Zmietajú nami pozitívne i negatívne prúdy

Univerzum pozostáva do istej miery rozvoja vnímania z dvoch primárnych prúdov/tokov: pozitívneho (yes-current, teda tok “áno”) a negatívneho (no-current, teda tok “nie”). Pozitívny prúd je tvorený konštruktívnou energiou, pretože pozostáva z porozumenia, ktoré nutne musí viesť k láske a jednote. Negatívny prúd je deštruktívny, pretože pozostáva z reakcie/interpretácie, ale nie reálneho porozumenia, a tým pádom vedie k nenávisti a nejednote (napr. pocitu oddelenia, osamelosti).

Pozitívny prúd je často viditeľnejší, pretože sa viac odohráva v našom vedomí, kým negatívny prúd je veľmi často podvedomý až úplne nevedomý – nepripúšťame si ho.

Kedykoľvek v sebe máme v nejakej oblasti pocit sústavného nenaplnenia, pocit, že nám niečo chýba, môžeme si byť istí, že v tejto oblasti pôsobia oba prúdy súčasne a že negatívny prúd tým pádom brzdí náš vrodený pozitívny prúd.

Inými slovami, chceme pre seba to najlepšie (pozitívny prúd), ale realita sa správa ako divá sviňa 😦 . V reáli by to vyzeralo napríklad takto: robíme, čo je v našich silách, aby sme si vylepšili finančnú situáciu, ale všetky naše pokusy sú zvonka nejako podivne zabrzdené alebo celkom zrušené. Alebo sa snažíme prestať fajčiť, ale stále spadáme do starého zlozvyku (takmer ako ja s anjelmi: “už nikdy s nimi neprehovorím!” a o týždeň sme znovu kecali, ako keby sa nebolo nič stalo). Prípadne “ja chcem partnera!”, ale vždy natrafím len na ksichtov. Je to, ako keby sa vonkajší svet spriahol proti nám.

Na vedomej úrovni je pozitívny prúd silnejší a vytesňuje negatívny prúd do podvedomia. A čím viac je negatívny prúd vytesnený do podvedomia, tým zákernejšie pôsobí a tým menšiu kontrolu nad jeho ťahmi máme – pretože si ich prestávame uvedomovať. Vyzerajú ako naša každodenná “realita”. V mojom: náš súkromný Silent Hill.

Čím častejšie a čím hlbšie vytesníme negatívny prúd, tým chaotickejší a nekontrolovaný začína byť pozitívny prúd, ktorý by inak plynul ľahko, hladko, bez prekážok. To preto, že súčasné pôsobenie oboch prúdov nami kmáše, ako keby štiepilo našu osobnosť na dve. Vnútorne to cítime ako čoraz silnejšie napätie a nepochopiteľný vnútorný tlak. Na povrchu sa tvárime ako pozitívny prúd (čo je súčasne aj základné nastavenie našej duše), ale pod povrchom sme rozdvojení – máme protichodné túžby a motivácie.

Tak máme nejaký ten negatívny prúd?

Zistíme to tak, že sa pozrieme na svoj život. Máme oblasť, v ktorej máme sústavne “smolu”? To je signál, že v nejakej forme v tejto oblasti pôsobí negatívny prúd. Každý cieľ, po ktorom túžime a pachtíme sa za ním, ale stále sa nám ho nedarí naplniť, je príznak pôsobenia negatívneho prúdu. Niečo si veľmi prajeme a súčasne sa bojíme, že by sa nám to naplnilo. Tento strach zodpovedá za negatívny prúd a podvedomý postoj, že zavrhujeme to, čo chceme. Pritom sa môže zakladať na úplne pomýlených predpokladoch. Napríklad ako dieťa sme nechceli zaplatiť cenu za to, že si budeme robiť po svojom (teda neriskovali sme hnev a odmietnutie rodičov). Ako dospelí dnes nejdeme do situácií, s ktorými by nesúhlasilo naše okolie (alebo aspoň dôležití ľudia v ňom), alebo ak sa do nich dokopeme vliezť, tak nás niečo vnútri sabotuje, aby sme neuspeli, pretože inak by nás nemuseli mať radi. Inokedy vnútri môžeme byť presvedčení, že nie sme dosť dobrí a preto že si nezaslúžime šťastie… Tých dôvodov môže byť kopec a môžu sa navzájom kombinovať.

Skúste si spomenúť na nejakú oblasť, v ktorej sa nedokážete dopracovať k naplneniu vášho priania. Necítili ste niekedy pri predstave naplnenia nejasnú neistotu alebo napätie, ktoré ste nebrali na vedomie? Bol to pocit strachu alebo falošnej viny, že si to nezaslúžite? Pozorujte sa v každodennom živote a snažte sa tieto vágne pocity registrovať.

A preskúmajte svoju predstavu o naplnenom cieli, ako by to vyzeralo a ako by sa to cítilo, keby ste to už dosiahli. prajete si niečo nemožné – v tom zmysle, že neberiete do úvahy obmedzenia a nedokonalosti ľudskej existencie? Napríklad prejsť cez pevnú stenu? Alebo máte vnútorne pocit, že život by vám mal poskytnúť naplnenie vášho ideálu bez toho, aby ste potrebovali na sebe čokoľvek meniť?

Problém s negatívnymi prúdmi je, že nestačí ich objaviť. Nezmiznú samé od seba – pôsobia aj naďalej. Potrebujete si vytvoriť návyk sledovať ich a sledovať vlastné emocionálne reakcie, ktoré sa s nimi spájajú. Pozorovať ich potrebujete bez zbytočných emócií a posudzovania – jednoducho len s odstupom brať na vedomie. Vezmite si to ako obraz: váš pozitívny prúd (ktorý sa skrýva večne pod tým negatívnym) sleduje negatívny prúd bez obviňovania, odmietania, s porozumením. Vtedy dokáže odhaliť, prečo daný negatívny prúd pôsobí a čo ho udržiava na žive – a vy dostávate príležitosť dôvod negativity odstrániť.

Cvičenie:

Pýtajte sa:

  1. Aký cieľ teraz mám? Čo by som chcel na svojom živote zmeniť?
  2. Nakoľko to chcem?
  3. Do akej miery mám v sebe niečo, čo to odmieta? Bojí sa toho? Alebo z akéhokoľvek dôvodu sa tomu chce vyhnúť?
  4. Ako dokážem odhaliť všetky prejavy tohto negatívneho prúdu v mojom každodennom živote? Ako sa prejavuje? V ktorých reakciách a presvedčeniach?
  5. Mám stavy, že na niečo pomyslím a automaticky reagujem “nie”? Čo by sa stalo, keby som to zmenil na “a prečo nie”?

 

2 thoughts on “Zmietajú nami pozitívne i negatívne prúdy

  1. chlap moj, najvacsi ucitel, zlozil nedavno poklop, ktory som zabetonovala na roky rokuce…s lahkostou ho snal a ja sa citim uplne naha, pretoze uz niet kam sa vyhnut. prisiel cas postavit sa teme zoci voci, sama sebe. rozobrat to “automaticke NIE”, ktore pride vzdy ked nato co len pomyslííííííííííííím. “preco NIE”…, tak vdaka

    Liked by 2 people

Povedz svoj názor