Šípkovým Ruženkám: Princ sa nekoná, zobuď sa sama!

1238831_512643968820974_1462723191_nDnes budem útočná a netolerantná. Cez fejsbúk som sa dostala k článku nejakého chlapíka, čo sa snažil vyhodnotiť pre a proti očkovaniu. Téma ma nezaujímala, ale boli tam vložené screenshoty diskusií a tak som si pozrela aspoň tie. A dostali ma – úžasne mi pripomenuli niektoré diskusie aj tu, na blogu. A ukázali mi, že nie som obeť tohto sveta “logikov”, ale že je to bežný jav rozšírený všade, odkedy sa ľudia dostali k možnosti vyjadrovať sa hocijako a k čomukoľvek.

Chlapík Vlašánek píše čosi, čo sa kryje s mojimi pozorovaniami:

Pokud nahlédneme na stranu obyčejných lidí, zjistíme, že jsou velmi často opět na alternativní straně. Vyznávají spojení s přírodou, přírodní léčitelství, bio potraviny, apod. Nuže, troufám si tvrdit, že vystupovat proti očkování a odmítat ho je jen a pouze póza. Je to životní styl, či jeho součást. Jakási zakořeněná představa o tom, jak vypadá souznění přírodou, brání přijmout vakcinaci. Nejde o důkazy, na těch nezáleží. Spoleh je kladen na subjektivní názory či přímo na intuici. Čtete správně, intiuci.

A uvádza tam perlu vyjadrenia, ktorá mohla pochádzať celkom dobre aj z tohto blogu:

citat1

Respektíve:

citat2

Zostalo mi dobre. Nie som exót, ktorý k sebe priťahuje istý typ reakcií. Tieto reakcie sú skôr až nezdravo rozšírené v populácii.

🙂 Hepi. A páči sa mi aj to s tou “pózou”. Je to také nádherne odsudzovačné, ako sa aj ja cítim, keď podobné šplechy čítam. “Bude, ako sa mne hodí, aby bolo. A zajtra, keď sa mi bude hodiť niečo iné, bude inak. A pozajtra zasa. Hlavná vec, že nájdem niekoho, koho môžem označiť za nepriateľa alebo nedokonalého.” 🙂

Ešte stále nemám názor na očkovanie. Ale nemám rada sprisahanecké teórie, pretože keď nariekame, ako nás iní manipulujú, tak sa vlastne staviame do pozície obete, a to sa mi dosť bridí. Práve dnes som čítala jeden článok o tom, ako Facebook zmenil politiku zverejňovania odberaných článkov – zjavne preto, aby ľudí donútil platiť za propagovanie ich článkov. A to je také nespravodlivé… No dobré ráno, stará mama! A čo myslíte, načo vyvinuli fejsbúk – aby urobili nehynúcu bezodplatnú službu ľudstvu a Intergalaktickej Federácii, alebo aby zarábali?! Šípkové Ruženky, nastal čas zobudiť sa… Fakty nepustia.

Článok ma upozornil na jedno: dnes sa aj ezoterika stala súčasťou životného štýlu a tak sa každý cíti dostatočne kompetentný vynášať ezoterické súdy. Bez faktov a logiky, len na základe citátov majstrov z internetu alebo vlastného “precítenia”. Ale rovnako ako každá iná oblasť, rovnako ako veda, aj ezoterika má svoju logiku – takú inú, ezoterickú. Ale má ju. To, že ju nechápeme, ešte neznamená, že tam nie je. Znamená to len to, že ju zatiaľ nechápeme. A keď si budeme v našej zrkadlovej bubline len tak preciťovať a nebudeme mať chuť tú logiku skúmať, tak ju ešte hodne dlho chápať nebudeme…

Svet ma začína zmierovať so svetom. Som rada, že som to dožila – a ďakujem. 🙂

10 thoughts on “Šípkovým Ruženkám: Princ sa nekoná, zobuď sa sama!

  1. Iste. Ludia radi hladaju navody pri ktorych netreba pohnut mozgom a dokonca ani precitovat. Chces byt v spojeni s prirodou? Musis: a/ kupovat zeleninu z bedniciek, b/ byt proti ockovaniu c/ nosit tricka z biobavlny. Staci dodrzat a mozes si to odfajknut ako vybavene. Navody sa ale tazko aplikuju vseobecne. Situacie je potrebne riesit jednotlivo. Na to je nutne pouzit ktorykolvek sposob ziskavania a spracovania informacii. Nemusi to byt len logika. Moze to byt aj precitovanie a intuicia. To sa ale tazko dokazuje, ci naozaj precitil alebo povie precitil som a vybavene. Ak ale niekto povie som proti ockovaniu mam to precitene, tak mi to skor pripada na tu druhu verziu, pretoze ak by povedal, teraz som sa zaockovat nedal, neviem to vysvetlit ale tak som to citil intuicia mi diktovala nedaj si pichnut toto do seba, mam sklon to akceptovat. Ale vo vseobecnosti, to sa ako da precitit? ja myslim ze ak niekto toto tvrdi tak vobec intuiciu nepouziva.

