Čo cez vás žije?

994149_283979655079674_967887430_nDnešná úvaha Ricka Hansona sa odvíja od citátu Richarda Buckminstera Fullera: “Zdá sa, že som sloveso.” (“I seem to be a verb.”)

Hanson ten obraz používa na objasnenie toho, čo nami hýbe:

Predstavte si, že ste vysoko vzdutá vlna. Ako taká vlna sme všetci tvorení v každom okamihu pôsobením rôznych prúdov – interných alebo externých síl a faktorov, ktoré nami v každom okamihu pretekajú. Nemôžeme si pomôcť – sme nástrojom, prostredníkom týchto prúdov, ktoré sústavne riadia náš život.

Nemôžeme sa prestať nechať zmietať. Ale môžeme si zvoliť, akým prúdom umožníme, aby nami zmietali – tým “dobrým”.

Pod “dobrý” mám na mysli tie, ktoré vedú k šťastiu a prínosu pre nás i tých druhých; “zlé” by boli presne opačné. (Samozrejme, je potrebné byť úprimní, keď definujeme “dobrý”, pretože v minulosti sme už mali ľudí, ktorí sa odovzdali niečomu, čo považovali za “dobré” – a nebolo… viď nacisti.)

Odovzdať sa dobru značí uvoľniť sa, otvoriť sa a nechať sa viesť veciam ako naše od prírody dobré srdce, snaha správať sa čo najlepšie, láska, súcit, vitalita, odvaha, túžba po spravodlivosti, múdrosť a pomáhanie dobrým priateľom.

Presne s týmto výpočtom a celou tézou mám problém. Všetko totiž závisí od toho, ako si dané veci definujeme. Najmä tá túžba po spravodlivosti… Čo je pre nás spravodlivosť? V mene vysokých ideálov sa viedli sväté vojny – a za každou z nich sa skrývalo zištné pokrivenie ideálu tak, aby sa hodil práve nám a na úkor iných. Toto “na úkor iných” ma naučili anjeli. Čokoľvek som chcela, musela som skúmať, či to nebude “na úkor iných” – teda či chcem skutočne danú vec, alebo chcem pomocou danej veci niekoho “upratať”, resp. seba postaviť do žiarivejšieho svetla… Toto je jediná pomôcka, na ktorú sa dnes spolieham.

Vtedy sa náš život zjednoduší a stane šťastnejším.

Ako na to?

Sú to dva kroky:

  1. vedieť, čo “dobrý” značí pre nás
  2. odovzdať sa tomu “dobrému”.

Cvičenie: Čo je pre nás “dobré”?

Napíšte si zoznam vecí, ktoré sú pre vás momentálne dôležité, ktoré by ste si v týchto dňoch dopriali. Pravdepodobne toho nebude veľa… Počúvajte pri tom svoj vnútorný hlas, či niečo je alebo nie je pre vás dobré. (Urobte rozdiel medzi “chcem” a “potrebujem”.) Prípadne sa poraďte s priateľmi, ale nenechajte si natískať rady on nikoho proti svojmu presvedčeniu.

Váš zoznam môže obsahovať mnohé – sebamojaknie, pokoj v duši, väčšie sebavyjadrenie, dlho odkladaný sen, triezvosť, vnútornú silu, zdravý život, meditáciu, slobodné prejavenie naturelu, priznanie, že niečo proste nevyhovuje a podobne.

Niektoré z týchto vecí sú možno pre vás dôležité len v tejto etape života, iné môžu byť dôležité stále.

V druhom kroku si zvoľte jeden z tých dobrých prúdov, ktoré ste určili, a otvorte sa mu telom i mysľou. Uvoľnite sa mu… prijmite ho… poddajte sa mu… sledujte, ako sa to cíti. Snažte sa násť v tom prúde pohodlie, spokojnosť, radosť. Všímajte si každý odpor proti tomu, aby ste sa týmto prúdom nechali niesť, a zistite, či sa dokážete uvoľniť natoľko, aby ten odpor cez vás preplával a zmizol.

Predstavte si, že by váš život riadilo toto dobro… aké by to bolo? Čo by sa zlepšilo – pre vás i pre ostatných? Uvedomujte si dopad týchto pozitívnych zmien, precíťte  ich prínos, nechajte sa pocitom motivovať, aby ste ich  prijali.

Potom sa v najbližšej hodine-dvoch sústreďujte na tento pozitívny prúd a nechajte ho, aby riadil váš život a rozhodnutia.

A ak chcete, po čase opakujte proces s iným dobrým prúdom. (Obvykle trvá asi 21 dní, než sa nové správanie zakotví a ako-tak zautomatizuje.)

5 thoughts on “Čo cez vás žije?

  1. Môj dnešný náhodný článok, ktorému vôbec nechápem. 😀 Konkrétne tomu druhému bodu. Ak je to čo chcem a zároveň potrebujem ako nič iné práve trochu viac slobody (alebo lepšie povedané viac “priestoru”) ako sa jej mám otvoriť? Prijať ju, poddať sa jej? 😦

    Páči sa mi

    • Začať pre to vytvárať v živote priestor tým, že vyšleme mocný signál, že práve toto chceme. Jednoducho: začneme si vytvárať v živote viac slobody, začneme vyhľadávať príležitosti, keď sa cítime slobodnejší, atď. Začneme púšťať veci, ktoré nám neslúžia a obmedzujú nás. Môže to byť fyzické (upratovanie), psychické (akceptovanie, že niektoré naše pôvodné pozície sú už neudržateľné) i emocionálne (pouzatváranie čo najväčšieho počtu otvorených nevraživostí, tzv. rekapitulácia). A VZNIKNUTÉ MIESTO NEZAPRATAŤ OKAMŽITE NIČÍM NOVÝM. 😉

      Páči sa mi

      • Ale to hneď tak nepôjde. Chce to nielen čas, ale aj preprogramovať svoje myslenie na to, ze sa mam fajn za každých okolnosti.

        Niekedy, keď sa cítiš celkom na dne, nabehne tvoje skutočné ja.

        A pochopíš, možno po prvýkrát v živote, aký úžasný si, pretože zistíš, že zraniteľný neznačí bezmocný, vyplašený neznačí nepekný a neistota neznačí, že si sa stratil.

        Už len samotné toto uvedomenie ťa naštartuje na cestu, ktorá ťa vezme ďaleko za hranice toho, čo si kedysi považoval za mimoriadne.

        Želám ti nekonečný kľud a mier. Kľud a mier vo mne.

        Som tvorcom vlastnej reality.

        Páči sa mi

  2. Myslieť len na slová, ktoré sa ti páčia a ktoré vnímaš pozitívne, je ten najlepší trik, ako svoje podvedomie dlhodobo preprogramovať.

    Neexistují dobré či špatné pocity, neboť prostě jen jsou – tedy cítime je.

    Čím menej myslím na nepríjemnosti, tím menej ich mám.
    Čím viac myslím na veci, ktoré mi robia radosť, tým lepšie sa budem cítiť.
    A čím lepšie sa budem cítiť, tým viac sa mi bude dariť.

    Ak nemôžete, musíte.
    Ak musíte, môžete. Tony Robbins

    Svoje príležitosti vytváram tým, že o ne žiadam.

    Páči sa mi

Povedz svoj názor