Sprievodné cvičenia k žam žungu

Pre mojich žamžungistov: Už dlho sa týrame s rozcvičkami pred žam žungom a ak si pamätáte, robíme niečo, čomu hovoríme Jabberwock, ale vlastne to robíme len tak, ako nás napadne… Teraz som si dala tú námahu a vyhrabala som to na YouTube ako video z filmu:

i ako video, kde je lepšie vidno tie pohyby:

(Domáca úloha pre Matrioshku – 1. natrénovať si ich a 2. natrénovať ich nás ostatných 😉 .)

No a potom je tu ešte tých 8 kúskov brokátu, na ktoré som dostala linku od Jožka – aby sme vedeli superdobre cvičiť 😛 :

Mňa prvé cvičenie brokátov docela dosť zložilo. 😉 (=Odvtedy som sa ešte nezviechala.)

16 thoughts on “Sprievodné cvičenia k žam žungu

  1. Ked budete trenovat Jabberwock, pridem sa na vas pozriet! Coby! Pridem sa pridat 😀 😀 😀
    Ohladom tych osmich brokatov, dufam, ze niekde najdem vysvetlene cvicenie aj s dychanim a kam tahat kedy energiu, kedze si to uz nepamätaaaam, kurzy su uz hoodne daleko 🙂 Ked najdem, dam vediet 🙂

    Páči sa mi

    • …môj skromný postreh je, že nemôžeš chcieť všetko naraz ( aj keď pri tom my – perfekcionistické panny trpíme ). Najprv si musíš do hlavy dostať choreografiu, aby si ju mohla pri jej zvládnutí z hlavy vypudiť :o))))))…a vyprázdniť si myseľ, ako pri meditácii, Potom pohyb plynie prirodzene s dychom, akoby z neho vychádzal, všetko sa deje jemne a nenásilne. Takže ani energiu nie je treba ťahať, jej tok je zabezpečený striedaním strán napr. končatín, ( jedny majú charakter jing, opačné jang a pri zmene ich polohy dochádza k prúdeniu qi). Taktiež samotné cviky sú ” vymyslené” tak, aby priamo stimulovali určité meridiány a tok qi. Veľký význam má aj výber hudby.. Tak, ako existuje hudba so špecifickým účinkom na čakrový systém, k podobnému poznaniu dospeli aj v Číne. A tiež si myslím, že je treba skrotiť nadmerné očakávania na dajaký okamžitý účinok a počiatočné nadšenie skôr pretaviť do poctivého pravidelného ( najlepšie každodenného ) cvičenia. Iba tak sa dostaví majstrovstvo ( a zdravotný účinok ). Valčík tiež môžeš trénovať roky, kým sa dostaneš na vrchol, a to je iba 1,2,3, – toto je 1,2,…min. 8,..:o)))))

      Páči sa mi

      • skromny postreh bol spravny. video s tahanim energie som nenasla, dychanie slo prirodzene a energia tiekla paradne! Som si dnes super zaposilovala a nakoniec som dala tych osem brokatov. Nabuduce to skusim opacne, najskor brokaty, potom posilnovanie. Efekt zreferujem 🙂

        Páči sa mi

    • …ešte malinká rada, keď už si tam takto cvičíš sama, samička :o). Na záver vždy dôsledne vykonaj ten posledný pohyb – to prekríženie dlaní v oblasti pupku. Je to uloženie si energie. Nadobudnutá qi, ktorú by si nechala len tak halabala blúdiť po tele môže narobiť aj šarapatu ( zdravotné problémy , migrénu a pod. )

      Páči sa mi

  2. No, Jožko si na tie brokáty vybral predcvičovateľa vhodného pre seba 😉 , ja som sa poobzerala na YouTube a našla som si predcvičovateľa v mojej vekovej kategórii:

    a predcvičovateľa vhodnejšieho k môjmu sebaobrazu 😉 :

    Tak, dnes už viac dýcham ako včera, takže dnes sa cvičí. (A zajtra ma prinesú na žam žung v plastikovom sáčku. 😛 )

    Páči sa mi

    • …povedal by som, že môj výber je niečo ako stred a je len na nás , ktorou cestou sa budeme uberať :o)))), to je na tom to pekné, že intenzitu cvičkov si reguluješ sám podľa veku , schopností atd. To znamená , že cvičiť môžeš aj do sto rokov, základ je nájsť v sebe to odhodlanie a neflákať to :o)))

      Páči sa mi

  3. som si vsimla, ze pani Ng a aj starcek ukladaju nohu pri druhom cviceni tak, ze akoby ju brali so sebou pohybom ruky. Tak som sa na to nastavila, aj ked som potrebovala velku koncentraciu na pohyb spät.
    Potom som rano ako prvu chytila tuto pani, ta zase ide pri druhom cviceni za rukou:

    ako aj tito majstri:

    aj tato pani:

    takze clovek, vyber si 🙂
    mne viac vyhovuje ist za rukou, pre mna prirodzenejsie.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor