Ja som ty

tree_of_life

“Ja, Vedomie, som pravda tvojej existencie a som naveky s tebou, v tebe, ako ty, svietiac ticho na pozadí každej skúsenosti. Len sa ku mne obráť a vezmi ma na vedomie a ja ťa prijmem do seba.” — Rupert Spira

(I, Awareness, am the truth of your being and am eternally with you, in you, as you, shining quietly in the background of all experience. Just turn towards Me and acknowledge Me and I will take you into Myself.)

21 thoughts on “Ja som ty

    • Môj spôsob (ktorý nemusí fungovať pre iných): Sústrediť sa zo seba na situáciu. Vnímať ju a vyňať z toho seba. Všetky predstavy, obmedzenia a vovychovávané predsudky takto odkladáš bokom a zostáva len tá situácia a tvoja vnútorná (mentálna) kapacita postihnúť ju. 🙂 V takýchto chvíľach nie som “ja”, ale niečo väčšie, bez formy a vlastného záujmu, čo mi komentuje, vysvetľuje a vedie ma za ručičku. Myslím, že to je to Vedomie. 🙂

      Páči sa mi

      • Pre mňa je to nekonečná výzva. Zakopávam, zabúdam a rozmlátim si hlavu. Ale keď som si “vedomá”, predstavujem si, že sa rozdvojujem, jedna moja časť sadá do hľadiska a pozoruje čo sa deje. Lenže doteraz sa mi nepodarilo udržať neutrálnu pozornosť veľmi dlho. Ale aj v tom krátkom záblesku ma naplní jedno veľké VIEM. Takže s tým už nechcem prestať, aj keď cítim, akoby ma nejaká sila odvádzala z cesty a iná ma vedie spoľahlivo ďalej… ale kam?
        Kedy si som si hovorila, že som sa vydala na cestu, aby som našla odpovede na otázky, ale teraz zisťujem, že pribúdajú otázky a nie odpovede. A potom príde záblesk a oznámi, že odpoveď na všetky je len jedna a som na začiatku:)
        Zamotala som sa, hehe.

        Páči sa mi

    • Na to, co sa deje, sa nepozerat ako ty – tak ze sa to tyka teba. Pozerat sa na dej odosobnene, cez tretiu osobu, z vrchu (aj nebesa su hore mimochodom), z nadhladu. Potom sa dej nedeje tebe, resp. tomu co sa naukladalo v “tebe”, ale vidis to ako pozorovatel. Jarah interaguje a ty sa divas. Vtedy by mal byt vnimanie situacie objektivnejsie.

      Inymi slovami ako pocitacove hry. Pohlad cez svoje oci (FPS – 1st person view) vs. pohlad na figurku z vrchu z hora (3rd person view).

      Myslim, ze sa to pomerne lahko pise, tazsie hovori, chape a este tazsie robi 🙂

      Páči sa mi

      • Mne sa zdá, že v tom prehovore sa nám vedomie skôr ponúka. Ponúk máme celoživotne dosť, ale táto ponuka ma celkom láka. Zvýšiť schopnosť uvedomovať si. Keď si predstavím koľko lží a čiastočných právd som sa odmalička dozvedela a nasiakla ich do seba ako atrament do obrusu a teraz môžem siahnuť po niečom čistom/jasnom/pravdivom… Ako na jednej strane je všetko jedno, no na druhej strane, všetko jedno nie je… 🙂 Podľa mňa to má nejaký prínos, zväčšiť sa až “za brány hmotných zrkadiel”. Či? 😉

        Páči sa mi

      • Tato, nechcem aby to vyznelo zle, ale mna ani tak nezaujima aky osoh by si z toho mala ty, alebo niekto iny. Vedomie hovori priam lakavo ako marketingovy mag 🙂 . Preco to robi a co z toho ma by som ja chcela vediet.

