Postreh dňa: zrkadlenie partnera

251-bush_mirroredVčera som pozerala vysielanie s iluzionistom Victorom Midsom. Šiel do skupiny tanečníkov, vybral dve kočky, postavil ich proti sebe a medzi ne vsunul prázdny rám. Povedal jednej, nech robí pohyby, a druhej, nech ich po nej opakuje, akoby bola jej zrkadlový odraz. Takto ich chvíľku nechal cvičiť a zvyšok tanečnej skupiny nechal pozorovať ich.

Ku koncu potom povedal: “Teraz už sú v stave, že ani presne nevedia, ktorá z nich vedie.” Do toho sa ešte premietali obrázky ľudského mozgu a zažínali sa v nich oblasti, ktoré sa pri zrkadlení aktivujú. Nakoniec oba mozgy splynuli v jeden a svietili kompletne (bola to ilustrácia, nie sken).

Potom ich iluzionista zastavil, otočil ich tak, že k sebe stáli bokom, a prikázal im zatvoriť oči a sústrediť sa na vnemy tela. Nato tej kočke, pri ktorej stál, dvakrát poklepal na plece. Potom sa spýtal tej druhej, či niečo cítila. Odpovedala, že cítila dvakrát dotyk – a ukázala si na plece.

Zopakoval to ešte raz, tentokrát sa tej druhej kočky dotkol na nose a pošúchal ho. Tá prvá povedala, že vnímala dotyk na nose, a znázornila pohyb, akoby ho trela.

Potom rám medzi nimi zatiahol a povedal urobia ľubovoľnú pózu z tanca. Obe urobili tú istú, len zrkadlovo obrátenú.

Zrkadlenie sa v NLP používa na “nakmitanie sa” na vnútorný pocit toho druhého (napríklad keď ho potrebujeme manipulovať pri obchodnom jednaní, ale aj pri potláčaní depresie; poradie 😉 vymenovania je výpovedné o mne). Zrkadlením partnera po istú dobu dosiahnete to, že keď vy zmeníte pozíciu, preberáte vedenie a on začne zrkadliť vás (to je ten komentár “nevedia, ktorá z nich vedie”). Takto dokážete skŕčovaného človeka uvoľniť a ukľudniť (alebo sa necháte skŕčovať sami v pokuse zrkadliť ho 😉 ).

A pamätám si ešte jeden dobrý trik, ktorý vysvetlil – odparkoval bicykel bez zamknutia, len dookola nalepil červenou lepiacou páskou štvorec – a bicykel mu nikto neukradol. To preto, že tá páska vyvolala v ľuďoch pocit bariéry. 🙂 Pripomenulo mi to film Podporujte svojho šerifa, kde väzenie vyrobil tiež bielou farbou (čiary miesto mreže) a pár vhodne umiestnenými škvrnami červenej farby. 😉

 

Povedz svoj názor