Synchronicita

V odpovedi ktorémusi z čitateľov som sa už raz dotkla témy “synchronicita”. Dnes som náhodou pri labzovaní po internete objavila stránku, z ktorej som prevzala nasledovný text: 

Co je to synchronicita?

Vše rozdělené a odlišné patří do jednoho a téhož světa… C.G.Jung

Slovo “synchronicita” vymyslel v roce 1929 švýcarský psycholog C.G.Jung. poprvé je použil v květnu 1930 v proslulém spise Na paměť Richarda Wilhelma. Na princip smysluplné shody okolností soustředil zájem široké veřejnosti teprve Jung.

Fenomén synchronicity je nejen jaksi tajemný, jakoby z jiného světa, nevysvětlitelný a zázračný, ale pro dotyčnou osobu má zároveň veliký význam.

Jung o synchronicitě hovoří jako o akauzálním spojujícím principu, protikladu kauzality, kdy jedna věc vede k druhé nebo je jí vyvolána. Synchornistické procesy nejsou přímočaré, ale probíhají klikatě a dochází k nim spontánně, neplánovaně a bez varování.

Jung upozorňoval, že pro mnohé bude obtížné přistoupit na princip akauzality (ne-příčinnosti), pochopit, že některé situace nezapříčinil žádný člověk ani věc, že se v pravou chvíli zrodily jakoby z ničeho.

Synchonicita je těžko definovatelná, synchronistické jevy není možné záměrně vyvolat ani zopakovat,a proto se pro vědecké bádání příliš nehodí. Je to jako pokoušet se vědecky dokázat existenci snů. Nemůžeme předložit jako důkaz například fotografii, ale empirické důkazy máme všichni.

O synchronistické události můžeme hovořit jen tehdy, může-li být doložena pozorováním. Synchronicita tedy potřebuje svědka.

Na všech skutečných synchronistických úkazech je nejzajímavější, že zdánlivě dokazují již existující znalost věcí a jevů, které teprve mají nastat a o nichž v danou chvíli ještě nikdo neví. zdá se, že je zde jakési společné “něco”, které ví víc než my, které vidí do budoucnosti a má také přímo geniální schopnost nalézt nejrychlejší způsob jak nás navést na správnou cestu.

Jung tvrdí, že z říše archetypálních sil (kolektivní nevědomí) jsme jakoby nějakou tajemnou mocí směrováni ke svým individuálním životním cestám. Nazývá to “proces individuace”. Všechny archetypy jsou spojené s mocnými city a idejemi a každý z nich nás může kdykoliv ovlivnit. Jak je prožíváme, záleží na nás.

Profesor Paul konstatoval, že všechno, každá bytost i každý prožitek, je součástí téhož světa, ale že tento svět není pouze světem, jaký poznáváme prostřednictvím našich pěti smyslů, nýbrž že je mnohem větší a běžnými způsoby do něj nemůžeme proniknout.

Jestliže si začneme alespoň pohrávat s myšlenkou, že ne všechno v životě můžeme poznat nebo vědecky dokázat, pak jsme udělali velký krok k bohatšímu a plnějšímu životu.

Když synchronicita zásluhou C.G.Junga, Marie-Louise von Franz a Aniely Jaffé pronikla do širšího povědomí, mělo se za to, že k jejím projevům dochází pouze v krizových nebo jinak vyhraněných okamžicích – včetně smrti, neštěstí a vášnivých milostných vzplanutí. Setkávám se s ní však i ve zdánlivě všedních situacích.

Často jsem si například lámala hlavu, proč sny předpovídají drobné, zdánlivě zcela nedůležité události, které se nám příští den přihodí.

Někteří lidé mohou s jinými světy navázat kontakt zcela přirozeně, ostatní si musejí nejprve osvojit speciální techniky a postupy.

Nejdůležitějším aspektem synchronicity je schopnost vyjevit nám něco z toho, jak funguje kolektivní nevědomí, případně nějaká vyšší inteligence.

Při všech projevech synchronicity jsme v kontaktu s oběma světy; duševno i materiálno splývají. Není důležité, zda nás vede naše duše nebo racionální myšlení, protože v tu chvíli mezi nimi není žádný rozdíl.

Sny

Umění snít je schopnost využít obyčejné sny a přeměnit je v kontrolované poznání pomocí zvláštní, takzvané snové formy pozornosti. Carlos Castaneda

Sny jsou jedním z nejběžnějších zdrojů synchronistických fenoménů. Ve spánku normální vědomí “spí” a poskytuje tak podvědomí příležitost prorazit na povrch a promluvit.

