Pozri do priepasti…

Hovorí sa: “Akoby nahliadol do priepasti a tá priepasť nahliadla späť doňho.” Označujú sa tým stavy, kedy zazrieme zlo a ten pohľad nás zmení – bez toho, aby sme si to uvedomili. Akoby sa časť toho zla presťahovala do nás, pretože už vieme, že existuje, a začlenili sme ho do príbehu, čo si rozprávame o svete a nás v ňom.

Rovnako sa hovorí, že sa stávame priemerom piatich ľudí, s ktorými sa stretávame najčastejšie. (U mňa to už neplatí. Štyria z nich by boli totiž kuriéri a teta, čo odpočítava raz do roka plyn. 😛 ) Ale zasa je to o tom istom – ak sme dlhší čas v kontakte s niečím, prvky z toho sa prenesú aj do nás.

Priepasť sa pozrie späť.

Ezotericky sa tomu hovorí entrainment, synchronizácia. A o tom je aj nasledovný úryvok z Vianočného útočiska:

“Gesa, ten chlap bude ľutovať, že sa s tebou zaplietol…”

“Nie viac ako ja, Jožko… Rozhodne nie viac!”

“A ako na to zareagoval Kamčo?”

“Kamčo je kamarát. Stará sa. Na mojom zozname vrahov je tesne za mnou.”

Jožko vzdychol. “Ešte som nepreniesol cez srdce povedať mu, že si nemá robiť nádeje!”

“Nechaj tak – nejako to ošetrím sama. Už som veľké dievčatko.”

“Aj tak nechápem, prečo od seba všetkých tak odtískaš… Ľudia ti chcú pomáhať. Na svete sú aj takí, ktorým môžeš dôverovať!”

“Och, áno… Mala som tu takú partiu, ktorej som mohla dôverovať – až kým sa u nich nestavil na kus reči Roman! Nie, Jožko… Ja už dôverujem len ľuďom, ktorí sú na mne závislí. Všetko ostatné sú už len štatisti.”

Zarazene sa odmlčal. Nechápala, čo sa deje, až kým sa znova neozval: “Ty, Gesa, ale uvedomuješ si, čo si práve povedala? Že je to to isté, ako keď si mi opisovala narcisa? Že ľudia sú na ňom buď závislí – alebo sú potenciálni nepriatelia? To predsa nie si ty, Gesa! Ty si taká nikdy nebola!”

Otriaslo to ňou. V mihu postrehol vec, čo jej po dlhú dobu unikala… Roman ju naformátoval na svoj obraz!

Že by sa aj ona správala teraz ako narcis?!

Toľko úryvok a teraz fanfáry pre Vianočné útočisko 😛 … Je to ďalšia z mojich kníh, ktorá nie je čisto dejová, ale obsahuje aj moje mentálne modely toho, ako funguje svet a ľudia v ňom. A ako hooodne stará bosorka 😉 mám tých modelov neúrekom… Ak ich chcete spoznať, prístup k Vianočnému útočisku viete získať tu.

A všetky moje knižky nájdete tu. 🙂 Budem rada, ak o niektorú prejavíte záujem.

Povedz svoj názor