“Rok pre seba” pre mňa už začal :-)

Ešte sme s pathworkingovým projektom Rok pre seba ani poriadne nezačali, ale už ma začína meniť… 🙂

Pripravujem si týždne a mesiace vopred, aby som neprerušila pôsobenie na účastníkov projektu, ani keby som nemala čas alebo silu každý deň niečo pridávať. No a včera som si robila prípravu na Túžbu po odplate.

Už ako som to písala, hodne som sa v tom nachádzala… Takí ti pasívno-agresívni jedinci ako ja s úžasne “vysokým” sebavedomím sa často dostávajú do roly Obete a z tejto roly je už len krôčik k Spravodlivému pohoršeniu a Túžbe po odplate.

Som si vedomá, kedy mnou v minulosti nutkanie pomstiť sa mykalo. Nie som pyšná na žiaden z týchto zážitkov – a teraz som sa dozvedela, prečo. Tak som si čítala, prečo to nutkanie vôbec máme a ako s ním vykývať a spracovávala som všetko do súvislého návodu. S pocitom, že ja tých ľudí snáď preťažím, že im to veľa nedá

Keď som dopísala, išla som ešte skontrolovať maily. Písali mi z Tchibo. Objednávala som u nich nedávno skrinku, presne takú, akú som potrebovala – a stála toľko, ako iné s tretinovou veľkosťou! Tak som chňapla po ponuke, objednala a zaplatila som.

A včera mi došiel mail, v ktorom mi zákaznícky servis oznamuje, že zistili, že na stránke mali chybu v sume. Že skrinka pozostáva z dvoch balíkov a oni mi poslali len jeden a ak doplatím, dopošlú mi aj ten druhý. Alebo nech ho neprevezmem a oni mi vrátia peniaze.

Mykla som plecami. Neprevezmem, peniaze späť a miniem ich na granulky pre kožúšky. Tak som sa vzala, že im na mail odpoviem, nech radšej nič ani neposielajú, lebo som sa rozhodla balík neprevziať.

Lenže na mail sa odpovedať nedalo. Mohla som odpovedať na každý iný mail, ale keď som sa pokúsila na tento, prehliadač stuhol ako štolverka.

Druhé myknutie plecami. No tak im to neoznámim. Len si teraz musím pamätať, že keď sa mi ozve kuriér, mám ho poslať hneď preč.

Ale veci neboli celkom vynulované. Jednak som bola trochu smutná, že tú skrinku nebudem mať, ale dožralo ma, že oni urobia chybu, ale miesto toho, aby k nej stáli a škodovali, tak to prevalia naplno na zákazníka! Koniec-koncov, podpísali sme zmluvu a mala by byť rovnako záväzná pre obe strany. Oni dali tovar a cenu, ja som dala objednávku a peniaze. Meniť dodatočne je nevyvážený vzťah, kde ja ako zákazník ťahám za kratší koniec.

S tým som šla spať. Ešte stále pohoda, hoci to, že sa svoju chybu pokúsili preklopiť na mňa, ma štvalo.

Zato ráno, neviem prečo, som sa zobudila s tým, že tak toto nie! Nie so mnou! Idem okamžite na fejsbúk a popíšem svoju skúsenosť a zaprskám si a… a…

A vtedy som si spomenula na tému odplaty z predošlého dňa. Istotne, stala sa mi krivda, pretože nedostanem skrinku, na ktorú som sa tešila. Teraz sa chystám na odplatu (čo je vlastne iné slovo pre pomstu). Chcem to? Som skutočne vnútorne taká slabá, že potrebujem udrieť na oplátku?!

Ale… Nijaké ale! Naozaj to potrebujem?

Ale keď neudriem, budem si prichodiť zneužitá, pohanená a bezmocná! Samozrejme, po včerajšku som už múdrejšia, nemusela by som sa pomstiť – ale ak sa nepomstím, neposilní sa tým môj pocit bezmocnosti?

Bezmocnosti? Akej “bezmocnosti”? Kde ty na tom škoduješ? Aké riziko v tom je pre teba?

Noooo… ups. 😳 Nijaké. Škodovať predsa nebudem – tak aká bezmocnosť?

