Lekcia naučená: reality posudzovania, pravdy a rešpektu

rabbit-photo-134Dnes sa mi to nejako melie – myslím, že jedna z lekcií emocionálnej energie práve dobieha do úspešného vyvrcholenia. (Dúfam. Nenyje príjemná. 😛 )

Fejsbúk ma upozornil na tento článok Sheily Burkeovej a hoci hneď všetko nečítam, niečo v názve zarezonovalo a šlo se číst.

Stoj si za svojou pravdou, ale ubezpeč sa, že stojí na pevnom základe, a buď ochotný ju prispôsobovať, ak zistíš, že je to potrebné.

burke 1

Zodpovedám len za to, čo hovorím… nie za to, čo ty z toho porozumieš.

Zodpovedáme za to, čo hovoríme, nie za to, čo sa z toho tí druhí rozhodnú započuť. Nedokážeme zmeniť mienku iného človeka, pretože čo veria, to veria. Nie je ani našou úlohou meniť ich mienku; našou úlohou je odprezentovať naše vlastné presvedčenia a nechať ich, nech s nimi naložia, ako sa rozhodnú. Aj keď niekedy by sme najradšej vtĺkli niekomu do hlavy “zdravý rozum”, až by konečne pochopili náš uhol pohľadu, nič z toho nemáme, jedine žalúdočné vredy.

Keď už raz povieme svoj názor, buď ho pochopia a absorbujú, alebo nie. Také jednoduché to je.  Ľudia sú schopní pochopiť len to, na čo majú v danom okamihu potrebné nástroje/schopnosti. Ak prichádzajú zo sféry nedostatku, potrebujú tieto nástroje najprv objaviť. Môže to byť čokoľvek od súcitu, počúvania, empatie, logického myslenia, lásky, rešpektu či akceptácie až po hociktorú z nepreberného množstva ľudských čŕt, ktoré formujú našu povahu.

“Ty si žiješ svoj život a ja si žijem svoj život.” Nádherná zásada, pokiaľ rešpektujeme, ako si daný človek žije svoj život – a naopak. Bez rešpektovania je celá myšlienka nanič. Rešpektovanie neznačí, že musíme súhlasiť s tým, čo iní hovoria; značí, že si máme uvedomiť, že sú len ľudia, že sú dôležití, že sú v podstate láska a že sú na svojej vlastnej ceste. A presne z týchto dôvodov si nezaslúžia byť posudzovaní – zaslúžia si tú istú doložku výhod, akú dávame sami sebe. Zaslúžia si, aby sme si ich hlas vypočuli a aby sme rešpektovali ich pocity, aj keď sa výrazne odlišujú od tých našich. Keď niekoho rešpektujeme, značí to, že plne chápeme, že názor každého je pre neho dôležitý – že jeho hlas je dôležitý.

burke 2

Každé vyjadrenie a interakcia s iným človekom je odrazom všetkých životných skúseností do tohto okamihu. Osobnostný šach, v ktorom sa roky posudzovania, dojmov, strachov a taktík na prežitie používajú na to, aby sme urobili najbližší ťah. Neberte všetko osobne – za slovami sa skrýva mnoho nepoznaného.

Aby sme v živote našli šťastie, musíme sa veľmi dôsledne snažiť o rešpektovanie toho druhého, ale aj seba samých. Sme tu a robíme, ako najlepšie dokážeme. Robíme to rôznym spôsobom a rôznymi prostriedkami. Nikto z nás nie je dôležitejší ako niekto iný. Nikto z nás nie je lepší ako niekto iný. Na rozdiel od obľúbeného verejného názoru neexistuje nič ako “správna cesta”. Keď dokážeme porozumieť, z akej situácie vychádza ten druhý, je pre nás jednoduchšie rešpektovať ho. A na to, aby sme toto dokázali, musíme sa držať starého učenia Zlatého pravidla: rob iným tak, akoby si bol oni.

Keď nás ľudia posudzujú, vychádza to výlučne z niečoho v ich vnútri a nemá to nijako nič do činenia s nami. Vychádza to zo všetkého, čo sa naučili až do tohto okamihu. Vychádza to z minulej bolesti, žiarlivosti, hanby, hnevu a strachu. Vychádza to z pošinutého vnímania, že akosi sú lepší, lebo robia veci inak alebo vidia veci z iného uhla pohľadu. Nemá to NIČ do činenia s nami a našimi rozhodnutiami, má to všetko do činenia s ich neschopnosťou rešpektovať život v jeho plnosti, bez ohľadu, či vyhovuje ich predstave.

