Kornerupín

AJ: kornerupine, NJ: Kornerupin, niekedy aj Prismatin (ale majú rozdielnu chémiu), ŠpaJ: Kornerupina, FrJ: Kornerupine

Kornerupín je zriedkavý, silne pleiochroický kameň (t.j. v závislosti od toho, z ktorej strany/v ktorej osi kameň pozorujeme, pohybuje sa jeho farba od hnedastej cez modrastú a zelenú až po žltkavú a levanduľovú). V bosoráctve a liečiteľstve sa používajú kamene s prevahou zelenej až zelenohnedej. V šperkárstve sa používa zelený a žltý kornerupín, najvyhľadávanejší je smaragdovozelený. Od smaragdu ho odlišuje dobre jeho pleiochroizmus.

Prvýkrát ho popísali v roku 1887 vo Fiskernaes v Grónsku. Meno má podľa dánskeho geológa Andreasa Nikolausa Kornerupa. Chemický vzorec je Mg4(Al, Fe)6(Si, Al, B)5O21(OH), index lomu je 1,66-1,70. Tvrdosť podľa Mohsa : 6-7, kryštálový systém ortokombický, špecifická hustota je 3,27-3,45. Náleziská sú Keňa, Myanmar, Srí Lanka, Tanzánia, Kanada, Austrália, Grónsko. Zriedkavé druhy sú hviezdny kornerupín a kornerupín s efektom mačacieho oka.

Mystické vlastnosti: Kornerupín je kameň učenia a plynulej, výrečnej komunikácie. Umožňuje nám žiť v danom okamihu a s pocitom lásky a ochrany. Učí nás vďačnosti a úcte k vyššiemu celku.

kornerupin-facetovany.jpgV mágii sa používa na prelomenie bariér a oslobodenie sa spod útlaku alebo teroru. Pomáha nám prehliadnuť nesprávne predpoklady, ktoré nás fixujú v súčasnej nevyhovujúcej realite. Meditácia s kornerupínom pomáha rozkývať zafixovanú situáciu, ukáže nám podstatu problému a na tomto základe sa potom vieme lepšie rozhodovať, čo urobíme.

Výborný pre ľudí, ktorí potrebujú dostať nohy späť na zem.

Často nám ukazuje skryté správy alebo zapríčiňuje záblesky jasnozrivosti a inšpirácie. Pri práci s týmto kameňom je dôležité viesť si denník snov.

Spája sa so srdcovou a hrdelnou čakrou.

Liečiace vlastnosti: Kornerupín pomáha stabilizovať emocionálne výkyvy u maniodepresívnych (bipolárnych) ľudí.

Pomáha telu rýchlo sa vysporiadať s následkami ochorenia. Regeneruje telesnú energiu.

Pomáha liečiť Marfanov syndróm.

Povedz svoj názor