Toltécke snívanie I.

Tonal a NahualScreenshots_2015-01-10-14-10-45iskra

Ako sme sa s Nikom dohodli, preložil som s najlepším vedomím a svedomím úvod k tejto knihe cvičení snívania starých Mexičanov. Ak nájdete niečo, čo by sa dalo preložiť vhodnejšie, dajte vedieť a upravím to 🙂

Pojem Tonal pochádza so slova Tonatiuh, slnko, ten kto vyrába teplo. Podľa našich mexických predkov, sa vesmír manifestuje vo všetkých ľudských bytostiach. Vesmírny zákon, je našim vlastným zákonom. Tak ako slnko vyrába teplo, tak aj vyžaruje informácie našej teotl – energii.

Z úrovne ľudstva, je potom tonal energetické telo, ktoré vyrába teplo, tak isto ako to robí slnko. Je možné ho vnímať ako smaragdovú žiaru okolo našich hláv, ak sme hore a/alebo vo vedomom stave a vtedy riadi naše vnímanie. Keďže slnko je zdrojom tejto energie/sily, skupina ľudí, zhromaždená v jednej miestnosti bude napr. vnímať tú istú realitu, ktorú ich slnko nechá vnímať. Na druhej strane osoba, ktorá v tej istej miestnosti spí, bude vnímať úplne inú realitu – jej sny, pretože jej tonal nie je nad jej hlavou a neriadi jej vnímanie. (Toto je pravdou tiež pre toho, kto je na ceste nahuala a je schopný meniť realitu podľa svojej vôle.)

Ak to zhrnieme, tonal je vnímanie závislé na fyzickej hmote a našich 5 zmysloch. Je riadené slnečným svetlom a zodpovedná za vytváranie našej identity a miesta v čase a priestore, keď sme hore.

Nahual pochádza z 2 slov: nehua, čo znamená „Ja“ a nahualli, čo znamená, „čo môže byť rozšírené/čo možno rozšíriť“. V starovekej kozmológii sa to vzťahuje na všetko čo sa nachádza za tonalom – to je to, čím naozaj sme.

Tonal je riadený výhradne slnkom, ale nahual je riadený energiou celého vesmíru a hlavne energiou mesiaca, Venuše a Plejád. Z ľudskej úrovne, vieme túto energiu vnímať ako modrasto-šedé žiarenie, podobné studenému svitu mesiaca, nachádzajúce sa okolo pupku, ak sme hore, a presúvajúce sa nad hlavu, keď spíme, alebo keď sa dostaneme do zmeneného stavu vedomia.

Nahual je energetické telo, ktoré cestuje do sveta spánku, to v ktorom snívame. Preto vnímame veci rozdielne keď spíme a snívame. Nahual nám takisto umožňuje cestovať do Mictlan-u, svetu mŕtvych a do iných svetov. V iných svetoch, keď spíme, sme veľmi blízko tomu, čomu v súčasnej dobe hovoríme duša.

Nahual má duálny charakter, môžeme snívať o tvorení, alebo ničení. Tak isto môžeme snívať vo svete mŕtvych o našich starých vzorcoch, čomu sa v orientálnej tradícii vraví karma a dharma.

Podľa tradície sa vraví, že najväčším zneuctením ľudskej bytosti, je oddelenie tonalu od nahualu. V súčasnosti sú oba v našej (energetickej) guli – našom vajíčku, alebo aure vždy oddelené. Keď sme hore, energia tonalu sa presunie nad hlavu a energia nahualu sa presunie okolo pupku točiac sa vzájomne opačným smerom a nikdy sa nestretávajú. Keď zaspíme tonal donúti nahual prejsť cez pečeň a ten sa potom posunie smerom hore k hlave. Odtiaľto sa rozširuje do sveta snov, rozširujúc naše vnímanie vrátane sveta mŕtvych – Mictlanu, zatiaľ čo spíme.

Ráno, než sa zobudíme, nahual donúti tonal prejsť von cez pečeň a on sa potom presunie smerom hore ponad hlavu, až sa opäť staneme človekom, v ktorého veríme, že ním sme, identitou, ktorú sme pre sebe vytvorili v tonale.

Ak si nepamätáme naše sny, ako aj väčšina ľudí a nezmeníme to zodpovedajúcim tréningom, naše sny sa znova a znova stanú našou budúcnosťou až kým nezomrieme. Podľa tradície sa tento proces volá „neviditeľné vezenie mesiaca“. Toto sa skôr vzťahuje na nahual a naše sny, ako na skutočný mesiac. Naši predkovia verili, že úlohou každého človeka na Zemi je zbúrať vezenie mesiaca a prevziať zodpovednosť za vlastné sny – svoj vlastný život.

Energeticky je vysvetlenie nahualizmu veľmi jednoduché. Ak zaspávame nahual a tonal sa spoja a vytvoria tak jedinečné energetické telo. Keď sa toto energetické telo sformuje, dosiahneme stav, ktorému sa v Náhuatl vraví temixoch, alebo snový kvet, lucídny sen, kontrolovaný vôľou. Takisto môžeme tento stav dosiahnuť keď sme hore, zmenou stavu nášho vnímania, spojením nahualu a tonalu, čomu vravíme denné snívanie, alebo snívanie počas bdelosti.

