Z projektu Rok pre seba: Ošetrujeme svoje vzťahy

Mnohokrát sa nachádzame vo vzťahoch, kedy už na tom druhom nevieme nájsť takmer nič dobré. Je to zapríčinené mnohými smiešnymi prkotinami, ktoré sa nahromadili za dlhé obdobie. Najprv nás len prekvapovali. Potom nám šli na nervy. Potom nás začali vytáčať. Nakoniec sme ich tomu druhému začali zosobňovať. Stal sa pre nás stelesnením Pekla na zemi. 🙂

Keď sa dostaneme až sem, sme už v uzavretom kruhu, ktorý sa bude našimi očakávaniami znova a znova napĺňať. Aby sme ho prelomili, potrebujeme zmeniť optiku.

Jeden z najrýchlejších spôsobov je položiť si nasledovnú otázku:

Čo na tomto človeku dokážem oceniť – práve teraz?

Ak je vzťah už hodne poškodený, možno chvíľku potrvá, než sa prepracujeme cez všetky jeho negatíva k prvému pozitívu. Ale na každej osobe je niečo, čo sa dá oceniť…

(To mi pripomína starý židovský vtip. Zomrel Kohn, úžerník, kverulant a zarytý nepriateľ žien. I mali problém, čo mu povedia nad hrobom, pretože “o mŕtvych len dobré”… Nakoniec sa Grün podujal, že niečo vymyslí. Tak vystúpil nad hrobom a povedal: “Všetci vieme, aký Kohn bol – nie práve príjemný, nie práve žičlivý, nie práve ochotný, nie práve prístupný. Ale, priatelia, nikdy nezabudnime – Kohn z celého srdca mal rád pivo…” 🙂 )

Čiže pokiaľ budete mať problém nájsť na danom človeku niečo dobré, pripomeňte si – je to výpoveď o vás, nie o ňom… Hneď sa vám bude ochotnejšie hľadať! 😛

Ak vám bude niečo brániť získať tú správnu perspektívu, pri ktorej je aj ten druhý človek s pozitívnymi a negatívnymi prejavmi, tak za tým stojí nejaká vlastná boľačka, ktorú potrebujete ošetriť. Položte si otázku:

Čo vo mne, ktorá skúsenosť alebo spomienka, mi bráni vnímať ho ako človeka s pozitívami, nie len ako démona so samými negatívami?

Ak neviete, choďte na úroveň pocitu. Aký pocit z neho máte? Kedy ešte mávate tento pocit? Môže sa totiž stať, že za vašou terajšou neznášanlivosťou sa skrýva reťaz spomienok z minulosti, z iných ľudí a iných situácií, ktoré sa v súčasnosti jednoducho skoncentrovali na tejto jednej osobe a preto ju vnímate prehnane negatívne.

Ale buďme úprimní: V našom živote budú aj ľudia, ktorí budú úplní ksichti. Nech by sme na nich videli aj 10 dobrých vlastností, budú sa správať tak, že postláčajú všetky naše spúšťače a my si budeme prichodiť ako idioti už len z toho, že sme v kontakte s nimi.

Takýchto ľudí je najlepšie sa okamžite zbaviť. Ak ich vnímame v dobro-zlom, ale ich dopad na nás je jedine zlý, nemusí totiž byť chyba v nás, ale môžeme byť tou situáciou, v ktorej oni bojujú so svojimi vnútornými démonmi a nás používajú ako ich stelesnenie. Je pekné, že sa svojim vnútorným démonom venujú – ale ak to robia na náš úkor, tak jedine preto, že sme to umožnili. Prestaňme to umožňovať. Oni si už nejakého náhradného “démona” nájdu aj sami.

Najhoršie je rozhodnúť sa, či je to o nás alebo o nich. Na to mi kedysi anjeli dali návod: reagovať z mnohých rozdielnych osobností. Napríklad raz ako dobrotivá matka, inokedy ako prísny vychovávateľ, potom zasa ako miestny bulo, racionálny vedec a podobne. Ak každá z týchto reakcií vyprovokuje len ďalšiu negativitu, chyba zjavne nie je v nás, ale v tom druhom, ktorý negatívne reaguje na úplne každý náš prejav. Vtedy by si mal toto cvičenie urobiť on – ale nehovorte mu to. Jednoducho sa otočte na päte, vyjdite z dverí, tichúčko ich za sebou zatvorte, otočte kľúčom a potom ten kľúč zahoďte. Niekam. Hocikam. Hlavne ho už nikdy nezačnite hľadať. 🙂

A poznámka celkom nakoniec: Čo ak ten, na kom neviete nechať nitku dobrého, ste vy sami? 😀 No? Tak čo? 😉

9 thoughts on “Z projektu Rok pre seba: Ošetrujeme svoje vzťahy

  1. Hela, a čo ak toto všetko platí, viem, že partner je toxický a negativistický, všetko bolo už vyskúšané, viem, že obetovávam svoj vlastný život a napriek tomu ho neopúšťam, lebo mi ho je ľúto, mám obavu, ako by sa postaral, keď má toľko komplexov, sám nechce odísť, a tiež neviem, ako mám rozbiť to, čo sa spojilo pred Bohom? Obetujem svoj život, beriem za to zodpovednosť, aj keď roky dúfam, že sa stane zázrak.

