Modrý chalcedón – "kameň rečníkov"

chalced-blue.jpgAJ: blue chalcedony, NJ: Chalzedon, blau; Milchstein

Modrý chalcedón je čistý, vláknitý quartz (SiO2), ktorý sa sformoval pri nižších teplotách z kyseliny kremičitej. Jeho modré sfarbenie je zapríčinené tým, že prechodom svetla cez jeho kryštály sa absorbuje červená farba a odráža sa farba modrá (tzv. Tyndallov efekt). Index lomu svetla je 1,54. Tvrdosť: 6-7 (Mohs), čo je dosť vysoká tvrdosť. Hustota je 2,6. Trigonálny systém. Väčšie kúsky sú vrstvené (pruhované) a sú v odtieňoch čiernej, bielej, modrej a žltej. Hlavné náleziská sú USA, Srí Lanka, Rusko, Mexiko, Brazília, India, Austrália, Namíbia a Turecko.

Jeho energia je receptívna, jeho planéta je Mesiac a jeho element je Voda. Numerologicky vibruje všetok chalcedón s číslom 9 (spiritualita, múdrosť) s výnimkou ružového, ktorý vibruje s číslom 7. Jeho farba je modrá a tak zodpovedá hrdelnej čakre (5.). Podporuje spirituálny rast a rešpekt voči sebe i iným. Napomáha procesu tvorenia (rukou či hlasom) tým, že odstraňuje obmedzenia mysle a otvára ju pre nové, kreatívne nápady.

Spája sa s Mesiacom a preto so znamením Raka, inde aj Strelca. Staré španielske texty ho spájajú aj s Kozorožcom.

Mystické vlastnosti: Chalcedón vraj svojmu pánovi prepožičiava fyzickú silu, vytrvalosť a krásu. (Žiaľ, len “vraj” – 🙂 skúšala som a nezabralo…)

Chalcedón je receptívny kameň a podporuje vnútorný pokoj, ochranu a zľahčuje nočné mory, smútok či depresiu. V 16. storočí ho mágovia “ordinovali” na zbavenie sa ilúzií a fantazmagórií. Pomáha pri cestovaní i proti psychickým a magickým útokom.

Zlepšuje oba aspekty komunikácie: schopnosť počúvať a porozumieť, ako aj schopnosť vyjadrovať svoje myšlienky. Pomáha nám vstupovať do kontaktov s inými ľuďmi a bytosťami. Už odvekov sa spájal aj so schopnosťou učiť sa cudzie jazyky. Zvyšuje naše verbálne zručnosti a niekedy sa mu hovorí aj “kameň diplomatov”.

Vďaka tomu, že sa dokáže pri vzniku prispôsobiť hocijakému tvaru priestoru, pomáha nám akceptovať nové situácie bez toho, aby sme stratili svoju identitu. Pomáha ženám, ktoré chcú byť mužmi, i mužom, ktorí chcú byť ženami – jednak dosiahnuť ich cieľ a jednak žiť s tým pocitom. Ostatným pomáha tolerovať ich.

Emocionálne nás ukľudňuje, uvoľňuje a zbavuje strachu zo života a podporuje v nás veľkodušnosť. Navyše zlepšuje našu pamäť.

V stredoveku sa používal pri kúzlach počasia.

Deťom vraj pomáha proti koktaniu, ak ho nosia okolo krku.

Počas renesancie sa modrý chalcedón s vygravírovanou postavou so zdvihnutou pravou rukou používal ako amulet, ktorý prinášal zdravie, bezpečnosť na cestách a úspech v súdnych sporoch.

Liečiace vlastnosti: Zmierňuje problémy dýchacieho traktu, napr. nachladenia alebo dôsledky fajčenia. Používa sa pri liečení očí (glaukóm) a uší a problémov s rovnováhou. Má protizápalové účinky a znižuje teploty. Talianske matky nosia náhrdelník z modrého chalcedónu, aby si zvýšili laktáciu. Môže znižovať krvný tlak i precitlivelosť na výkyvy počasia.