13 thoughts on “Toltécke snívanie I.

  1. Tak toto mi ale vôbec nesedí. Aspoň nie s tým, čo píše Castaneda. V prípade pochybností som za Castanedu. 🙂 Ešte aj v tom texte hore je napísané (implicitne), že tonal je podmnožina nagualu, a pritom sa píše, že sú “oddelené” a “nikdy sa nestretnú” a nagual je “duálny”. Castaneda to bral tak, ako že nagual je všetko – a teda neexistuje nič iné, a tonal je naša vnímaná/interpretovaná časť nagualu. Ale ak je nagual “duálny”, tak potom nie je všetko to, čo je neduálne – a teda nemôže byť všetko. (A, koniec-koncov, “duálny” je len atribút ľudského vnímania. Keď ideme dostatočne hlboko, dualita všetkých duálnych javov sa stráca.)

    Inak, tie atribúcie ma dosť dráždia 😉 . Na mne sa anjelskí vždy smiali, ako sa snažím Všetko-čo-je pospájať len s časťou Všetkého-čo-je a vynechať z toho iné časti Všetkého-čo-je, takže ja už som asi zdeformovaná. 🙂

    Liked by 1 person

      • OK, to by mi dávalo zmysel, ale zasa sa to bije s mojou skúsenosťou (a skúsenosťou všetkých, čo vidia auru a energiu a prechody a podobne – a teda aj našich žamžungistov)… Videnie energie patrí do sveta nagualu. Ja to viem tak, že vnímame (“vidíme”) vždy všetko,len naše nastavené vstupné filtre z toho všetkého vyberajú len ten “ostrov tonalu”. A keď si upraceme svoje filtre (napr. cez rekapituláciu a rôzne energetické cvičenia – zízanie a spol.), tak potom začíname vnímať aj ten zvyšok. Dovtedy, ak ho zahliadneme, tak sa nám premietne len do nejakého bezdôvodného “divného pocitu” alebo “intuície”. Týmto spôsobom napríklad fungujú moje odhady ľudí. Mám z nich pocit a ešte chvíľu po tom, ako odídu, sa viem na ten pocit nastaviť a experimentovať s ním. (A obvykle sa nemýlievam. 😉 )

        Páči sa mi

    • No a je tu ešte 1 faktor, ktorý je dobré brať v úvahu. Toto je viac menej môj1., alebo 2. preklad z angličtiny a hneď na takúto nôtu, kde vôbec nieje jedno, ako si čo odinterpretujem 🙂 Počkajme ešte na Nika, nech sa na to skúsi zíznuť a prípadne usmerní, moje interpretácie (predpoklady)

      Čo ma, ale veľmi zaujalo je, že sa opätovne stretávam s pohľadom, kde sa “tvrdí”, že “dôležité” veci sa odohrávajú vo sne a všetko je sen, len nie je možno jedno, koho ten sen je.
      Ten náš bdelí život je podľa h.u.snom slnka a náš “spiaci” život, je snom našim, pokiaľ sú teda tonal a nahual oddelené….neviem ešte ako si to mám predstaviť, keď sú spojené 😀
      Takto som to pochopil ja 🙂
      Tým pádom by aj nahual mohol byť kľudne všetkým, lebo je možné ho (mňa) rozšíriť…kam, asi záleží iba na mne.
      To s tou dualitou je trošku rébus, ale čo keď sa to vzťahuje na vnímanie z pohľadu človeka v hmote, resp. je to len pokus opísať neopísatelné? Neviem si to poriadne predstaviť… 🙂 Je to možno podobné ako s Taom, už keď o ňom rozprávam, už to nie je ono…ale aj tak sa môžem pokúsiť to opísať čo najpresnejšie,aby som pomohol niekomu inému, sa aspoň veľmi priblížiť a potom už sám nájde, čo potrebuje…v každom prípade nie som starým mexičanom (zatiaľ) a tak zatiaľ nebudem predbiehať, že čo kto ako myslel.
      Je to možno tak, ako vraví Matrioshka a zbytok knihy pojednáva práve o tom, ako spojiť tonal s nahualom a tá definícia je len druhoradá zábavka 😆
      Nechajme sa prekvapkať…určite príde ešte pokračovanie

      Páči sa mi

  2. 🙂 OK Iskra, dík za rýchly preklad. Pozrel som sa náhodou teraz, pretože som ho očakával až niekedy koncom týždňa … 😀

    Ako prvé by som povedal, že oceňujem energiu, ktorú dávate do pochopenia tonalu a nagualu, pre tento účel je to však úplne nepodstatné. Bolo to mienené len ako úvod pre tých, ktorí sa s mayskou alebo toltéckou kozmológiou ešte nestretli.