    Páči sa mi

  2. ten názov si dala naschvááááál??? 😆 akurát dnes som kamarátke hovorila o pokrytectve tých, čo “hľadajú pravdu” a “neskreslené informácie” … radšej čuším, jeden koment mi to už nepustilo 😀

    Páči sa mi

    • 🙂 Neviem, Terri, ale aj ja “hľadám pravdu” a “neskreslené informácie”. 😛 A je mi jedno, či ma niekto vníma ako pokryteckú alebo nie. Už mi po zistení, že iní autori majú presne také publikum ako ja, na názore iných nezáleží. 🙂 Už to začal byť atribút publika, nie autora. (To to trvalo! 😉 )

      Páči sa mi

      • tak ja dopoviem 😀 … mienila som napísať “o pokrytectve tých, čo “hľadajú pravdu” a “neskreslené informácie” – ale pranierujú mňa, keď robím to isté a náhodou prídem k iným záverom alebo nakuknem do iného kochlíku, či aj tam kúsok tej pravdy nebude. Potom nastáva rozoberanie, psychologizovanie, prípadne hneď aj hon na čarodejnice, teda tých, ktorí danú vec vidia inak (posledných párkrát mňa).” … Asi som nemala čítať Randovú, nejaká som odvtedy oprsklá a daný stav veci má skôr amuse než irritate 🙂

        Páči sa mi

  3. Ja som skôr ten, čo preciťuje a logiku mám nejako vypnutú a ani ma už nedráždi, že veciam rozumovo “nechápem”.
    Tých spôsobov / možností vnímania a “chápania” bude pravdepodobne asi viac 😀
    Brať sa príliš vážne, môže byť pre mňa trocha prekážkou, lebo mi to bráni v pripustení názorov, ktoré sa nezakladajú na tejto “norme”. Akosi som aj prestal hľadať, či niekam “pasujem”. Jediné kam potrebujem pasovať je do tejto schránky, ktorá ma tvorí.
    Stále je to také naháňanie vlastného “chvosta” 🙂 Potrebujem sa s niečim identifikovať? Ako zareagujem, ak stretnem niekoho, kto sa identifikuje s niečim iným? Ako zareagujem, ak stretnem niekoho, kto ma presviedča, že sa identifikujem nesprávne? 😀

    Páči sa mi

    • Práve pre toto “preciťovanie” som s tebou mala kedysi ten “problém”… Musela som si povedať, že sa zachovám “bezchybne” a budem ti dôverovať, že robíš presne to, čo robiť potrebuješ. A to je podľa mňa kľúč k celému vychádzaniu – nikdy som od teba necítila potrebu “upratať” ma. Tiež po celý čas ideš bezchybne a dôveruješ, že sa správam aj ja bezchybne. Vzhľadom na moje vnímanie bezchybnosti a na moje možnosti. Rozprávaš o sebe, nie o tých iných. 🙂 A preto si ťa vážim. (A okrem toho máš úžasnú energiu. 😛 A koniec mazania medu okolo iskrovitého zobáčika. 😛 )

      Páči sa mi

      • Príjemný dobrý deň želám …..

        Helar, už si vo mne vzbudila zvedavosť ….
        no na koho sa to ty furtom tak sťažuješ? Ktože ti to nedá pokoj a furtom ťa ten kakaný upratáva ….
        môžeš kľudne povedať, nikomu to nepoviem … 🙂

        čestné pionierske …. 🙂

        Páči sa mi

      • :-))))

        téma samotná, je v podstate …..
        hm, … skvelá, … 🙂
        vieš, možno sa vo mne prebúdza don chuan, a idem dať nafrak všetkým, tým čo ti tak robia zle ….. 🙂
        čo ja viem? keď už vieme, že je v nás Všetko? …. 😉 …

        ten druhý článok, čo vyšiel dnes o tom bdení a spánku, atd je perfektný ….
        o tomto hovorím ja celý čas, len sa asi neviem vyjadrovať ako ty, alebo tak, aby ma ostatní chápali …..
        ale? o tom potom …..
        toto a tie následné samoľutovacie komentáre ( a nielen tvoje ) nejako, otca jej naháňam i tej mrche vo mne, ale tak …
        nejako jej nedávajú spať ……. 🙂

        Páči sa mi

Povedz svoj názor