Piaty jazyk lásky: Fyzický kontakt

Dostávame sa k poslednému z piatich jazykov lásky a to k fyzickému kontaktu. Pri partneroch s týmto jazykom im najlepšie vyznáte lásku dotykmi. Či už letmými dotykmi počas dňa a pri všedných situáciach, alebo keď si vytvoríte vaše pravidelné intímne chvíľky. Nejde tu len o sex, ide o fyzický kontakt ako taký, hladkanie sa, objímanie sa, letmý bozk, držanie sa za ruky.


„Fyzický kontakt môže vzťah rozbiť alebo ho nechať vzniknúť. Môže byť vyjadrením nenávisti alebo lásky.“

Človek s týmto primárnym jazykom najlepšie rozumie reči dotykov a bude ich aj najsilnejšie vnímať, lepšie ako slovám porozumie objatiu alebo naopak odstrčeniu.

Ak chcete týmto jazykom ukazovať vašu lásku partnerovi, spoznajte ho. Ktoré dotyky a ked sú mu príjemné? Nevnucujte mu vaše predstavy čo by sa mu malo páčiť a kedy, dajte si tú námahu a vylaďte sa naňho, tak vám bude rozumieť a prijímať vašu lásku.

Akonáhle zistíte, že váš partner rozumie najlepšie reči fyzického kontaktu, naštartujte vašu fantáziu a snažte sa ho aspoň letmo dotknúť vždy keď budete mať možnosť. Prečo sa nedržať za ruku pred telkou, alebo si dať bozk na zastávke, alebo sa pohladkať hocikedy na verejnosti, prechádzať sa ruka v ruke, alebo sa objať pri varení, či umývaní riadu.

Tak isto bude cítiť vašu podporu v časoch krízy vtedy, ak ho budete držať v náručí. Pohladkaním, pobozkaním a objímaním mu dáte viac pocitu podpory a lásky, ako napríklad slovami. Tie by mu v pamäti neutkveli, ale že ste boli vtedy pri ňom si zapamätá určite. Naopak, ak sa budete snažiť ho podporiť iným spôsobom a neukážete mu jeho jazykom vašu lásku, bude sa cítit nevšimnutý a osamotený.

Ak si myslíte, že vaším primárnym jazykom je fyzický kontakt a to sex, uvedomte si, či je tomu naozaj tak a či vás partner priťahuje aj vtedy, ak vám v ostatných oblastiach lásku neprejavuje vašim spôsobom (t.j. napríklad ak máte pocit že pre vás nerobí dostatok alebo sa s vami nerozpráva dostatočne otvorene).

„Väčšina manželských problémov v oblasti sexu nesúvisí s technikou, ale s emocionálnym uspokojením našich potrieb.“

Postarajme sa o naplnenie našich nádrží lásky, vytvorme si emocionálnu harmóniu v partnerstve, spoznajme sa a berme ohľad na túžby nášho partnera. Neočakávajme zázraky, zažime ich.

Pokracovanie tu.

Povedz svoj názor