Chvíľu som stála uprostred chodby, v hlave som mala podivuhodne ticho a odrazu ma chuť na odplatu úplne prešla. Usmiala som sa a išla som ďalej – bez toho, aby incident na mne zanechal stopu okrem jedinej: som spokojná, pretože som sa zachovala tak, že si za to tlieskam. 🙂

Neviem, ako vy, ale ja som ten Rok pre seba nutne potrebovala. 😛 😀

17 thoughts on ““Rok pre seba” pre mňa už začal :-)

  1. Tak mne vždy keď písala zákazníčka ´´milý´´ mail (ja som zase v pozícii predajcu), tak som vždy hneď odpísala, vysvetľovala, jedovala sa a nakoniec som vždy z toho vyšla ja zlá a dlho som sa tým trápila (a hlavne v noci nad tým premýšľala) 😀 Takže v poslednej dobe keď mi niekto napíše niečo, čo ma vytočí alebo napríklad pošle reklamáciu na jednu malinkú dierku na legínach po roku nosenia, tak odpíšem krátko (mail si viac krát prečítam a zredukujem :D). a prípadne legíny vymením bez slova, a je mi lepšie.. 🙂 A z pozície zákazníka, občas keď mi z nejakého eshopu po 2 týždňoch napísali, že tovar nemajú (alebo pre zmenu aj vôbec nereagovali ani po pol roku) a podobne, tak ma to hnevalo (vidím v tom čosi nefér, keďže takým eshopom sa nič nestane a ja dostanem po týždni negatívne hodnotenie, že to dlho trvalo) a tiež by som najradšej napísala na FB alebo neg. hodnotenie, ale teraz si už poviem, že sa cítiť lepšie aj tak nebudem a podvodníkom to neuškodí , takže radšej zavriem notebook a snažím sa to viac neriešiť, lebo čím viac reagujem tým viac ma to akosi zožiera . Verím, že každému sa všetko vráti, takže to nemusím vracať ja. 🙂

    Liked by 1 person

  2. 😕 Tak som to nakoniec predsa len nedala… Pred chvíľkou mi oznámili, že mi práve poslali tú nekompletnú zásielku. To už sa mi rozum zastavil… Pokúsila som sa im dovolať, ale po 10 minútach klinkania hudbičky som to vzdala. Našťastie, na dnešný mail sa dalo odpovedať… tak som si to aspoň užila, keď už som sa zachovala ako etnický blb 😉 :

    Dobrý deň,

    doručenie zákazky OKAMŽITE zastavte. Už minulý týždeň v stredu ste ma mailom (na ktorý sa, mimochodom, nedalo odpovedať) upozornili, že “Počas Vašej objednávky sme mali z dôvodu technickej chyby na našej stránke nesprávne uvedenú cenu výrobku “Odkladacia skrinka”. Túto chybu naša centrála medzičasom odstránila, správna cena výrobku je 129 EUR. …Tovar sa dodáva v dvoch balíkoch. Do Vašej objednávky sa z dôvodu spomínanej chyby dostala len polovica výrobku. V tomto prípade Vám radi objednáme chýbajúcu časť v hodnote 64 EUR bez poštovného, na dobierku. Prosíme, uveďte nám, či s doobjednaním súhlasíte. V prípade, že s týmto riešením nesúhlasíte a o tovar v tejto hodnote si neželáte, prosíme Vás, aby ste balík neprevzali” – a dnes dostanem vyrozumenie, že ste poslali niečo, o čom VIETE, že to nie je to, čo som objednávala?!

    Nehnevajte sa, ale som z Vášho prístupu hodne rozladená. Keď Vy urobíte chybu, nechce sa mne znášať komplikácie s ňou spojené. Nevidím dôvod, prečo by som mala u kuriéra zisťovať, či je ním doručovaná zásielka od Tchibo a že ju neprevezmem… Ak môžete, postarajte sa, aby ju ani nedoručili. Peniaze poprosím vrátiť na účet.

    A odporúčam Vám lepšie obsadiť telefóny na zákazníckom servise, pretože dnes som to po 10 minútach vzdala a ani to mojej nálade nepridalo.

    Ďakujem.

    No, za toto možno pôjdem do pekla. 😛 Tak ja si to pekne odpúšťam a idem všetku negativitu rozpustiť, pretože sa jej vybudilo naozaj hodne. Ja proste neznášam bezmozgový prístup – najprv zistím, že by mohol byť problém, a až potom ten problém VYROBÍM tým, že nevhodnú zásielku pošlem. Ale už predtým, aby som motivovala zákazníka k doplateniu, mu poviem, že zásielka už je na ceste… 👿 Tomu sa povie manipulácia. Tak teda bezo mňa, vážené Tchibo. 🙂 Kreuzweise.