Takže keď nás posudzovali, neberme toto posudzovanie osobne. Pripomeňme si len, že sme hrdinami svojho vlastného príbehu a každý iný človek je hlavným hrdinom svojho vlastného príbehu. Náš i ich príbeh bol vytvorený okolo udalostí života – náš okolo tých našich, ich okolo tých ich. Kým to, čo hovoria, neberieme osobne, neprikrmujeme svoje ego (teda pocit, že máme alebo nemáme pravdu) a neváľame sa v ukrivdení. Čokoľvek niekto hovorí, vychádza z jeho zásobárne spomienok a skúseností a aj keď sú jeho slová namierené na nás, hovorí vlastne o sebe, o svojich nevyriešených bolestiach alebo strachu.

Ďalej som s článkom nepokračovala, ale pripomína mi to moju šamanskú cestu z minulého týždňa, ako sa pri článku o tamariške rozpútal dosť vášnivý pingpong poukazovania na to-a-hento. Išla som sa porozprávať pôvodne s Gabrielom, ale keď už som bola v lesíku, poobzerala som sa, či tam nebude niekto na pokec. Odrazu som v trávičke zbadala zajaca. Začala som sa k nemu približovať a hovorila som mu, že sa ma nemusí báť, ale zajko sa nehýbal a len ma sledoval. Spýtala som sa, či sa ma nebojí. Povedal mi, že prečo by sa ma bál, veď mu nejdem ublížiť. Že jediný, kto sa bojí, som ja – bojím sa, že by sa ma mohol báť. 😉

Zakecali sme sa. Niekedy počas toho obrovsky narástol, že som sa mu nakoniec oprela o bok a sedela som tak a jeho ohromné uši sa týčili niekde nado mnou a ja som sa pohupovala s tým, ako on dýchal.

Pýtala som sa ho vtedy na tú situáciu. Vysvetlila som mu, že tá ženská je extrémne hlúpa. Povedal, že jemu to je jedno. Jemu je jedno, či je niekto múdry alebo hlúpy, pokiaľ mu nejde ublížiť. Keď som zostala zarazene civieť, len sa na mne zasmial. 🙂 Že preňho máme ona i ja rovnakú hodnotu, pretože inteligencia nie je to, podľa čoho on veci berie. On berie veci podľa toho, či ho ohrozujeme – a ak ho ani jedna neohrozujeme, sme uňho rovnako hodnotné.

Pre mňa s mojou fixáciou na inteligenciu to bola poriadna pecka, ale všetko, čo sa odvtedy dialo, bolo v tomto duchu… a tak to predýchavam a snažím sa otvoriť dostatočne na to, aby som to prijala. Že nesmiem ísť po krku každému hlasnému alebo posudzovačnému hlupákovi. Že svet tu nie je pre silnejších alebo inteligentnejších, ale pre prispôsobivejších – a že jedine odo mňa záleží, či sa prispôsobiť tomuto poznaniu dokážem. 🙂 (Mimochodom, to so silnými, inteligentnými a prispôsobivými je tiež citát z posledných pár dní. Keď sa starajú, tak sa starajú. 😛 )

12 thoughts on “Lekcia naučená: reality posudzovania, pravdy a rešpektu

  1. Tvoj blog mám rada, aj keď som posledné roky sem zablúdila iba zriedka, reagujem na článok o tamariške a diskusiu k nemu , keďže je v hore uvedenom článku spomenutý. Si vzťahovačná Helar a ešte o tom aj článok napíšeš, Najlepšie ti hneď v úvode diskusie napísala Hruška, ale tebe to nestačilo, stále si si húdla svoje. Myslela som, že ty si už niekde ďaleko pred nami, ale teraz to tak nevyzeralo.

