Asterizmus

zafir-hviezdny.jpgZ Wikipédie: Asterizmus je optický fenomén, ktorý najčastejšie vidíme u rubínu a zafíru (na obrázku hviezdny zafír), ale aj u iných drahých kameňov. Po vybrúsení alebo ohladení kameňa vznikne v kameni oblasť so zvýšeným odleskom v tvare hviezdy. Asterizmus spôsobujú inklúzie drobných paralelných vlákien, ktoré vytvárajú matné hviezdicové odlesky svetla. Pri pohybe kameňa sa pohybujú tiež. Obvykle sú tieto inklúzie rutilové (titanium oxid) a “lúče” hviezdy vznikajú odrazom svetla od tohto rutilu.

Hviezdy môžu mať 4, 6 alebo zriedkavo aj 12 lúčov.

Rutil môže zapríčiniť aj efekt, ktorému sa hovorí “mačacie oko”.

Existujú dva základné druhy asterizmu:

  • epiasterizmus (zafír a rubín a väčšina drahokamov) vzniká odrazom svetla od inklúzií v kameni
  • diasterizmus (u ruženína) je výsledok svetla prechádzajúceho kameňom a aby ho bolo vidieť, treba kameň osvetliť odzadu.
rubin-hviezda-sri-lanky.jpg zafir-hviezda-ceylonu.jpg
Posudzujeme “hviezdy”: Všetko je vec farby
Nízkokvalitné “hviezdy” obsahujú priveľa hodvábu (ľavé foto). Hoci to zvyšuje ostrosť “hviezdy”, priehľadnosť a tým aj farba kameňa tým trpia. Dobrá priehľadnosť  predlžuje cestu svetelného lúča a tým dáva sýtejšiu farbu (foto vpravo). Výsledkom je hodnotnejší kameň.
Vľavo: Kamene zo zbierky Royal Ontario Museum; kameň vpravo na ľavom obrázku je Hviezda Srí Lanky o váhe 193.39 karátov.
Vpravo: 101.01-karátová Hviezda Ceylónu patrí k vysokokvalitným zafírom. Hviezda je menšia a menej výrazná, ale priehľadnosť kameňa je vysoká a farba sýta – kameň je kvalitnejší ako tie s výraznými hviezdami vpravo.

4 thoughts on “Asterizmus

  1. mam madagaskarsky astericky ruzenin.. efekt hviezdy je pri osvetleni spredu vyrazny… pri osvetleni odzadu je tazko badatelny takze si nie som ista tym, ze su ruzeniny diastericke jak je tu uvedene…

    Páči sa mi

  2. Cavte predavam 3 knihy o liecivych kamenoch, Potulky svetom mineralov, krystaly a drahokami od Symsa a hardinga a Lečivá sila mineralu- tam je pisane o vyse 150 min. ako ich dobijat, aky vplyv maju a kvety, oleje , vonne tycinky, ako su spojene s danym mineralom. Cena za vsetky tri je 15 eur su uplne nove. Vychadza to okolo 23 eur. ale davam to lacnejsie. ozvite sa mi na veronika.palieskova@gmail.com. predavam ich preto lebo ich nevyuzivam, nevenujem sa kamienkom a takto mozu posluzit niekomu inemu

    Páči sa mi

Povedz svoj názor