Nedokážeš zmeniť sám seba?

Narazila som na citát Tolleho, ktorý sa totálne bije s mojou skúsenosťou a mojím presvedčením:

14040041_1068246793253846_3322461288409880315_n“Čo sa týka vnútornej transformácie, nič s ňou nedokážeš urobiť. Nedokážeš sa transformovať sám a nedokážeš transformovať svojho partnera ani nikoho iného. Jediné, čo môžeš urobiť, je vytvoriť priestor, do kde môže prísť k transformácii, kam môžu milosť a láska vstúpiť.”

A teraz už viem, prečo mi doteraz Tolle sedel len tak-tak… Možno sa v živote nestretol s človekom, ktorý operuje z pozície vôle, a tak nepozná túto stránku reality. Ja som zistila, že sa dokážeme opraviť (“transformovať na lepšiu verziu seba samých”) aj z vlastného rozhodnutia – usmerňovaním pozornosti a sebakontrolou, kritickým odstupom od svojho umelého “ja” a čímsi, čomu hovorím “besná bosorácka vôľa” – zaťatým sledovaním toho istého tak dlho, až prestanú ísť príkoria a prekážky a nastane, čo sme si priali.

Nepáči sa mi, ak “ja” musím čakať na transformáciu, zmilovanie (božie) a lásku, až sa im uráči vstúpiť, ako keby existovali niekde mimo mňa… Figu. Vôľový človek ide a hrabe sa v svojich vlastných haraburdách tak dlho, až vyhrabe na svetlo božie tie zvyšky z lásky, milosti a odpustenia, ktoré mu ešte zostali, a potom do nich dúcha tak dlho, až začnú horieť. A rozdúchava, až kým nemá pocit, že “to je ono”. Fake it till you make it – tak dlho to fejkuj, až sa to stane tvojím prirodzeným priestorom existencie.

Jeden čas som tiež skĺzla do beznádeje, keď som si uvedomila, že ten program, aký chcem použiť na zmenu seba na svoju vlastnú “vyššiu verziu”, je skorumpovaný (vnútorný monológ). Potom som si spomenula na autohypnózu, zohnala som si nahrávku Ruizových Štyroch dohôd a počúvala som ju aspoň raz denne – po dobu viacerých týždňov. Tento sústavný tlak na moje podvedomie vyvolal situáciu, že korumpovaný program sa začal opravovať v súlade s tým, na čom mi záležalo – a čo bolo obsahom nahrávky… Zistila som to, až keď jedného dňa bežal znova môj pesimistický vnútorný monológ a do toho sa zapojil ďalší vnútorný hlas a začal poukazovať na to, kde ten prvý robí chyby… 🙂 Vnútorná schizofrénia, ktorá skončila tým, že naučený vnútorný monológ postupne celkom pohltil môj “korumpovaný” program a nahradil ho.

Takže moja skúsenosť vraví, že ak vám skutočne na tej transformácii záleží, ak ste rozhodnutí sa zmeniť k lepšiemu alebo skapať, dokážete to. Z vlastnej sily. Bez čakania na transformácie, lásky a milosti chystajúce sa niekam vstúpiť. Neexistuje “niekam”. Všetko je to tu a teraz – máme to všetko v sebe, stačí to len nájsť a posilňovať aj napriek prvotným prekážkam a beznádeji. Stačí sa zaťať a vydržať.

🙂 Vďaka za toltécke učenie a za to, že úbohému kapríkovi darovalo oceľový chrup a naučilo ho hrýzť. 🙂

18 thoughts on “Nedokážeš zmeniť sám seba?

  1. Otázka zní – odkud to rozhodnutí přišlo??? 🙂 Rozhodnutí je okamžik, kdy se něco v nás pohne. Konečně. Třeba právě proto, že jsme vynaložili soustavný tlak na naše podvědomí 🙂 Můžeme vůli tlačit cokoliv, hrabat se v čem chceme, ale bez toho “něčeho”, co díky té vůli a té snahy, probudíme a otevřeme tomu onen prostor, k žádné skutečné hluboké transformaci nedojde. Nee :-))

    Páči sa mi

    • 🙂 Otázka znie: čo bolo prvé – sliepka alebo vajce?

      Dnes som po rokoch čítala (od Univerza) jeden postreh, čo ma oslovil vtedy a oslovuje ma aj dnes: “Nepochybuj o sebe, že si dosť dobrý a dosť etický. Už len to, že o tom premýšľaš, to dokladá.”

      🙂

      Páči sa mi

  2. No, tak toto je zaujímava myšlienka..hlavne prvá veta sa mi nepáči- čo sa týka vnútornej ttransformácie, nič s ňou nedokážeš robiť.. A on (Tolle) si hovorí učiteľ, osvietený človek?
    Vidno, že ma nepozná:-).. a asi ani nikoho podobného.
    Okrem EFT a rekapitulácie robím aj transformáciu pocitov (od S.Šuvadovej)
    ..nie zo zlych na dobré, ale z nízkkej energie na vysokú, či neutrálnu…
    Proste tvoj pocit z niečoho, ktorý si vždy v istej situácii cítil je preč..máš to v paži:-)
    Takže na plné ústa vyhlasujem: DOKÁŹEŚ ZMENIŤ SAM SEBA !

    Páči sa mi

    • Ja používam havajskú techniku Ho’oponopono, ktorá spočíva v neustálom opakovaní viet “Milujem Ťa. Ďakujem. Ospravedlňujem sa. Prosím, odpusť mi. “Je to vlastne novodobá modlitba. A ako inak – ak vychádza úprimne z nášho vnútra, tak je mimoriadne efektívna. Ho´oponopono je vo svojej podstate jednoduché. Hlavným princípom je prevzatie zodpovednosti za všetko, čo sa v mojom živote objaví. Netreba si to mýliť s vinou. To čo sa deje, nie je ničia vina.

      Když říkáte:

      „Omlouvám se” , omlouváte za cokoli, co uvnitř Vás způsobuje „daný problém“. Omlouváte se za vzpomínky, které jsou ukryté uvnitř Vás a nutí Vás opakovat stejné programy.

      „Prosím Tě, odpusť mi“, tím říkáte, že přijímáte 100% zodpovědnost za to, co se uvnitř Vás a kolem Vás děje.

      „Děkuji Ti“ vyjadřuje Vaši vděčnost, za cokoli co máte, co zrovna prožíváte, protože nyní máte příležitost si to pročistit.

      „Miluji Tě“, neříkáte to nikomu ve svém okolí, říkáte to sami sobě, své vnitřní moudrosti, promlouváte ke svému božství uvnitř sebe. Nemáte při tom žádná očekávání.

      Ho´o = vyčistit

      Ponopono = dokonalost, Božství

      Ho´oponopono = vyčistit cestu k vnitřnímu Božství.

      Liked by 1 person

Povedz svoj názor