Sdělení, která ve snu přijímáme, jsou vždy něčím, o čem zatím nevíme, ač bychom měli, a co se vztahuje k našim životům právě nyní.

Vyložit mnoho odlišných úrovní snů správně vyžaduje praxi, ale za vynaložené úsilí i pozornost, kterou snům věnujeme, budeme odměněni hlubším vhledem do svého života i do životů ostatních lidí.

Čím víc se zajímáme o své sny, tím intenzivněji s námi budou komunikovat. I kdybyste snům neporozuměli hned, jejich zaznamenáváním projevíte jisté odhodlání, které vaší snové mysli neunikne. Jestliže budete své sny mít stále u sebe – abych tak řekla v kapse -, může vám náhlý záblesk inspirace jejich význam osvětlit.

Jakmile je aktivována podvědomá mysl, odhaluje nám v těch nejúžasnějších barvách, symbolech a obrazech svět, o němž většina z nás předtím neměla ani tušení.

Jestliže věnujeme snům patřičnou pozornost, začínáme si uvědomovat, že nás v nich oslovuje stejné “něco”, které k nám promlouvá prostřednictvím synchronicity. Jung říká, že na sen musíme reagovat, to znamená, že se nad ním musíme zamyslet a pátrat dál, Zpráva, kterou nám sen přináší, je často záhadná, protože sny hovoří řečí obrazů a symbolů. Snít je jako dívat se na film – často němý.

OPAKUJÍCÍ SE SNY
Sny a projevy synchronicity jsou spolu těsně propojeny. Jestliže zprávu nezachytíme hned napoprvé, bude se vracet tak dlouho, dokud ji nepochopíme, nebo dokud “psýché” nezjistí, že jsme beznadějný případ, a dalších pokusů nezanechá.

PROROCKÉ SNY
Mnohé sny obsahují i proroctví a často nám oznamují důležité události, jako například smrt, narození či nemoc. Zdá se, že “psýché” dobře ví, že se stane něco převratného. Zůstává filosofickým a metafyzickým tajemstvím, proč si přeje, abychom se to dozvěděli předem i my. Mohlo by to také znamenat, že na parapsychologické úrovni se událost již stala.

Některé sny jsou nesmírně důležité, jiné zdánlivě bezvýznamné. po dlouhých letech, co se snům věnuji, jsem dospěla k závěru, že sdělení je často ukryto v drobném detailu, který je zapotřebí nalézt. Jindy zase snu porozumíme jen tehdy, hledíme-li na něj jako na celkový obraz.

Všechny úrovně života jsou vzájemně propojené mnohem těsněji, než si umíme představit, a že projevy synchronicity jsou svým způsobem vcelku logické a častější, než jsme ochotni připustit.

24 thoughts on “Synchronicita

  1. aj sny suuu neuveritelne zaujimave,vzdy som to brala ako vidis,zobudis a ides dalej…ale ono to tak nie je je to jedina cesta ako sa ja laik mozem “skontaktovat”s podvedomim,len skoda,ze si skoro nic z nich nepametam:(((

    Páči sa mi

  2. ahoj helar prosim ta mohla by si sa pokusit vylozit mi tento sen? Snival sa mi uz druhy krat a nemozem po nom hodinu zaspat.
    Som na poschodi v nejakom panelaku ked zrazu vidim po stene chodit zenu. potom zmizne a pride cela banda kuklacov, ktori do vsetkeho strielaju.jeden sa postavi nad mna a odtial striela pozera sa na mna ale netrafi ma.potom utekam dole schodmi a tam je modra kupelna kde sa skryjem ked zrazu kumne doleti granat ale nechce vybuchnut….. a potom sa zobudim.
    Prosim ta skus to nejak vylozit lebo mi to neda spavat. DAKUJEM

    Páči sa mi

  3. Ahoj Mariana,viem,ze nie som helar 😀 a ani ti ten sen bohuzial neviem vylozit….mozno,ze sa niecoho bojis(utekas),ale uuplne zbytocne?Fakt neviem,len ma tak napadlo,ze ked sa ti to snivalo 2-krat,tak by som povedala,ze je to velmi dolezita sprava od tvojho podvedomia a mala by si co najskor zistit co znamena…. 🙂 Myslim,ze tvoje podvedomie kladie dost velky doraz na tento sen a na to co ti tym chce povedat… Ahoj