    Ja k tomu pripíšem len to, čo bolo nové pre mňa a s čím som sa nestretol napríklad u Castanedu, alebo iných. Netušil som, ako sa energia tonalu a nagulau presúva v tele človeka. Nagualom sú zároveň chápané aj vybrané zvieratá, s ktorými sa pri snení pracuje. Je zjavné, že rôznou konšteláciou očí a dychu je možné nie len v snení, ale aj za bežného vedomia získať vnímanie iných sfér a iného času. Používa sa to napríklad pri obsidiánových zrkadlách, ktorými táto celá časť môže byť ukončená. Vnímanie tonalu a nagualu preto môže byť v každej rovine odlišné. Novinkou pre mňa bolo, že spojením tonalu a nagualu vzniká energetické / snové telo človeka. Takže u Sergia je slovo nagual mnohovýznamové.

    Castaneda nikdy nehovoril priamo o energii tonalu alebo nagualu, ale len o nich ako o celkových konceptoch rovín vnímania. Z iných zdrojov tiež viem, že o množstve techník Castaneda ani nepísal, len ich mal pre svoju skupiny bojovníkov. Napríklad podľa informácie od Torresa mal byť Druhý okruh sily kompletne venovaný lietavcom, ale knihu z tlače na naliehanie jednej z čarodejok stiahol, keďže podľa nej ešte na to neboli ľudia pripravení a nahradil ho už známym textom a pod …

    Iskra – pošlem ti teraz časť, týkajúcu sa úvodnej rekapitulácie s maskami, ktorá v knihe nasleduje. Nie je to povinná vec pred samotným snením, ale Sergiom veľmi doporučovaná, keďže sa týka oddelenia našej fiktívnej osobnosti ktorú sme si na seba nalepili podľa názorov iných + iné …. Pošlem ti ešte prípadne niekoľko odstavcov k tejto kapitole, ak by si ju chcel doplniť. Keď to budeš mať preložené, pošli mi pls info na mail, pretože som teraz trocha bizi a nestíham všetko sledovať. Dík. 😀

    Páči sa mi

    • Vyzerá to, že ste sa mi už dávno stratili, ale pre mňa je podstatné, ako čo vnímam nagual a tonal, pretože len tak sa po nich viem pohybovať a niečo zapríčiňovať. Kým si neujasním základné rámce, nemá pre mňa význam diskutovať, dokonca sa ani zamýšľať – neviem dve rôzne vnímania porovnať bez spoločného menovateľa.

      Páči sa mi

      • Mne to niekedy funguje tak, že sa dostanem do situácie, kde sledujem 2 deje a z toho ani 1 nepoznám. Neviem ich pomenovať a tak len sledujem, ako na mňa pôsobia. Napr.: celý príbeh od Castanedu na mňa pôsobí práve týmto dojmom. Nemám žiaden rámec, voči čomu by som ho mohol analyzovať – porovnávať a tak si vytváram vlastný a ten proste pravidelne obnovujem a mením o nové poznanie. Tadiaľto ma vedie intuícia a preto proste sem tam, keď niekoho vidím robiť niečo zaujímavé (odkiaľ viem, že je to zaujímavé?), ale ísť nejakým zaujímavým smerom, tak sa proste pridám a idem tak ďaleko, ako sa mi to zdá byť zaujímavé 🙂 Vždy sa pri mne objavuje to, čo potrebujem.

        Páči sa mi

      • Ako hovorí Iskra, v niektorom bode sa prosto môžeš pustiť a len vnímať … a je to presne ako hovoríš zasa ty – nediskutovať a ani sa nezamýšľať a ani neporovnávať. Keď prídu techniky, venuj sa im alebo nechaj tak … 🙂 Pretože prídu okamihy, kedy ti nič nebude dávať zmysel a pritom všetko bude do seba zapadať. Budeš stáť pred zrkadlom, pred tebou sa budú pohybovať tvoje staré inkarnácie, ktoré uvidíš očami nagualu a pritom vedomím sa budeš nachádzať v tonali. Čo je to potom, tonal alebo nagual? V každom prípade pred tým zrkadlom to budeš stále ty 😉 😀 a to, čo si zo seba dovolíš vnímať …

        Liked by 1 person

    • Zasa sa mi to bije s ktorýmsi Castanedom: energetické telo si nezískavame, nebudujeme ho, ale ho máme všetci bez výnimky a len sa ho učíme používať. Nie je viazané na zaspávanie. Máme ho v bdení rovnako ako v snívaní.

      A toto je už naozaj moje posledné vyjadrenie k tejto téme. Odteraz sa už len číta. Som zvedavá na cvičenia.

      Páči sa mi

      • Veď hej, ale to, že niekto povie, že vznikne jedinečné energetické telo, môže aj znamenať, že týmto spôsobom, sa zmení jeho nastavenie/naledenie/konfigurácia, čiže aj pred tým tam bolo, ale teraz sa zmenilo jedinečným spôsobom a to sa s energetickými telami deje vlastne neustále, myslím tú zmenu a jedinečnosť – stačí pocit, alebo zážitok a je tam zmena 🙂
        Aj ja sa teším na tie cvičenia 😀

        Páči sa mi

Povedz svoj názor