Neutralizačný zákon – Kybalion

sakmispendeluhrZo zákonu polarity vyplýva, že všetko má svoj protipól, a zo zákonu rytmu zas, že všetko je v neustálom pohybe. Tomuto sú podriadené aj naše emócie, čoho prirodzeným dôsledkom je zmena emócií z pozitívnych na negatívne. Radosť sa mení na smútok, láska na nenávisť, odvaha na strach, a podobne.

V Kybalione sa spomína obraz „kyvadla“, ktoré sa vykyvuje rovnako do oboch strán. V aplikácii na náš život teda platí, že v rovnakej intenzite, ako sme prežili radosť, nás očakáva prežitie protipólnej emócie. Hermetici sa zamýšľali nad týmto neželaným dôsledkom zákona rytmu a polarity, a definovali spôsob, ako sa nestávať obeťou kyvadla:

„Díky studiu fungování tohoto zákona se hermetikové naučili, jak se lze jeho vlivu pomocí transmutace částečně vyhnout. Hermetičtí mistři již před dlouhou dobou zjistili, že zákon rytmu má sice neměnnou platnost a nepřetržitě ovlivňuje veškerou duševní činnost, ale přesto se na mentální rovině projevuje dvěma způsoby. Objevili, že existují dvě obecné úrovně vědomí – nižší a vyšší. Tento objem jim umožnil, aby vystoupali na vyšší úroveň, a tak unikli pohybu kyvadla rytmu, které působí na nižší úrovni. Jinými slovy, kyvadlo se pohybuje na rovině nevědomí, ale vědomí nijak neovlivňuje. Tuto skutečnost hermetikové nazývají neutralizační zákon. Ten funguje tak, že se ego povznese nad vibrace nevědomé úrovně duševní aktivity, díky čemuž nemůže ve vědomí dojít ke zpětnému zhoupnutí kyvadla, a člověk se tak vyhne jeho vlivu. Je to podobné, jako byste se vznesli nad nějakou věc a nechali ji projít pod sebou.

Tento proces je více či méně vědomě schopen provést každý jedinec, který dosáhl jisté úrovně sebekontroly.“

11 thoughts on “Neutralizačný zákon – Kybalion

  1. Úprimne, nič proti rôznym interpretáciám, ale zmena emócií z pozitívnych na negatívne nie je prirodzeným dôsledkom “niečoho” ako zákonu rytmu a nie je ani prirodzená. Tie emocionálne protiklady ako sú uvedené na začiatku k sebe nepatria, možno ešte strach a odvaha … – toto ma prinútilo si otvoriť a nalistovať Kybalion, kde som zistil, že sa v ňom v tejto téme a kapitole o emóciách ani nehovorí. Nie je v ňom ani napísané, že to majstri riešili “presunom do vyššej úrovne vedomia” (a tým akože kyvadlo a rytmus pôsobili len na ich nižšie vedomie – čím by nič nevyriešili, akurát by sa v ich “nižšom” vedomí neustále hromadila nerovnováha a blokády …).

    V Kybalione je uvedené – “polarizovali sa (vyladili) do bodu, v ktorom chceli spočinúť a neutralizovali presun kyvadla do opačného pólu.” Čo je v podstate diametrálne odlišná vec oproti tomu, čo je v tomto texte. Toľko malá 😉 poznámka k neutralizačnému zákonu.

    Páči sa mi

      • Hej, je to rozporuplná časť, pretože po prvom odstavci prekladu, ktorý uvádzaš, nasleduje ešte ďalšia časť ktorá je pôvodne aj v 2. kapitole o zafixovaní sa v jednej polarite, čo je technika ktorou si viem predstaviť že sa to rieši a potom až nasleduje tvoj druhý odstavec prekladu, že to každí jedinec na istej úrovni robí nevedomky (podľa anglického originálu …).

        Príde mi to, že to písali dvaja ľudia, pričom jeden vedel, čo robí a druhý si myslel, že to ten prvý asi robí posunom do vyššieho vedomia. – Napr. pri zafixovaní sa v jednej polarite je uvedené že v “želanom” póle, t.j. nie vyššom alebo nižšom vedomí, čo je dosť dôležitý rozdiel (asi taký, že neodlišuje zimu od leta, pretože každé má svoj význam … ;-))

        Páči sa mi

      • a je to ešte komplikovanejšie…knihu písali traja 🙂 (zasvätenci) a ktovie či nemali aj pomocníkov 🙂 mnoho častí písali vlastnými slovami dokonca a tak ako si my dvaja možeme toto vykladať trochu odlišne, tak aj oni zrejme písali vlastnými slovami…mám pocit, že tomu vnútorne rozumiem a príliš nad tým nešpekulujem tým pádom 🙂 PS: skvele mi to sedí s filozofiou E.Tolleho o prítomnom okamihu…

        Páči sa mi

      • No vidíš … traja to písali … 😉 Keď to už rozoberáme 😀 – akurát tá časť, ktorú si si vybrala má vážnu chybu – v Kybalione (alebo teda ten, čo tomu rozumie) vraví, že každá vec má 2 póly, nie že sú len 2 póly. Preto keď sa presunieš do vyššieho vedomia a necháš ten negatívny rytmus pôsobiť len na nižšie vedomie, aj tak na teba pôsobí (pretože obidva póly nie sú zavesené vo vzduchoprázdne, ale sú to póly jedného vedomia), akurát ty ho nemusíš cítiť, pretože si od nižšieho vedomia (druhého pólu) odpojená. To je štandardná forma úniku, kedy vec neriešiš, iba ju vytesníš z vedomia.

        Ten druhý (alebo prvý) vraví (v časti, ktorú si už sem nedala), že sa musíš zastabilizovať v póle, ktorý ti vyhovuje a keď príde zmena, tak túto zmenu neutralizovať.Čo ako môžeš sama vidieť je o inom a v tomto spôsobe by som už našiel istý fungujúci spôsob …

        Páči sa mi

      • Prezeral som si Kybalion ešte raz a poviem, je to teda zmeska. Pripomína mi to alchymické knihy, kde človek musí mať určitý kód, aby odlíšil pravdivé (adekvátne realite a nezávisle od môjho názoru) od bludov. Je napísaná veľmi šikovne, ale príde mi, že rovnako ako v Hermovej tabuli, kde je nejakých 10 viet a nič viac v originále nie je, aj v tomto bolo pôvodne základných 10 – 15 vet a zvyšok si už len niekto dovymýšľal. Áha – tak som si prečítal aj úvod a pochopil, že som objavil Ameriku … 😉 😀 No, radšej neskôr ako nikdy … 🙂

        Totižto ten presun do “vyššieho” vedomia je základným spôsobom úniku, ktorému sa oddáva jedna časť tejto civilizácie (veda a výskum, gandža, čakrové techniky) a únik do nižšieho vedomia je napríklad základný spôsob manipulácie samého seba u inej časti civilizácie (a “predaja” v médiách napríklad). Ten neutralizačný zákon hádam ani nie je zákon, pretože odhliadnuc od toho, že sa únikom nič neneutralizuje, keď niečo vyriešiš (tzv. posun “kyvadla”), dostaneš sa do novej úrovne, kde pôsobí iné “kyvadlo”. – Okrem tých individuálnych viet, ktoré končia – Kybalion; je potrebné zvyšok textu brať s veľkou rezervou, alebo nebrať 😉 – toto všetko je len môj pohľad, samozrejme. 🙂

        Páči sa mi

Povedz svoj názor