    Páči sa mi

  4. mariana skus nepapat neskoro vecer 🙂 ale nie vazne,ako ellie napisala- strach,niecoho sa bojis…sen si vykladaj sama,premyslaj coho sa bojis! podvedomie je velmi silna vec,mnoho ludi si to ani neuvedomuje! vsetky tvoje emocie,zazitky,strachy sa ukladaju do podvedomia a vracaju v snoch..
    vyries co ta trapi,coho sa bojis a budes spavat ako babo 🙂

    Páči sa mi

  5. Mariana,

    Ellie a P* majú stopro pravdu – je to sen o tom, že nejaký strach je zbytočný. Ak by som mala určiť, o aký strach ide, tak by som na základe nepravdepodobných ohrození povedala, že nemáte rada nečakané veci a desia vás. Pritom to vyzerá, že práve v takých situáciách máte extra “štístko” 😛 a sen by mohol byť upozornením, že sa nepotrebujete báť a nepotrebujete dopredu špekulovať o tom, čo sa môže stať, pretože na konci granát nevybuchne, kukláč netrafí a duch zmizne… Proste že máte ísť do situácií bez zbytočného strachu, pretože na konci čaká úľava.

    Páči sa mi

  6. Nechce sa do tohoto nejako miesat,ale som rada,ze som prvykrat nieco ako-tak spravne vylozila 🙂 samej sa mi sny veelmi obtiazne vykladaju,ale inym to ide ako-tak dobre 😀

    Páči sa mi

  7. dnes sa mi snival dalsi sen: bola som doma so svojou krsnou ked niekto zazvonil bol to neznamy muz a tak som mu neotvorila. sledovala som ho v kukatku ako odchadza do vytahu v poslednej chvili dal znamenie a spopod kukatka vyskocil dalsi muz ktory sa snazil otvorit dvere. ja som ich rychlo zamkla ale vtedy vyskocil z kupelne a chytil ma. ja som ho skriabala a urobila sauto dozadu zdrapla krsnu do svojej izby zavrela dvere otvorila okno a skryli sme sa za skrynu. chcela som ze on pojde von akoze za nami a my utecieme ale on neprichadzal a ja som sa zobudila.
    No co poviete? este teraz sa bojim bola to hrozna nocna mora viete to nejak vylozit?

    Páči sa mi

  8. Mariana,povedla by som,ze sa mozno niecomu branite,ale to “nieco”si vas najde,ale nakoniec tomu ujdete…..mozno nejaka vasa zla vlastnost?,stara laska?,alebo sa branite nejakemu svojmu pocitu?To ma len tak napadlo…. 🙂

    Páči sa mi

  9. Myslim,ze ide stalo o to iste ako aj v prvom sne:Niecoho sa bojite,ale ZBYTOCNE!!! Myslim,ze bud ste este neprisli nato co to “nieco”je,alebo ste to zle pochopili a podvedomie vam to predklada znovu a znovu….myslim si…asi by ste sa mali riadne “vnorit”do seba a zistit pricinu 🙂 Dovi a prajem vela stastia

    Páči sa mi

  10. Mariana,

    myslím, že máte tušenie čohosi zlého. Toho neznámeho ste podozrievali a vaše podozrenie sa ukázalo byť správne. Hoci vás napadol, dokázali ste včasne reagovať, pretože ste nedôverovali. Vaša reakcia však bola skôr obranná – uzavreli ste sa do priestoru, kde ste boli v nevýhode, lebo všetka aktivita vychádzala z vášho “ohrozenia”.

    No tak sa na to pozrime. Prvé vysvetlenie už máte od Ellie – máte niečo vnútorne nevysporiadané, nechcete sa tomu venovať (reagujete defenzívne) a vaše podvedomie toho začína mať plné zuby 😛 .

    Druhé vysvetlenie je boj vovnútri vás – plaché bojuje s odvážnym. Neviem, v akom veku ste, ale v dospievaní to býva “prebúdzanie sa” a vykĺznutie z bezpečia domova.

    Tretie vysvetlenie je, že ide o niečo mimo vás – vonkajšie ohrozenie. Nejaká vec, ktorú neviete odhadnúť (“neznámy”) a ktorá vám naháňa strach.

