete pracovať so snami, nemali by ste pred spaním piť alkohol ani brať lieky (stretla som sa už aj s názorom, že ani fajčiť a piť čaj alebo kávu, pretože ich duchovia – dévovia sú veľmi silní a ovládajú psychiku ľudí). Zvláštnou kapitolou sú lucidné sny – sny, v ktorých si uvedomujeme, že snívame. Prebiehajú na astrálnej rovine, v ktorej sa realizuje mágia. Preto sa práve v takomto sne dá meniť skutočnosť, kto sa naučí riadiť svoje konanie v lucidných snoch, môže v nich vykonávať magické úkony. Čo sa týka snov, priznávam, že sa mi sníva iba výnimočne, takže toto nie je moja parketa, ale existuje mnoho literatúry s touto tematikou.

Čo sa týka mantier, rituálneho spevu a zaklínadiel, táto problematika je taká rozsiahla a tak dobre spracovaná na týchto stránkach, že sa jej nebudem podrobnejšie venovať v tomto článku.

So vzduchom súvisia:
  • Svetová strana – východ (v indiánskej tradícii sever)
  • Ročné obdobie – jeseň
  • Doba dňa – úsvit
  • Magické umenie – poznanie
  • Zmysel – čuch
  • Telesné tekutiny – sliny
  • Zvieratá a mýtické bytosti – orol, krkavec, jastrab, vrabec, pavúk, kolibrík, opica, drak
  • Miesta sily – vrcholy útesov, miesta s výhľadom na oblohu
  • Farby – žltá a strieborná
  • Predmety – pierka, vejáre, zvonkohry, zvony, zvončeky, flauty, draci, veterné mlyny, bubliny
  • Kamene – avanturín, jantár, mačacie oko, pemza, sľuda
  • Byliny a plody – aníz, badyán, bergamot, borák lekársky, borovica, čakanka, citrónová tráva, fazuľa, prútnatec metľovitý, brest červený, imelo biele, rasca, konvalinka, levanduľa, lieska, majoránka, mandľa, mäta, moruša, muškátový kvet, púpava, petržlen, pistácia, ryža, očianka, šalvia, tekvica, verbena, zlatobyľ
  • Zemskí bohovia a bohyne – Shina-Tsu-Hiko a Shina-Tsu-Hime (japonský boh a bohyňa vetra), Susanovo (japonský boh búrky), Lono (havajský boh vetra a búrky), Yaponcha (boh vetra indiánskeho kmeňa Hopi), Aiolos (grécky boh vetrov), Boreás (grécky boh severného vetra), Zefyr (grécky boh západného vetra), Notus (grécky boh južného vetra), Eurus (grécky boh východného vetra), Shu (egyptský boh vzduchu), Odin –nazývaný aj Wotan (germánsky boh búrky, vojny, inšpirácie, múdrosti), Thor – tiež Donar (germánsky boh vzduchu a počasia, najmä búrlivého).

13 thoughts on “Mágia živlov: Vzduch

  1. v posledných mesiacoch mám vela snov , ktoré sa javia veľmi reálne a na začiatku veľmi smutne ..ale neskôr ani neviem prečo v nich ako by precitnem a všetko obrátim k dobru ..čo to môže byť? .alebo prečo mám práve tento typ snov? …

    Páči sa mi

  2. Keď som čítala o práci s dychom pri tomto type mágie, spomenula som si, ako som kedysi bola s Gabrielovou pomocou vrátiť jednému kamarátovi kúsok duše. Vtedy som nevedela, čo robím, až tento článok mi to vysvetlil:

    “Dnes ráno som išla za Gabrielom a požiadala som ho o pomoc s navrátením Peťovho strateného kúska duše od Iggyho (to je ten, čo vzal kúsok Peťovej duše). Šli sme spoločne za ním a Gabriel mi povedal, že mu mám zozadu fúknuť do hlavy a vyfúknuť Peťov kúsok duše von, tak som fúkla a skutočne niečo odplávalo. Pýtala som sa, ako to teraz dopravíme k Peťovi, ale povedal, že stačí, ak si ho Peťo privolá späť, lebo už je voľný a nenaviazaný na Iggyho.” (zápis zo 6.9.2009)

    A to som ani nevedela, že používam mágiu Vzduchu 😀 …

    Páči sa mi

  3. Môj element je vzduch aj keď som sa radoval že budem mať oheň … zistil som techniku , ktorou pomocou čakry zistím aký mám element a vyšlo mi vzduch čiže fuuton a môjmu kamarátovi vyšla zem

    Páči sa mi

  4. Hej Cikitet,to znie nebezpecne !!! 🙂
    Ked po meditacii prsi,znamena to,ze pozitivne nabita energia prechadza s vodou do Zeme.
    Casto prosim vietor,aby odfukol dazdove mraky nad ine krajiny,tam,kde ludia potrebuju vodu, napriklad nad puste. Toto leto bolo na Irsko malo dazdive, opak Slovenska.
    Keby tak ludia vedeli,ze sa da spolupracovat so zivlami, oni sa urcite modlia,ked uz im voda stoji v pivnici……..mozno prehliadame upozornenia,ktore prichadzaju,tak uz toto sa neda nevidiet.

    Vietor vo mne akoby prebudzal skryte sily,je to pre mna zahada,akoby podvedoma spomienka ,chce sa mi roztvorit kridla a letiet.
    Je hravy,nesputany a slobodny, rozduchava ohen,ktory tiez tak milujem.

    Páči sa mi

    • 😀 héééj na púšti je zas iný život a iná rozmanitosť..preto stále opakujem, že vesmír všetko vyvažuje …voda obsahuje najviac éteru 😀 všetko je, jak má byť hi hi 😀

      Páči sa mi

  5. Mám taký problém …teda ani to tak celkom nie je problém,ale… ja vzduch nedokážem ovládnuť.ked moc začnem používať,začne fúkať ako šialený … poradťe mi prosíííím ako ho dostať pod kontrolu

    Páči sa mi

Povedz svoj názor