Z projektu Rok pre seba: Oko za oko, zub za zub?

Aj napriek tomu, že projekt Rok pre seba už oficiálne skončil, pokračujeme. A z času na čas sa vynorí pekná téma, ktorá stojí za diskusiu. Tak napríklad táto o pomste, odplate, nastolení rovnováhy, nastavení druhého líca, akceptácii a stanovovaní si zdravých medzí…  Stojí za rozdiskutovanie, takže poďme na to:

Je jedno, aké dobré srdce máte – nakoniec budete musieť začať správať sa k ľuďom tak, ako sa správajú oni k vám…

Otázky:

  1. Nakoľko vás oslovuje citát?
  2. Máte pocit, že “nastaviť druhú tvár” je osvieteneckejšie?
  3. Alebo že platí skôr biblické “oko za oko, zub za zub”? Kedysi som čítala, že keby to platilo, tak je celá planéta bezzubá a slepá.
  4. Ale kde je hranica, nechať so sebou zametať a dovoľovať presadzovačnejším jedincom, aby im všetko prešlo?

7 thoughts on “Z projektu Rok pre seba: Oko za oko, zub za zub?

  1. Haha presne súhlas s citátom.kdesi na fcb som pred chvíľou čítal koment k nejakej afirmacii ako byť vďačný za každý deň a nastavení druhého líca.ano to robím a už som zas na ulici, ďalšia žena má obrala lebo mám dobré srdce atď.za mňa súhlas s citátom.ale každý má inú mieru “sebadestrukcie” alebo spasitelskeho komplexu?😎

    Liked by 1 person

  2. Biblické oko za oko a zub za zub? Biblické je aj kto do teba kameňom, ty doňho chlebom, či? 😀
    Nezávisle od toho, že sú v Biblii takéto protichodné tvrdenia, moc sa v tom výroku nevidím.

    Aktuálne riešim situáciu, že jeden človek ma, pre isté okolnosti, na ktoré som ja nemal priamy vplyv, začal ignorovať. Napriek tomu, že sa pravidelne vidíme v práci, tak sa mi nezdraví, vyhýba sa môjmu pohľadu, zrušil si ma na sociálnych sieťach…
    Čo je vhodná reakcia v tomto prípade? Podľa citátu hore by som sa proste mal na to vybodnúť a proste ho nechať v tom, no ja mám v sebe nutkanie ho istým spôsobom vyhľadať a porozprávať sa s ním o tom. Chápem, že je frustrovaný, no nechápem, z čoho vyplýva jeho správanie voči mne.
    Myslím si, že takáto snaha o porozumenie je vždy dobrá, lebo ak aspoň do nejakej miery pochopíme motiváciu ľudí, prečo konajú tak ako konajú, tak sa s tým dokážeme viac vyrovnať.

    A o spasiteľskom komplexe by som mohol rozprávať 😀 😀 😀 (narodený 24. 12. – som ho dostal do vienka 😀 )

    Liked by 2 people

  3. Citat suhlas. Vyskusala som si hru s ohnom. Fakla vzblkla ihned. Pekne ako “prskoletka”.. Hned mi na cele vystupila zaprasena etiketa SI ZLA. Este som blizsie podisla, nech si ju pekne oprasi, ked si to mysli…Moja pravda sa mi potvrdila. Ako dopadla druha strana je celkom jedno. Podstatne je, ze som isla za pocitom, ze ma niekto taha za nos. Opat nesklamal. Niekedy by som po zisteni bola prskala. Teraz zavladol klud. A ide sa vpred..Vcerajsok prinesie aj to, ze sa budem spravat tak, ako ini ku mne vzdy ked to uznam za vhodne. Podstatny bude pocit na zaver. A za vcerajsok zavladol u mna pocit kludu.

    Liked by 2 people

  4. za seba môžem povedať, že byť v pozícii obete či spasiteľa (samozrejme iných :-)) je jednou z hier ega, kde som si nechcela priznať svoj tieň a až po nastavení zdravých hraníc v rozsahu od “kto do Teba kameňom, Ty to neho chlebom” po “na drubú dieru hrubú záplatu” , ktoré sú o poctivom vnímaní kedy čo použiť, nie nejakej absolutizácii (a naozaj to aj UROBIŤ) – som sa dopracovala k oveľa väčšej vnútornej spokojnosti..zakaždým to však vnímam ako dosť dynamický proces a to “továrenské nastavenie dobroty” má tendenciu sa vracať, no keď už viem čo s tým a čo za tým je, zvyčajne pekne odpochoduje tam, kam patrí 🙂 no čo, učím sa! aj “byť zlou” (pre koho vlastne? kto má absolútne právo to vyhlásiť?) má svoje výhody 🙂

    Liked by 3 people

  5. Všetko je ako má byť 🙂 . Všetko robíme správne. Kto tvrdí opak?
    Ako vie, čo je správne?
    Väčšina ľudí funguje podľa autopilota – podľa programov získaných v tomto živote a možno aj predtým. Tie nás priviedli na miesto, kde práve sme a núti nás správať sa ako sa správame. Tí, čo majú blízko k ezoterike, sú často obeťami a majú s tým problém, preto ich pritiahla ezoterika. Hulvát na ulici ezoterikom nebude.
    Tí, ktorí sú už ďalej, už nenariekajú a nenarážajú nezmyselne krídlami do zavretého okna ako motýľ, lebo prijali svoj život so všetkým, čo prináša. Vždy sú aj výhody a s nimi cena, ktorou za ne platíme (napríklad som pohodlný a lenivý zmeniť svoje správanie, tak ma život tlčie).
    Takže nastavovať druhú tvár? Prečo nie, ak ma to baví a takúto rolu som si v tomto živote vybral 🙂 . Prestala ma baviť táto rola? Ktorú ďalšiu si vyberiem, aby som si užíval svoj život?

    Liked by 3 people

Povedz svoj názor