Chalcedónová voda s troškou soli, povarená ako čaj, zlepšuje škrabanie v hrdle, suchý kašel a ochorenie priedušiek.

V spojení s horským krištálom je osvedčený spoločník pre obdobie prechodu (menopauza).

Odporúčania: Chalcedón možno nosiť aj po dlhší čas a 24 hodín denne. Najvhodnejší je priamy kontakt s kožou. Dobré je pokladať ho na nemocné miesto.

23 thoughts on “Modrý chalcedón – "kameň rečníkov"

  1. Ahoj Helar 🙂
    Chcem sa ťa spýtať, či je pre mňa chalcedón správny kameň, ak sa práve teraz potrebujem “vyjadriť”. Mám za sebou samé rozchody a mám pocit, že tí chlapi ma stále oberali o energiu a sústredenosť na to, čo chcem. Teraz chcem presvedčiť samú seba, že som super aj bez nejakého chlapa 🙂 Je na to chalcedon “ten pravý”..?? 🙂

    Páči sa mi

  2. Liv,

    chalcedón je na vyjadrenie voči tretím osobám, teda navonok. Sebavyjadrenie podporí skôr rozkošný ruženín (kameň sebalásky a príjemnosti voči druhým). Ak sa cítite vyšťavená, skúste Tigrie železo alebo svetlý serpentín, prípadne karneol alebo rubín.

    Páči sa mi

  3. Pekný deň prajem.
    Chcela by som sa opýtať, či chalcedon a modrý krajkový achát (achát belasá čipka) je vlastne jedno a to isté. Ďakujem 🙂

    Páči sa mi

  4. Zuzka,

    on achát je vlastne chalcedón, ale Belasá čipka vyzerá inak ako modrý chalcedón a má aj iné vlastnosti. Chalcedón nemáva vrstvenie typické pre Belasú čipku, býva skôr jednofarebný (možno trošku strieda odtieň). Nemá tie biele prúžky ako Belasá čipka.

    Páči sa mi

  5. Ahoj, mám na teba jednu otazku , kamarat ma momentalne problemy s hlasivkami a chcela by som mu pomoct, lebo on miluje spievanie a asi je teraz na tom tak že ma hlasivky preťažene, chcela by som sa spytať ci mu može chalcedon pomocť? a ak ano tak ako ? teda že ci ho ma nejako ocistit? alebo co preto treba spraviť aby to fungovalo…alebo ak by si mi mohla poradit co by bolo dobre na preťaženie hlasiviek, velmi by ma to potesilo dakujem 🙂

    Páči sa mi

  6. ahoj helar.
    dúfam že tu nie som jediný chlap čo tu píše 😀
    chcel by som sa ťa opýtať, že ktorý kameň by si mi odporúčala keďže som mladý muž aby som mal príťažlivejšiu auru okolo seba(kvôli ženám samozrejme:)…. ak to pomôže som narodený 24.11 za odpoveď vopred Ďakujem.

    Páči sa mi

  7. dobry den, chcela by som sa spytat ci chalcedon je ten spravny kamen pre mna ked mam problem s vyjadrovanim sa. caka ma velmi tazke obdobie plne ustnych skusok a statnic a mam velky problem s tremou a vzdy aj ked nieco som naucena perfektne tak samu seba presvedcim ze to neviem a neviem potom sformulovat svoje myslienky tak ako ich naozaj mam v hlave. a preto velakrat nieco viem lepsie ako ostatni ale svojim vystupovanim to uplne zmarim a dopadnem horsie ako ostatni ktory sa az tolko neucili. Pomoze mi s tym chalcedon alebo by bol vhodnejsi iny kamen ? dakujem

    Páči sa mi

  8. Jana

    Myslím si,že chalcedón je ten kameň (okrem iných),ktorý hľadáš.Vďaka nemu získaš schopnosť vyjadrovať svoje myšlienky.Poradila by som aj iné,napr.:
    Sokolie oko na nervozitu.
    Hematit či sodalit na odvahu.
    Amazonit – dodáva sebadôveru, zlepšuje kreativitu, intelekt a komunikáciu, či jadeit,ktorý nosený na hrdle napomáha komunikácii. Môžeš si vybrať a kombinovať.