    Vo všetkých prípadoch ide o to, že nekonať vám neprinesie vôbec nič. Zatvárať oči pred problémom ho nevyrieši, len oddiali jeho riešenie. Niekedy je aj to východisko, ale nie veľmi často… Takže čokoľvek neznáme vás postretne, potrebujete neutekať, ale “pobiť sa”.

    Páči sa mi

  11. Dobrý den, mne sa vcera stala taka vec.Ze normalne som lezal na posteli….Proste mal som zavrete oci….na nic som nemyslel….videl som len po case…..zo zavretymi ocami som videl svoju izbu…tak nejasne ale videl som….vnimal som vsetko naokolo videl jak brat prisiel do izby sa ulozit na spanok….potom znicoho nic som si zmysel ze chcem sa pozret cez okno…zrazu som bol pri okne a pritom som bol stale na posteli…citil som sa strasne lahky …jak keby som bol proste nic….neviem to opisat….potom sa chvilu prechadzal po izbe a zrazu som sa videl na posteli….jak som stal nad sebou som si zmyslel ze musim otvorit oci….ocitol som sa zas na posteli….a bol stoho tak trochu dezorientovany….a strasne rychlo mi potom zacalp buchat srdce….potom sa mi nedarilo zasapt…lebo som nad tym stale msuel rozmyslat…..Neviete mi prosim niekto nahodou povedat co to mohlo byt/znamenat?………Toto je super stranka…a strasne ma tieto veci zaujimaju….

    Páči sa mi

  12. Marek,

    ide o spontánnu astrálnu projekciu so všetkým, čo do toho patrí – zotrvávať v stave polospánku, astrálny dvojník sa oddelí a pozerá sa na fyzické telo a fyzické prostredie, otvorenie očí a pohľad zoči-voči vybudí malý šok, spontánne znovuvtelenie ho posilní a rozbúcha sa srdce (to už vedomie spracováva skutočnosť, že bolo na dvoch miestach súčasne)… Gratulujem a závidím! 😛

    Páči sa mi

  13. Marek,

    najlepšie na rozvíjanie sú energetické cvičenia a snahy o astrálnu projekciu. Je tu niekde niekoľko článkov k astrálnemu putovaniu/projekcii – skúste si ich vyhľadať cez SEARCH vpravo hore.

    Páči sa mi

  14. Nasiel som jeden zaujimavy komentar na internete: Dobre si to precitajte 😀

    Náhody neexistujú!

    New York má 11 písmen.

    Afganistan má 11 písmen.

    Ramsin Yuseb (terorista, ktorý už v r.1993 hrozil zničením “dvojičiek” WTC) – jeho meno má 11 písmen.

    Georg W Bush má v mene (obvykle užívanom)11 písmen.

    Mohla by to byť dobrá náhoda. Ale je to ešte lepšie:

    1. New York (state) je 11-tým štátom USA.

    2. Prvé lietadlo, čo vletelo do dvojičiek, malo číslo letu 11.

    3. V tomto lietadle (s číslom letu 11) bolo 92 pasažierov. 9+2=11

    4. Let číslo 77 – druhé lietadlo, ktoré vletelo do dvojičiek,malo
    65 pasažierov. 6+5=11

    5. Tragédia sa stala 11. septembra. Alebo ako inak sa píše 9.11 .
    9+1+1=11

    6. Tento dátum odpovedá telefónnemu číslu amerických záchranných
    jednotiek, t.j. 911. Opäť numerický súčet 9+1+1=11.
    To nemôže byť náhoda!

    Čítajte ďalej a poriadne uvažujte!

    7. V lietadlách bolo spolu 254 obetí. 2+5+4=11

    8. 11. september je 254-tý deň v kalendári (v roku 2001).
    Zasa 2+5+4=11

    9. Bombový atentát v Madride sa stal 3.11.2004. 3+1+1+2+4=11

    10.Táto tragédia v Španielsku sa stala presne 911 dní po atentáte
    na dvojičky WTC. A zase 911, t.j. 9+1+1=11

    A najlepšie na záver:

    11.Otvorte si Word a napíšte následovné:
    – napíšte veľkými písmenami Q33NY (volacia značka lietadla pre
    letovú kontrolu, ktoré prvé vletelo do WTC)
    – označte tieto písmená, zmeňte veľkosť písma na 48 a typ písma
    na Wingdings(1).

    Pecka, čo?

    P.S skusal som to vo worde a funguje to

    Páči sa mi

Povedz svoj názor