    Liked by 1 person

    • dovolim si odpovedat a zaroven poznamenat,ze je to len moj nazor mozno aj na zaklade osobnej skusenosti.treba brat do uvahy ze som chlap a aj to je mozno trocha “odlisny” nazor ako nazor “mnoho”zien teda aj tej mojej 😀 myslim,ze napriek vsetkemu ho mas stale rada a tie niektore pozitiva su stale silnejsie ako tie vsetky vztahove negativa. ak to tak nie je tak je to preto,ze si uverila tomu “pred Bohom”cize to beries ako zavazok niekomu,ci Niecomu o com vlastne nikto z nas alebo aspon 99 percent zo7,5 miliardy ludi nic neviea uz vobec s Tym realne nekomunikujeDDD-no a potom je tu ta stara “mudrost” zena dufa ,ze sa chlap po svadbe zmeni a chlap, ze sa ona nezmeni.samozrejme jej misia je pocas celeho vztahu k tej zmene prispietDDD.na zaver by som dodal,ze som nemal v umysle nejako zlahcovat,ci posmeskovat tvoj pribeh lebo viem,ake dramy sa dokazu odohravat v nasich domacnostiach ale ver,ze pride cas ked sa na to pozries s usmevom alebo aspon s pocitom,ze si urobila dobre to co si urobila a posunulo ta to dalej.prajem ti tvoju volbu bez “natlaku okolia ci niecoho Ineho”

      Páči sa mi

      • Black Diamond kukni na foto k tomuto clanku. Spominas si na svoj nedavny koment na temu cigarety ? Napadlo ma len, ze Tvoje telo si toto nezasluzi…Otazka je co vlastne spalujes…

        Liked by 2 people

      • Aprielka mi nahodila myšlienku… Čo ak tie cigy nie sú “barlička”, ale pokus o sebapotrestanie? Za to, že si v očiach niekoho nevyhovoval? A kým ten niekto bude Sudca v tvojom príbehu, dovtedy sa nebudeš môcť mať rád. (Teda, nehovorím o osobe. Hovorím o avatarovi v tvojom príbehu, ktorý nadobudol podobu istej osoby, ale sú to len vovychovávané postoje k tebe.)

        Liked by 2 people

      • Možno som si vďaka nim mal uvedomiť svoju silu .
        Ak sa podobá na to čo je na tom obrázku .
        A ak je vo mne dualita , kam až siaha jej protipól .
        Veď sila energia vôľa sa dá použiť aj konštruktívne .

        Ovládnuť sa ju učím .
        Vďačný za vzdelávanie .
        Vďačný za tu krásu , ktorú pri tom zažívam .

        Liked by 2 people

  2. Neviem Vám povedať či by ste mali opustiť svojho manžela alebo nie. Viem len, že rozchod veľmi bolí. Chcete rozbiť to čo bolo spojené pred Bohom? Musíte sa na to spýtať “jeho” osobne – Boha. Len on vám povie, či vám odpustí. Len on vam moze dat pozehnanie. Nikto z blogov vam v tom nepomoze. Lebo lepšie je utiekať sa k Pánovi ako spoliehať sa na človeka.

    Páči sa mi

  3. Teraz za jeden zensky…je uzasne citat kolko ma toho ten chlap…negativita a toxicita. Komplexy. Ako by sa postaral…
    Mala som to podobne. Potom som sa porypala v starych svojich veciach a prisunula som zrkadlo. Pred seba. Zacala som vidiet. Vnimat. Citit na tele ako to vlastne je. Kto toho ma kolko. Sklonila som sa. Zahanbila. Zacala menit. Vyslo zo mna vela spiny. Smutku. Nelasky. Nevedomosti. Postojov. Zraneni. Vytiahol zo mna silu, vytrvalost. Chut robit nieco zo sebou. Kresat tu tvrdu hlavu, panovacnost, dokonalost. Neustupil on. Ja…
    A teraz nachadzam veci, ktore predtym som nechcela vidiet… u neho, ani u seba. Som rada ze som sa na to dala a neodisla som. Skuste svoj zivot neobetovat. Skuste pochopit preco sa v tom tak dlho tocite dokola. Je jedno ako to ma on. A ako to mate vy viete?

    Liked by 8 people

  4. Nie je jedineho dna, kedy ked nieco zrazu nie je podla mojich planov a predstav, by som nemala myslienky cim skor zdrhnut a zariadit si zivot po svojom. Tak ako sa mi zachce. Potom sa zamyslim a rozmyslam, ze co take by som robila co aj teraz nemozem? Co a kto mi v tom brani?
    Aj som niekde citala clanok o zene, ktora si cele roky vsimala svojho partnera, co robi, ako sa tvari, co ho trapi a ako by mu pomohla a ulahodila. Aj tak vraj zomrela, ze sa ani len raz sama seba nespytala, co by si priala ona, co by ju spravilo dlhodobo spokojnou a stastnou a ako k tomu prispiet. Vtedy som sa zlakla a povedala som si “dost”, idem sa veru JA o svoje stastie postarat a to bezohladu na to, ci som sama alebo s niekym alebo aky ten druhy je 🙂

    Liked by 4 people

Povedz svoj názor