    Páči sa mi

  3. Denne mám do činenia s firmami, s ich dynamikou, hodnotou, budúcnosťou, až ich človek začne vnímať ako živú bytosť. Ak hľadám riešenie jej budúcnosti, je to osožný prístup.
    Ale ako dôvod pre rozčuľovanie…? Tiež som býval taký. Potom som pochopil, že to, čo sa deje vo firme, majú na svedomí nastavené systémy, alebo konkrétni ľudia.
    Ak ma niečím ovalia po hlave, isto ako prvé prídu emócie, ale potom sa začnem zabávať s riešením situácie. Takto som písal list generálnemu riaditeľovi Volksbank, alebo Orange. Ten prvý mi dokonca odpovedal :).
    Ak ti poslali polovicu skrinky, možno za to reálne nikto nemohol, lebo Chybička se vloudí. Dokonca možno niekto konal v najlepšej viere tebe alebo firme pomôcť. Bez zlého úmyslu. Alebo urobil pre seba to najjednoduchšie, lebo bol už unavený.
    Keď začnem situáciu analyzovať, chápať a hľadať najlepšie riešenie, vytrácajú sa negatívne emócie a prichádza tvorivá zábava. Ibaže by nie 😉

    Páči sa mi

    • Ja mám tú nevýhodu, že som kedysi koučovala zákaznícky servis a upselling a videla som, ako málo Slovák dbá na zákazníkov. Natriasať vlastné períčka, to áno; tváriť sa ako niečo lepšie, to áno; utrhávať sa na zákazníka kvôli vlastnému pocitu nedocenenosti, to áno – ba dokonca aj tí zlatí chalani, čo robili hotline pre telekomunikačnú firmu a dávali do toho skutočne svoje najlepšie a všetky svoje nervy, mali skôr pochopenie pre produkt ako pre problémy, s ktorými sa im zákazníci hlásili… No a dnes som si len vytriezvene povzdychla: Niet takého precízneho nemeckého systému, ktorý by priemerný Slovák nedos*al. 🙂

      Niekedy musím mať aj ja svoje neosvietené dni… tak prečo nie dnes. 😛

      Páči sa mi

      • Jeej, pardon, ja som písala ešte než naskočil tento príspevok (len mi to dlhšie trvalo :D).. 🙂 reagovala som ešte na Mikyvestec, že tiež tak rozmýšľam(aspoň sa snažím) .. 🙂

        Páči sa mi

    • Tiež už takto premýšľam, keďže som aj na strane predajcu a teda pri každej chybe predajcu ho už skôr pochopím (takisto robím aj ja chyby a stať sa môže naozaj).. Ale v tomto prípade musím súhlasiť s Helar a chápem jej reakciu, keďže VEDELI, že mali chybnú cenu (napísali jej to) a VEDELI, že majú čakať na jej vyjadrenie, či súhlasí s doplatením druhej polovice a aj napriek tomu jej prvú polovicu skrinky poslali(načo by jej bola polovica skrinky, ak by nesúhlasila s doplatením? naozaj nechápem podľa ICH mailu to neposlali omylom, keďže keď písali, tak ešte nebola odoslaná, až dnes po X dňoch). Tiež v tom vidím manipuláciu. Je to akoby jej poslali polovicu kabáta, lebo omylom mali na stránke polovičnú cenu a ak doplatí, pošlú jej zvyšok.. Ako vravím, ja sa to tiež vždy snažím pochopiť, keďže som predajca, ale osobne ak spravím chybu, tak hneď volám zákazníčke, ospravedlňujem sa a snažím sa to napraviť (a to som z toho už tiež unavená, to nie je ospravedlnenie). Sú povinný poslať tovar za cenu, za aký bol objednaný a ak mali chybnú cenu na stránke a nedá sa splniť táto podmienka, tak HO NEMALI POSIELAŤ bez jej súhlasu (tu neplatí, že ak sa neozve beriem tak, že súhlasí).. Podľa mňa proste skúšajú… Taktiež nechápem, ako sa môže stať, že na stránke je nižšia cena za skrinku (objednala určite 1 ks SKRINKA) a do objednávky sa dostane iba polovica skrinky. Ak mi zákazník pošle objednávku mám tam uvedené napr. tričko, ak ho mám uvedené na stránke omylom za polovičnú cenu, tak v obj stále vidím tričko (iba za nižšiu cenu), nie je možné,aby som odoslala iba pol trička, aj keby to malo byť tričko z dvoch dielov.. proste blbosť.. podľa mňa poslali tú jednu polovicu vyslovene naschvál.. možno sa mýlim, ale takto to vidím z pohľadu predajcu i zákazníka.. a áno je to emotívna reakcia, tiež tak často reagujem, ale občas je taká reakcia v poriadku.. 🙂 nie som tu od toho, aby som stále každého čo spraví blbosť chápala a premýšľala prečo tak asi jednal.. alebo som? 🙂