    Páči sa mi

  2. Kokso ty (ak môžem tykať) mi dávaš riadne zabrať či to čo všetci sme 😉 ?
    Jedna odpoveď za druhou…presne toto teraz riešim v mojej realite (ktorá sa btw mení o sto osemdesiat stupňov od kedy som konečne spoznala isté veci či jednoduchšie povedané, zmenila postoj) a zase raz zisťujem, že niekomu, kto sa nepozerá do vnútra ale vidí len svet vonkajší sa to ani nedá vysvetliť, proste na to buď príde alebo nepríde sám a nestojí to ani tú energiu vysvetlovať…proste asi si treba spraviť po svojom, na teoretickej úrovni to ovládam ale na tej praktickej neuveriteľným spôsobom pokulhávam, lebo to bolí, že druhá strana ani len nerešpektuje, respektíve pod rešpektom vidí zase a stále len prispôsobovanie sa jej príbehu a manipulovanie…ja ťa neskutočne obdivujem, že dokážeš písať a čeliť všetkým tým ktorí nerešpektujú…tiež mám blog, vlastne mi slúži na triedenie svojich myšlienok a pochopenie seba samej dosť mi pomáha v spoznávaní seba samej ak niečo napíšem mnohé si u seba uvedomím…a začínam sa stretávať s tým ako sa ľudia vidia v slovách ktoré píšem a majú dojem že píšem o nich a uráža ich to…je to náročné a občas sa pýtam sama seba, či mi to za to stojí, len keď mne samej to pomáha a myslela som, keďže žijem v zahraničí, aj moji blízki sa môžu o mne a mojom vnútornom svete o ktorom sa občas ťažko s nimi rozpráva dozvedieť, ale niektorí to zobrali úplne z iného konca :-/ ale stále držím a rešpektujem, pretože svojho času som sama bola čisto v hlave a trvalo mi vlastne celý život pochopiť aspoň čo to je nebyť v tej hlave (hoci len na chvíľu) a mnohým som vtedy ublížila hoci nevedome a viem, že to tak malo presne byť priala by som však každému na tomto svete aby si uvedomil kto vlastne je 🙂

    Páči sa mi

    • a hlavne vidia všetko možné za tými slovami, ktoré píšem, hoci to tam ani nikdy nebolo…ach až si pripadám hlúpo, že som robila to isté a proste bola nevedomá si toho čo robím a mohli do mňa iní hustiť, aj tvojim článkom som v mnohom nerozumela až musel raz prísť deň že som si proste uvedomila, ale viedla k tomu dlhá cesta…ďakujem však za mnohé čo si aj ty napísala a sem dala a stále dávaš teraz snáď všetky posledné články odpovedali na jeden z podstatných problémov ktorý riešim…na tvojom blogu niečo zarezonovalo, niečomu som nerozumela a s niečím dokonca aj nesúhlasila, ale tak je to v poriadku, pretože každý si nájde v konečnom dôsledku to svoje na úrovni v ktorej je, aby ho to posunulo zase o krôčik dopredu (nikoho tu nevyvyšujem ani neznižujem, myslím, že každý z nás je presne tam kde má byť aby to celé proste fungovalo…a viem zovšeobecňovanie nie je práve najlepšia cesta, ale neviem to inak povedať)…ak by som to brala v porovnávacej rovine (hoci som presne tam kde mám byť), tak sú mnohí ďaleko predo mnou a podaktorí aj za mnou, ale nad týmto sa už nezamýšľam, vďaka všetkým týmto či tým predo mnou alebo za mnou som sa v živote učila, stále učím a približujem sa k Bohu (či nazvite si to ako chcete) a čím viac sa učím, tým viac ich m=am všetkých skutočne rada 🙂

      Páči sa mi

    • Všetko stojí za to. V prvom rade tebe – budeš pokojnejšia a budeš to vyžarovať do prostredia a z prostredia sa ti to cez vybraných ľudí vráti späť. Okrem kritikov sa nájdu aj takí, ktorým tvoje myšlienky poslúžia ako orientácia. Každý máme publikum, pre ktoré sme prínosní. A publikum, ktoré nás nemusí. Myslím, že ani ten Budha nebol všeobecne obľúbený. Niečo sa mi marí, že aj istého Ježiša pribili na kríž… 😉 Vydrž. Kým to nebudú klince, dá sa z toho za určitých podmienok vyťažiť aj obveselenie. 😛

      Páči sa mi

Povedz svoj názor