“Fak-d-vajras!”

Na jednej z tých osvetových skupín, kde sa poflakujem, sa rozpútala diskusia o správaní ľudí v prípade koronavírusu. Nejaká kočka z Brugge opísala to nákupné šialenstvo a odfotila vybrakované regály v supermarkete. Ostatní prispievali svojimi postrehmi a ja som sa tiež pridala, pretože ma zarazilo niečo, čo som videla v nemeckých správach v sobotu:

Tak, ako u nás, aj v Nemecku zavádzajú zákazy zhromažďovania sa po krčmách a reštikách. V Berlíne má tento zákaz začať platiť od stredy. Zmyslom tohto a podobných zákazov je, aby nevznikali príležitosti, kde by sa ľudia nakazili jeden od druhého – a neuľahčovali tak šírenie vírusu

Viete, ako na to zareagovali Berlínčania? Zorganizovali si jednu obrovskú párty do stredy. Nasekaní na kope jak sardinky, ožratí a pusinkujúci a objímajúci sa.

😕

A z minulého týždňa, takisto z Nemecka: futbalový zápas sa hral pred prázdnym štadiónom – aby sa zabránilo šíreniu nákazy medzi ľuďmi. Viete, čo urobili fanúšikovia? Nepozerali zápas doma v telke, ale sa zhromaždili pred štadiónom, hoci nič zo zápasu nevideli, a vrieskali a sardinkovali a objímali sa a “fandili”!

Ľudstvo, nerozumiem ti. 😦

Posledné dve generácie boli tak naorientované na vlastnú zábavu a pohodičku, že nechápu slová ako “pandémia” či “upieranie si” a berú opatrenia ako príkorie, ktoré im úmyselne pôsobí niekto “tam hore” – a ktorému treba vzdorovať!

Ešte som poriadne nedopísala svoj komentár, podobný na komentáre predchádzajúcich komentujúcich, keď tu sa v skupine objavila bodrá kočka, tiež z Holandska, a píše: “Kašleme na vírus! Máme veľkú rodinnú oslavu a nezrušíme ju len kvôli nejakému vírusu! Sprostý vírus nám predsa nepokazí našu zábavu! Chceme sa baviť a tak sa baviť budeme – fak-d-vajras!” (V preklade: s*rieme na vírus.)

Okej, dievčatko… Buď vôľa tvoja. Fak-d-vajras. Ale potom nenariekaj, ak si to tvoja mamka či tatko odskáču, pretože vy ste sa museli stretávať a exponenciálne ste šírili nákazu… Stačí, keď sa medzi 20 ľuďmi nájde 1 nakazený a domov už odchádza 20 šíriteľov. Na 20 rôznych miest. Aby to ochotne odovzdali iným.

Okej, fak-d-vajras. Veď vy naň nezomriete – tak čo by ste sa obmedzovali.

4 thoughts on ““Fak-d-vajras!”

  1. Každý sa správame racionálne. Samozrejme treba si nastaviť definíciu racionálnosti. Napríklad každý máme svoje programy, podľa ktorých vysoko racionálne reagujeme na vonkajšie podnety 🙂 . Malé percento ľudstva dokáže vidieť svet (aj seba ako jeho súčasť) z nadhľadu, pochopiť svoje programy a rovnako aj programy druhých, keďže nami zmietajú emócie, lebo naše ego si je isté, že je pánom sveta a blízkeho okolia.
    Aj tak nad všetkými informáciami a úvahami sú hlavné otázky dňa: Čo urobím dnes a čo v ďalších dňoch? Čo je rozumné urobiť berúc do úvahy aj (racionálno-emocionálne) správanie druhých? Potrebujem viac informácií, aby som sa správne rozhodol, viac pokory a prijatia, aby som situáciu v kľude akceptoval, alebo väčšie gule, aby som urobil to čo treba? 😀

    Liked by 3 people

  2. zábava a pohodička, rozptýlení za každou cenu, u nás v nemocnici se zdravotní sestra nakazila od otce, který chtěl být při porodu a zatajil, že se vrátil z Itálie, sestra se pak zůčastnila zábavy v rámci MDŽ v sousední vesnici a šup, už máme u nás v dědině další účastníky této zábavy s potvrzeným covidem. Zákazy shromažďování mají určitě smysl, z rozptýlením, ať si každý počká na rozptylovou loučku. V práci už máme dvě ženy, jejichž muži jsou zavření v práci kvůli karanténě, taky se někdo z kolektivu účastnil oslavy MDŽ.

    Liked by 1 person

Povedz svoj názor