      Páči sa mi

      • Ako vravím, snažím sa chápať každú chybu, ale proste toto nepochopím, to sa podľa mňa omylom nedá.. 🙂 veď snáď už Helar odpísali a vysvetlili 🙂 uvidíme.:)

        Páči sa mi

    • 🙂 Prečo by si sa nesmel vytáčať? Samozrejme, že sa môžeš vytáčať! Len by si sa nemal vytáčať automaticky; malo by to byť tvoje rozhodnutie… 😛 “Nikto nikomu nič nerobí – a už vonkoncom nie bojovníkovi.” Môj obľúbený citát z Castanedu. A Ruiz hovorí: “Daj svoje najlepšie”. Keď sa rozhodneš vytočiť, tak na plné pecky. Tým sa energia spáli. Ak to vytočenie potlačíš, tak ho len v sebe ukladáš a do sveta púšťaš vibráciu “svet nie je v poriadku a ja to nesmiem/nedokážem napraviť” – čomu sa hovorí samonastolené obmedzenia. 🙂 “Rok pre seba” v kocke. 😛

      Liked by 2 people

  4. prave som docitala clanok nechaj odtiect, alebo sa v tom machaj…a potom som si precitala tento prispevok a diskusiu.. trochu sa mi to bije. trochu mi to pride, idem tak ako mi to vyhovuje v danej chvilke.. a nemalo by to tak byt? mozme mat nacitane, precitane, mozeme poznat teoriu, rady a nazory s ktorymi sa stotoznime, ktore nam v momente, ked to citame vyhovuju, ale ked pride “to” – “ten prezitok”, ked si to mame zazit v praxi, tak si kazdy ideme svoje 🙂 .. je take dolezite zistovat kto je vinny, obhajovat seba pred sebou , pred inymi.. ……………. pozriem von, vidim strom, velky ceder. Stoji a mohutne sa rozpina, ci prsi, alebo svieti slnko, ked mu lame konare od snehu, je tam stale, kazdy den iny a predsa tak pevne s korenmi v zemi..

    Páči sa mi

    • 🙂 Čo presne sa ti bije? Že je človek ľudský a nie cédrovitý? Nie je to vlastne tiež istý prejav toho “toto je dobre” kontra “toto tak nemôže byť”?

      A fčuľ organizačne: 4.8. som ti posielala pozvánku do projektu a svieti mi tam, že si ju ešte stále neprijala. Skús, či máš na stránku projektu prístup. Myslím, že ťa to tam nepustí… Potrebuješ prijať, ak sa chceš zúčastniť. Teda AK sa chceš zúčastniť aj po zistení, že NIE SOM céder. 😛 (=Ešte funguje “money back guarantee”.)

      Páči sa mi

      • ten ceder , to bolo uplne mimo, iba bokom, ze si len tak “zije” a vnima vsetko.. len tak..zaujimave, ze si si to vstiahla na seba 🙂 mozno som to zle pochopila, ale prave to ludske mi je blizsie i ked cesta k ludskosti je niekedy zaujimava… no a ten dnesny clanok mi prisiel ako druha strana mince, ktoru si clovek otoci, ako mi vyhovuje.
        a k tomu organizacnemu, kde si mi prosim posielala tu pozvanku?? samozrejme, ze sa chcem zucastnit, preto som sa prihlasila…

        Páči sa mi

      • Vieš, o tom bude celý Rok pre seba… Pochopiť, že nie sme len ten usmiaty Budha, ale aj ten vrah Sidharta. A prežiť toto poznanie a skamarátiť sa s ním, aby v nás nevytváralo bloky “toto je neosvietenecké”. Všetko je osvietenecké… dokonca aj kakať smrdiace hovienka. 🙂

        Kým si umožňuješ byť len niečím z toho, čo si, tak nie si všetkým. Ak k menej žiarivým častiam svojej povahy získať blahosklonnú prítulnosť, prestanú bolieť a prestanú sa miešať aj do toho, kde ich netreba. 🙂 Ala na to ich treba pritúliť, nie odtláčať a tváriť sa, že tam nie sú… Mne hodne pomohla formulka “aj to som ja”. Pretože či sa mi páči alebo nie, som. 🙂

        Liked by 1 person

Povedz svoj názor