    Páči sa mi

  9. Jana

    Myslím si,že chalcedón je ten kameň,ktorý hľadáš.Vďaka nemu získaš schopnosť vyjadrovať svoje myšlienky.Poradila by som aj iné,napr.:
    Sokolie oko na nervozitu.
    Hematit či sodalit na odvahu.
    Amazonit – dodáva sebadôveru, zlepšuje kreativitu, intelekt a komunikáciu, či jadeit,ktorý nosený na hrdle napomáha komunikácii. Môžeš si vybrať a kombinovať.

    Páči sa mi

  10. Ahojte, chcem sa opytat co by ste mi poradili aky kamen, na ochranu pred zlymi ludmi ktori mi len nepravom ublizuju lebo sa neviem branit. A co tigrie oko?
    dakujem

    Páči sa mi

  11. ANY

    Ahoj.Ja na ochranu používam labradorit, lapis lazuli, ametyst alebo tyrkys.Ale je mnoho ďalších kameňov, napr.: apačská slza,heliotrop, verdelit, malachit, achát, olivín a samozrejme aj tigrie oko.

    Páči sa mi

  12. Dobry den, chcela by som vediet ci by ste mi nevedeli poradit aky kamen je dobry pre moju mamku ked ma problemy s chrbticou – opotrebovane stavce. Co by jej mohlo pomoct na bolest. A taktiez by som sa chcela spytat na ruzenin- mamka si kupila privesok v tvare anjela, tyzden ho nosila a on zo dna na den bledol a po tyzdni je uplne biely a pri tom ho nemala ani na slnku ani nic. Znamena to nieco ?
    dakujem

    Páči sa mi

  13. ahoj helar, chcel by som sa spytat, pred dvoma tyzdnami som si nasadil chalcedon na krk koli tomu ze som sa casto zakoktaval a aj koli tomuto clanku….no ked som sa nan vcera pozrel tak z bledo modrej sa stala tmavo modra. ucinil som opatrenia ako ocista kristalom a morskou solou ci nabijanie pri splne no tmavo modra farba mu ostala, chcem sa opytat, mozem aj takyto kamen nosit nadalej ci ho radsej niekam zakopat do zeme a zaobstarat si novy?

    Páči sa mi

  14. Ahoj, chcela som sa spytat a prosim o nazor, objednala som energeticky budhov naramok Chalcedon modry, ale na majstrovskej gulicke je dierka o priemere cca 1,5 mm. Nestraca tak energeticku a liecivu silu? Moze mat energeticky naramok dierku? Je vhodny ho nosit alebo nie, aby vlastne skor neuskodil. Dakujem.

    Páči sa mi

  15. strajo – nemajú náhodou všetky korálky na tom náramku dierku? Veď sú navlečené na gumičke… Prevŕtané kamienky sa bežne nosia ako prívesky, takže kameň silu určite nestráca a v žiadnom prípade neškodí, ani keby bol polámaný.

    Páči sa mi

  16. gemstone – dobra otazka, ale samozrejme, ze je to dierka navyse. Nie je to ta prevrtana – ale je tam jamka, kaz. Uz od vyrobcu. Ja som len potrebujem vediet ci nie je takyto naramok potom vadny a neplni spravny ucel. Dakujem za pripomienku.

    Páči sa mi

  17. Dobrý deň, prosím Vás napíšte mi ako sa nabíjajú nasledovné kamene:
    ametyst, malachit, chalcedon, ruženín a citrín. Ďakujem veľmi pekne za pohotovú odpoveď.
    S pozdravom J.K.

    Páči sa mi

  18. Dobrý večer, rada by som sa opýtala na radu. Z toho čo tu čítam je možné mať tento druh kameňa pri sebe, ak si chcem zlepšiť vyjadrovanie a jednanie so zakazníkmi v práci? Alebo je na to vhodnejší iný druh kameňa, ktorý by bol mojim kúskom podpory. Ďakujem, Zuzka

    Páči sa mi

Povedz svoj názor