        Páči sa mi

      • Matrioshka,

        ale uvedomuješ si, že reaguješ na svoju neoverenú interpretáciu (“tak sa mi vidi z toho co Vedomie tvrdi”) a tú potom rozvíjaš ďalej, ako keby to bol fakt (“Vedomie hovori ako… Preco to robi a co z toho ma by som ja chcela vediet”), pravda? 🙂 Najprv sa ti len vidí, potom odrazu Vedomie hovorí a keď už hovorí, tak musí mať nejaký postranný úmysel… 😛 Pripomína mi to scénu z Mrázika, keď macocha chystá Marfušku za Mrázikom so slovami (len približne): “Nasti dal ženícha dedinského chlapca – Marfuške nájde aspoň bojara! Nasti dal truhlicu so šperkami; Marfuške dá dve… čo dve, aspoň tri!” (Ten film má úžasnú hĺbku. 😉 )

        Páči sa mi

      • To vsetko nie je podstatne. Ak vobec Vedomie nieco tvrdi, tak nejaky, ci postranny, alebo nepostranny umysel ma. Da sa to brat ako fakt? Ja len chcem vediet aky je ten umysel a co z toho vedomie ma.

        Páči sa mi

      • 🙂 Okej, a teraz už rozhoduješ aj, čo je podstatné a čo nie je. 🙂

        Pred chvíľkou som našla citát od Ruperta Spiru, ktorý sa svojím spôsobom tiež vzťahuje na toto: “Z pohľadu Zeme Slnko prichádza a odchádza, hoci v skutočnosti je stále prítomné. Takisto z pohľadu tela a mysle naša základná prirodzenosť, čisté Vedomie, prichádza a odchádza, hoci ono samé seba cíti ako stále prítomné.” (From the viewpoint of the earth, the sun comes and goes, whereas it is, in fact, always present. Likewise, from the viewpoint of the body and mind, our essential nature of pure Awareness comes and goes, but, in its own experience of itself, it is ever-present.)

        Myslím, že robíš tú istú chybu, ako aj ja – keď postretnem niečo, čo mi “nesedí”, hľadám na tom blchy miesto toho, aby som hľadala taký uhol pohľadu, kde dôjde k aspoň čiastočnému prekrytiu môjho poznania a novej myšlienky – a tým možno k otvoreniu inej dimenzie toho istého pre mňa. Ako Gabriel kedysi povedal: “zdokonaľuješ svoje otázky a celkom z toho blbneš”. 😛 Ešte inejšími slovami: je síce zábavné diskutovať o skrytých úmysloch Vedomia, ale čokoľvek vydiskutujeme, nepohneme sa ani milimeter z toho bodu, kde sme začali. Aj tak je celé Vedomie len jeden hnusný ksicht a keď mu nájdem zadok, zoznámim ho s mojou nohou. 😆

        Páči sa mi

      • Ja to chápem tak, že Vedomie nemá nič za lubom. Je to taký náš gin z fľaše, ktorý nám ponúka svoje služby, lebo je to jeho podstata. Ak sa dokážeme zbaviť strachu a spoľahnúť sa, že o nás je postarané, naučíme sa žiadať, začujeme iba: “Tvoje prianie je mi rozkazom!” 🙂

        Páči sa mi

      • Heli “blchy” som ja nenasla. Ja som polozila otazku, co z toho vedomie ma, preco to odo mna chce. Odpovedi bolo niekolko, ale ani jedna na TUTO otazku, ktora ma zaujimala.

        Páči sa mi

      • Jari, takze nic nechce, len ponuka sluzby. Ak je jeho podstatou sluzit, tak by len sluzilo a nenukalo. Vzduch nam tiez nenuka ze keby sme chceli, mozme ho dychat. A nedava navody ako. Ci to je vobec vedomie co toto tvrdi. Ci to nebudel len ten Rupert, ktory nazval sam seba Vedomie.

        Páči sa mi

      • Práve preto som to napísala 🙂 Tiež som zareagovala na to, že sa mi to zdá ako fabulácia. taký malý Rupi-čiki 🙂 (Neberte to ako urážku, narážku, vysmievanie, podceňovanie 😀 Ja len že už tu jedného takého máme, čo hovorí v podobenstvách ako Ježiško a ja mám z toho v hlave guláš s kofolou a kyslými uhorkami dokopy.

        Páči sa mi

Povedz svoj názor